LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

KörKérdés #11 – Mit várhatunk Habovdától és Milunovictól?

Két és fél éves pihenő után jelentkezünk újra a körkérdés rovattal, ahol egy kisebb témakört járunk körül és szinte valamennyi szerkesztő véleményét olvashatjátok. Aktuális témánk mi más is lehetne, mint a két érkező játékos személye és a téli átigazolási időszakunk. Lássuk hát, szerintünk mit várhatunk tavasszal?

1. Kérdés: Egyelőre nincs jelentősebb távozó játékosunk, a keretünk tehát egyben maradt, érkezők között pedig két játékos szerepel, Habovda és Milunovic személyében. Egy tízes skálán, ahol a legjobb a tízes érték, hányasra értékeled ezt az átigazolási időszakot?

Enderson: 3. Lehetett volna rosszabb, ha még távozott is volna egy-két meghatározó játékos.

Redboy: 4-esre értékelném az eddigieket, hiszen végre megszabadultunk egy-két peremembertől, hogy finoman fogalmazzak (bár többet is el lehetett volna küldeni). Ettől függetlenül nem vagyok elégedetlen.Természetesen jó lenne igazolni még, mert sose lehet tudni mikor jön közbe valami és van még az átigazolási időszak lejártáig jó pár nap.

Gold: 5-ösre értékelem az átigazolási szezonunkat. Sikerült megtartani a csapat magját és a tehetségeinket is. A távozók egyike sem nagy érvágás. Ez a két igazolás pedig mélyítette minimálisan a keretünket (ha nem is a legfontosabb posztokon).

JuveFan1897: Az tudvalevő volt, hogy nem lesz nagy mozgás a keretben, még annak tudatában is, hogy edzőváltás volt. Az, hogy végül igazoltunk kettőt, szerintem annak szólt, hogy egyrészt megnyugtassák a szurkolók kedélyeit, másrészt, hogy két hiányposztot befoltozzanak. +1 amiért nem igazolt el kulcsember, +1 amiért kidobtuk a fölösleget, +1 amiért igazoltunk végül kettőt, viszont -1 amiért későn érkeztek. Ezek alapján 3-ast adok az átigazolási szezonra, mert még mindig maradtak lyukas posztok, ráadásul az újak sem érkeztek időben, és nem is biztos, hogy minőségben előrelépést jelentenek majd.

Iceman: Közepesre, azaz 5-ösre értékelem az átigazolási időszakunkat. Ez az osztályzat leginkább annak köszönhető, hogy végül mégis érkezett játékos Debrecenbe. Védelmünkben Habovda meghatározó szerepet tölthet be. Bár némi hiányérzetem még van, mert ha rajtam múlt volna, a hátvédsorba még legalább egy embert hoztam volna.

Csibu: 3. Az érkező játékosok idősebbek és későn is érkeztek. Tőzsér pótlásáról sincs szó, pedig nem csak sérülése, hanem egyre közelebbi visszavonulása miatt is fontos lenne minőségi játékost találni erre a kulcspozícióra. A nyári igazolásokkal ellentétben most nem érzem, hogy hosszútávon gondolkoztunk volna. De természetesen szurkolok minden keretünkben lévő játékosnak, hogy tegyen büszkévé minden Loki-szurkolót!

2. Kérdés: Mennyire jó igazolásnak tartod Jurij Habovdát, szerinted látjuk-e őt majd a kezdőcsapatban?

Enderson: Az életkora ellene szól, viszont az, hogy több poszton is bevethető, mellette. Sérülések, eltiltások, gyengébb teljesítmények úgyis lesznek, tehát biztosan láthatjuk majd őt a kezdőben. 31 évesen viszont sajnos csak átmeneti megoldást jelenthet, hosszú távon nem számolhatunk vele.

Redboy: Én örültem a leigazolásának, hiszen már amikor a Balmazújváros játékosa volt, szívesen láttam volna nálunk. Ugyan 30 éves, de mellette szól, hogy több poszton is bevethető és kellően rutinos. Remélhetőleg sokat fog játszani kezdőként.

