LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Tisztes helytállás

Vegyes érzésekkel várhattuk a szombat esti meccset, hiszen a bajnokságban úgy nézett ki, hogy a kezdeti rossz tavaszi formát magunk mögött hagytuk, de hét közben beleszaladtunk egy nagy verésbe a Felcsút ellen a kupában. A Videoton ellen ráadásul gyatra a mérlegünk az utóbbi időben, így nem sok dologban bízhattunk.

Könyves és Bódi szerdán lesérült, velük nem lehetett számolni. Ráadásul kezdés előtt 45 perccel Bényei rosszullétre panaszkodott, úgyhogy Jovanovic került a helyére jobbhátvédként, akit eredetileg amúgy a fáradság jelei miatt nevezett a stáb a padra. Megmaradt tehát az alap elképzelés, hogy 5 védővel álljunk fel, viszont a kényszerű változtatás miatt így egyedül Kuti maradt védekező felfogású játékos a cserék között.

A mieinket Bücs Zsolt irányított a pálya mellől, hiszen Herczeg András a Fradi elleni reklamálása miatt egy meccses eltiltását töltötte. A kezdő sípszó előtt 45 perccel el kellett, hogy hagyja az öltözőt és a kispadnál sem lehetett ott mérkőzés közben. Legközelebb csak a lefújás után 30 perccel beszélhetett játékosaival.  Annyit azért mellékesen említsünk meg, hogy ha minden ehhez hasonló esetért eltiltást kapnának a vezetőedzők, akkor elég ritkán lennének ott az NB I mesterei a kispadoknál.

Amúgy is, de a Ferencváros Paks elleni botlása miatt pedig különösen lehetett arra számítani, hogy a Vidi megnyomja a meccs elejét. Ez így is történt és a hazaiak domináltak, de láthatóan a három belső védős rendszerünk nem hagyott nekik területet a tizenhatosunk környékén. Ez egészen a 20. percig működött, ekkor a Vidi jöhetett szöglettel Barna hibája után. Huszti ívelte be a labdát, Juhász megcsúsztatta, aztán Lazovic és a kapufa segítségével pattant Marko Scsepovics elé a játékszer, aki Szatmári mellett 2 méterről a hálóba lőtt. Ennek a néhány másodpercnek több olyan pontja is van, amik miatt kifejezetten bosszantó ez a kapott gól. A szöglet előtt Barna nagyon szerencsétlenül ért bele egy már lekezelt és birtokba vett labdába, a beívelést követően Juhász úgy csúsztatott tovább, hogy két kézzel támaszkodott az előtte álló Barna hátán, de ha ez még nem is volt szabálytalan, utána Lazovics egyértelműen kezezett, és ugyan le volt szorítva a teste mellé, de hogy Puhl Sanyit idézzük „a kéz kereste a labdát”. Ráadásul Nagy Sanyi sem volt túl magabiztos, egy ötösön belülre érkező szögletet általában le szokott húzni.

A félidő második részében jellemzően a hazaiak birtokolták a labdát, két komolyabb helyzetet alakítottak ki. A 40. percben Marko Scsepovics, a 45-ben Lazovics lőtt, de Nagy mindkét esetben magabiztosan hárított. Nem nagyon tudtunk gyors kontrákat vezetni, de ezt a Tabakovics – Takács duó sejtette is már a meccs előtt, viszont a rájuk előre ívelt labdák többször pontatlanok voltak, vagy nem tudták megtartani azokat.

A szünetben nem volt csere. A második félidő hasonlóan folytatódott, mint az első, többet volt a Vidinél a labda. Az 56. perc elején kis híján a másik Scsepovics, Sztefan is gólt szerzett: Nego beadása után fejelhetett szabadon, de néhány centivel ment mellé a labda. Nagy joggal veszekedett Szatmárival és Kinyikkel, akik ezúttal rosszul helyezkedtek. A jövőre nézve rossz hír, hogy a 62. percben Barnát le kellett cserélni, aki Huszti becsúszását követően sérült meg, és Sós érkezett a helyére. Egy perccel később Tőzsér szabadrúgást végezhetett el a pálya jobb oldaláról, középen Kinyik csúsztatott, de a labda elkerülte a kaput. Sokat elárul, hogy ez volt az egyik legnagyobb helyzetünk.

