LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Amikor kincset találtunk

top10v3Több mint egy év telt el utolsó TOP10-es listánk óta, úgyhogy itt az ideje ismét rangsort felállítani. A témát ezúttal a játékos igazolások szolgáltatják, azon belül is azokat a játékosokat vesszük górcső alá, akiknek leigazolása igazi nyerő húzásnak bizonyult, és kincsre akadtunk: olyan játékosok, akik érkezésüket követően rövid idő alatt kulcsemberré váltak, és beírták magukat a Loki történelmébe, vagy még a mai napig is csapatunkat erősítik. A vizsgált időszak az elmúlt tíz esztendő, tehát egészen a 2003-2004-es szezonig visszamenőleg. Fontos kihangsúlyozni, hogy igazolásokról van szó, tehát a saját nevelésű játékosaink most nem versenyeznek.

10. Mészáros Norbert (Energie Cottbus, 2005)

meszarostop10Gondolta volna valaki 2005-ben, amikor egy 25 éves fiatalembert igazoltunk Németországból a középpálya jobb oldalára, hogy a Loki történelmének egyik legjobb belső védője lesz belőle? Szerintem senki. Egyedül Miroslav Beránek hihetett benne, az amúgy is meglepő húzásairól emlékezetes – ki ne emlékezne arra, mikor Sidibét balhátvédként játszatta – cseh szakember 2006-ban egy, a védelmet komolyan érintő sérüléshullám közepette dobta be Mészit egy Paks elleni bajnokin a védelem tengelyébe. A gyorsasága megvolt hozzá, és hamar beletanult a posztba, így onnantól kirobbanthatatlan lett. Az egy éves igazságtalan és jogtalan eltiltásától eltekintve azóta is alapembere a csapatnak, és tényleg a történelem egyik legjobb Loki védőjévé vált.

9. Selim Bouadla (Le Havre, 2011)

bouadlatop10A csalódást keltő – már ami a bajnoki szereplést illeti – 2010-2011-es szezon után több légióst is igazoltunk a nyáron. Selim Bouadla nagyjából egy időben csatlakozott a kerethez a Zahovaiko, Alisic, Nikolic trióval, de négyőjük közül egyedül Selim vált be. Amint bekerült a kezdő csapatba, rögtön olyan játékkal rukkolt elő, ami után nem lehetett őt kihagyni. Rég nem látott technikás, jól passzoló, és nem utolsó sorban jól lövő támadó középpályásra leltünk a személyében, amilyen játékosunk Sándor Tamás óta nem volt. Bár Bouadla az ő szintjét nem tudta, nem tudja megközelíteni, így is a korszak egyik kiemelkedő Loki játékosa, és jelenleg is a csapatot erősíti, igaz, kérdés, hogy meddig, hiszen egy év múlva lejár a szerződése, és játékának köszönhetően akadnak kérői. Debreceni karrierjében volt egy kis hullámvölgy, de ha összességében tekintjük itt töltött pályafutását, csak jókat mondhatunk róla.

8. Halmosi Péter (Grazer AK, 2003)

halmositop10A szombathelyi születésű ballábas játékos szülővárosában kezdett el futballozni, és mindössze 22 éves volt, amikor 2002-ben az osztrák első ligás Grazer AK szerződtette. Mindössze egy évet töltött Ausztriában, és amikor 2003-ban a Haladástól érkező Szentes Lázár vette át a Lokit, első dolgai közé tartozott Debrecenbe csábítani volt játékosát. Terve meglehetősen jól sült el, hiszen Halmosi hamar a Loki kulcsemberévé nőtte ki magát, jelentős érdemei voltak a klub történetének első bajnoki címének megszerzésében. Karrierje csúcsán 2005 és 2006 között volt, akkor válogatott formában futballozott. Tőlünk Angliába vette az irányt, és 3,5 évig légióskodott a szigetországban, majd 2010-ben hazatért Szombathelyre, ahol azóta is aktívan játszik. Idén nyáron többször is felmerült a Lokiba való visszatérése, de végül maradt a Haliban. Mindenesetre nálunk töltött 3,5 éve alatt végig meghatározó játékosnak számított.

