LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Vállalható vereség

Szombat délután a Ferencváros és a Debrecen játékával indult ismét útjára az élet a magyar futballban. Az első fordulóban csapott volna össze a két csapat, de a Ferencváros nemzetközi szereplése okán ez a találkozó áprilisra lett halasztva. Ám a vírus közbeszólt, így tegnap, május 23-án pótolta a két csapat ezt a mérkőzést. A Ferencváros utolsó bajnokiján 5-0-ra győzte le a Kaposvár gárdáját, míg a Loki hazai pályán kapott egy hármast a Zalaegerszegtől. Az előjelek tehát nem nekünk kedveztek, még akkor sem, ha most kvázi egy új minibajnokság kezdődött, ahol nem nagyon van jelentősége annak, hogy 70 nappal ezelőtt milyen formában voltak a csapatok.

A hosszú kényszerszünet alatt mindkét csapat pályára lépett felkészülési mérkőzéseken, a Fradi a Pakssal játszott egy 0-0-át, 2-0-ra verte a Zalaegerszeget, illetve játszott egy 0-1-et és egy 1-1-et a Mezőkövesddel. A DVSC csak a Kisvárdával játszott két mérkőzést, az első 1-1-el zárult, a második találkozón pedig 2-1-re vertük a szabolcsiakat. Így vághatott neki a két csapat pótolni az első fordulóban elmaradt találkozót

A hazaiaknál a felkészülésen jó teljesítményt nyújtó Botka került be a kezdőbe, míg nálunk kisebb meglepetésre a két kisvárdai meccsen szerephez sem jutó Tőzsér és Haris is kezdett. Ezt leszámítva nem voltak meglepetések a kezdőcsapatokban. Mondhatni mindkét együttes a rendelkezésére álló legerősebb kezdővel futott ki a gyepre.

A Ferencvárosnál kitalált szurkolói bábok egyébként nem különösebben voltak feltűnőek a televízióból, de jó kezdeményezésnek tartom, hogy a szurkolók ilyenkor is érezhessék, részesei a klubnak, és a klub mindent megtesz, hogy bevonja őket. A bejátszott szurkolást is remek ötletnek tartom, adott egy kis hangulatot a televízióból nézve a találkozónak.

A találkozó első perceiben nem voltak nagyobb izgalmak, kóstolgatták egymást a csapatok, de többnyire a Fradi birtokolta a labdát. A meccs első kaput eltaláló lövése Varga Kevin nevéhez fűződik, Tőzsér indította, majd Varga betört a tizenhatoson belülre, de középen nem érkezett társ, így Vargának éles szögből kellett megpróbálnia, Dibusz bravúrral hárított. Ám sokáig nem késleltethette még Dibusz sem a gólunkat, hiszen Bódi Ádám a 13. percben megszerezte a vezetést. Az akció egy előre ívelésből indult, melyet Adeniji nem tudott elfejelni a ferencvárosi védő elől, ezt követően Civic és Haris ment a labdáért, melyet harcosságának köszönhetően Haris Bódi elé tudott tenni, Bódi pedig a tizenhatos jobb oldaláról, olyan 20 méterről eleresztett egy váratlan lövést, Dibusz tehetetlenül (és picit megcsúszva) nézte végig, ahogyan a labda a kapu jobb oldalába vágódik. ezzel a találattal szereztük meg a vezetést.

A gól után a Fradi még inkább átvette az irányítást és kis idő múltán ez góllá is érett. A 22. percben Civic adott be egy labdát a jobb oldalunkról, Kinyik nem tudta megakadályozni Boli fejesét, ezt még megúsztuk, hiszen a felső lécen csattant a labda, de a kipattanót Sigér 10 méterről kapásból Nagy Sándor szemei közzé lőtte, védhetetlen bomba. Érdemes megemlíteni három védőnket és egy középpályásunkat, Pávkovicsot, Kinyiket és Ferenczit, akik páholyból nézték végig ezt a találatot a gólvonalról, Tőzsér, pedig a 11-es pontról. Leginkább Tőzsért lehet okolni egyébként a helyezkedéséért, hiszen ő maradt le Sigérről. Míg egykori labdarúgónk két-három lépéssel előre gondolkodott, és mozgásával kísérte az akciót, támadta a labdát, kereste a lehetőséget az esetleges kipattanóra, addig csapatkapitányunk dermedten nézte végig a gólszerzőt, jókora hátrányból. Talán Nagy Sanyi is kimozdulhatott volna a kipattanóra, hogy jobban zárja a szöget, így viszont felkínálta a kapu teljes felületét a lövő játékosnak.