Gold: Habovda már bizonyított az első osztályban, egyáltalán nem rossz játékos. Sérülések, eltiltások esetén, vagy csereként bevethető több poszton is. A kezdőben lehet, hogy így 30 év felett, és fél év NB II után nem számolnék vele, ha teljes a kezdőcsapatunk.

JuveFan1897: Ahogy írtam is hozzászólásban a Játékoskeringőnél, ha nem 31 éves lenne, akkor azt mondanám, hogy nem rossz fogás. Megbízható teljesítményt nyújtott a Balmazban és a Halinál is, ha nem lesznek kondícionális gondjai, akkor szerintem Bényeit kiszoríthatja, Kusnyír pedig ebben az esetben játszhat a középpályán Tőzsér helyén. Vele tehát lényegében két igen kérdéses posztot is kipipálhatunk, mondom, egyedül az életkora zavaró. És ugye elhangzott Szima Gábortól egy korábbi ankéton, hogy 30 fölötti játékost nem igazolunk..

Iceman: Nem tudnék kiemelni egy meccset sem eddigi magyarországi karrierjéből. Azonban az, hogy két különböző csapatban is szinte a teljes idényt végigjátszotta, az azt bizonyíthatja, hogy képes lehet jó teljesítményre. Az esélyt mindenképpen megérdemli. Látva védősorunk őszi teljesítményét, nem lehetetlen feladat beverekednie magát a kezdőcsapatunkba.

Csibu: Új esélyt kapott, reméljük él vele, bár Bényei legutóbbi szereplései engem meggyőztek arról, hogy egyelőre nem váltanék azon a poszton. Az azonban mindenképp pozitívum, hogy több pozícióban is bevethető. A többit majd meglátjuk.

3. Kérdés: Mennyire jó igazolásnak tartod Luka Milunovicot, szerinted látjuk-e őt majd a kezdőcsapatban?

Enderson: Róla egyáltalán nem tudok biztosat mondani, de szerintem nem marad sokáig a Lokinál. Lesz egy-két jó meccse, aztán hamar kikopik majd a csapatból. De cáfoljon rám, én leszek a legboldogabb.

Redboy: Mint mindenkinek, neki is jár a bizalom a szurkolók és szakmai stáb részéről. Kvalitása és múltja alapján nem tűnik egy képzetlen botlábú játékosnak. Remélem sok gólt fog szerezni vagy éppen előkészíteni a DVSC mezében. Sok sikert neki és cáfolja meg a pályán mutatott teljesítményével a kétkedőket.

Gold: Luka Milunovicban látok potenciált. Az utóbbi szezonokban ugyan csak Malajziában futballozott, de előtte volt nagyobb csapatokban, és a statisztikák alapján nem is teljesített rosszul. Talán itt Debrecenben megkapja az esélyt, hogy bizonyítsa, nem véletlen ért ő egymillió eurót is karrierje elején. Eleinte nem hiszem, hogy kezdő lehet, de ha csereként kap lehetőséget, és tud élni vele, azt sem tartom kizártnak, hogy a jövőben alapember lesz.

JuveFan1897: Nem sokat lehet tudni róla, hogy milyen játékos. Az semmit nem jelent, hogy 4-5 éve milyen csapatokban, meg milyen versenysorozatokban lépett pályára, így momentán hidegen hagy, hogy játszott az EL-ben, meg a Zvezdában. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és nem túl bizalomgerjesztő ez a malajziai kitérő, ráadásul nem találtunk arra vonatkozóan adatot, hogy július óta pályára lépett volna. Alighanem olyan rossz fizikai állapotban lehet, amihez hozzájön, hogy kihagyta az alapozást is, hogy tavasszal nem valószínű, hogy a csapat hasznára lesz.

Iceman: Teljesen ismeretlen számomra Luka Milunovic. Az eddigi statisztikája jónak mondható, bár a maláj bajnokságban nem a legveretesebb csapatokkal nézhetett farkasszemet. Megfordult már jó pár egymástól teljesen eltérő közegben, így itt is beválhat. Ha „csak” forintos labdákat tud tálalni Garba vagy Adeniji elé, már megérte szerződtetni. Első körben csereként számolnék vele.

