LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A 2010-es évek álomcsapata

Egy hete hirdettünk meg egy szavazást, melyben az évtized – egész konkrétan a 2010-es évek – DVSC álomcsapatát kerestünk. Posztonként volt lehetőségetek leadni a szavazatotokat, most pedig itt az ideje, hogy eredményt hirdessünk.

Összesen 733 szavazat érkezett a hét nap során, tehát reprezentatívnak nevezhetjük ezt a kis játékot. Haladjunk posztonként, és lássuk az álomcsapat összeállítását!

Kapus

Három egykori és egy jelenlegi hálóőrünk versengett, végül a szavazást elsöprő fölénnyel nyerte meg Nenad Novakovic, aki 2011 és 2016 között erősítette a Lokit és közel 69%-ot gyűjtött a szavazáson. Részese volt a 2012-es veretlen bajnoki címnek, majd az utolsó, 2014-es bajnoki címünk alkalmával is ő volt az elsőszámú hálóőr. Nagy kár, hogy az a sérülés idejekorán tönkretette pályafutását, az pedig még nagyobb kár, hogy milyen körülmények között távozott a csapattól. Ettől függetlenül joggal lett ő az elmúlt tíz évünk legjobbja. Az álomcsapat cserepadjára pedig leülhet Nagy Sándor, aki 2017 véd nálunk, olvasóink közel 22%-a pedig őt látta volna szívesen a kezdőben.

Jobbhátvéd

Talán az összes poszt közül itt volt a legizgalmasabb a csata, mert 3-4 jelölt is joggal pályázhatott a győzelemre. Ennek megfelelően itt alakult a legszorosabban a versengés, de a győzelmet Bernáth Csaba zsebelte be, akire az olvasók 44%-a szavazott. Ő egyébként kis megszakítással teljes pályafutását Debrecenben töltötte, és mind a hét bajnoki címünknek részese volt. Talán itt született a legnagyobb meglepetés, hiszen a 2014-ben visszavonuló egykori csékánk már nem volt meghatározó játékosunk ebben az évtizedben. A második helyen végző, de a győzelemről éppencsak lecsúszó Aleksandar Jovanovic, akire 35% voksolt ezúttal csak a kispadon kap szerepet, de univerzialitása miatt joggal van ott, amolyan jolly jokerként. Talán a kezdőben is helye lett volna.

Középső védők

Az egyik poszt, ahol két embert kellett jelölni, hiszen két belső védő kell az álomcsapat kezdőjébe. Az nem volt kérdés, hogy az évtized legmeghatározóbb védője, Mészáros Norbert helyet kap majd a csapatban, 73% be is jelölte őt a kezdőbe. Ő egyébként 2005 óta a Loki játékosa, a profi futballal pedig tavaly nyáron hagyott fel. Egyésves eltiltását leszámítva 37 éves koráig alapembere volt a Lokinak. Védőtársa pedig Dusan Brkovic lett, akire 61% szavazott. Ő négy évig, 2013 és 2017 között volt a Loki játékosa, ez idő alatt pedig szinte végig alapembere volt védelmünknek. A cserepadra leülhet Mészi másik egyikori védőtársa, Dajan Simac, akit a szavazók 31%-a látott volna szívesen a kezdőben.

Balhátvéd

Ez az évtized igazából két játékosról szólt ezen a poszton, Korhut Misiről és Ferenczi Janiról. Harmadikként ott volt a kihívók közt Vadnai Dániel, de sem ő, sem Ferenczi nem tudott labdába rúgni Korhut Mihály mellett, ami abszolút érthető volt. Egykori válogatott védőnk a legsimább győzelmet aratta, 95% választotta be őt az álomcsapatba, helye tehát elvitathatatlan. Ő egyébként 2011 és 2016 között játszott a felnőtt csapatunkban, a veretlen bajnoki szezonunkban robbant be a csapatba, majd pedig Eb-t megjárt játékosként távozhatott Izraelbe. Ez a szavazás hozta egyébként a legsimább végeredményt.

Jobboldali középpályás

A jobbhátvéd poszt mellett ez volt még az, ahol méltó vetélytársak versenyeztek a csapatba kerülésért. Végül az egy évet leszámítva az egész évtizedet a DVSC-ben töltő Bódi Ádám diadalmaskodott, 59% látta őt a legjobbnak. Ő 2010 óta tagja a Loki felnőtt keretének, és az említett egy szezont leszámítva végig minket erősített. Dombi Tibor „csak” 31%-ot gyűjtött, ezzel a csepepadra leülhet, de tény, hogy ez az évtized már nem róla szólt feltétlenül, a 2000-es évek álomcsapatában viszont alighanem bérelt helye lenne. Mihelic és Könyves megszorongatni sem tudták a két említett labdarúgót.

