LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Boxing day Angliában, kézilabda bajnoki forduló Magyarországon

Az elmúlt években rendre hazai bajnoki mérkőzéssel zárult az adott naptári esztendő a debreceni lányok számára. Ebből a sorozatból nem képez kivételt a 2019-es év sem. December 29-én az újonc Szombathely vendégszerepel a Hódosban. Lesz egy kis változás a már megszokott későbbi kezdéshez képest, ugyanis idén nem rendezik meg a teremlabdarúgó tornát, így este 18 órakor veszi kezdetét az összecsapás.

December utolsó napjai a világ legtöbb pontján a karácsonyi ünnepkör megünneplésével zajlik, kivételek természetesen vannak, december 26-án Angliában teljes fordulót rendeznek a Premier Leagueben, nálunk ilyenkor a kézilabda csarnokokban nagy a sürgés-forgás. Pár nappal szilveszter előtt pályára lép a női NB I mezőnye, lesznek pikáns mérkőzések, mint például FTC – Győr, Érd – Alba Fehérvár, vagy épp a Mosonmagyaróvár – Kisvárda párosítás. Számunkra azonban a DVSC a legfontosabb, így mai írásom is a  Lokival kapcsolatban fogalmazódott meg bennem. Hosszú szünetet követően láthatunk ismét magyar bajnoki mérkőzést, a válogatott szünetet megelőzően léptek pályára utoljára tétmeccsen a piros-fehér mezes kedvenceink. November 12-én a Győr látta vendégül csapatunkat, hazai környezetben pedig csaknem két hónapja november 2-án játszottunk a Mosonmagyaróvár ellen. Az azóta eltelt idődben is történt egy-két kézilabda esemény, de erre nem szívesen emlékszünk vissza, nemzeti csapatunk csődöt mondott Japánban. Erről korábbi cikkemben olvashattatok, mostmár azonban ismét a hazai pontvadászat kerül előtérbe.

Egy olyan összecsapás vár Köstner Vilmos tanítványaira, amire azt mondjuk, hogy kötelező győzelemmel zárnunk. Ez szépen is hangzik, de a valóság ettől sokkal ridegebb. Nem azért írom ezeket a sorokat, mert félteném lányainkat a szombathelyiektől, hanem mert nem könnyű ekkora kihagyás után felpörögni, függetlenül a folyamatos edzésktől és lejátszott formában tartó mérkőzésektől. Ebben az időszakban igencsak foghíjas kerettel dolgozhatott vezetőedzőnk. Visszatértek a válogatottjaink is, Elke Karsten sérülését leszámítva a teljes csapat bevetésre készen várja a találkozót. Meggyógyult Karnik Szabina sérülése is. Bízom benne, sokan választják vasárnapi esti programnak a meccsnézést, remek megkoronázása lenne ennek az évnek egy nagyon jó hangulatú meccs, fölényes hazai győzelemmel megfűszerezve.

Ellenfelünk a Szombathelyi KKA 44 évet követően szerepelhet ismét a női kézilabdázás legmagasabb osztályában, az előző idényben nagy magabiztossággal szereztek bajnoki címet az NB I/B nyugati csoportjában. Marosán György vezetőedző elmondhatja, hogy immáron harmadik csapatát is sikerült az élvonalba vezényelnie. A Szeged után a Kecskeméttel sem tudott bennmaradni, úgy fest, jelenleg is rezeghet a léc, de talán most van a legnagyobb esély arra, hogy jövőre is a legjobbak között szerepelhet a még mindig fiatalnak számító szakember gárdája. Jelentősen megerősödött a Vas megyeiek játékosállománya, rutinos légiósokat igazoltak, akik korábban már bizonyítottak a magyar bajnokságban. Kapujukat a korábbi budaörsi Sipeki Flóra és a szerb válogatottal a vb-n is szereplő Katarina Tomasevics védi. Utóbbi volt korábban az FTC és DKKA játékosa is. Beállós poszton ismerősen csengő neveket igazoltak, Mayer Szabina korábban a válogatottunkban is szerepelt, Lilja Gorilszkát pedig debreceni időszakából ismerhetjük. Jobbszélsőjük Dijana Jovetic korábban Vácott töltött el szép időszakot, nem mellesleg nemrég magyar állampolgár lett. Biljana Bandelier pedig a francia bajnokságból érkezett aktuális ellenfelünkhöz, azt megelőzően az Alba Fehérvárt is erősítette a hórihorgas átlövő.

Házi góllövőlistájukat az új igazolások vezetik, itt is kimagaslik Bandelier a maga hatvanegy találatával, ebből a mennyiségből mindösszesen hat találatot szerzett büntetőből. Legutóbb a Mosonmagyaróvárt szórta meg tizenegy góllal, amivel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy két egységgel gazdagodjon az SZKKA. Beállóból és jobbszélről egyaránt 34-34 gólt ért el Gorilska és Jovetic. Irányítójuk, Ivana Mirtovics eddig harmincegy alkalommal volt eredményes. Azonban a sorban őt követő Pődör Rebekára joggal lehetnek büszkék a szombathelyiek, a mindössze tizennyolc esztendős játékos is berámolt már huszonkét gólt az ellenfelek kapujába. Összességében a fiatalok és rutinos kézilabdázók is megtalálhatóak aktuális ellenfelünknél. Az idényben eddig tizenegy meccsen léptek pályára, ezen találkozókon hét pontot szereztek, ezzel a tabella tizenegyedik helyét tudhatják magukénak. Legyőzték a másik újoncot, a Szent Istvánt, a Dunaújvárost és a Mosonmagyaróvárt, pontot csentek az Alba Fehérvár otthonából is. Apropó otthon, ez sem könnyíti meg ellenfelünk dolgát, aki követi a labdarúgást, az tudhatja, nagy bajok vannak Szombathelyen a labdarúgásban. A kézilabda szakosztály élete sem fenékig tejfel, több meccsüket sem játszhatták hazai környezetben, hanem Répcelakra kellett költözniük albérletbe. Elkeserítő, hogy egyes emberek politikai és/vagy egyéb nézetek eltérése végett ahelyett, hogy azon dolgoznák, minél jobb legyen, azzal foglalkoznak, hogy tudnak jobban kiszúrni a másikkal. Egy akkora városban, mint Szombathely, egy ilyen problémát illene tudni kezelni, még akkor is, ha ott a kosárlabda, vagyis a Falco az első.

Ellenfelünk idegenben nem nyújt túl acélos teljesítményt, bár erről a kisvárdaiak és a váciak másképp vélekednek. Nagyarányú vereségbe futottak bele Siófokon, ott az EHF-kupa győztes házigazda tizennyolc góllal múlta fölül Marosán György csapatát, Érden pedig tizenhét góllal kaptak ki Szabó Edináéktól. A fővárosban minket is elkalapáló MTK gárdájától is kikaptak nyolc góllal. Jelenleg tisztes távolból figyelik a kieső helyen tanyázó Szent István, Békéscsaba kettőst. Korábban már próbáltam tippelni, mekkora arányú lesz a győzelmünk, akkor nagyon mellélőttem, így most csupán annyit mondok, hogy remek védekezéssel és hatékony támadójátékunkkal meg tudjuk mutatni a két keret közötti minőségi különbséget.

K&H Liga Női NB I 11. forduló:
2019. december 29. 18 óra, Hódos

DVSC SCHAEFFLER – Szombathelyi KKA

Játékvezetők: Őri Erika – Pozdena Erika

Hajrá DVSC! Hajrá DVSC! Mindent bele lányok!

Iceman