LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Young Boys – DVSC – Mérkőzés felvezető

lokiybeloHa lenne igazság, akkor nem most, csütörtökön lépne pályára a Loki, hanem már megtette volna kedden vagy szerdán a BL Play-off körében. De mindenki ismeri a történetet, drámai körülmények között kiestünk a BATE ellen, így kénytelenek vagyunk még egy párharcot sikerrel vívni, hogy biztosítsuk a helyünket Európa elitjében. Hiába csak az Európa Liga, nekünk, magyaroknak, ez is az elitnek számít. Csütörtök este 19:30-tól Young Boys-DVSC találkozót rendeznek az EL Play-off körében a csoportkörbe jutásért, jelen cikk pedig ezt a mérkőzést hivatott felvezetni. Ezen, folyamatosan frissülő cikk keretein belül minden fontos információt, képet, videót megtalálhattok az esti mérkőzéssel kapcsolatban.

22:00 Sajnos vége, pedig olyan izgalmas volt… 3-1-re kikaptunk egy szörnyű mérkőzésen. A talált gólunk még nyújt egy cseppnyi reményt, de ez az eredmény nem sok jóval kecsegtet. Rögtönöztünk egy mini-podcastot a mérkőzést követően, akinek van kedve, hallgassa meg gyorselemzésünket!

20:20 Félidőben 1-1!

19:15 Hamarosan Kezdünk! HAJRÁ LOKI!

yblokipromo

19:00 MEGVAN A KEZDŐ! A csapat a Verpecz – Jovanovic, Brkovic, Morozov, Korhut – Vadnai, Zsidai, Ludánszki, Ferenczi, Bódi – Kulcsár felállással is kezdhetett volna, e helyett azonban a Polekszics – Jovanovic, Máté P., Mészáros N., Korhut – Bódi, Varga J., Zsidai, Szakály P. – Seydi, Sidibe kezdővel állunk fel.

A YB kezdője:

Mvogo – Hadergjonaj, Von Bergen, Rochat, Lecjaks – Steffen, Bertone, Sanogo, Nuzzolo – Frey, Costanzo

18:15 Feltehetjük ismét a kérdést, hogy kitől várjuk a gólokat. Idén eddig négy gólt szereztünk a nemzetközi kupában, ebből egyet Mihelics, hármat Sidibe, de előbbi ugye nem játszik ma. A bajnokságban eddig Seydi és Zsidai voltak eredményesek. A csatáraink közül egyébként Seydi és Kulcsár mutatója nem valami fényes a nemzetközi porondon: előbbi még nem szerzett gólt, utóbbi pedig egyszer, még 2010-ben a Levadia ellen. Ezzel szemben Ibrahima Sidibe eddigi 15 nemzetközi fellépésén hét találatot jegyzett már.

18:00 Ugyan nem tartozik ehhez a meccshez, de az MLSZ 200 000 ft-ra büntette a klubot az Újpest elleni meccsen tapasztalt megbotránkoztató rigmusok miatt…

17:45 Korábban már sok nagy diadalban volt része a Lokinak, szerencsére órákig lehetne nosztalgiázni a szebbnél szebb emlékekről, amiket európai kupameccseken gyűjtöttünk össze. Én most kiemelnék ezek közül két találkozót, amikor az előzetes esélyek nem mellettünk szóltak, mégis csodát tudtunk tenni. Egyik a 2005-ös, Hajduk Split elleni BL párharc, amikor a nagyképű horvátokat 8-0-val mostuk le. A hazai meccs nagyon emlékezetes volt, álomszép gólokkal nyertünk 3-0-ra. A másik 2001-ből a Bordeaux elleni UEFA-kupa visszavágó, ahol ugyan összesítésben kiestünk, de az idegenbeli 5-1-es zakó után megmutattuk, hogy a csapatnak van hite és tartása. Most is hasonló felfogásra lesz szükség ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el.

17:30 Olvasóink többsége a korábban kiírt szavazáson sima Young Boys győzelmet jósol a mai meccsre. Lássuk be, a papírforma ezt diktálja, remélhetőleg rácáfolunk, és azoknak lesz igaza, akik minimum döntetlent várnak a mai meccstől.