Védekező középpályás

Ez is érdekesnek ígérkezett, de végül nem született meglepetés, Varga József a szavazatok 78%-át begyűjtve került be az álomcsapatba. BL és EL csoportkört megjárt játékosról beszélünk, aki 2008-ban került a felnőtt csapathoz, majd másfél évnyi légióskodás után még visszatért hozzánk két évre. 2016-ban hagyta el Debrecent, de úgy érezzük, hogy látjuk még őt Loki mezben. Sem Zsidai, sem Tőzsér, sem pedig Ramos nem voltak méltó kihívói Józsikának, így közülük a cserepadra sem ülhet le senki a kevés szavazatszám miatt.

Támadó középpályás

Itt két játékos különmeccsének ígérkezett a szavazás, végül tényleg ezt láthattunk, hiszen Selim Bouadla és Czvitkovics Péter sokáig fej-fej mellett haladt. Végül francia légiósunk diadalmaskodott a szavazatok 55%-át begyűjtve. Részese volt két bajnoki címünknek, a veretlen szezonban robbant be a csapatba, 2011 és 2015 között volt a Loki játékosa. A BATE elleni kiesést viszont nehezen felejtjük… Czvitkovics Péternek sem kell egyébként csüggednie, a cserepadra leülhet. Tisza Tibornal és Holman Dávidnak nem volt ezúttal esélye.

Baloldali középpályás

Ezen a poszton egykori csapatkapitányunk, Szakály Péter diadalmaskodott, őt a szavazók 66%-a választotta be az álomcsapatba. Bár pályafutása nagy részében a középpálya közepén futaballozott, debreceni éveinek első felében még a pálya balszélén játszott. 2008 és 2017 között volt a DVSC játékosa, így helye valóban megkérdőjelezhetetlen a kezdőben. A cserepadra leülhet a második helyen végző Varga Kevin, aki a szavazatok 21%-át gyűjtötte be, Yannick és Horváth Zsolt most nem tudtak labdába rúgni.

Csatárok

Ez volt a másik olyan poszt, ahol két játékost kellett jelölni a kezdőbe. Adamo Coulibaly nemcsak az évtized, de talán a DVSC történetének is egyik legmeghatározóbb játékosa volt, így nem volt kérdés, hogy helye lesz a csapatban, nem meglepő, hogy 91% szavazott rá. Két időszakban volt a Loki játékosa, de mi értelemszerűen a 2009 és 2013 közötti időszakra emlékszünk szívesen vissza. Éktársa pedig Ibrahima Sidibe lett, aki szintén két időszakott töltött el a DVSC-nél, előbb 2005 és 2008, majd 2012 és 2016 között erősítette a Lokit. Esetében elmondható, hogy mindkét debreceni időszaka emlékezetesre sikeredett, nem meglepő tehát, hogy a szavazáson résztvevők 60%-a jelölte őt a kezdőbe. A kispadon foglalhat helyet Balogh Norbert, egykori fiatal ígéretünk nem tudta ugyan megszorítani a két színesbőrű támadónkat, ám a begyűjtött 22%-nyi szavazat szépnek mondható.

Edző

Az évtizedet két vezetőedző személye határozta meg, még Herczeg Andrással kezdte meg a csapat a 2010-es éveket, de ő épp az év végén távozott, hogy egy rövid Scasny-időszak után átadja a stafétabotot Kondás Elemérnek. A kopasz mester 2011 és 2016 között két bajnoki címet és két Magyar Kupát nyert a Lokival, ám edzősködése utolsó éveire már nem szívesen emlékszünk vissza. Távozását követően előbb ideiglenesen, majd véglegesen Herczeg András lett ismét a Loki edzője, aki 2,5 év alatt kiesőjelölt csapatból bronzérmes gárdát varázsolt. Keretes szerkeszetbe foglalta az évtizedet, hiszen 2019 utolsó napjaiban fejezte be újabb edzői regnálását a Lokinál. A szavazást is ő nyerte meg egyébként, méghozzá nagy fölénnyel, 85%-ot begyűjtve. Úgy látszik, hogy hiába tehát az eredményesebb szereplés Kondás Esetében (szigorúan csak ezt az évtizedet vizsgálva), Herczeg Bandit sokkal inkább el tudja fogadni a debreceni közönség.

A 2010-es évek DVSC álomcsapata: