LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Büszkeségeink #5 – Kerekes Zsombor

Sorozatunkban a DVSC egykori legendás, elsősorban cívisvárosi kötődésű, profi pályafutásukat immár maguk mögött tudó, vagy annak végéhez közeledő labdarúgói előtt kívánunk tisztelegni, akik közül külön is kiemelkednek „aranygenerációnk” kilencvenes években debütált tagjai, de természetesen másokról is megemlékezünk majd. Rég elfeledett sorozatunk ötödik alanya az a személy, akiből csak egy van, méghozzá Kerekes Zsombor.

A délvidéki származású csatár az akkor még jugoszláviai Adán látta meg a napvilágot 1973. szeptember 13-án. Ifi karrierjét szülővárosának csapatában töltötte, majd profivá válása után az FK Becej és az FK Spartak Subotica csapataiban futballozott. Viszonylag későn, 1999-ben, tehát 26 évesen került először Magyarországra, ekkor a Nagykanizsa csapatába szerződött. Egy évet töltött a dunántúli csapatnál, és 2000-ben került először Debrecenbe.

És azért hangsúlyos, hogy először, mert debreceni pályafutása három részre osztható. Az első időszaka ekkor, 2000-ben indult. Akkoriban Komjáti András volt a csapat edzője, így első ízben az ő kezei alatt dolgozhatott. Aztán egy évvel később, 2001-ben már Pajkos János irányította a csapatot, és vezette kupadöntőig a Lokit, Kerekessel a fedélzeten. Az emlékezetes Videoton elleni 5-2-s siker alkalmával betalált a kapuba, ezzel a Loki történetének második kupagyőzelmét szerezve másodszor indulhatott az UEFA kupa selejtezőiben.

2001 őszén került sor az UEFA kupa selejtezőire, ahol a selejtező körben a moldáv Nistru Otacit búcsúztattuk 3-1-es összesítéssel, majd jöhetett az igazi kemény dió, a sztárokkal (Pauleta, Dugarry) teletűzdelt Girondins Bordeaux elleni párharc. Franciaországban 5-1-es vereséget szenvedtünk, ami után senki nem gondolta volna, hogy a visszavágó még tartogathat izgalmakat. Azonban aki látta azt a meccset, vélhetően sosem feledi el: a 65. percben már 3-0 volt az állás a Loki javára, Kerekes kétszer is beköszönt. Ekkor egy újabb hazai gól már a Loki továbbjutását eredményezte volna, de Pauleta a 80. percben pontot tett a párharc végére.

Ezt követően még 2003 teléig erősítette a gárdát Kerekes, ez idő alatt 82 mérkőzésen 32 gólt szerzett, majd 2003. február 22-én bejelentették, hogy a kínai Tiencsin Teda csapatába igazol.

Az emlékezetes mérkőzés második félideje, Kerekes két góljával

A kínai kaland nem tartott sokáig, 2004-ben már újra hazánkban játszott, de még nem nálunk, ugyanis Pécsre igazolt. Sokáig azonban nem volt ott, fél év után, 2004 nyarán ismét Debrecenbe szerződött, akkoriban Szentes Lázár volt a vezetőedző. Elkezdődött tehát második debreceni időszaka is, amely a legrövidebb volt, mégis talán a legemlékezetesebb. Ugyanis ebben az évben a klub történetében először bajnoki címet ünnepelhettünk, amiben óriási szerepe volt a Kerekes-Bogdanovic csatárduónak, ketten együtt 25 gólt termeltek a bajnoki idényben – Kerekes egymaga 11-et -. A következő szezon elején a Bajnokok Ligájában mérethettük meg magunkat, és első ellenfélnek a horvát bajnok Hajduk Splitet kaptuk. A sztorit már mindenki ismeri, a nagyképű horvátok nagyot koppantak a Nagyerdőn, a Kerekes-Bogdanovic páros három góllal küldte őket haza, majd a visszavágón egy ötöst hintettünk a Poljudban, Kerekes itt is beköszönt. A következő ellenfél az angol sztárcsapat, a Manchester United volt. Ekkor már tudva levő volt, hogy Zsombiért külföldi ajánlatok érkeztek, és várható volt, hogy az angolok elleni párharc az utolsó mérkőzései a Lokiban. Ez így is történt, pár napra a kiesést követően a holland első ligás Willem II szerződtette.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy válogatottságig vitte, 2004 és 2005 között kilenc alakalommal lépett pályára a magyar válogatottban, két gólt szerzett, az egyiket a Franciaország elleni felkészülési mérkőzésen.

Két esztendőt töltött a holland csapatnál, 27 mérkőzésen 3 gólt szerzett. Szerződése 2007-ben lejárt, és 34 évesen harmadszor is magára húzhatta a Loki mezét. Még egy jó szezont tudott nálunk futni, a 2007-2008-as szezonban ugyan csak ezüstérmet szereztünk a bajnokságban, de hősünk ezúttal is 11-szer volt eredményes a bajnokságban. A következő szezonban már csak epizódszerep jutott neki, az őszi szezonban még egyszer a kapuba talált, de már nem sok lehetőséget kapott. Tavaszra azonban már ez sem jutott neki, és az elkövetkezendő másfél évet még ugyan nálunk töltötte, de bajnoki mérkőzésen már nem lépett pályára. Végül az alacsonyabb osztályban szereplő Bárándra igazolt levezetni. A mai napig, 39 évesen is aktív játékos, a megye I-ben szereplő DEAC játékosa.

Kis megszakításokkal összesen hét szezont töltött a Lokinál, ez idő alatt 56 gólt szerzett bajnoki mérkőzésen, amivel az örök góllövő listán a negyedik helyen áll, így tehát joggal érdemelte ki ezt a címet.