LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Az első fecskék

nikolic-300x232Vége a találgatásoknak, zöld ágra vergődtünk a próbajátékosok ügyében, s ma bejelentésre került, kikkel bővül a piros-fehér família. Nem apróztuk el, s rögtön három játékos orra alá is odatoltunk egy-egy frissen nyomtatott szerződést. Akadnak kételyeink, de ugyanakkor egyfajta megkönnyebbülést is érzünk, mert nem marad hűlt helye a távozóknak. Ezen felbuzdulva boncolgatjuk, hogy mit várhatunk az új szerzeményektől.

A bosnyák Stevo Nikolic (a képen) leigazolása bátor húzás, hiszen sérülése miatt élesben nem tudta megnézni a szakmai stáb. Bár aki kétszeres bosnyák gólkirály, s megfordult a román bajnokcsapatnál az nem lehet a magyar bajnokság színvonalához mérten kutyaütő. Ugyanakkor a Galatiban egyáltalán nem alkotott maradandót, s az elmúlt szezonban az Európa Liga-selejtezőjében a Lausanne ellen sem fűződött sok említésre méltó a nevéhez. Ha már eddig érthetően nem kapkodtunk, akkor igazán kitarthatott volna a türelem a szombati felkészülési meccsekig. Az első fordulóra minden bizonnyal így se lesznek teljesen kipipálva a szükséges papírok. A támadó egyébként a legjobb korban van, testfelépítése és rúgótechnikája remek. Minden szögből érzi a kaput, szinte bárhonnan képes veszélyeztetni, s ez bizony nem mondható el a keretben fellelhető többi csatárunkról.  Amennyiben a mérkőzések tempója beleesik a komfortzónájába igazi gólvágónak minősül. A pimasz, váratlan megoldások nem állnak távol tőle, birtokában van a kellő zsiványságnak. Jól indul be a védők mögé belőtt labdákra, ám feltűnő az eddig látottak alapján, hogy mindenre kizárólag a bal lábát használja, ami számos szituációban rettentően kiszámíthatóvá teszi a megmozdulásait. Alapjáraton ígéretes játékos, de kissé fejest ugrottunk vele az ismeretlenbe.

zahovaiko-300x221Engem az észt válogatott Vjatseslav Zahovaiko sem nyűgözött le. Kondás Elemér helyében őt is megnéztem volna még egyszer 90 percen keresztül, mert nem tett le többet az asztalra itt léte alatt, mint Salami a téli felkészülési időszakban. Az észt pontvadászatból egyértelműen kiemelkedett, de a portugál bajnokságban már könnyedén megfőtt. Egy vérbeli erőcsatár azonban mindig elkél, ebből a szempontból indokolható a megszerzése. A statikus játékhelyzetekben, a kapu előtti izmozásoknál nagy hasznát vehetjük. Ügyesen lép vissza labdákért, s többnyire jól is tartja meg azokat. Erőszakos, rámenős mentalitásról tett tanúbizonyságot. Ami a problémám vele, hogy elenyészően keveset tudott helyzetbe kerülni a tesztmeccseken, így helyzetkihasználásáról egyáltalán nem kaptunk képet. Másrészt az állóképessége is csiszolásra szorul még. Érkezésével a darabszám, illetve a sokszínűség adott a csatársorban, s hamarosan a minőség is megmérettetik.

adnan_alisic-300x214A leginkább Adnan Alisic szerződtetésének örülök. A magyar élvonalbelinél nagyjából egy fokkal nagyobb iramú bajnokságban húzóember tudott lenni. A holland születésű bosnyák játékmesteri kvalitásokkal megáldott. Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy Cicó megfelelő pótlása kulcskérdés. Alisic képzett játékos, aki képes tizenhatostól tizenhatosig futballozni. Pompásan fedezi a bőrgolyót, ügyesen játssza ki üres területre, s jól operál kis területen is lapos passzokkal. Ösztönösen érkezik a kapu elé második hullámban, akció közelben helyezkedik, valamint nem derogál neki védekezni sem. A bizonyítási kényszer miatt viszont olykor görcsössé vált, s az erőállapota neki sem száz százalékos egyelőre. Kevés mélységi indításra vállalkozott a felkészülési találkozókon, helyzetbe hozó képességét ritkán csodálhattuk meg. A jövőben ennél bátrabban kell játszania, ha fel akar nőni a feladathoz. Ugyanis a tapsra késztető megmozdulások mellett érzésem szerint sokszor csak biztonsági megoldást választott. Egy szervező vénával rendelkező támadó középpályástól pedig ez nem elégséges. Ettől függetlenül némi finomhangolás után a középpálya oszlopos tagjává válhat.

A francia Selim Bouadla első körben technikás, kreatív játékos benyomását keltette, akinek erőssége az egy-egy elleni szituációk lejátszása. Amennyiben meg tudja ismételni a teljesítményét most szombaton, úgy ragyogó eséllyel pályázik a kerettagságra.

(A kép forrása: haon.hu)