17:15 A Bern Zeitung egyébként egy korrekt cikkben idézte a két csapat edzőjét és csapatkapitányát, de a címadás („Egy bajnok, négy újságíró és talán 200 szurkoló”) meglehetősen lekezelőre sikerült. A helyi lap kiemelte, hogy a meccs helyszínén tartott szerdai DVSC-edzésen csak 2-2 magyar újságíró és fotós érkezett, mint ahogy azt is, hogy bár a hazai mérkőzéseken mintegy 6 ezren biztatják a magyar bajnokot, most Kondás Elemér egy-kétszáz fős vendégtábor megjelenését jövendölte. (nb1.hu)

17:00 A Young Boys csapatkapitánya, Steve von Bergen óvatos a meccs előtt, és klasszisokkal jobb csapatnak tartja a Lokit előző ellenfelüknél.

yb-von-bergen-original„Szeretnénk bejutni a csoportkörbe az Európa-ligában. Nagyon keményen dolgoztunk az előző szezonban, hogy végül a harmadik helyünket bebiztosítsuk. Most le akarjuk aratni a munkánk gyümölcsét. A Debrecen remek csapat és két klasszissal jobb, mint az előző ellenfelünk, az Ermisz Aradippu. Mindig különlegesek az európai porondon játszott mérkőzések, okosan, türelmesen kell futballoznunk. Az elsődleges célunk az, hogy lehozzuk az első meccset kapott gól nélkül.”

16:45 Kulcsár Tamás a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatot, melyben a két csapat hasonló stílusáról, és a Loki aktuális formájáról is szót ejtett.

kulcsaryb„Bizakodóak vagyunk! Odahaza, Debrecenben, alaposan elemeztük az ellenfelet, gyors, lendületes, villámgyorsan kontrázó csapattal találjuk magunkat szemben. Idegenben nekünk is gyors ellencsapásokból kellene veszélyeztetnünk, meglátjuk, mi sül ki a két hasonló stílusból… A Young Boys odahaza alighanem megnyugtató előnyre tenne szert, ezért a védekezésünkre nagyon oda kell figyelni. Ha szükséges, nekünk, csatároknak is be kell segítenünk a saját kapunk előtt. Nagy különbség nincs a két csapat között, a pillanatnyi forma dönthet. Kár lenne tagadni, hogy sajnos rossz passzban vagyunk. A repülőn is beszélgettünk az utóbbi időszak gyenge eredményeiről, de nehogy azt higgye bárki is, hogy csupa depressziós játékos üldögélt a széksorokban. Megpróbáljuk normálisan kezelni a helyzetünket, hiszen minden csapat életében előfordulnak ilyen hullámvölgyek. Tudjuk, előbb-utóbb belelendülünk, nyilván mindegyikünk azon van, hogy minél hamarabb talpra álljunk. A Young Boys elleni összecsapás remek alkalom, hogy megmutassuk, igenis jó csapat vagyunk.” (nso.hu)

16:30 Már csak három óra, és kezdetét veszi a Young Boys-DVSC összecsapás!

ybharmas16:00 A BATE meccs felvezetőjében három játékosra hívtam fel a figyelmet, akikre érdemes lesz odafigyelni, természetesen ők hárman szerezték a BATE góljait… Most is kiemelnék három játékos a Young Boysból, de ezúttal remélhetőleg inkább negatív hősök lesznek. Egyikük a csapatkapitány, Steve von Bergen, aki korábban számtalan olasz élvonalbeli csapatnál megfordult, az idei világbajnokságon pedig alapembere volt a svájci válogatottnak. Kiemelendő a középpályás, Moreno Costanzo, aki idén asszisztjaival hívta fel magára a figyelmet, a Grasshoppers elleni találkozón például három gólpasszt is kiosztott. Illetve harmadikként ott van Michael Frey, aki mindössze húsz éves, de a csapat egyik gólvágójának számít.

