LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Egy pont a Népligetből, folytatás a Vác és a Békéscsaba ellen

Kilenc nap leforgása alatt három meccsen kell bizonyítania Köstner Vilmos tanítványainak. A Ferencváros elleni döntetlennel nagyon megleptek minket a lányok, a folytatásban sem lesz könnyű dolga a piros-fehér hölgykoszorúnak a Vác és a Békéscsaba ellenében!

Múlt héten azt írtam, hogy az FTC elleni meccs remek erőfelmérő lesz a Vác elleni rangadó előtt, őszintén bevallom, sok mindenre számítottam a Debrecen fővárosi vendégjátéka kapcsán, de arra nem, hogy pontot (kis szerencsével pontokat) tudunk elhozni az Elek Gyula Arénából. Munka, munka és munka, ezek jellemzik a hétköznapjaimat hetek óta, így aztán nem tudtam élőben sem a helyszínen, sem a közvetítésben figyelemmel kísérni az összecsapást. Amint lehetőségem lett rá, rögtön azt néztem, hogy milyen eredménnyel zárult a rangadó. Óriási meglepetésként ért az a tény, hogy döntetlent játszottunk az FTC ellen. Hazaérkezésem után rögtön leültem a számítógép elé és elkezdtem nézni a meccset az interneten. Keretünkben ezúttal sem szerepelt a két Panna (Borgyos és Szabó). A többiek azonban bevethetőek voltak, így Köstner mesternek volt lehetősége forgatni a csapatunkat.

Az összecsapás első pillanatától érezhető volt, hogy a lányok maximálisan felkészültek a zöld-fehérekből. A hazaiaknál volt az előny, azonban mint a légy a légypapírra, úgy ragadt csapatunk a Fradira. Nem adtuk meg nekik azt a szívességet, hogy már az elején tetemes előnybe kerülve kényük-kedvük szerint játszhassanak. Minden labdáért, minden lehetőségért megküzdöttek Tóvizi Petráék. Hiba azonban ilyenkor is előfordul, de csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Vili bá a tizennyolcadik percben 9-6-os állásnál kérte ki első idejét. Akkor sem az volt a fő indok, hogy ég a ház, hanem egyrészt megtörni a Fradi játékát, másrészről jó volt átbeszélni, miben kell változtatni ahhoz, hogy megmaradjon ez a szoros mérkőzésállás. Mindenre megvolt a válaszunk, nem volt rövidzárlat, teljesen koncentrált játékkal üldöztük a fővárosiakat. Már az első játékrészben kétszer is a kiállítás sorsára jutott Háfra Noémi, ez a tény meghatározónak bizonyult a meccs összképét tekintve. Harminc percnyi játékot követően csupán két gól volt a hátrányunk (15-13). A találkozó második fele még az elsőhöz viszonyítva is szívmelengető volt. Az az elszántság, az a csapategység, küzdőszellem ami a lányokat jellemezte maximális elismerést érdemel. Ahogy néztem a meccset többször is az futott át az agyamon, mi járhat most a fradisták fejében, úgy gondolom sikerült meglepni őket a bátor, megalkuvást nem tűrő játékunkkal. Teltek a percek, a lányok egyre inkább elhitték, hogy itt ma bármi bekövetkezhet. Amennyiben kissé rutinosabbak vagyunk a kiélezett végjátékok tekintetében, azt írhatnám most, hogy legyőztük a Ferencvárost (sebaj, majd hazai környezetben elverjük őket).

