LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Gálameccs és parádés hangulat

lokibukbor

A címben jelzett két szóval lehet legjobban jellemezni ezt a mérkőzést: egy gálamérkőzés szintű játékot és eredményt láthattunk, emellett több, mint fél év után újra olyan érzése volt az embernek, hogy egy igazi meccsen van, hiszen fantasztikus hangulatot varázsoltak az arénába az egy meccsre visszatérő ultráink. Szombat délután a román első osztályban hatodik helyen álló Dinamo Bukarest együttesét fogadtuk felkészülési mérkőzésen, ennek a találkozónak a rövid összefoglalóját olvashatjátok.

Alaphelyzetben nem hinném, hogy túl sok embert lázba hoz egy barátságos mérkőzés a bajnoki szezon kellős közepén, de azon tények, hogy egy nagy múltú és sikeres román csapat volt az ellenfél, illetve hogy a debreceni szurkolói csoportok ezen meccs erejéig visszatértek a lelátóra, már önmagában csábítóan hatott. Én magam is úgy voltam vele, hogy ha másért nem, a jó hangulatért megéri kimenni. És milyen jól tettem, meg tette még rajtam kívül 3100 ember! Ugyanis a tényleg fantasztikus hangulat mellé még egy gálaelőadást is láthattunk a pályán, hiszen kiütéses sikert arattunk román ellenfelünk felett. Román csapatot pedig minden körülmények között jó érzés megverni, pláne ilyen arányban.

Kondás Elemér erős együttest küldött pályára, a nagyobb nevek közül Máté Péter, Lázár Pál, Zsidai László és Tisza Tibor hiányoztak, előbbi három sérülés miatt, egyébként mind a négyen ott foglaltak helyet a VIP páholyban egymás mellett. A kezdőcsapatot így Novakovics mellett Jovanovic, Brkovic, Mészáros, Korhut, Bódi, Varga, Bouadla, Mihelic, Sidibe és Kulcsár alkották. Csapatkapitányunk, Szakály Péter ezúttal csak a kispadon foglalt helyet, mellette pedig többnyire fiatalok, illetve olyan játékosok ültek még a padon, akik mostanság kevés lehetőséget kapnak tétmeccsen.

A román csapat is mondhatni a legerősebb csapatával állt fel, a kezdőjükben több rutinos, többszörös válogatott játékos megtalálható, ilyen közülük Matei és Alexe, akik 2, illetve 7 válogatottsággal rendelkeznek, utóbbi tavaly még a Serie A-ban futballozott a Sassuolo színeiben. A kispadon pedig ott volt Grozav, aki a csapata egyik legnagyobb sztárja, nem mellesleg 17-szeres válogatott játékos. A Dinamo Bukarest keretének összértéke egyébként valamivel több, mint 20 millió euró, ez több, mint a Loki keretértékének a kétszerese, tehát nem mondhatjuk azt, hogy gyenge ellenféllel találkoztunk.

