LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

DVSC-TVP: Kialakult a jövő Lokija

Napvilágot látott csapatunk jövő évi kerete, megtudtuk ki érkezik és ki távozik. El lehet játszani a gondolattal, hogy milyen csapatunk lesz a jövőben. Eközben ne feledkezzünk meg az aktuális pontvadászatról sem. Szombaton az Alba Fehérvár ellen folytatódik a küzdelemsorozat.

Az elmúlt napokban a lányok edzőmeccset játszottak az NB I/B-ben szereplő Nyíradony csapata ellen. Több játékosunk is nemzete válogatottjában szerepelt, számomra talán a leginkább szívmelengető az, hogy Sirián Szedi is részese volt a Magyar Válogatott győzelmének, nem nekünk állt a zászló, pláne Tomori Zsuzsi sérülése után, mi mégis megmutattuk nem szabad a magyar kézilabdát leírni! Ez csak egy apró siker, azonban fontos állomása egy hosszútávú folyamatnak.

Na de vissza Debrecenbe. Hogyan is nézett ki az Adony elleni mérkőzésünk? Megnézhettük mire mennek fiataljaink Köstner Vilmos csapata ellen. Senkinek nem kell bemutatni Kudor Kittit, Kőrizs-Sopronyi Anettet, valamint a kettős igazolással rendelkező Molnár Noémit, Bordás Rékát, Kenyeres Barbit akik most a vendégcsapat színeiben léptek pályára. Baráti hangulatú találkozót láthattunk, azonban volt egy két olyan jelenet amikor a fejünkhöz kaptunk. Az egyik ilyen volt mikor az első félidő közepén Anna Punko, a második játékrészben pedig Román Dorina vonult le fájdalmas arccal a küzdőtérről. Remélem már jobban vannak mind a ketten, fontos feladat hárul majd rájuk a hétvégi bajnokin,  de ne szaladjunk ennyire előre. Először mindenképpen szót kell ejteni arról is, a hogy csapatunk motorjának számító Lotte Grigel felépült sérüléséből, bár még nincs száz százalékos állapotban, de az edzőmeccs ideje alatt is azon fáradozott, hogy mihamarabb pályára léphessen. Másik maródi játékosunk, Karyna Yezhykava sincs még bevethető állapotban, nem is lenne érdemes kockáztatni. Ezek tudatában úgy néztem ezt a felkészülési találkozót, hogy valószínűleg nem ez lesz az Alba Fehérvár elleni derbi főpróbája. Román Dorina, Tóvizi Petra mondhatni a ”rutint” képviselték a csapatban, ugyanakkor felnőtt a feladathoz Zelizi Fanni, Kelemen Gréta és Poczetnyik Laura Luca valamint Vámosi Panna is. Ezen a meccsen nem a védekezésen volt a hangsúly, ezt azzal a ténnyel lehet alátámasztani, hogy hatvankilenc gólt láthatott a Hódosba kilátogató nagyjából száz-százötven fős közönség.

Más történések is adtak beszédtémát szurkolói körökben. Korábban a csapatkapitány, Kelemen Vica, és Jelena Despotovic is hosszabbított, illetve Anna Punko és Madalina Zamfirescu is a DVSC kötelékében marad. Február elején kaptuk a hírt, hogy a magyar válogatott Kovács Anna, a DKKA jobbátlövője Debrecenben folytatja a következő szezontól kezdve. Azonban nem csak ő cseréli le a Kohász dresszét a DVSC mezére. A klub bejelentette Oguntoye Viktória érkezését, továbbá Bulath Anita is ismét a mi sikereinkért fog harcolni. Három játékost igazoltunk tehát a Dunaújvárostól. Nincs megállás, tovább lehet sorolni a neveket, akik nem is olyan sok idő múlva a Hódosban pattogtatják majd a labdát. Visszatér Triffa Ágnes is, akinek elege lett a kézilabda Felcsútjának gúnyolt Kisvárdából. Két hatalmas rutinnal rendelkező, a debreceni viszonyokat jól ismerő játékossal lett megerősítve a keretünk. ’Tréfi’ és ’Buli’ is részese volt a Loki bajnoki ezüstérmes csapatának, piros-fehér színekben még a BL-ben is szerepelhettek.  Több helyen is lehetett olyat hallani mit is akar a DVSC két pályafutása végén lévő ’kiégett’ játékossal. Meg kell cáfolnom ezen feltételezéseket, ugyanis aki figyelemmel kíséri az NB I-et, láthatja, hogy Triffa Ági még most is benne van a top 5 magyar kapusok névsorában. Bulath Anita pedig miután életet adott kisfiának egyre elszántabban dolgozott és visszatért a pályára. Még nincs csúcsformában, de a kemény munkának meg lesz a gyümölcse. Majd végigcsinálja a nyári alapozást  és nem kell izgulni minden rendben lesz. A rutin mellet egy ifjú tehetség is a Lokit választotta: Arany Rebeka az újonc Vasas csapatában bontogatja szárnyait. Saját bőrünkön tapasztalhattuk meg a fiatal jobbszélső tudását, nem is oly rég öt góllal terhelte meg kapunkat. Nagy váltás lesz ez a tizennyolcadik szülinapját októberben ünneplő játékosnak, eddigi élete teljesen megváltozik, új időszámítás kezdődik karrierjében.