CSAPATKÉNT játszottunk, Triffa Ágnes remek védésekkel, Arany Rebi és Vantara-Kelemen Vica szép gólokkal, Tóvizi Petra és Bordás Réka kiemelkedő védekezéssel járult hozzá eme nagyszerű eredményhez. Jelena Despotovic ezúttal is bátran lövöldözött messziről, most sokkal hatékonyabban mint az Alba ellen (ezt is írtam legutóbbi cikkemben). Csapatunk legrutinosabb tagja, Bulath Anita elöl és hátul is óriásit játszott, hét gólja mellett igazi vezérnek bizonyult. Ifjú titánunk, Vámos Petra szemfüles gólokat szerzett betörésből, egy az egy elleni játékból. Berobbant csapatunkba a kiváló irányító, aki nem követi figyelemmel a női bajnokságot, szinte hihetetlen lehet számára, hogy ez még csak a harmadik meccse az első osztályban. Óriási fegyvertény a Fradi otthonából pontot csenni, remélem a következőre nem kell több mint nyolc évet várni. Értékes lesz ez az egy egység a végelszámolásnál, ha a következő két meccsünkön szerzünk további 3-4 pontot, kijelenthetjük, remekül indítottuk a szezont. Köstner mestert ismerve nem fog a lányok fejébe szállni a dicsőség, hanem megyünk tovább a megkezdett úton…

FTC Rail-Cargo Hungaria – DVSC SCHAEFFLER 30-30 (15-13). 

Szombaton vár a lányokra a következő feladat, a bajnokság harmadik fordulójában az előző kiírásban az ötödik helyet megszerző Vác látja vendégül a DVSC gárdáját. Szilágyi Zoltán csapata pár évvel korábban kezdte a légiós dömping leépítését, mint a Loki, a külföldi játékosok helyett egyre nagyobb szerep és feladat hárul(t) a magyar fiatalokra. Kácsor Gréta, Lakatos Rita, Kuczora Csenge az a trió, aki köré jelenleg épül a Váci NKSE támadójátéka, de nem feledkezhetünk meg a gólerős brazil hálóőrről, Barbara Arenhartról sem. Magyarországi karrierje során eddig kilencven mérkőzésen lépett pályára, ezeken a találkozókon huszonnyolc találat fűződik a nevéhez. Amennyiben emberhátrányba kerül csapatunk most még a szokásosnál is fontosabb lesz az eladott labdák számát a lehető legkisebbre redukálni. Ami a váciakat illeti, a rutinos beállós, Szamoránszky Piroska már nem a keret tagja, illetve Mosonmagyaróvárra távozott a brazil balátlövő Karoline de Souza. Barján Bianka Békéscsabára igazolt, a jobbszélső Diana Jovetic pedig a Szombathelyi KKA együttesét erősíti már ebben az idényben. Távozott a cserekapus posztról Suba Sára, akit a Fradi most az MTK-nak adott kölcsön, helyére egy másik fiatal érkezett a zöld-fehérek kötelékéből, Hadfi Gréta személyében. Érkezési oldalon további fiatalok neve szerepel: Kovács Noémi a NEKA-tól, Szeberényi Flóra a Vasastól érkezik a váciakhoz. Fontos lesz figyelemmel kísérni a Diószegi – Helembai – Hámori triót is.

Az elmúlt három idényben nem termett sok babér számunkra a váci sportcsarnokban, időrendi sorrendben visszafelé haladva azt látjuk, legutóbb az előző idény utolsó bajnokiján egygólos vereséget szenvedtünk el egy úgymond „tét nélküli meccsen” (35-34). A 2017/2018-as idényben egy nagyobb vereségbe futottunk bele, akkor hét góllal maradtunk alul (35-28). Arra a meccsre nevezett keretünkből most már csupán Varsányi Nóra, Tóvizi Petra, Vantara-Kelemen Éva és Jelena Despotovic maradt meg. Azt megelőzően 2016. december 30-án vendégeskedtünk a Duna-kanyarban, az az összecsapás döntetlennel zárult, holott fél perccel a meccs vége előtt még vezettünk (28-28). Összegezve tehát, három meccsen két vereség és egy döntetlen a mérlegünk, a gólarány 98-90 a váciak javára. Ennyit a múltról, ami a most futó idényről tudni kell, eddig két meccset játszottak Kácsorék, előbb hazai pályán tíz góllal verték az MTK-t (31-21), majd egy kiélezett találkozón gyűjtötték be a két pontot a Mosonmagyaróvár otthonában (28-29). A fővárosiak ellen Kuczora nyolc, Kácsor hat alkalommal volt eredményes, az MKC ellenében pedig további tizenegy gól fűződik a nevükhöz. Azaz rájuk kimondottan figyelni kell majd, ha ponttal, pontokkal szeretnénk Vácról hazatérni. Egy közvetlen riválissal szembeni rangadót már sikerült behúzni hazai pályán, ideje, hogy idegenben is villantsuk meg tudásunkat. A találkozót szombaton 18 órától játsszák, a Váci Városi Sportcsarnokban.