lokibukarest

Mindössze két perc telt el a találkozóból, máris jeleztük, hogy melyik a jobb csapat a pályán: Bouadla passza után Sidibe került ziccerbe, de lövése a kapufán csattant. Viszont nem kellett sokat várni az első gólra, mindössze a hatodik percben jártunk, amikor Kulcsár ugrott ki Bouadla szép passza után, higgadtan elvitte a kapus mellett a játékszert, és a kapuba gurított, 1-0. Ezt követően Kulcsár még kétszer ugorhatott ki ígéretes helyzetben, de mindkétszer emelkedett a partjelző zászlaja. A 21. percben aztán megint egy gyönyörű akciót láthattunk, ezúttal Korhut indította fantasztikus labdával a szélről bemozgó Mihelicet, aki egyedül vezethette kapura a labdát, és bár védője utolérte, ügyesen zárta ki az akcióból, és higgadtan a kapus mellett a kapuba gurított, 2-0. Még alig ocsúdtunk fel a második találat után, már rögtön jött is a harmadik: a román védők könnyelműek és figyelmetlenek voltak, Bouadla köszönte szépen, és elcsente tőlük a labdát, majd középre gurított, Kulcsár pedig a hálóba passzolt, 3-0. Eltelt nagyjából 25 perc úgy, hogy csak nekünk voltak helyzeteink, háromszor a kapuba is találtunk, és még ezen kívül is volt jó néhány ígéretes kontránk, amiknél nüanszok hiányoztak a komoly helyzet kialakításához. Az első román helyzetre 29 percet kellett várni, ekkor rögtön kétszer is nagy helyzetbe kerültek, de előbb Novakovic védett nagy bravúrral, majd a támadók szerencsétlenkedtek a tizenhatoson belül, és luft rúgások sorozata után felszabadítottunk. A játékrész hátralévő részében helyzet már nem nagyon alakult ki egyik oldalon sem, ám volt egy-két kemény belépő, ami után itt is, ott is ápolni kellett. Sőt, a bukaresti csapatnak cserélnie is kellett sérülés miatt nemsokkal a lefújás előtt. Szünetben 3-0 volt ide az állás, és semmi, de semmi nem veszélyeztette a győzelmünket. Az eredmény mellett szurkolóink fergeteges buzdítása volt még megsüvegelendő, akik igazi meccshangulatot teremtettek ezen a délutánon.

felidore

A második félidőben mi csak egyet cseréltünk, beállt Bouadla helyett Szakály. Ebben a játékrészben sem kellett sokat várni Loki helyzetre, az 51. percben előbb Brkovic szerezhetett volna gólt egy szabadrúgás után, de rosszul találta el a játékszert, így az a kapu fölött hagyta el a játékteret. Egy perccel később azonban egy kis szöglet után Mihelic tekerte középre a labdát, ami Kulcsár elé pattant, emelésébe még belekapott a kapus, ám a kipattanó labdát Szakály a tizenhatoson kívülről húzta be az üres kapuba, szép mozdulat volt, 4-0. Ezt követően cserék sora tördelte a játékot, főleg a vendégek változtattak sokszor, és érthetetlen módon egyesével. Az 55. és az 59. perc között Novakovic kétszer bravúrral védett egy-egy beívelés után, ez volt a román csapat két valamire való lehetősége a meccs folyamán. A 68. percben a csereként beálló Ferenczi iramodott meg a bal szélen, középre centerezését Kulcsár szépen vette át, majd ügyes mozdulattal elhúzta a védő mellett, és a rövidbe lőtte a labdát, a kapus tehetetlen volt, 5-0. A 72. percben négyet is cseréltünk, ekkor már több fiatal játékos is a pályán volt, így érthetően a játékunk is visszább esett. Azonban így is érett a hatodik találatunk, előbb a 85. percben Wittrédi beadását Kulcsár vette át teljesen üresen a tizenhatoson belül, de rosszul kezelte le a labdát, így az a kapusé lett, óriási lehetőség volt ez is. A 88. percben Szécsi Márk léphetett ki üresen, de a pattogós labdát nem tudta lekezelni, így védője utolérte, ő pedig könnyedén megadva magát elesett, így oda lett a lehetőség. A slusszpoén végül meglett a 89. percben, ekkor Szakály csinált egy szép testcselt a saját térfelén, majd pazarul indította Kulcsárt, aki ezúttal is higgadtan oldotta meg a helyzetet, és meglőtte csapata hatodik, saját maga negyedik gólját, 6-0, és ez is lett a végeredmény.

Magabiztosan, kiütéssel nyertünk, és bár amondó vagyok, kezeljük helyén ezt a győzelmet (hiszen a nyáron is szép játékkal vertük a mostani ellenfélnél jóval magasabban jegyzett Lyont, mégsem vertük meg a fél világot utána tétmeccsen), de azért jó volt újra egy hangulatos meccsen szép gólokat hozó sokgólos meccset látni. És ha már a hangulat, dicséret illeti a Loki ultrákat: végig sportszerűen biztatták a csapatot, ellenfelet becsmérlő rigmus egyszer sem hagyta el a szájukat, amit pedig az MLSZ kapott tőlük verbálisan, azt megérdemlik, és ez, illetve az a néhány pirotechnikai eszköz, amit használtak a meccs során, abszolút belefér a kulturált szurkolói keretek közé. Szóval reméljük, hogy hamarosan NB I-es bajnokin is viszont láthatjuk őket, mert hiányzik ez a hangulat, ami a csapatra is csak pozitívan hathat, mint ahogy azt ma is láthattuk.

meccsvege

A játékosok rövid értékelése

Novakovicnak nem sok dolga akadt, ám amikor közbe kellett avatkoznia, akkor nagyon kellett, hogy a helyén legyen, több hatalmas bravúrja is volt a meccsen, szép volt!

Jovanovic szűk egy órát játszott, ez alatt rendre végig robotolta a pályát, nagyon sokat ért fel a támadásokhoz, és a védelemben is tette a dolgát. Mészárosnak volt néhány apró megingása, de egyébként a helyén volt, nem állították megoldhatatlan feladat el, csakúgy, mint Brkovicot sem, akinek még egy nagy gólszerzési lehetősége is akadt. Korhut nagyon jól játszott, Mihelicnek adott egy parádés gólpasszt, emellett mezőnyben is kiválóan játszott, nem egyszer fantasztikus megoldásokat láthattunk tőle mezőnyben.

Bódi sajnos ma is nagyon szürke volt, kevésszer volt nála a labda, nem igazán tudott sokat hozzátenni a játékunkhoz. Varga tette a dolgát a középpályán, sok labdát szerzett, előre felé most nem volt veszélyes. Bouadla szintén kimagaslót nyújtott, két szép gólpasszal járult hozzá a mai sikerhez. Mihelic a gólján kívül is egész jól játszott, láthattunk tőle szép megoldásokat.

Sidibe ma inkább mezőnyben volt hasznos, sok labdát lefejelgetett, és jól osztogatta szét a rá fellőtt labdákat. Kulcsár teljesítményét nem kell különösebben ecsetelni, a négy gól önmagáért beszél, abszolút ő volt a mérkőzés legjobbja. Ma kiváló százalékkal értékesítette a helyzeteit, kicsit kevesebb lesre futás kéne, és hasonló higgadt befejezések éles meccseken is.

A cserék közül Szakály már a szünetben beállt, és bár eleinte nehezen vette fel a ritmust, lőtt egy nagyon szép gólt, és kiosztott egy zseniális gólpasszt a végén Kulcsárnak. Hasonló teljesítményt várunk tőle is tétmeccseken. Nagy Zoltán beállása után egy darabig megilletődött volt, és nem is nagyon tudta felvenni a ritmust, látszik rajta a kihagyás, illetve technikailag is messze elmarad a Jovanovic-Lázár duótól. Ferenczinek volt pár jó megindulása, de kicsit súlytalannak éreztem a bal szélen, azért egy gólpasszt így is kiosztott Kulcsárnak. Ludánszki Mészáros helyére szállt be, talán egyetlen szerelésére emlékszem, mint ahogy a Varga helyére beugró Berdónak sem akadt sok dolga. Wittrédi akár gólt is szerezhetett volna, és gólpasszt is jegyezhetett volna, ha Kulcsár belövi a helyzetet. Szécsi előtt is adódott egy nagy lehetőség, de könnyen megadta magát a védőnek.

Aki kíváncsi a mérkőzés eseményeire írásos formában, az olvassa el csibu élő közvetítését, illetve szeretnénk felhívni a figyelmet arra a meglepetésünkre, amit korábban már beharangoztunk: vélhetően a holnapi napon jelentkezünk egy saját készítésű videós összefoglalóval a mérkőzésről, emellett a teljes meccs is elérhető lesz majd a YouTube csatornánkon a jövő hét folyamán!