A 69. percben nálunk Mengolo jött Takács helyére, a Vidinél pedig Varga Józsi váltotta a sérült Marko Scsepovicsot. Ez a csere jelezte, hogy a fehérváriak igyekeztek a védekezésüket még stabilabbá tenni. Ennek megfelelően a hazaiak visszább álltak, így az utolsó 20 percben már többet birtokoltuk a labdát, de sajnos túl sok mindent nem tudtunk kezdeni vele. Izgulnunk talán akkor kellett, amikor Varga Kevin a 82. percben sárgát kapott, és nagyjából 40 másodperc múlva kaphatta volna a másodikat egy felelőtlen becsúszás után, de Vad II. megkönyörült rajtunk. Bücs Zsolt jó érzékkel gyorsan le is hozta Kevinünket, Tisza állt a helyére. A meccs utolsó említésre méltó eseménye az ő nevéhez fűződik, egy előre ívelt labdát Juhász fejelt vissza rossz helyre, Tisza ezt húsz méterről ballal, kapásból a kapu mellé lőtte. Így a végére maradt az egy gólos Vidi győzelem.

Értékelés:

Nagy Sándor – 0
A gólnál, ha határozottan megindul a beívelésre, talán lehetett volna esélye lehúzni a labdát, amúgy 1-2 gyengébb lövés hárításán kívül nem túl sok feladata volt, de azt mind magabiztosan hozta. Tetszik, ahogy folyamatosan irányítja és mozgatja a védelmet.

Aleksandar Jovanovic – 5
Tőle megszokhattuk, hogy végig zakatol a meccsen. Eredetileg a padon lett volna, de Bényei rosszulléte miatt mégis kezdett. Talán most kicsit szokatlan volt neki megint a védelem jobb oldalán játszani, és a fáradtság is érezhető volt rajta. Persze nem a futómennyiségben, hanem inkább a több pontatlan átadásban.

Szatmári Csaba – 5
Előfordult egy-egy helyezkedési hiba a játékában, de alapvetően jól helytállt a bajnokság egyik, ha nem a legerősebb támadógépezete ellen. Kicsit hiányoztak az elmúlt néhány meccsen látott előretörései, amik besegítettek a lendületes támadásépítésbe, de ezek lehet, hogy most az elővigyázatosság miatt maradtak el.

Kinyik Ákos – 5
Hasonlóan teljesített Szatmárihoz, a második félidőben egy Sztefan Scsepovics fejesnél számolták el magukat a védőink, azért Nagytól meg is kapták a fejmosást. Hozzá fűződik az egyik legnagyobb helyzetünk is, kis szerencsével gól is lehetett volna belőle.

Mészáros Norbert – 5
Hogy őszinte legyek, nekem gyakorlatilag észrevehetetlen volt az öreg. Ez nem jelent persze rosszat, mert azt jelenti, hogy nem hibázott nagyot. A beadásokat elfejelgette, vele együtt a három középső védős rendszer nem nézett ki rosszul, kifejezetten sűrű volt a csapat védelme. Ennek köszönhetően nem is tudott sok helyzetet kialakítani a Vidi.

Barna Szabolcs – 4 
Nagyon szimpatikus srác, nagyon szurkolunk neki, szükség is van rá. Muszáj megbirkóznia a nyomással, mert mint a mellékelt ábra is mutatja, az ilyen „ki nem kényszerített” hibák egyszerűen nem férnek bele. Sajnos nem csak az ominózus szöglet előtt, de több alkalommal is egyszerűnek tűnő helyzetekben adta el a labdát. Reméljük, hogy a sérülése nem súlyos.

Ioan Filip – 5
A védekező feladatait jól megoldotta, az előre játéka meglepően hasznos volt. Az első félidő egyik Loki helyzete az ő nevéhez fűződik, amit gyakorlatilag egyedül alakított ki magának. Pozitív csalódás volt a tegnapi játéka.

Tőzsér Dániel – 5
Sajnos most pontrúgásai nem jelentettek annyi veszélyt a kapura, mint általában és kontrákat sem tudott indítani, ez persze a Vidi jól visszazáró védelmének a számlájára is írható. Küzdött ő is, a védekezésből is kivette a részét, de most azt a pluszt, amit ilyen meccseken tőle várnánk nem sikerült hozzáadni a játékhoz.

