LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Szezonindító ankét

A mai napon szurkolói ankétot tartott a DVSC, melynek témája a 2017/18-as idény volt. Az új mez mellett négy régi-új játékosunk és a frissen kinevezett vezetőedző, Herczeg András volt jelen, illetve Róka Géza cégvezető.  Bár most nem élő tudósításban számolunk be az ankétról, maximálisan próbáljuk reprezentálni, mi történt az ankéton.

anket1

Kép forrása: dvsc.hu

A DVSC sörözője ismét megtelt, körülbelül 100-an voltak kíváncsiak arra, mit gondol a klub a szezonról. Dr. Róka Géza és Herczeg András mellett Bíró Péter, Sós Bence, Nagy Sándor és Novota János képviselte a klubot, az ankét vezetője ismét Jeney Domokos, a DVSC marketingese volt.

A játékosok bemutatását a Temesvár elleni összefoglaló lejátszása követte, a hazai góloknál, főleg Sós Bence találatánál jelentős tapsot kiváltva a megjelentekből. Elhangzott, hogy bíznak benne, hogy nem csak az edzőmérkőzésen, a Temesvár elleni főpróbán lesz sok szurkoló, hanem a Mezőkövesd elleni évadnyitón is. Róka Géza évértékeléssel folytatta. „Nehéz évünk volt, amire a múltunk alapján nem lehetünk büszkék. Pontestől és stábjától sokat reméltünk. Végül a 8. helyen és 41 ponttal zártunk. Ez azt jelentette, hogy muszáj váltanunk, nem igazán működik a debreceni futballgépezet a külföldiek kezében. A helyi szakemberek kezébe kell tenni a DVSC irányítását, mert ez a mi utunk és sokkal eredményesebbek akarunk lenni.

A magyar labdarúgás árversenyébe nem vagyunk hajlandóak beszállni. A klub költségvetés stabilitása mindennél fontosabb, hogy hosszútávú, stabil és biztonságos lábakon álljon a klub. A saját utunkat járjuk.”

Őt Herczeg András követte: „Rengeteget jelent nekem a város, a Loki-család. Ugyanazt a hangulatot szeretném, mint évekkel ezelőtt. Szeretném elérni, hogy ez a csapat boldogságot okozzon a debrecenieknek, mert ezek a srácok a mi gyerekeink. Még akkor is, amikor nehezebb időszakok lesznek. A csapathoz nagy örömmel tértem vissza. Amikor visszatértem, bíztam benne, hogy együtt marad a keret. De sem Danilovic, sem Osváth nem maradt, Brkoviccsal pedig nem tudtunk megállapodni. Jó lenne még igazolni, vannak kívánságaim, de tudomásul kell venni, hogy össze kell húznunk a nadrágszíjat. De bízom benne, hogy 1-2 posztra tudunk még igazolni.”

Novota János meglepően jól beszélt magyarul és elmondta, kis csapatokból indult a pályafutása, Dunaszerdahelyen megtapasztalta milyen fanatikus szurkolók előtt védeni, majd a Rapid Wienben töltött el 6 fantasztikus évet. Csak jót hallott a klubról, szívesen igazolt ide. Nagy Sándor elmondása szerint 3-4 éve tanult meg magyarul, bár édesapja és nagymamája magyar. A Loki ellen több barátságos meccsen védett már korábban, szeretett volna a Lokihoz jönni. 11 évet Ukrajnában védett, az ott kialakult politikai helyzet miatt viszont el kellett onnan jönnie.

Sós Bence: „Vártam, hogy visszatérhessek, a DVSC szeretett klubom. Mezőkövesden nagyon hasznos másfél évet töltöttem, a több játéklehetőség miatt. Ahonnan felküzdöttük magunkat, tiszteletreméltó. Más csapatok is kerestek, de meg sem fordult a fejemben, hogy nem ide jövök. Hálás vagyok a szurkolók támogatásáért és Herczeg Andrásnak, leginkább neki köszönhetem, hogy itt vagyok. Ő fedezett fel egy meccsen, ahol 20-0-ra nyertünk, én pedig 12 gólt lőttem. Próbajátékra hívtak, így kezdődött minden.” Bíró Péter: „Fél éve kerültem az első csapathoz, mindig is erről álmodtam. Nagyon jó a hangulat a sok fiatal miatt. Az idősebbek is elfogadtak, segítenek nekünk.”

anket2

Kép forrása: dvsc.hu

Ezt követően a szurkolók kérdezhettek, volt is kérdés bőven.