Csibu: A honlapon leírt eredményei, csapatai és góljai első pillantásra igen vérmes reményeket is sugallhatnak vele kapcsolatban, de ha alaposan megvizsgáljuk, két dolog is szembetűnő lesz. Az egyik, hogy pályafutása folyamatos lejtőn van 2015 óta, legjobb eredményeit pedig 2012-15 között érte el. Az pedig nem ma volt. A másik, hogy a góljait (bár nagyon szép, tudatos befejezések) szinte mindig súlyos védőhibák előzték meg. Olyan hibák, amik még az NB I-ben is ritkán fordulnak elő. Cserejátékosnak jó lesz, de félek tőle, hogy ennél többre nem számíthatunk tőle.

4. Kérdés: Melyik az a pozíció, ahol szerinted a legmélyebb merítési lehetősége van Vitelki Zoltán stábjának és melyik az, ahol egy esetleges eltiltás,- vagy sérüléshullám súlyos gondokat okozhat?

Enderson: Támadók és kapusok terén egyáltalán nem állunk most rosszul, ez biztató. A középhátvéd szerepkör viszont továbbra is katasztrofális, és a szélső hátvédek esetében is csak Habovda érkezésében reménykedhetünk. A középpálya pedig összességében tűrhető; mindenhová elférne az erősítés, de sehol sem égető a helyzet.

Redboy: Kapus, illetőleg támadó posztján nagyon is irigylésre méltó helyzetben van Vitelki mester, amit a hátsó alakzatunkról már nem feltétlen tudunk elmondani. Habovda érkezésével azonban már lesz némi variációs lehetőségünk. De a legboldogabb akkor lennék, ha érkezne egy másik szélső védő is, így Ferenczi a valós posztján tudna játszani és segítené a támadásainkat, illetve egy belső védőt is igazolnék.

Gold: A kapusposzt, ahol van két biztos pontunk, csatársorban sem állunk rosszul. A középpályára is megvagyunk szerintem, főleg az új igazolásokkal és a tehetséges fiatalokkal kiegészülve. A védelemnek viszont minden pontján bajban lehetünk, annyira kevés a minőségi játékos azon posztokra. Habovda talán a jobbhátvéd poszton segíthet, ha baj van, de a balhátvéd és középhátvéd posztokon félek, hogy gond lehet a szezon során.

JuveFan1897: Ha mindenki egészséges, akkor a támadó poszton rendben vagyunk, Adeniji, Garba, Szécsi is teljes értékű támadók, de Trujiccsal is lehet ott számolni. Nyilván a kapusposzt is rendben van perpill. Minden más poszton gondban vagyunk, ha a kezdőjátékosunk kiesik sérülés, vagy eltiltás miatt. Talán Habovda érkeztével ez valamelyest enyhülhet, mert ő több poszton is beugorhat, mint anno Jovanovic. Kellett volna szerződtetni még egy belső védőt mindenképp, illetve a középpálya közepén is gondban vagyunk, főleg Tőzsér sérülése miatt (mennyiségre legalábbis).

Iceman: Támadósorban van a legnagyobb variációja az új vezetőedzőnknek. Garba és Adeniji, valamint a Szécsi-Bódi-Trujics trió mellett Milunovic is képes lehet színt vinni támadásainkba. Előre játékban azt érzem megleszünk. Védelmünket féltem leginkább, azon belül is főleg a belső poszton. Három játékossal nekivágni a tavaszi szezonnak elég rizikós, látva az őszünket. Leginkább Szatmári produktuma volt aggasztó, nem látom mi lehetne a megoldás, hogy egységesebb legyen a hátsó alakzatunk. Mindenképpen azt várom, hogy egymásnak besegítsenek a középhátvédjeink, ha a szükség úgy hozza.

Csibu: A csatár poszt és szélső támadó pozícióban megvagyunk, és bár elkélne még egy belső védő, klasszikus box-to-box középső középpályásra szerintem nagy szükségünk lenne. Olyanra, aki elsősorban jól passzol és szerel.