LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Győzelemmel kezdtük az új idényt

Csütörtök este 18 órakor vette kezdetét a K&H Liga Női Kézilabda NB I 2019/2020-as idénye. Az új évadot az újonc Szent István SE – DVSC SCHAEFFLER mérkőzés nyitotta meg. Csapatunk volt a mérkőzés esélyese, így nem férhetett kétség ahhoz, hogy két ponttal a zsebükben térhetnek haza a lányok Monorról.

Még mielőtt  megismerkednénk aktuális ellenfelekkel, úgy gondolom néhány mondatban összefoglalom mit is várok a debreceni hölgykoszorútól. Keretünk nem gyengült, sőt új játékosaink révén a variációs lehetőségek még bővültek is. Anna Punko és Madalina Zamfirescu az elmúlt idényben nem számítottak meghatározónak a csapat életében. Anna sokáig sérült volt, felépülése után sem lendült olyan formába ami indokoltottá tette volna a szerződését meghosszabbítani. Karnik Szabina visszatérésével jobbátlövő poszton teljesen rendben leszünk. Háromévnyi távolléte alatt Szacsa nagyon sokat játszott, és ami még ennél is fontosabb eredményesen kézilabdázott. Bekerült a válogatott bő keretébe is köszönhetően az MTK-ban nyújtott teljesítményének. Madalina pedig ha egészséges volt, akkor is csak védekezésben tudott a csapat hasznára lenni, támadásban egyáltalán nem villogott. Lotte Grigel is elhagyta Debrecent, azóta is sokat töprengek rajta mi lenne, ha maradt volna a DVSC-ben. Lehet lett volna egy sikeres szezonja, de arra is jelentős esély mutatkozott volna, hogy becsúszik ismét egy sérülés, ami miatt kiesik hetekre, hónapokra. A dán válogatottban perememberként számításba vett irányító igencsak ingadozó teljesítményt nyújtott a Lokiban eltöltött két szezonja alatt. Helyére érkezett Vámos Petra, a Neka növendéke. Az U19-es válogatottal EB aranyérmet szerző játékos támadásban egy-az-egyben képes megverni ellenfeleit, de védekezésben is oszlopos tagja lehet csapatunknak. Feltörekvő tehetségről van szó, akinek ez lesz az első szezonja a legmagasabb osztályban. Eltelhet pár forduló, esetleg pár hónap is mire felveszi az NB I ritmusát, ettől függetlenül is azt mondom, óriási fegyvertény az ő leigazolása. Elke Karstenről egyelőre nem formálok véleményt, ugyanis az élet úgy hozta, hogy nem tudtam menni az edzőmeccsekre, így még nem láttam játszani argentin légiósunkat. Petrához hasonlóan ő is fiatal játékos, ám ő már rendelkezik nemzetközi rutinnal is. Bízom benne, hogy ő is erőssége lesz a DVSC-nek.

Csapatunktól azt várom, hogy mi legyünk az új idénye fekete lova, meglepetéscsapata. Két légióssal, rutinos játékosokkal, tehetséges fiatalokkal a fedélzeten minden adott egy sikeres szezonhoz. Köstner Vilmos személye is garancia lehet abban a tekintetben, hogy minden összecsapásra maximálisan felkészíti majd a lányokat. Azt nyilatkozta vezetőedzőnk, hogy az elmúlt nyolc hét hatvanöt edzésén és az edzőmeccseken látottak alapján a csapat képes lehet a sikeres szereplésre! Legyen így!

Amennyiben elkerülnek minket a sérülések, akkor a Triffa, Varsányi, Tóvizi, Vantara-Kelemen, Kovács, Vámos, Despotovic hetes lesz legtöbbször a kezdőcsapatunkban. Kapunkban továbbra is Triffa Ágit vélem meghatározóbbnak. Arany Rebi fejlődését figyelemmel kísérve az előző szezon során, és a nyári kontinenstornán mutatott játéka alapján azt érzem, hamarosan háttérbe szorítja majd Varsányi Nórit. Balszélsőink közül Szabó van nehezebb helyzetben, fejlődéséhez játékpercek kellenének, de Vica ha tartja tavalyi formáját, akkor bizony a kispad marad Panna számára. Lehet jót tenne neki egy kis NBI/B kettős igazolással. Beállós poszton Tóvizi nagy kincsünk, Bordás Réka szemei előtt pedig célként lebeghet a válogatott ’B’ keretének meghívója extra motivációként. Kíváncsian várom a Kovács-Karnik páros teljesítményét, tőlük legalább 150-170 gólt várok (büntetőt mind a két játékos hatékonyan szokott értékesíteni). Szabina védekezésben hármas poszton bevethető, míg Anna megállító faultjai akár zavaróban is hasznosak lehetnek. Jelena Despotovic és Elke is nagy lövőerővel rendelkező játékos, akár 9-10 méterről is képesek sistergős bombákat lőni. Jeca az edzőmeccseken szépen termelte a gólokat, azt gondolom száz találat körül zárja majd az idényt. Bulath Anita a csapat korelnöke sokat segítheti a fiatalokat, Vámos és Borgyos felügyelete jó kezekben lesz Bulinál.

Tehát számszerűsítve tippem a 19/20-as idényre: bajnoki 5. hely, 750-770 lőtt gól, valamint 650-680 kapott találat. A házi gólkirálynői címét megvédi Kovács Anna 120-130 góllal. A megszerezhető ötvenkettő pontból harminchármat begyűjtünk. Legalább egy kört menni kell az EHF Kupában (a Leverkusen/Nicosia párharc továbbjutóját búcsúztatni), amennyiben sikerül bejutni a csoportkörbe, akkor az azzal járó kettős terhelés miatt lehet hátrébb végzünk majd a bajnokságban. A Magyar Kupában pedig jó lenne bejutni a legjobb négybe (és ideje lenne már elkerülni az Érdet).