7. Nenad Novakovic (szabadon igazolható, korábban Nordsjaelland, 2011)

novakovictop10Vukasin Poleksic kétéves eltiltása miatt régóta nem látott gondban volt a Loki: megbízható, jó kapus után kellett nézni. A választás első körben Mindaugas Malinauskasra esett, aki hamar bizonyította alkalmatlanságát, így a téli szünetben az új cseh edző, Zdenek Scasny számtalan kapust tesztelt a csapatnál, végül a szerb hálóőr mellett döntött. Első fél éve nem sikerült jól, több rossz meccs is volt, ami után Verpecz került a kapuba. A következő év hozta meg az áttörést, az ominózus veretlen bajnoki címet hozó szezon. Abban az évben 25 mérkőzésen védte kiválóan a Loki kapuját, majd sajnálatos módon a következő szezon első bajnokiján súlyos sérülést szenvedett, amiből nagyon nehezen tudott visszajönni. Amikor már mindenki leírta őt, akkor 2013 őszén visszakerült a kapuba, és azóta ismét kirobbanthatatlan. Az előző szezon végén megkapta az év legjobb Loki játékosának járó Zilahi-díjat, amit kapus még sohasem kapott meg, ez mindent elmond teljesítményéről. Meg merem kockáztatni, hogy a Loki történetének egyik legjobb kapusa Nenad.

6. Czvitkovics Péter (MTK, 2007)

czvitkovicstop10MTK nevelés, már a kék-fehéreknél is kiváló szezonokat tudhatott maga mögött, amikor 2007-ben szerződése lejártával Debrecenbe igazolt. Hamar berobbant a kezdőcsapatba, eleinte jobboldali középpályásként, később belső középpályásként játszott. Első sorban kiváló rúgótechnikája volt a csapat hasznára, egyetlen hátránya, és egyben bosszantó tulajdonsága a lustasága és lassúsága volt. Sokkal többre vihette volna, ezzel ő is tisztában van. Nagyon nagy része volt a BL-be jutásban, ő szerezte a Loki első BL főtáblás gólját is. 2010-ben Belgiumba igazolt, de egy év elteltével visszatért Debrecenbe, kár volt. Egy igen csak visszafogott szezont követően belátta, hogy nem lenne nálunk bérelt helye, így Felcsútra igazolt, ahol szintén nem nyújtott kiemelkedőt az előző szezonban.

5. Szakály Péter (Kaposvár, 2008)

szakálytop10Kaposváron nevelkedett Prukner László kezei alatt, és 2008 telén érkezett a Lokihoz. Abban a fél évben még kevés lehetőséget kapott, a következő szezontól kezdve pedig fokozatosan alapemberré vált, részese volt a 2009-es BL, és a 2010-es EL csoportkörbe jutó csapatnak is. Az igazi áttörést neki is a veretlen szezon hozta meg, abban az évben a csapat abszolút húzóembere volt, és megválasztották csapatkapitánynak is. Megfigyelhető nála, hogy egy jó fél szezont általában egy gyengébbik követ (az előző szezonban az ősszel az egész liga legjobb játékosa volt, a tavasz már visszafogottabban sikerült, míg a veretlen évben ez éppen fordítva volt), de akármilyen formában is van, jelenléte is sokat jelent a csapatnak, ezt akkor érezzük meg, mikor hiányzik a csapatból.

4. Ibrahima Sidibe (SV Ried, 2005)

sidibetop10A mai napig emlékszem úgymond bemutatkozó mérkőzésére, a Balmazújvárosban lejátszott Nyíregyháza elleni edzőmeccsen lépett pályára először, akkor még próbajátékosként. Egy nagyon vékony, esetlen, de magas játékost láttunk, és sokan megmosolyogták, amikor pályára lépett, mondván, mit keres itt. Azon a meccsen nem emlékszem pontosan, hogy hogy játszott, de a meccsen szerzett fejes gólja a mai napig meg van az emlékezetemben. Hamar szerződést kapott, majd Bogdanovics és Kerekes későbbi távozása miatt szép lassan a kezdőben találta magát. Első szezonjában 15 gólig jutott, majd ezt követte egy 17 gólos szezon. A 2007-2008-as szezonban nagyon el voltunk eresztve jobbnál jobb csatárokkal, így a meglepő húzásairól híres Beránek Mészároshoz hasonlóan neki is új posztot keresett, mégpedig a védelem bal oldalán. Azért Mészihez képest ez egészen meglepő húzás volt, még ha tudva levő is volt, hogy Sidibe korábban játszott védőként. Az a vicc, hogy balhátvédként sem volt olyan rossz, de mint a csapat házi gólkirálya, joggal gondolta, hogy a csatársorban lenne a helye. Ez a ráerőltetett szerepkör is megerősítette abban, hogy télen távozzon, méghozzá Belgiumba. Négy és fél szezont húzott le a belgáknál, és sejthető volt, hogy egyszer még visszatér, hiszen itteni időszaka alatt ismerkedett meg majdani feleségével, aki természetesen magyar. A visszatérésre 2012-ben került sor, és az azóta eltelt két szezonban is a csapat erősségének számít.

