LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Friss a hús, kérem?

99Kérdezné a zuglói kisnyugdíjas a Bosnyák téri piacon a húsos pultnál, vagy tenné fel ugyanezt a kérdést a klub valamely képviselőjének, ha ő lenne esetlegesen egy külföldi csapat tehetségvadásza. No, de nem ő az, hanem megvannak erre a képesített szakemberek, városról városra és pályáról pályára járnak, hogy elcsenjék a játékosokat a csöndben megkötött üzletek keretében. Itt van újra, előbújt a fagyos földből az uborkaszezon, a vándorlások időszaka. Eldől, ki megy, ki marad, tehát elérkezett az idő, hogy áttekintsük azokat a labdarúgóinkat, akik piacképesek.

 Sok meglepetés nem érheti az Olvasót, hiszen azzal mindenki tisztában van, hogy egyes csapattagoknak mekkora az esélye egy esetleges külföldi szerződésre. Országon belüli klubváltásról szó sem lehet, mármint a kulcsjátékosokat tekintve. Már eddig is felröppentek hírek, hogy ez és ez a csapat, ennél és ennél a játékosnál érdeklődik. Persze ez szép és jó, de amíg a klub részéről konkrétumot nem kapunk, addig marad a pletyka, egy-egy elkapott szó vagy éppen mondatrész. Esetleg a kofát is mégkérdezhetjük, hátha…

100

Hülyék ezek a Loki blogosok… Én és az eligazolás? Eh…

Belecsapván a lecsóba, legelőször arról az Adamo Coulibalyról kell szót ejtenünk, aki a legszívesebben szeretne végre már eligazolni (leginkább haza). Nem ő a legpiacképesebb, de hazaköltözési szándékához nem férhet kétség, gondoljunk csak ominózus nyilatkozatára. A teljesítményének, hasznosságának megítélése nagyon kérdéses, itt most nem az ősszel mutatott énjére gondolok, hanem arra az egy évvel ezelőtti béka segge alatti produkcióra, amit képes volt kivinni a pályára. Ettől félünk, hogy majd újra előjön az a borzalom, amit sem a valóságban, de még a (rém)álmunkban sem akarunk látni. Tudjuk, hiszen láttuk, hogy mire volt képes, mikor idejött és látjuk, hogy mire képes most. Rengeteget változott, fejlődött, főleg csapatjáték terén. Amennyiben eligazolna, nagy érvágás lenne, mert amíg a nemrég növesztett szakállkájáról is bepattan a labda, addig érték és elsőszámú csatár. A dilemmánk viszont az, hogy ha egy ilyen remek félszezon után se tudja eladni magát Franciaországba, akkor tavasszal melyik énjét láthatjuk? Ha azt, amelyiktől mindenki ódzkodik, akkor adjuk el télen, mert egy motiválatlan Coulibaly annyit ér a csapatjáték szempontjából, mint egy darab fa. A Levszki érdeklődéséról hallani, de azt gyanítjuk, hogy nem szívesen menne oda, pláne úgy, hogy Szófia még messzebb van Párizstól. A transfermarkt.de félmillió euróra taksálja, meglepő lenne, ha bárki is ennyit fizetne érte. A reális érteke úgy 300-400 ezer euró körül mozog, főleg mivel harminc éves.

Esély az eligazolásra: 50%

101

Hopp! Az ott nem egy játékosmegfigyelő?

A másik, aki már sokkal valószínűsíthetőbben távozó játékos – talán le se kell írnunk a nevét, mert mindenki tudja – Varga József. A legjobb, legpiacképesebb játékosunk, ez vitathatatlan. Megtett mindent azért, hogy sikerüljön egy jobb, külföldi csapatba kerülnie. Átélt már majdnem mindent, járt a mennyben és a pokolban, de erejét mutatja, hogy képes volt visszakapaszkodni, és olyan játékot produkálni, amivel nemcsak a szakma, hanem az ellenfelek játékosainak, edzőinek és szurkolóinak elismerését is elnyerte. Habár azt nyilatkozta, hogy nem lesz csalódott, ha még télen nem sikerül eligazolnia, de biztosan vágyik rá. A bajnokikon és a válogatott meccsein nyújtott megbízható, megalkuvást nem tűrő játéka a hőn áhított szerződésre predesztinálhatja. A hiányát mindenképpen megéreznénk, hiszen a maga posztján a legjobb a magyarok közül (talán már Közép-Európában is). Kérőkről lehet hallani, de csak a Chievo nevét tudjuk biztosan, rajta kívül még más olasz és német csapatok is érdeklődnek. Most viszont egy tanácsot szeretnénk adni Józsikának: Olaszországba még véletlenül se menjen, ott magyar játékos számára nem terem babér. Egész nap tésztát esznek, amitől órákig meg se tudnak mozdulni, mert jóformán emészthetetlen, ráadásul az ország csizma alakú, komolytalan… A fent említett német portál nyolcszázezer euróra értékeli, amivel jócskán megelőz bárkit a csapatban. Nem tudjuk, mennyire lenne reális egymillió vagy afölött eladni, de mindenesetre jó lenne. Fitalal, lendületes, robbanékony és támadni is tud. Bármelyik Bundesligás (mert ott a helye!) csapat számára jó vétel lenne.

Esély az eligazolásra: 80%

Ők ketten azok, akik számíthatnak arra, hogy kérők fognak legyeskedni körülöttük. Mindkettőjük távozására van esély, a legrosszabb az lenne, ha mindketten máshol kezdenék meg a felkészülést, de ezzel is számolnunk kell. Rajtuk kívül komolyabb távozó nem valószínű, esetleg kölcsönadásokra lehet számítani: Lucas, Spitzmüller (ha Varga megy, akkor nem, mert Ramosnak kell a csere), Szilágyi. Bármelyik NBI-es csapatba eltöltött félszezon jót tehet nekik. Természetesen ha a két kérdéses játékos eligazol, akkor további szép sikereket kívánunk nekik!

(A képek forrása: ubuntu.cmyr.com, haon.hu, civishir.hu)