Első ellenfelünk az élvonal újonca a Szent István SE volt. A fővárosi alakulat az NBI/B keleti csoportját nyerte meg. Keretük jelentős mértékben nem változott, balszélre Stranigg Zsófia az MTK-tól, átlövő posztra Monori Orsolya a DKKA együttesétől érkezett. Beállósnak Cornelia Lyngbyt igazolták le, aki norvég állampolgár, de hazánkban tanul, Varjú Lilit Szentendréről szerződtették, vele irányító-átlövőként számolhat Vojkovics Gyula vezetőedző. Fiatal játékosok alkotta csapat a SzISE.  Néhány kézilabdázó azonban már szerepelt az NB I-ben: Gercsó Nóra korábban a Siófok, Monori Orsi a Kohász, Aron Andrea a Kecskemét színeiben lépett pályára. Ellenfeleiket Monoron fogadják, ugyanis otthonuk nem alkalmas az első osztályra. Rettentően nehéz szezon vár rájuk, mindenesetre én sok sikert kívánok nekik!

Az új idény első találata Tóvizi Petra nevéhez fűződik, beállósunk a második perc végén avatta fel Gercsó Nóra kapuját. Ezt követően Bulath Anita és Kovács Anna is feliratkozott a góllövők listájára. Petra ismét eredményes volt, így a hetedik percben már négy nullára vezettünk. A SziSE játékosa, Monori Orsolya (Monoron) rájött arra a nagy igazságtartalmú mondásra, hogy lövésből lesz a gól. Ellenállásba nem ütközött, így gyorsan berámolt ötöt a DVSC kapujába, a meccs negyedénél háromgólos vezetésünknél kikérte első idejét Köstner Vilmos (5-8). A folytatásban is maradt az a tendencia, hogy szép lassan növekszik a különbség a két csapat között. Akadtak ugyan védekezésben hibák, amiből a házigazda többször is eredményes tudott lenni, Tieff Zsanett és Aron Andrea is betalált a csereként beálló Triffa kapujában. A félidőben hét találattal vezettünk (10-17).

A második játékrész elején a kapusok villantották meg tudásukat, azonban a Bulath-Kovács kettős továbbra is termelte a találatokat hetesből és akcióból egyaránt. A lelkes újonc azonban tartotta a lépést a debreceni lányokkal, állandósulni látszott a 6-9 gólos előnyünk. Az összecsapás nem hozott óriási iramot, sportszerűen kézilabdázott mind a két csapat. A meccs negyvenkilencedik percében volt meg először a tízgólos különbség a két együttes között (18-28). Az utolsó percekben még a házigazda SziSE zárkózott egy kicsit, lecsökkentették hét találatra a különbséget. Arany Rebi és Elke Kartsen ezt kevésnek vélhette, így az utolsó percben mind a ketten szereztek még egy-egy találatot. Végül nem lett meg a közte tíz, de a győzelmünk egy pillanatig sem forgott veszélyben. Támadójátékunk eredményesnek mondható, a szerzett harminchárom találat önmagáért beszél, még akkor is, ha Vili bá többször is nehezményezte az ütközet során a játékunk sebességét. Sem kapusaink, sem védekezésünk nem volt a csúcson, lesz ez még jobb is.

Újoncokat avattunk a találkozó során, első felnőtt tétmérkőzését játszotta Vámos Petra és Petrus Mirtill, valamint most láthattuk először pályára lépni az NB I-ben Elke Karstent. Legeredményesebb játékosunk Kovács Anna lett hét találattal, Bulath Anita hatszor volt eredményes. Külön dicséret jár a lányoknak, hogy minden büntetőt belőttek. Szép volt lányok!

K&H Liga Női NBI. 1. forduló:
jv: Hantos Dorina, Rózsahegyi Brigitta
Szent István SE – DVSC SCHAEFFLER 24-33 (10-17)
Gólok: Kovács 7, Bulath 6, Tóvizi és Despotovic 4-4, Karsten és Vantara-Kelemen 3-3, Arany és Karnik 2-2, Varsányi és Petrus 1-1.

Egy kis kitekintés: Az előző idényben az NBI/B keleti csoportját ezüstéremmel záró Nyíradony gárdája teljesen széthullott. Az új szezonban visszaléptek a szerepléstől, pedig korábban még a feljutás gondolatával kacérkodtak. Ennek a projektnek a része lehetett Kudor Kitti, Sopronyi Anett, Csáki Viki és Siska Pálma leigazolása is. A rutinos játékosok mellett korábban Bordás Réka majd Szabó Dorci, Borgyos Panna is szerepelt az adonyiak szerelésében. A pénz azonban nagy úr, több forrásból is azt hallani, jelentős anyagi probléma okozta az egykoron a legmagasabb osztályban már megforduló Nyíradony vesztét. Abból a szempontból kár értük, hogy így a debreceni fiataloknak más lehetőséget kell nézni, ha az NBI/B-ben akarnak rutint szerezni. Érdekes az is, hogy ömlik a pénz a sportba: futball, kézilabda, stb., mégis meglepő azt tapasztalni, hogy pénzügyi okok miatt az elmúlt évek munkája hullik szét atomjaira! Egyúttal jár az elismerés a játékosoknak, akik a nehézségek ellenére is becsülettel végigjátszották a bajnokságot!

Hajrá DVSC! Hajrá Debrecen!

Iceman