A következő helyzetre sem kellett sokat várni, a 26. percben Kinyik ismét fontos szereplő, de most pozitív értelemben. Egy jobboldali lapos beadás után elment a labda a kapu előtt, de Tokmac a hosszú oldalon egyből tette kapura, Kinyik ért vissza és combbal mentett szinte a gólvonalról. Innentől kezdve visszább vettek a csapatok a félidő hajrájáig. Többnyire a pálya közepén játszottak a csapatok, nem forogtak veszélyben a kapuk. Egészen a 42. percig. A Fradi nyomása újabb góllá érett. A Ferencváros támadását sikerült semlegesíteni, Bódi és Varga volt a labda útja, Varga kényszerítőzni akart, amelyre Bódi nem indult, így Tokmac elé került a labda. Ő átpasszolta az üres területre Sigérnek, aki könnyedén eltolta a labdát Haris mellett és a kapuval szemben jó 25 méterről lőtte meg a labdát olyan ívvel, amely meglepte Nagy Sándort, így a feje fölött a kapuba hullott a labda. Sigér egyik góljának ünneplését sem túlozta el, ez tiszteletet érdemel tőle, mint debreceni nevelésű játékos. Ezzel az első félidő 2-1-es eredménnyel zárult. Nem mondhatjuk, hogy érdemtelen lett volna a hazai vezetés, azért nekik volt több lehetőségük, ők tartottak minket nyomás alatt. Nekünk Varga lövésén, és Bódi gólján kívül nem voltak helyzeteink, de a letámadásaink nem voltak eredménytelenek, a Ferencváros játékosai is zavarba hozhatóak voltak.

A félidőben a veszélytelenül játszó Adenijit Garba váltotta. Negyedóra elteltével elmondható volt, hogy a Fradi továbbra is irányítja a mérkőzést, mi pedig próbálunk helyzeteket kialakítani, amikor eljutunk a fővárosi csapat kapujáig, de ez nem túl sűrűn fordult elő. Igaz, a Fradi sem töri túlságosan magát, hogy megszerezze a harmadik gólját. A 60. percben Vécsei jött be Zubkov helyére, míg a 66. percben Varga és Haris ment le, helyettük Csősz és Kundrák érkezett, posztra cserélt tehát ismét Vitelki Zoltán. A 72. percben Garbával szemben Botka szabálytalankodott, melyért sárga lapot kapott. A tizenhatos jobb oldaláról Tőzsér végezhetett el szabadrúgást. Mint később kiderült ez lehetett volna az egyetlen komoly lehetőségünk a második félidőben, de Tőzsér veszélytelenül lőtte a kapu fölé a labdát.

A 77. percben csapatkapitányunk el is hagyta a pályát, helyét Milunovic vehette át. A 83. és a 88. percben még cserélt hármat Rebrov mester is (mint ismert, a maradék fordulókban 5-5 csere áll a csapatok rendelkezésére, de csak háromszor szakíthatják meg emiatt a játékot, a félidei cserék viszont nem számítanak ebbe bele). A találkozó hosszabbításában még Somália egy távoli lövése találta el a jobb kapufát. Az utolsó percekben beszorítottuk a hazaiakat, de veszélyt nem nagyon jelentettünk a Fradi győzelmére. A  négyperces hosszabbítás leteltével a 2-1-es félidei eredmény lett a végeredmény.

forrás: MLSZ adatbank

Tisztában voltunk azzal, hogy nem ez az a mérkőzés, ahol pontot vagy pontokat kell szereznünk, de nem is szabad kapni ismét egy hatost. Igazából ezt hozták is a srácok, az első félidőt megnyomtuk, az előnyt is megszereztük egy rövid időre. Sajnos azonban a csoportosan elkövetett védekezésbéli hibáink gyors fordítást eredményeztek. A csatárjaink sem remekeltek, Szécsinek még csak-csak akadt pár jó átadása, de Adeniji és Garba észrevétlen volt elöl, pedig utóbbi próbálkozott, de a társak nem halmozták el labdákkal. A második félidőben az történt, amit a Fradi akart, szépen rápihenhettek a szerdai Újpest elleni meccsükre, és mi ehhez asszisztáltunk, mert ennyivel profibb és rutinosabb csapat a Ferencváros. Két helyzettel nem könnyű mérkőzést nyerni, és nekünk sajnos ma ennyire futotta. A második félidő miatt lehet bennünk jókora hiányérzet. Az első harminc perc remek volt, aztán mintha megijedtünk volna attól, hogy nekünk itt lehet keresnivalónk. Leginkább a hit és a tűz hiányzott a csapatból. Még azt se mondhatjuk, hogy a csapat elfáradt, hiszen Vitelki mester négy cserejátékost is a pályára dobott. Ezzel tökéletesen megmutatkozott, hogy igazán nagy szükségben nekünk semmi értelme ötöt cserélni, mert nincs annyi minőségi cserénk a padon, akiket érdemes lenne pályára küldeni. Tényleg arra jó ez a sok csere, hogy a következő találkozónkig több pihenőt kapjanak a kezdőcsapatban lévők.

Osztályzatok

Nagy Sándor – 4 (4.3)
Sigér első góljában benne volt valamelyest, a másodiknál pedig annyira jól eltalált lövés volt, hogy bravúr lett volna, ha védeni tudja. De nem kell az ő nyakába varrni a vereséget, valószínűleg, ha azt a lövést kivédi, a Fradi akkor is szerez egy második gólt. Igazából nagy védéseket nem kellett bemutatnia, nem volt sok dolga.