– Miért erőltetik balhátvédben Ferenczi Jánost? Nem megy neki jól!
– Herczeg A.: Valóban jobb teljesítményre képes középpályásként, hiszen az az eredeti pozíciója. Balhátvéd pozícióba Laczkó Zsoltot szerettem volna, az nem jött össze. Tárgyalásban vagyunk erre a posztra egy játékossal. Több játékost is kipróbáltunk a keretünkből balhátvédként: Balogh Krisztiánt, Völgyi Dánielt, Barna Szabolcsot, és bár egyelőre nem látom a tökéletes megoldást, de Barna hosszútávon megoldást jelenthet, addig pedig Ferenczire és rá hárul e feladat ellátása.

– A szünetekben hangos a stadionban a zene.
– Róka G.: Igyekszünk megoldani a problémát.

– Miért nincsenek szponzorok?
– Róka G.: Többek között a WizzAir-t is megkerestük, nem sikerült megállapodni. Nehéz, mert több 10-100 milliós nagyszponzor kellene. Jelenleg ezt megoldhatatlannak látjuk. Még a TEVA-nal is nagyobb szponzor kellene. Megtesszük, ami tőlünk telik.

– Mi a helyzet Novota sérülésével?
– Novota J.: Elsőre ijesztőbb volt a dolog, de rájöttünk, hogy csak izomcsavarodás, ami kevésbé vészes. Dankó Mihállyal rehabilitációt végzek és bízom a gyors visszatérésben.

– Miért nem bontjuk meg hamarabb széleken az ellenfelet?
– Herczeg A.: Több taktika is létezik, ez a stáb dolga. Fontos, hogy minél előbb a középpályára juttassuk a labdát és onnan kezdjük szétnyitni a széleket és így bontsuk meg az ellenfél védekezését.

– Nem estünk-e a ló túloldalára ezzel a hatalmas fiatalítással?
– Róka G.: Ebben a csapatban tapasztalt játékosok is vannak, ami jó a fiataloknak. Nem érzem, hogy átestünk volna a ló túloldalára. Figyelünk az MLSZ előírásaira, 3 idegenlégiósnál többet nem kívánunk egy meccsen sem egyszerre pályára küldeni, mert komoly pénztől, 165 millió forinttól esnénk el. (Meccsenként 5 millió forint – a szerk.)

– Segítette a csapat és a szurkolók kapcsolatát, hogy régen ki lehetett járni az edzésekre. Lehetne ilyet kérni most is?
– Róka G. és Herczeg A.: A hétfői vagy pénteki edzéseket nyilvánossá tesszük, a dvsc.hu-n lehet majd olvasni ezek időpontjáról. De igazából a keddi és csütörtöki edzésekre is ki lehet látogatni, senkit nem zavarunk majd el, de azok délelőtt vannak.

– Mit lehet tudni az NB III-as kiesésről?
– Herczeg A.: Stratégiai váltásra van szükség, például megerősíteni a most feljutott DEAC-ot, az egyetem csapatát. Nekünk mielőbb vissza kell jutni és el kell érni, hogy meglegyen az a lépcsőzetesség ami korábban megvolt az ifitől az NB III-on át az NB II-ig és az NB-ig. A Létavértes NB II-es megoldást jelentett volna, ha nincs egy adminisztrációs hiba.

Ez a hét kérdés hangzott el (illetve még egy, egy összetett kérdésben, amely a kölcsönadott játékosainkról, Bokrosról és Mészáros Karolról szóltak, de megválaszolatlan maradt), és bár voltak még jelentkezők (többek között én is), a kérdések sorát elvágta az est vezetője, és jött a bérletvásárlásra szóló felhívás és a mezbemutatás pillanata. Játékosaink leplezték le az új mezeket, melyeket még szokni kell ugyan, de a megjelentek számára egybehangzóan tetszettek. A tavalyi év XBOX bajnokságának győztese megkapta jutalmát, egy éves bérletet, majd Herczeg Andrást köszöntötték születésnapja alkalmából tortával. Az igény szerint játékosokkal való fotózkodás után a kijáratnál egy-egy ajándék Lokis dugóhúzóval köszönték meg az egybegyűltek részvételét.

