LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Miben léptünk előre tavalyhoz képest?

A nyár egyik legfontosabb kérdése a címben feltett. Rengeteg változás történt a klub háza táján, hatalmas volt a jövés-menés, új tulajdonos, új szakemberek, új vezetőedző, számtalan új játékos, és sok távozó. A csapatot pedig érdemben most láttuk először az új érában, így aztán most lehetetett először képet kapni arról, hogy mire lesz képes ez a csapat Janeiroval.

A Veres Rivne elleni felkészülési mérkőzés egyben jótékony célt is szolgált a háború sújtotta ország utánpótlás labdarúgóinak megsegítése érdekében. Ez egyfajta főpróba is volt számunkra a bajnoki rajt előtt, így várható volt, hogy a lehető legerősebb kezdőt küldjük majd a pályára, és törekszünk viszonylag kevesebb rotációt alkalmazni a meccs során. Úgyhogy nagyon ne lepődjünk majd meg, ha a Kisvárda elleni kezdőcsapat hasonlítani fog a maihoz: Gróf – Baranyai, Deslandes, Romancsuk, Manrique – Dzsudzsák, Baráth – Ferenczi, Szécsi, Kundrák – Babunski.

Volt néhány érdekes húzás, és talán lehet számítani majd 1-2 változásra is. Számomra például még nem egyértelmű, hogy ki lesz Deslandes párja a védelemben, lévén hogy ide van három új játékosunk is, és a ma látott Romancsukon kívül a másik kettőről (Dreskovic, Lagator) egyelőre vajmi keveset tudunk. Szerintem ez még egy nyitott kérdés. Aztán ott van a jobbhátvéd poszt, ott Kusnyír eltiltása miatt 99% hogy Baranyai kezd majd Várdán, de kettejük közül nem egyértelmű, hogy ki az első számú. Aztán előrébb az érdekességek a támadó hármasnál kezdődnek. Igen, Ferenczi ma a jobb szélen kezdett, minket is meglepett. Aztán sokszor cserélgettek Kundrákkal, akinek a játéka kellemes meglepetés volt, de nagy kérdés, hogy egy teljes év kihagyás után rögtön vele kell-e kezdenünk élesben is. Nyilván ha Bódi egészséges lenne, akkor ő játszana valamelyikük helyett. Szécsi nagy talány, eléggé elveszettnek éreztem a 10-es poszton a csatár mögött.

Dzsudzsák Janeironál ismét hatos poszton fog szerepet kapni, csakúgy, mint Husztinál. Nagyon sok fog múlni őrajta a támadójátékunkat tekintve, azt várom majd tőle, amit Husztinál is nyújtott tavaly ősszel, rengeteg kulcs- és gólpassz. Továbbra is vezéregyéniség, bocsánat, de hülye az, aki szerint nincs helye ebben a Lokiban. Baráth játéka sokkal érettebb lett tavalyhoz képest, ha marad, akkor ő is kulcsembere lesz ennek a csapatnak.

Ami nagy talány számomra, hogy minek igazoltunk ennyi belső középpályást, mikor a csapat két legjobbja pont ezen a két poszton játszik? Mert nem kérdés, ha mindenki egészséges, akkor a Dzsudzsák – Baráth kettős kezd majd (bár utóbbi szerintem adott esetben egy sorral előrébb is húzódhat). Itt kezdődnek a kellemes gondok, mert hol fog itt beférni Major, Lagator (ha itt számítunk rájuk), Varga Józsi, az új görög srác, Neofityisz, és akkor még ne feledkezzünk meg a teljes alapozást kihagyó idősebbik Babunskiról sem. Az viszont látszik, hogy elöl még nagyon nem vagyunk meg. Sem minőségben, sem pedig mennyiségben. Dorian Babnuski az egy szem teljes értékű támadónk. Ő pedig nagy talány, hogy miképp illik majd ebbe a taktikába. Ma eléggé elveszett volt, nagyon sokat lépett vissza a középpályára labdákért, volt, hogy akár 4-5 társ is előrébb helyezkedett nála, amit fura volt látni. Bárányt sajnálom, mert szerintem ő telitalálat lehetne ebbe a csapatba, de most sem tudta végigtolni a teljes alapozást. A szélső poszton pedig szerintem tragikus a helyzet, ide egyelőre az alábbi a felhozatal: Bódi, Kundrák, Ferenczi, Sós, Bévárdi. Itt szerintem probléma van minőséget tekintve. Kellene legalább egy, de talán két olyan játékos is, aki itt bevethető (Varga Roland nagyon elférne ebben a csapatban és ebben a játékrendszerben, higgyétek el).