1ybserulesek5:45 A Young Boysnak elég komoly hiányzói vannak, különböző okok, de főként sérülések miatt. Kezdésnek kapusuk, Wölfli, régóta bajlódik sérüléssel, rajta ívül az egyik belső védő, a 2,5 millió eurót érő Marko Vilotics, illtve három támadó, Gonzalo Zárate, Matias Vitkieviez, valamint a svéd válogatott Alexander Gerndt sem bevethető. Utóbbi három közül Zárate és Gerndt komoly névnek számít. Sajnos nekünk is vannak komoly hiányzóink. Selim Bouadla eltiltását tölti, René Mihelic még sokáig nem bevethető, Mészáros és Novakovics játéka pedig erősen kérdéses.

15:30 A Young Boys idén eddig nyolc tétmeccset játszott. Ebből hat bajnoki és két Európa Liga selejtező mérkőzés. Az eredményeik időrendi sorrendben: St. Gallen – YB 2-2, YB – Aarau 1-1, YB – Ermis 1-0, Zürich – YB 2-1, Ermis – YB 0-2 YB – Thun 1-1, YB – Grasshopper 4-0, Vaduz – YB 0-2. Megfigyelhető, hogy míg a Loki romló, addig a Young Boys javuló tendenciát mutat, hiszen a bajnokságot három döntetlennel és egy vereséggel kezdték, miközben kettős győzelemmel továbjutottak az Ermisen, és azóta már két meccset nyertek is a svájci Super League küzdelmeiben, ráadásul az elmúlt két bajnokin gólt sem kaptak.

15:15 A Loki idén már túl van tíz tétmérkőzésen. Ebben benne van a Szuperkupa meccs az Újpest ellen, négy Bajnokok Ligája selejtező, négy bajnoki, és egy Magyar Kupa találkozó. Négy győzelem, három döntetlen, három vereség eddig a DVSC mérlege, azonban az a három vereség pont a legfájóbb. Ebből egy a már ismert BATE elleni utolsó pillanatos kiesés, illetve két bajnoki a két pesti csapat ellen, szintén az utolsó pillanatokban bekapott góllal. Az aktuális formát tekintve nincs jó passzban Kondás Elemér csapata.

15:00 A Young Boys korábban több magyar csapattal is találkozott története során. A BEK 1957-58-as kiírásában a Vasas ellen 3-2-es összesítéssel kiestek, egy évvel később azonban az MTK-t kiejtették 6-2-es összesítéssel. Ezt követően az Intertoto Kupa 1985-86-os kiírásáig kellett várniuk, mire újra magyar csapattal futottak össze, akkor a csoportkör során a Zalaegerszeggel játszottak, és egy 4-0-s győzelem mellett egy 1-4-es vereséget szenvedtek. Az Intertoto Kupa 1988-89-es kiírásában a ZTE riválisával, a Szombathelyi Haladással találkozott a Young Boys a csoportkörben, és szintén vegyes eredmény született, hiszen a 4-0-s győzelem mellett becsúszott egy 3-1-es vereség a visszavágón. Legutolsó találkozásuk magyar csapat ellen az ellenünk esedékes 2008-as UEFA Kupa találkozók voltak. Eddigi mérlegük magyar klubcsapatok ellen hat győzelem, egy döntetlen és három vereség.

14:45 A Loki korábban már kétszer találkozott svájci együttessel az európai kupákban: a 2008-as Young Boys elleni összecsapásokon kívül (1-4, 2-3) még a 2010-2011-es szezonban a Bajnokok Ligája harmadik körében az FC Basel ellen lépett fel, és a hazai 0-2 után idegenben 3-1-es vereséget szenvedve esett ki, de végül bejutott az Európa Liga csoportkörébe. Az eddigi mérleg tehát jócskán negatív a svájci klubcsapatok ellen – négy vereség -, de most lehet javítani.

14:30 Azt gondolom, senkinek nem okozna meglepetést, ha az alábbi kezdőcsapattal futnánk ki a gyepre kora este. A svájciak felállását azért nem vennénk fixre.

yblokivarhato

14:15 Kíváncsiak vagyunk az olvasók véleményére a mérkőzéssel kapcsolatban.