K&H Liga 3. forduló:
2019. szeptember 14. 18:00
Váci NKSE – DVSC SCHAEFFLER
Játékvezetők: Felhő Ferenc – Öcsi Tamás.

Nincs megállás, szerdán máris egy újabb meccs vár Bordásékra: a Főnix csarnokban a Békéscsaba gárdáját látjuk vendégül. Az előző idényben hazai pályán sima győzelmet arattunk a viharsarkiak ellen, ám Horváth Rolnad tanítványai megtréfáltak minket a két csapat legutóbbi találkozóján. Ez a párosítás mindig presztízs meccsnek nevezhető, függetlenül a két csapat erőviszonyait, tabellán elfoglalt pozícióját tekintve. Nézzünk szét riválisunk háza táján: a 18/19-es idényt a tizenkettedik pozícióban zárták. Huszonhat meccsükből négyet megnyertek, két döntetlen mellett húsz vereség a mérlegük. Az Eger érdemben nem tudott beleszólni a bennmaradásért vívott harcba, így az első osztálytól végül búcsúzó Budaörs együttesét is megelőzve maradt élvonalbeli a Békéscsaba. Komolyabb célokat az előttünk álló idényre sem tűzhetett ki maga elé a lila-fehér egylet, mint a bennmaradás. Walfisch Mercédesz eligazolása révén házi gólkirálynőjüket veszítették el. Gidai Eszter a Vasas játékosa lett, Zöldi-Tóth Kata pedig felhagyott az élsporttal. A távozók pótlására szerződtették Barján Biankát Vácról, Kopecz Barbarát pedig Mosonmagyaróvárról.

Ettől függetlenül nagyon szűk kerettel dolgozhat a szakmai stáb, eddigi két bajnoki meccsükre egyaránt csak tizenhárom játékost nevezett Horváth Roland. Három kapussal és tíz mezőnyjátékossal nekivágni a meccseknek nem nevezhető a bőség zavarának. A szezonnyitó összecsapáson a Dunaújvárostól kaptak ki két góllal 29-27-es arányban. A második fordulóban pedig közvetlen riválisuktól, az MTK-tól kaptak ki az Elektromos Csarnokban, itt is két góllal maradt alul ellenfelével szemben a Békéscsaba (29-27). Kopecz ezen találkozókon húsz alkalommal tudott eredményes lenni, elsőre úgy tűnik vezére lehet a keleti gárdának. Marincsák Nikit sem szabad lebecsülni, a korábbi DVSC játékos is jól szokott játszani a Loki ellen. Húzóembere lehet még a viharsarkiaknak a montenegrói Alexandra Vukajlovics is. Van miért visszavágni, meg kell mutatnunk ellenük is, a Debrecennel komolyan számolni kell ebben az idényben! Tippem a végeredményre: tizenegy gólos hazai győzelem, kevesebb mint huszonkettő kapott góllal.

K&H Liga Női NB I 4. forduló: 
2019. szeptember 18. 18 óra Főnix Csarnok
DVSC SCHAEFFLER – Eubility Group Békéscsaba
Játékvezetők: Horváth Péter – Marton Balázs.

Hajrá DVSC! Hajrá Debrecen!

Iceman

(képek: haon.hu/Matey István)