Varga Kevin – 6 
A csapaté biztos, de lehet, hogy az egész mezőny legjobbja is ő volt. Agilisan, lendületesen játszott végig, sorra nyerte a párharcait mind támadásban, mind védekezésben. A pálya két szélén és középen is rendszeresen feltűnt. Sajnos most nem ért gólt a jó játéka. A végén talán túlpörgött és meggondolatlanul szabálytalankodott sárga laposként, de szerencsére nem lett belőle baj.

Haris Tabakovic – 4
Nem nagyon jutott el hozzá a labda, a felíveléseket igyekezett lefejelgetni nem túl nagy sikerrel. Jól zárt a Vidi védelem, így helyzetbe sem tudott kerülni. Felőrlődött Juhász és Vinicius között.

Takács Tamás – 4
Ugyanabban a cipőben járt, mint Tabakovic, a sokszor pontatlanul előre ívelt labdákat próbálták begyűjtögetni kevés sikerrel. Sajnos kettejükre nem lehetett építeni a kontrákat sem, de nem is ez az ő játékuknak az erőssége. Takács sem tudott helyzetbe kerülni sajnos.

∼•∼

Sós Bence – 5
Hosszútávon azt gondolom, hogy az ő és Varga lendületes szélső játéka erősségünk lehet. A beállását követően volt 1-2 jobb beadása, de érződött rajta, hogy még nem 100%-os. Bízunk benne, hogy további sérülések már nem fogják hátráltatni és szépen visszanyeri a szezon eleji formáját.

Justin Mengolo – 5
Sóshoz hasonlóan az ő beállásával is lendületet, nagyobb sebességet kapott a játékunk. Rá is igaz, hogy bízunk nagyon abban, hogy egészséges és bevethető lesz a szezon hátralevő részében.

Tisza Tibor – 0
Nem volt túl sok ideje, az alatt egy kissé lecsúszott balos lövésre futotta.
.

∼•∼

Herczeg András
Az ötvédős felállással elérte a célját, kevés helye volt a Vidinek, kevés helyzetet tudtak kialakítani. Azzal, hogy kényszerből Tabakovicot és Takácsot is kezdetnie kellett, sajnos nem tudtunk úgy a kontrákra építeni, mint általában.

Bücs Zsolt
Végig együtt élt a játékkal, folyamatosan instruálta a srácokat a vonal mellől. Ugyan félig kényszerből, de ha már így hozta a sors, akkor bátran cserélt védő helyett támadó felfogású játékost. A meccs utáni nyilatkozata alapján egy kifejezetten szimpatikus figurának tűnik.


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

Sok volt a pontatlanság mind a két fél részéről, főleg a támadójátékot tekintve. A gól után a Vidi kényelmesebb tempóra kapcsolt, így az iram sem volt túlzottan nagy. Kicsit hasonló volt a helyzet, mint egy hete a Fradi ellen, de hangulatában összehasonlíthatatlan a két meccs. A csapatunk tisztességesen helytállt egy jóval erősebb kerettel és anyagi háttérrel rendelkező ellenfél ellen. Sajnos Bódi és Könyves kényszerű nélkülözését egyszerűen nem bírtuk el. Előbbi labdaszerzései, utóbbi lendülete és helyzetkialakításai hiányoztak nagyon.

Vak II nem okozott meglepetést. Meccs végeredményét befolyásoló tévedés, következetlenség, ami nálunk szabálytalan, az a Vidinél nem. Igaz, hogy Varga Kevin esetében nem adott második sárgát – ami nekünk amúgy jó -, de azt ne felejtsük el, hogy az első szabálytalanság viszont nem ért lapot, tehát annyi sárgát kapott Varga amennyit megérdemelt, egyet, csak kicsit megvariálva.

Összességében három olyan bajnoki fordulón vagyunk túl, amelyeken ha nulla pontot szerzünk, akkor sem igazán elégedetlenkedhetnénk. Ehhez képest négy pontot gyűjtöttünk és a Videoton sem könnyen nyert ellenünk, ez mindenképpen biztató a következő fordulókra nézve. Van egy hetünk pihenni, készülni, regenerálódni. Szombaton, 28-án jön a Vasas, reméljünk, hogy sérültjeink közül minél többen rendelkezésre állnak majd, szükség van mindenkire.

Hajrá LOKI!