14:00 Lássuk, hogy a fogadóirodák miként látják az esélyeket. A háromesélyes fogadás esetében érdekes oddsesésnek lehetünk tanúi, ugyanis a nyitó szorzó a svájciak sikerére 2.00 körül mozgott, mára viszont 1.61-ért kínálja a helvétek győzelmét a bet365. A hazai fogadóiroda, a tippmixPro szorzói pedig az alábbiak szerint alakulnak: 1.55 / 3.70 / 5.20

dunatv13:45 A ma esti mérkőzést ezúttal is a Duna TV közvetíti 19:30-tól. A kommentátor P. Fülöp Gábor lesz.

13:30 Következzen egy kis időjárás jelentés. Bernben jelenleg napsütés van, de nincs az a nagy kánikula, mindössze 18 fokot mutat a hőmérő. Estére sem várható nagy hőség, mindössze 7 fok várható. (forrás: AccuWeather)

ybido

tomharaldhagen13:00 A mérkőzés játékvezetője a norvég Tom Harald Hagen lesz. A 36 éves sípmester már vezetett a Lokinak találkozót, 2010-ben a BL selejtező második körében esedékes DVSC-Levadia találkozót, melyen 3-2-re nyert a Loki. Legutóbb az Európa Liga 3. selejtezőkörében az Elfsborg-Hafnarfjördur összecsapáson dirigált. Tavaly a Bajnokok Ligája csoportkörében is kapott feladatokat: az Anderlecht-Olympiakos, a Zenit-Porto és a Real Sociedad-Leverkusen meccsen fújta a sípot.

Legutóbb az Európa-liga 3. selejtezőkörében az Elfsborg-Hafnarfjördur összecsapáson dirigált. Tavaly a Bajnokok Ligája csoportkörében is kapott feladatokat: az Anderlecht-Olympiakos, a Zenit-Porto és a Real Sociedad-Leverkusen meccsen fújta a sípot.Legutóbb az Európa-liga 3. selejtezőkörében az Elfsborg-Hafnarfjördur összecsapáson dirigált. Tavaly a Bajnokok Ligája csoportkörében is kapott feladatokat: az Anderlecht-Olympiakos, a Zenit-Porto és a Real Sociedad-Leverkusen meccsen fújta a sípot.

12:45 A mai mérkőzés helyszínéül a legendás Wankdorf Stadion szolgál majd. Ezen stadion elődjében játszotta 1954-ben a VB döntőt az Aranycsapat, és szenvedett 3-2-es vereséget az NSZK-tól. Azóta már újjá építették az arénát, mely a 2008-as svájci-osztrák közös rendezésű Európa Bajnokságra épült újjá. A stadion különlegessége, hogy műfűvel van borítva a játéktér, Vanczák Vilmos egy korábbi interjújában azzal magyarázta ezt, hogy a Young Boys ezzel is előnyt akar magának kovácsolni.

wankdorf

12:30 A visszavágó már csak formalitás volt, ennek ellenére a svájciak Debrecenben is győzni tudtak. Oláh Lóránt góljával még sikerült egyenlítenünk, de Dudu gólja már csak szépségtapasz volt, így alakult ki a 2-3-as végeredmény. Egyébként a két gárdából összesen négyen maradtak hírmondónak az akkori keretekből. A Lokinál Polekszics, Mészáros és Szakály, a Young Boysnál pedig a kapus, Wölfli.

12:25 Retro percek következnek. Lássuk, hogy hat éve, 2008-ban miként mérkőzött meg egymással a két gárda. Akkor az Európa Liga elődjének számító UEFA kupa harmadik selejtezőkörében találkozott egymással a Loki és a Young Boys. Az odavágót akkor is Bernben rendezték. A találkozó jól indult számunkra, hiszen Rudolf büntetőjével vezetést szereztünk, de a svájciak fordítottak, és végül 4-1-re nyertek.

12:15 A csapat már tegnap elutazott Bernbe, és egy ötcsillagos szálloda szolgáltatja az otthonukat. A meccs után egyébként nem indulnak haza egyből, majd csak péntek reggel érkezik haza a társaság. Képek az utazásról itt, a tegnap esti edzésről pedig itt.

yblokiutazas1

yblokiutazas2

yblokiedzes

12:00 Legutóbbi Podcast adásunkban erről a párharcról is szót ejtettünk, és esélyt is latolgattunk. Aki eddig még nem hallotta volna, az tekintse meg most az eszmecserénket.

