LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A renomé a tét

lokividiA 20. forduló kiemelkedő figyelmet érdemlő összecsapása, ez kétségtelen. A két gárdát elválasztó 11 pontos utcahossznyi különbség miatt azonban erőltetett volna a szuperrangadó jelzőt ráaggatni. Ettől függetlenül könnyedén kisülhet belőle az idei pontvadászat legszínvonalasabb meccse, akár csak tavaly tavasszal. Még akkor is, ha momentán rettentő kevés dolog szól mellettünk, sőt talán a legrosszabb pillanatban csapunk össze Mezey György együttesével. A címvédő a trónkövetelő otthonában késleltetheti a korona elveszítését.

Mezey György csapatkovácsoló képessége rendkívüli, megfelelő matériából előbb-utóbb egységes, szervezett, és tiszteletet parancsoló együttest farag. Ez vitathatatlan. Az már más kérdés, hogy az általa vezényelt csapatok milyen százalékban teljesítik be sorsukat. Magyarán szólva az a kijelentés, hogy Mezey egy győztes típusú hadvezér, erősen megkérdőjelezhető. Harmadrészt az emberi kvalitásai hagynak kívánnivalót maguk után. Ez is vitathatatlan. Legutóbb az Üllői úton tanúsított magatartásával kivívta, hogy néhány Fradista talán életében először picit szorítani fog a Lokinak pénteken. Mezey személye miatt nehéz megemészteni a Videoton elkerülhetetlen bajnoki címét. Ha már valaki a labdarúgás doktora, és behatóan kiismerte a magyar közeg minden csínyját-bínyját, akkor felismerhetne egy alapvető retorikai törvényszerűséget. Konkrétan, ne zsörtölődjön már valaki annyit azon, hogy Fehérváron nincs teltház, amikor párhuzamosan kollektíven hülyének nézi a szurkolókat. Lekezelő stílusa közismert, de a célpesszimizmusa 20 év után újra révbe érhet. Hiszen arra is emlékezhetünk, hogy a téli átigazolási időszakban mekkora volumenű játékoskeringőt vetített előre, miközben annyi történt mindössze, hogy Vujovicsot kölcsönadták Kecskemétre. Na de ennyit az ősz mesterről, először és utoljára foglalkoztam vele hosszabb lélegzetvételben. Áttérek a találkozó felvezetésére.

Az örökmérleg enyhe Loki-fölényt mutat, ugyanis a két csapat 56 élvonalbeli randevújából 24 alkalommal mi kerültünk ki győztesen, 14 döntetlen és 18 vereség mellett. Ettől függetlenül Sóstó azon helyszínek közé tartozik, ahol nem szokott túl sok babér teremni nekünk. 1981 és 2000 között például 19 éven keresztül nem tudtuk győztesen elhagyni a játékteret. E hosszúra nyúlt periódus alatt a csapatok 14 bajnokit játszottak a Sóstói Stadionban, melyek közül 3 döntetlennel, 11 pedig Videoton győzelemmel zárult. Utoljára a 2008/2009-es szezonban nyertünk Fehérváron, akkor 1-0 lett a vége. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy a Mezey-éra alatt valamennyi igazán fontos meccsen mi kerekedtünk felül. A 2009 őszi meccset ugyan 3-0 arányban nyerték Liptákék, ám annak a meccsnek mi közel sem tulajdonítottunk akkora jelentőséget, mint a rivális. Azóta 3-2-es diadal az emlékezetes tavaly tavaszi összecsapáson, aztán nyáron a Szuperkupa-fináléban is elhasaltak, majd ősszel a szezon eddigi legjobb játékával 3-1-es siker otthon.

vidikezdoA bántóan nagy különbség jogosságához nem férhet kétség, de csak csapatunk legyőzése távolítaná el a megérdemelt bajnoki címet beárnyékoló utolsó foltot. Szokták volt mondani ugyanis, hogy egy bajnoki címre méltó alakulatnak minden vetélytársát le kell győznie legalább egyszer. A Videoton most megállíthatatlannak tűnik, sokáig hiányolt jó játékkal ütötték ki a Fradit, majd a Kupában a Honvédot is. E két találkozón tudatosan felépített akciók garmadáját futtatták végig, s többynire szépen kidolgozott gólokat lőttek. Játékosaik önbizalomtól duzzadnak, minden helyzetből bátran vállalkoznak. A hiányzók miatt előtérbe került Gosztonyi, illetve Lencse egyaránt remek játékkal rukkolt elő, elkezdtek annak megfelelően játszani, amiért leigazolták őket. Ez egyébként rávilágít arra is, hogy keretük mélységben felülmúlja a miénket. Ennek egy másik kivetülése a mérvadó külföldi szerződésre esélyes játékosok száma. Nálunk ugye Varga, valamint Czvitkovics – Coulibaly esete más tészta – míg a túloldalon az André Alves, Elek Ákos, Lázár, Lipták, Gosztonyi ötösfogat sem táplálna hiú reményeket ezirányban. Laczkó távozása óta hatalmasra nyílt az olló a két védelem minősége között. Ez pedig nem csupán papíron van így, hanem a számok szintjén is érzékletesen megmutatkozik. A Videoton elhárítása 17-szer kapitulált, miközben mi 28 dugót szedtünk be. Ráadásul a Lipták-Vaskó belső kettős a légtérben szintén korlátlan úr. Variációs lehetőségei azonban behatároltak lesznek Mezeynek a hiányzók miatt. Nagy Dániel a combhajlító izmával küszködik, s még mindig csak könnyített edzéseket tud végezni. Farkas Balázs a Paks elleni Ligakupa-meccsen szenvedett részleges talpizom-szakadást március elején. A Fradi ellen pedig már Elek Ákos is a maródiak listáját gyarapította. Továbbá a héten influenzás megbetegedéssel bajlódott Lázár és Lipták is, de ők minden bizonnyal vállalni tudják a játékot. Arra az evidenciára nem térnék ki külön, hogy Andrés Alves milyen veszélyes, és figyelni kell rá. Ő kétségkívül önmagában meccsnyerő faktor, ezenkívül a fehérváriak erőssége, hogy a leshatáron a tizenhatos bal felén kilépő csatárok középre tett labdáira harmadik támadóként érkezik a jobbról beinduló Gosztonyi (korábban Nagy Dániel). Sándor vagy Polonkai középső betörésekkel fokozza a hátsó alakzatban támadt zavart. Valamint a csatárok mellett a Sándor, Polonkai, Vasziljevics, Andic négyes szintén veszélyes távolról. Ezáltal tilos elmulasztani a kilépést a lövésre készülő játékosra, így viszonyt rések nyílnak meg a zárt formációban, amit a mozgékony, sok keresztmozgást végző csatárduó könyörtelenül kihasználhat.