Maga a meccs egyébként nem volt sziporkázó. Mondhatjuk, hogy okozhatta ezt a fülledt meleg idő, vagy az, hogy a kemény alapozás végén kicsit tompább volt a csapat, mindenesetre unalmas kilencven percet láttunk kevés helyzettel. Az ellenfél nem képviselt túl nagy játékerőt, bár ők még szerintem inkább a felkészülés elején járhatnak, mindenesetre az NB I-ben szerintem nagy csatát vívnának a Kecskeméttel a 12. helyért a ma látottak alapján. Szóval nem volt ez ilyen szempontból egy komoly erőfelmérő, nem lett próbára téve a védekezésünk, az pedig világosan látszott, hogy ismét gondban vagyunk akkor, ha nekünk kell dominálni és kezdeményezni, komoly fejtörést okozott ugyanis az ukrán csapat ötvédős rendszerének feltörése, ami talán 1-2-szer sikerült az egész meccs során. A gólunkat pedig ismét rögzített helyzetből szereztük, ebben tehát nem történt változás tavalyhoz képest.

És hogy akkor mégis miben történt változás? Janeiro teljesen más játékot próbál játszatni a csapattal, mint tette azt Carrillo. Nagyon sok mozgáson alapul az a foci, amit látni szeretne, nem nagyon vannak rögzített pozíciók, bárki felbukkanhat bárhol. Dzsudzsák például többször felbukkant balhátvédként, Ferenczit láttuk középre húzódva, Kundrák volt center, Dorian Babunski labdát kapott mélységi irányító szerepkörben, Manrique meg néha előre tolt szélső támadó volt. Emellett sokkal agresszívabbnak éreztem a csapatot, keményen belemenetünk a párharcokba (sokszor már talán túl keményen is, főleg hogy ez papíron egy jótékonysági mérkőzés volt). Ez hosszú távon mindenképp kifizetődőbb játékfelfogás lehet annál a biztonsági focinál, amit tavaly játszottunk, de abban egyet értettünk már akkor is, hogy arra nem lehet építeni. Idén tehát építkezni kell, az előre játékon van még mit csiszolni, de úgy gondolom, hogy a hiányzó láncszemek még nem érkeztek meg ehhez a taktikához. Az átigazolási időszakból persze még sok idő van hátra, de a szezon a jövő héten már elstartol, és nem kéne beragadni a rajtnál. Szerintem az első néhány fordulóban nem lesz látványos a játékunk, nem lesz sok helyzetünk, de a védelmünk tavalyhoz képest tovább stabilizálódott, így számíthatunk a kevésgólos találkozókra. Ha pedig lehozzuk kapott gólok nélkül a meccseket, akkor majdcsak elsül egyszer-egyszer Dzsudzsák lába, vagy érkezik valaki a pontosan középre tekert szabadrúgásra/szögletre.

A mérkőzésen forgott a vlog is, ez holnap délelőtt érkezik majd, mi pedig már most felhívnánk a figyelmet a jövő hét szerdán este kezdődő szezon beharangozó LokiZóna adásunkra! Előtte pedig még holnap este a Hamis Kilences csatornáján a teljes NB I-es és NB II-es szezont is felvezetjük! Jönnek tehát szépen sorban a kontentek innentől itt is, mert lassan dübörög az új szezon!