3. Igor Bogdanovics (Crvena Zvezda, 2003)

bogdanovicstop10Először 2003 telén érkezett, akkor még kölcsönbe a Lokihoz a szerb Crvena Zvezdától. Abban a fél szezonban góljaival bizonyította, hogy nagy erősségére lehet a Lokinak, így a nyáron szerencsére sikerült megszerezni végleg. Az az év hozta meg az áttörést neki is, a csapat megszerezte első bajnoki címét, melyben elévülhetetlen érdemei voltak Bogdanovicsnak. Az alatt a másfél éves időszak alatt 21 gólt szerzett bajnoki meccsen a Loki színeiben, és Kerekes Zsomborral legendás csatárpárost alkotott. A Hajduk Split 8-0-ás kiejtéséből két csodaszép fejes góllal vette ki a részét a hazai meccsen. Játékára külföldről is felfigyeltek, így a Manchester United elleni kiesést követően elvitte őt a török Genclerbirligi. Mindössze fél évet légióskodott, majd visszatért Debrecenbe. A maradék fél szezonban ismét szépen termelt, 8 gólig jutott, a következő évben azonban visszaesés volt tapasztalható nála, így 2006 telén kölcsönadtuk a Honvédnak. A nyáron sem volt maradása, újabb fél év kölcsön Győrben, télen viszont visszatért, és még utoljára megrázta magát, egy elfogadhatónak mondható fél évet produkálva. Végül 2009 nyarán igazolt Nyíregyházára, onnan pedig Szombathelyre. 2010 óta a Hajdúböszörmény gárdáját erősíti, manapság játékosedző az NB III-as gárdánál. A Loki történetének egyik legjobb csatára volt.

2. Leandro de Almeida (Ferencváros, 2006)

leandrotop101999-ben igazolt Magyarországra, az MTK-hoz. Megfordult Bükön, Szombathelyen, mígnem 2002-ben a Fradiba igazolt. Egy fél éves brazíliai kölcsönjátékot leszámítva négy szezonon keresztül erősítette a zöld-fehér alakulatot, mígnem 2006-ban a Fradi kizárásakor szerződött Debrecenbe. Igazi univerzális játékos volt, középső középpályásként, balszélsőként, és baloldali védőként is megállt a helyét. Nálunk mindhárom pozícióban megfordult, és mindenhol klasszis teljesítménnyel rukkolt elő, de előfordult, hogy kényszerből csatárt is játszania kellett. Legjobban talán balhátvédként játszott, de ő maga valódi posztjának mindig a középső középpályás pozícióját tartotta. Három és fél évet töltött Debrecenben, tagja volt a BL csoportkörbe jutó csapatnak, és annak ellenére, hogy gyakran védőként játszott, debreceni időszaka alatt 23 gólt és 27 gólpasszt jegyzett, ez nagyon jó mutató. 2010 nyarán Ciprusra igazolt az Omonia Nicosiához, ahol a mai napig játszik. Többször felmerült már visszatérése, sajnos ő maga kijelentette, hogy ha hazatér, Budapesten szeretne letelepedni, így a Fradiban játszana legszívesebben. Mi magunk 2011-ben már megválasztottuk a Loki történetének legjobb légiósának, ezen a listán most be kell érnie a második hellyel, mert akkor, 2011-ben még nem tudtuk, hogy az azon a listán hetediknek jelölt játékos mit fog leművelni Lokis pályafutása alatt.