lokikezdoNálunk mindenki Scasny rendelkezésére áll, így a mester az általa legideálisabbnak ítélt összetételt küldheti a pályára. Adamo Coulibaly is felszállt a Fehérvárra tartó csapatbuszra. Igaz Kabát Péter kisebb sérüléssel bajlódik, de szerintem ő is bevethető állapotban lesz holnap. Itt a lehetőség egy csapásra helyreállítani a viharvert presztízsünket, mert az úthengerré változó Videoton idegenben történő elgáncsolása, mindenkiből elismerést váltana ki. A találkozó végkimenetele fontos útjelzőül szolgál majd a szezon év végi értékeléséhez. Úgy tűnik némi fáziskéséssel ugyan, de mi sem kerüljük el a páratlanul sikeres szereplés után menetrendszerűen érkező válságtüneteket, visszaesést. A fehérvári, illetve a majdani Üllői úti felmérő meghatározó az idény keretezésének szempontjából. Kedvező eredmények esetén ugyanis, botorság volna bármilyen médiumtól hullámvölgy helyett meggyengülésről cikkezni. S lesarkítva valóban arra fogunk választ kapni holnap este, hogy minden kétséget kizáróan meggyengültünk-e annyira, hogy a nyáron radikális módosításokat kelljen eszközölni a játékosállományban. Továbbá arra, mennyire kerültünk távol a fehérváriak szintjétől, s ezzel párhuzamosan reális-e a 11 pontos szakadék. Egy ilyen meccs előtt nem lehet probléma a motivációval, mindenkiben egészséges bizonyítási vágynak kell dolgoznia. A sikerhez viszont elengedhetetlen a két hazai meccsen látott nyomasztó görcsösség oldódása, a bátor vállalkozószellem, és a rendkívüli koncentráció. A tizenhatos előterében a rakkolást, a labda durcás átpasszírozásának kísérletét fel kell váltania a fazonszabászat által előállított ötletgazdag megoldásoknak. A hátsó alakzatnak egy teljesen másik arcát kell mutatnia, mint az előző három erőpróbán, amikor olybá tűnt bármikor képesek összehozni egy gólt , akár a semmiből is. Novakovicsnak az elejétől a végéig magabiztosságot kell sugároznia, a mezőnyjátékosoknak pedig rengeteget futni, s jól sáfárkodni az adódó lehetőségekkel. A mellettünk szóló legnagyobb fegyvertény, hogy jóval több ehhez hasonló ütközetet vívtunk már meg sikerrel, mint az ellenfél. Közhely, de egy győzelemre született csapatnak tényleg a derbi napján szükséges a legjobb formában futnia. Úgyhogy egy szó, mint száz ezt a meccset mindenáron meg kell nyernünk.

Párharcok

Czvitkovics Péter – Sándor György

Egy ilyen rangadón mindig döntő jelentőségű lehet, hogy melyik fél kerül ki győztesen a centrumban dúló ádáz harcból. Ennek a szimbóluma lehet a fentebb említett párharc kimenetele. A játékszervezőről van ugyanis szó, bármelyikük kikapcsolása egyenlő lehet az adott oldalnak a halálos ítélettel. Amelyikük több nagyobb arányban nyeri a párharcokat, többet vállalkozik, nagyobb százalékban juttatja pontosan célba a játékszert, annak a csapata fogja bezsebelni a három pontot. Alapvetően komplexebb, jobb játékosnak tartom Cicót, de idegenben többnyire árnyéka önmagának. Így kiemelkedő pikantériával bír, hogy karmesterünk ne pusztán takaréklángon égjen. Ha valamelyikük rossz napot fog ki, akkor annak az együttese menthetetlenül szenvedni fog a gyepszőnyegen.

Fodor Marcell – Gosztonyi András

Marcinak föl van adva a lecke. Gosztonyi kirobbanó formában játszott csapata elmúlt két fellépésén, gyakorlatilag tarthatatlannak bizonyult. Egyéni képességei annyival jobbak, hogy nem várhatjuk el a leradírozását fiatal védőnktől.  Ám az már szignifikánsan javítaná az esélyeinket, ha ki tudná egyenlíteni a párviadalt. Azaz kullancsként rajta lógva nem biztosítaná számára azt a luxust, hogy lezser módon ficánkolhasson, s zavartalanul adhassa be a labdákat. Játékosunknak komoly szintfelmérő lesz ez.