Azonban ha már bemutattam érkezőinket nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy lesznek távozóink is. Haladjunk sorjában, kezdjük hátulról, a kapunkból. Lajtos Nóri az MTK-ba igazol, bővítve a fővárosi kék-fehéreket erősítő ex-Lokisták táborát. Norcos a legnehezebb időszakban is kitartott Debrecen mellett, 2012 óta csapatunk egyik kulcsfigurája. Ezen évek alatt rengeteg szép pillanatot, remek védéseket köszönhetünk neki. A tavalyi MK bronzmeccs egyik legjobbja volt, győzelmünkből jelentősen kivette a részét. Másik hálóőrünk Szabolcs megyébe teszi át székhelyét, Horváth-Pásztor Betti Kisvárdán folytatja. Óriási döbbenet volt számomra az ő váltása. Pletyka szinten elég régóta lehetett hallani róla, de ez nagyon hihetetlen. Elfogadom, hogy kell a változás az életben, nagyon ritka, hogy valaki egy csapatban játssza le egész karrierjét (pl.: Görbicz). Azonban nem tudom (de sejtem) mi lehet vonzó egy állami pénzen felpumpált, mesterségesen létrehozott csapatban. Betti ezt a döntést hozta meg, mi pedig nem tehetünk mást, elfogadjuk ezt a helyzetet. Csáki Viki alacsonyabb osztályban folytatja pályafutását, jobbszélsőnk az utóbbi két esztendőben erősített minket. Igazi büntetőspecialistává fejlődött ezen időszakban, remek hatékonysággal lövi be a Loki számára megítélt heteseket. Győrből a több játéklehetőség és a fejlődés reményében érkezett a Cívisvárosba Sirián Szederke. Beállósunk rögtön egy súlyos sérüléssel nyitotta meg karrierje itteni szakaszát. Tone Tiselj munkálkodása alatt sokat fejlődött, rendre ott van a válogatott közelében. Bobana Klikovac távozása után csapatunk első számú beállósa lett, támadásban és védekezésben is lehet rá számítani. Ebben az idényben Tóvizi Petra mellett Arna Sif Pálsdóttírral is meg kell küzdenie a csapatba kerülésért. Szedi úgy döntött, hogy Dunaújvárosban szeretné folytatni. Ez az év nem sikerült úgy, ahogyan szerettük volna, de én még vártam volna egy évet a váltással, de szerencsére ebben a kérdésben sem nekem kell dönteni. Bízzunk saját nevelésű utánpótlás válogatottunkban, Tóvizi Petrában, akivel a klub nemrég öt éves szerződést írt alá. Biztosítva van tehát a jövő Lokijának beállós posztja. Zárójelben megjegyezném, Arna Siftől is többet várok, ideje megmutatni, hogy többet tud mint amit az elmúlt bő fél évben láthattunk. Minipárharcunk állása: DVSC – DKKA 3:1.