Kusnyír Erik– 4 (4.6)
A első Fradi gólnál az ő széléről érkezett a beadás, nem lépett ki Civicre, hogy megakadályozza a középre tartó labdát. Nem különösebben lógott ki a csapatból, sem felfelé, sem lefelé. Fiatal játékosról lévén szó, lesz ez még jobb is szerintem.

Pávkovics Bence– 5 (4.6)
Nem nyújtott rossz teljesítményt, pontosak voltak a passzai, a párharcait is jó arányban nyerte meg, továbbra is a védelmünk legjobbja.

Kinyik Ákos– 5 (4.5)
Az első gól előtt az alacsonyabb Boli simán fejelhette kapufára a labdát, hiszen Kinyik fel sem ugrott mellette. Viszont a 26. percben nagyot mentett a gólvonalról Tokmac lövésénél. Szatmárinál mindenképp jobb választás.

Ferenczi János– 3 (3.9)
Az első gólnál Ferenczi is a gólvonalat őrizte ahelyett, hogy embert fogott volna. Erősebb csapatok ellen még inkább kiütközik, hogy nem ez lenne az ő posztja, de most a támadások segítésében sem jeleskedett.Amikor Lovrencsics feljött a támadásokkal szélen, akkor Ferenczi  rendre tehetetlen volt vele szemben. Átjáróház volt a bal oldalunk.

Bódi Ádám – 6 (6.0)
Szép gólt lőtt, a támadások motorja ő volt, ezzel kiérdemelve a csapat legjobbja teljesítményt. Csapatkapitányhoz méltóan játszott, talán nemsokára ő lesz az első számú ember a pozícióra.

Haris Attila– 5 (4.5)
Az első gól előtt harcosságával nagy szerepet vállalt Bódi találatánál. Ám felemás a kép, mert Sigér második góljánál meg épphogy ezt a határozottságot nem láthattuk tőle.

Tőzsér Dániel– 4 (4.1)
Hosszú idő után tért vissza Tőzsér. Kezdjük a pozitívummal: a támadásoknál voltak jó indításai. Védekezésben viszont láthattuk az első Sigér gólnál is, hogy üresen hagyta. Egy csapatkapitánytól jobb teljesítményre van szükség ennél.

Varga Kevin– 5 (4.4)
A mérkőzés első helyzete az övé volt, remekül tört be a 16-oson  belülre a lövése sem volt rossz, Dibusztól bravúrra volt szükség. Nem ez volt élete meccse, de volt már rosszabb is.

Szécsi Márk– 4 (3.9)
Pár pontos, jó átadása volt, de helyzetbe egyáltalán nem tudott kerülni, a mérkőzés jelentős részében észrevétlenül játszott.

Babatunde Adeniji– 3 (3.3)
Semmi veszélyt nem jelentett a Ferencváros kapujára,  nem csoda, hogy félidőben lecserélte őt Vitelki Zoltán. Az első félidőben összesen 20 párharcot vívott meg (12-t a földön, 8-at a levegőben), ezek közül pedig egyet sem (!) nyert meg. Ez egy ilyen fizikumú támadótól elfogadhatatlan teljesítmény.

∼•∼

Haruna Garba– 4 (3.5)
Próbálkozott Garba, de hiába, ha nem kap labdákat sem, amivel bármit is kezdhetett volna. Egy szabadrúgást kiharcolt jó szögből, de sajnos Tőzsér nem tudta veszélyesen ellőni. Adenijivel szemben viszont ő legalább nyert párharcokat, ennyivel mindenképp hasznosabb volt az ő játéka.

Csősz Richárd, Kundrák Norbert, Luka Milunovic – 0 (3.7, 4.1, 0)
Előbbi kettő a 67. percben, utóbbi a 77.-ben állt be, ám egyikük sem tudott hozzátenni a csapat játékához, sajnos beállásukkal nem nőtt a minőség a csapatban.

∼•∼

Vitelki Zoltán
A letámadás mondhatni működött az első félidőben, ám a második félidőben a Fradi uralta a játékot. A cseréi teljesen eltűntek, de ez nem csak az ő hibája, ebből az alapanyagból kell dolgoznia. Biztató volt az első félidei játék és hozzáállás, de a védekezésünk továbbra is képes mindent elrontani.


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

A mérkőzés színvonala az első félidőben egyáltalán nem volt rossz, főleg ekkora kényszerszünetet követően. Viszont a második félidei 0 arra volt elég, hogy egy 5/3-as értékelés jöjjön ki. A csapatunk nem játszott rosszul az első játékrészben, a hibák ellenére is tetszett a játékunk, viszont a második félidőben úgy tűnt, beletörődtünk az eredménybe. Pintér Csaba kiválóan vezette a mérkőzést, nem voltak hibái. Igaz a két csapat sem próbálta megnehezíteni a dolgát, kevés szabálytalanság, kevés sárga lap, nem volt kétes szituáció sem.

Jövő hétvégén a Budapest Honvéd otthonába látogatunk, ott már szükség lesz a pontra/pontokra, hogy minél hamarabb biztosítsuk a bennmaradásunkat.

Hajrá Loki!

(fotók: dvsc.hu)