19905404_1595480273798189_2096509018822998478_n

Eddig az objektív leírása az estének. Most a saját szubjektív véleményem következik. Egyrészt nagyon jó, kellemes és büszkeséggel eltöltő érzés Herczeg András szavait hallgatni, mert őszinte és erre hatalmas szükség van. Nagyon jó érzés a játékosokkal „beszélgetni”, és minél több ilyen rendezvény kellene, ahol a maguk valójában találkozhatnak a klub szurkolói a klub vezetőivel, játékosaival. Ezek visszaadják a hitet és a jóérzést a szurkolónak, mert úgy érzik, megbecsülik őket; még akkor is, ha sokszor sablon- vagy félválaszt hall. Ezért jó dolog a suli roadshow, ezért volt nagyon fontos, hogy a keret egésze megjelent Komáromi Gábor kopjafa-átadóján, ezért hiányoltuk korábban az ankétokat, ezért furcsálljuk, hogy másfél éve nem jelent meg Szima a klub szurkolóinak – ez tőle rendkívül szokatlan. Így gyakorlatilag Herczeg Andrásnak és Róka Gézának kellett mentegetőznie, hogy nincs pénzünk igazolni játékosokat, így pedig nem volt kitől megkérdezni azt sem, az eltelt másfél évben a játékoseladásból származó bevétellel mi történt (1 milliárd forintról van szó, ami hatalmas pénz)?

Az is remek, hogy a kiérkezők kis apróságot kapnak, ez tudatos marketing, amire nagy szükség van. Ahogyan a mez megújításának gondolata is tapsot érdemel. Teljesen mindegy, mennyire tetszik nekem, vagy neked, kedves olvasó, magát a szándékot nagyra értékelem, ráadásul egyáltalán nem lett vállalhatatlan, nem kell szégyellnünk, kellően modern és egyedi egyben. És ez megint egy jelzésérték, hogy azért valami történik a klub körül, valamivel próbálkoznak. Viszont az, hogy mik a pontos célok NEM HANGZOTTAK EL. Miért harcolunk 2017/18-ban? Mit lát reálisnak Herczeg András ezzel a kerettel? Mire számítsunk idén? Mi az, amivel minimálisan elégedettek lennének 10-20-30 forduló múlva? Ezt nagyon hiányoltam, különösen, hogy a hivatalos ankétbeharangozóban is szerepelt, hogy ezt hallhatjuk majd. De ilyen nem történt. Pedig ez rendkívül fontos momentum lett volna. Mivel hét kérdés után több felszólaló nem kapott lehetőséget, ezt sem tudtuk megkérdezni (többen is beszéltük, hogy szükség lenne ennek megválaszolására); ahogyan azt sem tudtam feltenni Herczeg Andrásnak, megfelelőnek érzi-e, hogy olyan csapat ellen nem játszottunk edzőmeccset, mely nálunk nagyobb játékerőt képvisel.

Ez pedig talán a legnagyobb kritikája az estnek. Hét kérdés (volt, aki 2-3-t is kérdezett, tehát kb. 5 személy kapott lehetőséget) gyakorlatilag semmire nem volt elég, többen morogtak is, a jó érzésbe kis bosszúságot keverve. Pedig egy ankét célja pont az lenne, hogy minél többen szóhoz juthassanak. Természetesen a kevés kérdés egyik oka az, hogy a kérdés feltevői közül többen körbemesélték a témát, tehát érdemes lenne minden kérdezőnek tisztán, egyértelműen kérdeznie. De ebből is jól látszott, hogy a tisztelet és a klub szeretete vezérelte a felszólalókat, ami a kérdések sutaságától függetlenül, jó érzés volt. Viszont tisztelettel kérném a vezetőséget, hogy ne húsz percre adjanak szót a közönségnek, hanem, ha kell akár 1-2 órára, mert NAGY SZÜKSÉG VAN az ilyen alkalmakra, főleg, hogy a következőre őszig, vagy talán a téli szünetig várnunk kell.

Sok újdonság tehát nem derült ki a mai ankétról. Örömteli, hogy Novotának kedvezőbb a sérülése, hogy tisztában van a stáb a balhátvéd szerepkör nehézségeivel, hogy még nem mondtunk le teljesen az új érkezőkről. A marketing is rendben van, ahogyan az új mezzel sincs semmi baj. Sajnálatos azonban, hogy a játékosok eladása ellenére továbbra sincs keret új játékosok megszerzésére, és hogy a szurkolók csekély számú kérdést tehettek fel, azoknak egy részére pedig csak sablonválaszokat kaptunk. A rendezvény ettől függetlenül fontos volt, szombaton rajtol a bajnokság, nekünk pedig a legfontosabb feladatunk, hogy mi is ott legyünk és szurkoljunk a csapatnak! Hiszen bármilyen legyen is a mez, bármilyen legyen is egy ankét és bármilyen kuszának is tűnjön a keret, ha a játékosok minden tőlük telhetőt megtesznek a pályán, annál nagyobb dicsőséget nem szerezhetnek a klubnak és nekünk, szurkolóknak!

Hajrá Loki!