LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Hangolódás a Honvéd ellen

Az év utolsó hazai mérkőzése következik, két olyan csapattal, melyek az eddigi szezonban meglehetősen hektikus teljesítményt nyújtottak. Szurkolóiknak volt részük nagyon kellemes, de olykor elképesztő, vállalhatatlan eseményekben egyaránt. Szombaton 17 órai kezdéssel kiderül, most melyik csapat örülhet majd jobban, a Debrecen vagy a Honvéd.

A táblázatban 4 ponttal áll jobban a Honvéd. De amíg az ő 22 pontjuk a felsőházat jelenti számukra, addig mi úgy utaztunk legutóbb Zalaegerszegre, hogy egy vereséggel nagyon közel kerültünk volna nem csak a kieséshez, de a kiesés elől menekülő csapatokhoz egyaránt. Azonban a Kisvárda elleni gyenge játékot sokkal hatékonyabb követte, a három ponton túl pedig azt is elértük, hogy hosszú idő elteltével végre nem kaptunk gólt, sőt, a számunkra oly ritka idegenbeli győzelem is összejött.

Az elmúlt hét viszont megmutatta a Kisvárda erősségét, ahol következő ellenfelünk is elhasalt, hiába érkezett oda ötmeccses (!) győzelmi szériával. Igaz, ezen öt csapat mindegyike a verhető kategória, négy közülük konkrétan a kiesés elől menekül: ZTE, Kaposvár, PAFC, DVTK, Paks. Rossz nyári kezdésük után (első négy meccsük mindegyike vereség, köztük az ellenünk játszott is) ez ettől függetlenül mindenképpen dicséretes dolog. Ebben természetesen a visszaigazoló, majd a sérüléséből viszonylag gyorsan felépülő Lanzafamenak is sok szerepe van, aki már hét gólnál jár idén.

Ami a legjobb hír hazai oldalon, hogy Bódi Ádám felépült sérüléséből, csereként a ZTE ellen már játszhatott, így erre számíthatunk majd a Nagyerdei Stadionban is. Kérdés, a kezdőben, vagy a kispadon kezd majd. Nagy Sándor sérülése miatt ismét Kosicky előtt a lehetőség a bizonyításra, ha pedig úgy folytatja, ahogy legutóbb abbahagyta, sok örömet okozhat még nekünk – bár inkább azt kívánom, lehetőséget se adjunk az ellenfél támadóinak. Ehhez a védőinknek és a szűrési feladatokkal pályára küldött játékosainknak kell majd kiváló teljesítményt nyújtaniuk. Ha átengedjük a kezdeményezést a Honvédnak, akkor nagyon nehézzé tesszük a saját dolgunkat.

A védősorban nehéz eldönteni, Bényei, Pávkovics és Ferenczi mellé Kinyik vagy Szatmári fér-e majd be, kettejük közül egyikük sem nyújtott mostanában biztató teljesítményt, pedig nagy szükség lenne a jó játékukra. A középpályán és a támadósorban nem látom okát, hogy változtasson Herczeg András a ZTE elleni kezdőhöz képest, így a Kusnyír, Tőzsér, Haris, Varga, Szécsi, Garba kezdőre számítok.

A Honvéd kezdőcsapatában már inkább el tudok képzelni egy-két változtatást, bár az ötvédős rendszeren nem ma fognak változtatni. A legnagyobb gondot Gazdag hiánya okozhatja majd, aki komolyabb sérülést szedett össze a legutóbbi találkozójukon. A védelemben Tujvel előtt a Lovric-Kamber-Batik hármas, mellettük Aliji és Uzoma kaphat játéklehetőséget. Nagy Gergő, Banó-Szabó Bence, Kesztyűs Barna előtt pedig a Ben-Hatira – Lanzafame páros igyekezhet majd gólt szerezni. De a Honvéd cseresora is igen jó, már-már irigyelni való nevekből áll, akár Vadócz vagy Moutari is kezdhet, nem beszélve Kálnoki Kis Dávidról, Ngogról, vagy Kukocról.

A hétközi Dorog elleni kupameccsünket elhalasztották, ami bár bosszantó lehet (különösen a munkanapon, déli időpont ellenére kilátogató nézőknek), de így talán többet pihenhettek a játékosaink. A Honvéd ezzel szemben úgy aratott 3-1-es sikert a Monor ellen, hogy gyakorlatilag a kezdőcsapatával állt fel. Bízzunk benne, hogy emiatt fáradtabbak lesznek, amit ki is tudunk majd használni.

Közhelyesnek hangzik, de sok múlik majd ellenfelünk játékán, mennyire próbálják meg ránk kényszeríteni az akaratukat még idegenben is; illetve az első gól is kulcsfontosságú lehet. Bár ősszel egy gólokban gazdag 3-2-es győztes mérkőzést játszottunk ellenük, most nem szabad annyi lehetőséget adni ellenfelünknek, különben könnyen bajban találhatjuk magunkat. A szélső védőinktől pedig extra munka kell majd a Honvéd szélsőinek megállításához.

Egy komoly, nagyon izgalmas ki-ki mérkőzésre van kilátás, ahol mind egyénileg, mind csapatként ott kell lennünk fejben, ha nyerni akarunk. Ami nem lehetetlen, nem kivitelezhetetlen és bízom benne, a ZTE elleni győzelem kellő erőt ad a játékosoknak, akik elhiszik majd magukról: miénk lehet a 3 pont. Utána már csak tenni kell érte…

Hajrá, Lokomotív!
Csibu