LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Van edzőkérdés?

Mezőkövesdi vereségünkkel, és a riválisok győzelmeivel nagyon közel kerültünk a kiesőhelyekhez, egész konkrétan már csak a jobb gólkülönbségünk miatt előzzük a 10. helyen álló Gyirmótot, az eddig még nyeretlen Újpest pedig öt pontra van tőlünk. Szorul tehát a hurok, és újfent felerősödtek azok a hangok a szurkolói körökben, miszerint itt lenne az ideje az edzőváltásnak. De vajon ez-e a megoldás?

Én rögtön itt az elején lelövöm a poént, a magam részéről nem érzem, hogy edzőkérdés lenne Debrecenben. Mármint szerintem nem jelentene megoldást, ha menesztenék Huszti Szabolcsékat. Eleinte nagyon szkeptikus voltam a kinevezésük kapcsán, és nyilván feltehető a kérdés, hogy mégis mi változott, ami miatt még mindig bízom bennük, hiszen egyrészt a feljutásunk nem volt meggyőző velük, és az idei szezon megítélése is elég vegyes, fogalmazzunk úgy, hogy eddig apró felvillanásaink voltak az első osztályban. Mégis úgy érzem, hogy ha most kukázzuk azt a projektet, amit ők elkezdtek, akkor az rövid távon nagyobb kárt okozhat, mint hasznot.

Bár a szezon elején, és még az első meccs előtt/után is többször elhangzott Husztitól, hogy dominálni szeretnénk minden egyes mérkőzésen, és nem célunk az ellenfél játékához idomulni, én úgy érzem, hogy ebben a hetek múlásával azért történt változás. Ami nyilván egyrészről a kényszer szülte, hiszen a balul sikerült igazolásokkal nem sikerült megerősíteni kellőképp a keretet a nyáron, ehhez pedig társul egy elég komoly sérüléshullám, aminek köszönhetően meccsről meccsre fél kezdőcsapatnyi játékosunk hiányzik. Így amellett, hogy szerintem még nem sikerült egyszer sem a legerősebb kezdőnket pályára küldeni idén, az is problémát okoz, hogy nem tudják érdemben forgatni a csapatot. Hétről hétre szembetűnő, hogy bennhagyunk cseréket a meccseken, és ha cserélünk is legalább hármat, az sokszor a kényszerből adódik (újabb sérülések miatt). Szóval nem nagyon vannak alternatívák, ha valakinek mondjuk rosszabb periódusa van.

Mindezek arra sarkallták Husztiékat, hogy egy óvatosabb taktikát válasszanak, és most inkább visszaköszön az a stílus, amit még két éve Herczeg András regnálása alatt láthattunk, nevezetesen igyekszünk az ellenfél hibiából és kontrákból helyzeteket kialakítani, miközben hátul törekszünk a stabilabb védekezésre. Ez utóbbi már csak abból is látszik, hogy az utóbbi mérkőzéseken jelentősen megcsappant a kapott gólok száma. Míg az első hat fordulóban 13-szor találtak be ellenünk, az utóbbi három mérkőzésen beszedett 4 találat nem mondható vészesnek, főleg ha azt is hozzátesszük, hogy három esetben jóformán védhetetlen lövésből kaptunk gólt, a maradék egy pedig büntető volt. Szemmel látható, hogy az utóbbi hetekben sokkal stabilabb a védekezésünk, amihez persze kellett, hogy végre egy állandó belső védő páros játsszon hátul, és jelenleg a Baráth-Desland duó nem mondható rossznak, pláne a korábbi variációkhoz hasonlítva. Persze a stabilabb védekezés és az óvatosabb taktika velejárója az, hogy elöl is megcsappannak a gólok, és hasonló tendenciát figyelhetünk meg itt is, hiszen míg az első hat meccsen 17 gólt szereztünk, ez az utóbbi három meccsen már csak kétszer sikerült. Szóval szummázva a dolgokat, Huszti Szabolcs hajlandó volt lemondani az általa megálmodott filozófiáról az eredményesség érdekében; és ez annak idején Pontesről nem volt elmondható. A probléma tehát szerintem a játékosállományban keresendő, és ennek összeállításáért nem a vezetőedző, hanem a sportigazgató a felelős.

Többek közt ezért is gondolom azt, hogy egy edzőváltás alapvetően nem javítana a helyzetünkön. Nagyon más játékot más edzővel sem tudnánk játszani, egyszerűen azért, mert az edzőnek abból kell főznie, ami a rendelkezésére áll. Márpedig sajnos a mi alapanyagunk jelenleg nem predesztinálja ennél többre a csapatot. Emellett én azt sem látom, hogy ki lehetne az a személy, akinek jó szájízzel tudnánk örülni, ha átvenné a csapatot (értsd: van minimális helyi kötődése, edzői rutinja, nem a szokásos edzőkeringőből érkezik, etc).

Ettől függetlenül, ha a következő három mérkőzésen, ami még a novemberi válogatott szünetig hátra van, nem szerzünk legalább 3-4 pontot, akkor szerintem a vezetőség is el fog gondolkodni a váltáson, bár el tudom képzelni, hogy ebben az esetben is már kivárnának az őszi szezon végéig. Én bízom benne, hogy nem kell majd ilyenben gondolkodniuk, és sikerül picit összekapnia magát a társaságnak. Mert a Mezőkövesd elleni meccs hozzáállásban megint borzasztó volt, nyoma sem volt annak a tűznek, amit a Vidi elleni második félidőben produkáltunk. Azt pedig láthatjuk, hogy szorgalommal és kellő odaadással sok-sok pontot lehet összeszorgoskodni, a Kövesd sem focizott le minket vasárnap, pusztán nagyon harapósak voltak és akarták a győzelmet. Ami végül össze is jött neki.

Kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is. Ti kirúgnátok Huszti Szabolcsékat? Ha igen, akkor kit látnátok helyettük szívesen a kispadon? Mondd el a kommentek közt!