11:55 Szakvezetőnk mellett csapatkapitányunk, Szakály Péter is nyilatkozott az esélyekről.

szakiyoungboys„Kielemeztük a Young Boys játékát, és azt tudom mondani, hogy egy nagyon szervezett csapattal találkozunk csütörtök este. Nem téveszt meg minket, hogy nem kezdtek jól a bajnokságban, ráadásul javuló formát mutatnak, hiszen az utóbbi két mérkőzésüket megnyerték. Egy nemzetközi kupamérkőzés azonban mindig más, itt bármi előfordulhat. Talán esélyesebb a hazai gárda, de szeretnénk felborítani a papírformát.” (dvsc.hu)

11:50 Kondás Elemér is sajtótájékoztatót tartott tegnap, lássuk, szakvezetőnk mit nyilatkozott.

Elemer_sajttaj2„Nagyon nehéz mérkőzésre készülünk, tisztában vagyunk vele, hogy a Young Boys kiváló csapat. Már a hét elején megkezdtük a ráhangolódást az összecsapásra, az edzés mellett videózással készültünk, a csapattal együtt megnéztük és kielemeztük a Young Boys Grasshoppers elleni bajnokiját. Párharcról van szó, a célunk, hogy minél jobb eredményt érjünk el már az első meccsen, szeretnénk gólt, gólokat lőni, mert egy Bernben szerzett találatnak nagy jelentősége lenne. A svájci futball magasabban jegyzett, mint a magyar, viszont klubszinten bármi előfordulhat. Tudom, hogy ellenfelünknél vannak sérüléssel bajlódó játékosok, de elég erős a keretük, akik kiesnek, lehet pótolni, vagyis bárki lép pályára, ugyanazt a játékot tudják produkálni. Megpróbálunk szervezetten futballozni. A játékunkra jellemző az offenzív játék, szeretnénk ezt alkalmazni most is.” (dvsc.hu)

11:45 Tegnap este sajtótájékoztatót tartottak. Lássuk először, hogy a svájciak szakvezetője, Uli Forte miként vélekedett a párharcról.

forte„A Debrecennek sok gyors, agilis játékosa van. Tiszteljük ellenfelünket, a legjobb csapatnak számít hazájában, az utóbbi évtizedben elért eredményei figyelemreméltóak. Láttam a BATE Boriszov elleni két mérkőzésüket, az első találkozón 1-0-ra nyertek jó játékkal, a visszavágón csak szerencsével tudta kiharcolni a továbbjutást a fehérorosz gárda. Nagyon nehéz párharcra számítok, ötven százalék esély van a továbbjutásra, amit azonban mindenképpen szeretnénk kiharcolni, mert a csoportkör a célunk.” (dvsc.hu)

11:30 Az utazó keret: Nenad Novakovics, Vukasin Polekszics, Verpecz István – kapusok; Aleksandar Jovanovic, Máté Péter, Mészáros Norbert, Dusan Brkovics, Igor Morozov, Korhut Mihály, Vadnai Dániel, Bódi Ádám, Zsidai László, Varga József, Ludánszki Bence, Szakály Péter, Ferenczi János, Kulcsár Tamás, L’Imam Seydi, Ibrahima Sidibe – mezőnyjátékosok.

Itthon maradt az eltiltását töltő Selim Bouadla, a sérült René Mihelic és Tisza Tibor, valamint a mellőzött Dalibor Volas, Joel Damahou és Lázár Pál.

11:15 A mérkőzés beharangozója Lucas_Gonzalez tollából itt olvasható.

11:00 Szebb napot kívánunk minden kedves Loki-szurkolónak és LokiBlog olvasónak. Szebbet, mint az a bizonyos augusztus 5-i nap volt. Nehéz lesz feledni azt a kudarcot, de a csapat teheti ezért a legtöbbet, akár már ma este. A legutóbbi szurkolói pletykák szerint nagyon komoly jelentősége van ennek a párharcnak a csapat jövője szempontjából, így mindenkinek 100%-ig oda kell tennie magát, hogy legyen keresnivalónk a svájci Young Boys ellen. A BATE elleni meccshez hasonlóan ez is egy felvezető cikk lesz, nem pedig élő közvetítés.