1. Adamo Coulibaly (Royal Antwerp, 2009)

coulibalytop10Abban az évben érkezett a csapathoz, mikor kicsit gyengén álltunk csatárok terén, mindössze Rudolf Gergely, Oláh Lóránt, Dudu, és a fiatal Szilágyi Péter állt Herczeg András rendelkezésére. A Kalmar elleni selejtezőket még kihagyta, a Levadia ellen azonban már kezdő volt. A kinti meccsen gólpasszt, a hazain győztes gólt jegyzett. A Levski ellen nem talált be, de játéka ott is hasznos volt. A BL csoportkörében betalált a Fiorentinának itthon és idegenben is. Első szezonjában 14 gólig jutott a bajnokságban, ezt egy év múlva megismételte. A veretlen évünkben hátán cipelte a csapatot, 20 gólig jutott a bajnokságban mellyel ő lett a gólkirály. Egy évvel később már teljesen tőle függött a támadójátékunk, és hiába volt összezördülése télen a vezetőséggel, hamar belátták, hogy szükség van rá, és milyen jól tették: utolsó tetteként nyert nekünk egy Magyar Kupát a Győr ellen, nyugodtan kijelenthetjük, egymaga. Az ETO elleni döntőn két olyan gólt szerzett, mely során egymaga bolondította meg a bajnokcsapat komplett védelmét, és a társak hathatósabb segítsége nélkül szerzett két találatával diadalmaskodtunk. A bajnokságban 18 góljával ismét gólkirályi címet nyert, majd a nyáron hosszas huzavona után távozott és nagy álma teljesült azzal, hogy Franciaországba szerződhetett a másodosztályú Lens együtteséhez. Itt töltött négy éve alatt mind a négyszer a csapat házi gólkirálya volt, kétszer a bajnokság gólkirálya lett, és beírta magát a DVSC történelmébe, hiszen 66 góljával Sándor Tamás mögött a Loki történetének második legeredményesebb játékosa lett. Nincs ember, aki ne ismerné el tudását minden hülyesége ellenére, mert sajnos ezekből is jutott a négy év során. Én szívem szerint viszont látnám még őt a csapatnál a közeljövőben.

Akik még felférhettek volna a listára

Sokáig őrlődtem, mire összeállítottam a tízes listát, de óhatatlanul is kénytelen voltam kihagyni olyan játékosokat, akiknek mégis helye lehetne itt. Így a teljesség igénye nélkül megemlítenék még öt játékost, szigorúan időrendi sorrendben előrefelé haladva. Rudolf Gergely 2007-ben érkezett a Lokihoz a francia Nancy együtteséből, és miután felépítettük őt, a csapat húzóembere volt, a BL-be jutó együttes kulcsfigurája, ki ne emlékezne a Levskinek és a Fiorentinának lőtt bombagóljaira. Árnyalja az összképet balhés távozása. Vukasin Poleksic abban a szezonban érkezett, mint Rudolf, csak a télen. Hamar kiszorította Balogh Jánost a kapuból, és sokáig kirobbanthatatlan volt. A BL csapatnak alapembere volt, sajnos akkori szereplése után tiltotta el az UEFA 2 évre. Soha nem tudjuk meg, mire vitte volna, ha nincs ez az eltiltás, minden esetre nem tudta visszaverekednie magát a Loki kezdőjébe, de az előző szezonban Kecskeméten bizonyította, hogy nem felejtett el védeni. Laczkó Zsolt a BL csoportkörébe jutás után érkezett, hogy kellőképp bő keretünk legyen a nagy megmérettetés időszakára. Eleinte keveset játszott, Leandro téli távozását követően azonban alapember lett a balhátvéd posztján, ahol egészen klasszis teljesítményt nyújtott. Teljesítményére az EL csoportkörös évben felfigyelt a Sampdoria, és magyar szinten magasnak mondható összegért szerződtették. Ő elsősorban emiatt kerülhetne fel a listára, bár másfél éves itteni időszaka sem volt rossz, mégis a rajta keresett pénz, ami bizonyítja, hogy jó igazolás volt. Dajan Simac 2010-ben igazolt a Lokihoz, Mészáros eltiltása miatt alapemberré vált, majd elévülhetetlen érdemei voltak a veretlen bajnoki címben. Magabiztos, határozott, kemény védő volt, aki emellett kellő eleganciával is rendelkezett. Az elválás sajnos neki sem sikerült szépre. Végezetül megemlíteném Zsidai Lászlót, aki csak tavaly érkezett a csapathoz, de rögtön kulcsemberré vált, annak ellenére, hogy olyan poszton játszik, ahol általában nem látványos egy játékos teljesítménye. Vitathatatlanul az előző szezon legjobb Loki játékosa volt, várjuk tőle a hasonló folytatást.

Mivel ez egy szubjektív lista, így minden bizonnyal másnak más véleménye van ebben a témában. Szívesen várjuk véleményeteket, hogy szerintetek kik voltak a Loki legjobb igazolásai az elmúlt tíz évben, ezt megoszthatjátok velünk itt a blogon, a hozzászólások között, vagy a LokiBlog fórum ide tartozó témájában.