Azonban nem csak Szederke érkezett hozzánk a Rába partjáról, hanem Hársfalvi Julcsi is. A szezon kezdete előtt őt mondtam a legnagyobb erősítésnek, sajnos ez a megérzésem is cserben hagyott. Julcsin látni, hogy küzd és akar, mindig igyekszik a legtöbbet kihozni az adott szituációból. Valószínűleg ha sikeresebben szerepel csapatunk, ő is jobb (fél)évet zárt volna. Kölcsönszerződése a szezon végén lejár, a következő idényben még nem tudjuk, hogy hol fog játszani (az ETO-ban biztos létszámfeletti, így ott sincs maradása a még mindig csak 21 éves szélsőnek – abban az esetben, ha nem talál más opciót én adnék neki még egy lehetőséget itt Debrecenben). Julcsi pótlását házon belül oldja meg a szakmai stáb, Szabó Panna személyében találták meg Kelemen Vica társát. Bár Panna eredetileg nem szélső, de mindent megtesz annak érdekében, hogy ott tudjon kimagaslót nyújtani, ahol azt a vezetőedző megkéri. Korai lenne még megtippelni mi lesz a leggyakoribb kezdősorunk az új idényben, én mégis teszek egy próbát! Szerintem a Triffa – Varsányi, Vantara-Kelemen, Tóvizi, Kovács, Grigel, Despotovic felállást láthatjuk majd legtöbbször. Felvetésemre választ egy bő év múlva kaphatok.

A jövő Lokija után térjünk vissza a jelenbe. Az Alba Fehérvár elleni bajnokit ugyanis a jelenlegi kerettel kell lejátszanunk. Korábban már sok szó esett a gyenge idegenbeli mutatónkról, ezen most lehet kozmetikázni. A bajnokság kezdete előtt nem azt vártam, hogy az Alba Fehérvár Loki elleni meccse alsóházi rangadó lesz. Ellenfelünk hasonló szezont fut, mint mi, sőt, ott még egy kicsit rosszabb is a helyzet. Deli Rita tanítványai csak öt alkalommal hagyták el győztesen a játékteret, ebből az egyik éppen a mi otthonunkban, a Hódosban aratott diadal. Eddig tizenkét egységet gyűjtöttek, a tabella 10. helyén tanyáznak. Góljaikat leginkább légiósaik szerzik, eddigi mérkőzéseiken a 68 gólig jutó Claudine Mendy a legeredményesebb, őt követi Jelena Lavko és Olga Gorshenina 66 és 61 találattal. Legeredményesebb magyar kézilabdázójuk a 48 gólos Pelczéder Orsi. Mayer Szabinát nemrégiben megműtötték így ő biztos nem lép pályára ellenünk. A ’királyok városában’ sincs kolbászból a kerítés, még így sem mondhatom, hogy mi lennénk az esélyesek. Láthattuk ősszel, hogy milyen könnyeden győztek le minket, különösebben meg sem erőltették magukat. (25-27). Ha nekik sikerült nálunk nyerni, nekünk sem lehet más célunk, mint elhozni a két pontot. Előre már nem érdemes tekinteni, túl nagy hátrányt szedtünk össze, legalább arra törekedjünk hogy lentebb már ne csússzunk. A mérleg nyelve Jeca Despotovics lehet, ha ő jó napot fog ki, akkor megvan az esélyünk a pontszerzésre, természetesen szükség lesz a nagyon erős védekezésre és az ehhez párosuló kapusteljesítményre is. Sikeresek viszont csak úgy lehetünk, ha csapatként küzdünk az elsőtől az utolsó pillanatig. Dobbanjon a Loki szív a fehérvári zsoldos sereg ellen! Igazi rangadóra van kilátás, amit szombaton 17 órától rendeznek meg a Verseci úti csarnokban rendeznek meg. a találkozót a klub YouTube csatornáján lehet majd megnézni!

K&H Liga Női NB I 19. forduló

2018.03. 31. 17:00
Székesfehérvár, Köfém Csarnok
Alba Fehérvár – DVSC-TVP

Játékvezetők: B. Pech Katalin – Vágvölgyi Mária

Zárásként egy fontos infó, ami sok szurkolót érint: a fegyelmi bizottság másodfokon helyben hagyta az Érd elleni MK mérkőzés miatt kiszabott 5 milliós büntetésünket, az eddigi három helyett viszont csak két mérkőzést kell zárt kapuk mögött lejátszanunk. Fény derült még egy igencsak fontos részletre: mivel az „incidens” Magyar Kupa találkozón történt, így a büntetést is ott kell letölteni. Zárt kapus meccsünk tehát csak a következő szezon hazai MK találkozóin lesz. Továbbra is fenntartom véleményem, miszerint szánalmas és felháborító az MKSZ hozzáállása az esethez. Bezzeg a tettlegességig fajuló Érd – Vác meccsnek nincs ekkora utóélete. A lényeg az, hogy az Érd elleni áprilisi bajnokit szurkolók előtt rendezik.

Most már nincs más hátra mint, hogy azt mondjam:

Hajrá Debrecen, Hajrá LOKI!