LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Mi lesz veled Loki?

lokijovoA héten jócskán felpörögtek az események a csapat háza táján. Kedden elkezdődtek az oly régóta várt Nagyerdei stadion rekonstrukciós munkálatai, majd szerdán kaptuk a hírt, amit szintén régóta „vártunk” már: Varga József – egyelőre kölcsönbe – a Bundesliga sereghajtójához, a Greuther Fürthöz igazolt. Ez utóbbi kapcsán Szima Gábor is megszólalt a DVSC honlapján, és ennek segítségével tekintünk előre a jövőbe.

Kezdjük először a keddi eseményekkel. Az előző év végén hirdették meg az új stadion kivitelezésére szóló közbeszerzési pályázatot, melyre végül négy pályázat érkezett. Január közepén hirdették ki, hogy két debreceni székhelyű cég – a „Hajrá, Debrecen” elnevezésű konzorciumot létrehozva – kapta meg a lehetőséget arra, hogy 11,445 milliárd forintból elvégezze a Nagyerdei stadion és környékének felújítását. A vállalt teljesítési idő 15 hónap, és ha tartani tudják ezt az időpontot, akkor reális lehet az a célkitűzés, hogy a 2014/2015-ös szezont már az új stadionban kezdhessük meg. Ennek kezdéseként kedden máris munkagépek lepték el a jelenlegi stadion területét, és láttak hozzá a bontáshoz. Mi több, két nap alatt majdnem teljesen lebontották a meglévő lelátó betonplaccot, úgyhogy legkésőbb március elején már az alapkőletétel is megtörténhet.

stadionepites2

Elkezdődött!

stadionepules2

Jól haladnak a munkálatok

Nem nagyon kell részletezni, hogy mekkora jelentősége van az új stadion elkészülésének. És akkor itt át is térhetünk Szima Gábor nyilatkozatára is egyben. A fejlődés első fontos lépcsőfoka a rendezett és minőségi infrastruktúra megléte, ami a stadion elkészültével, valamint az akadémia 100%-os működésével biztosítva lenne. Szó esett arról, hogy a költségvetésünket jelentősen növelni kell, hiszen míg nekünk kevesebb, mint 3 millió euró az éves költségvetésünk, addig az utolsó nemzetközi ellenfelünknek, a Brugesnek 30 millió, a Vargát most kölcsönvevő Bundesligás Fürthnek 18 millió euró a költségvetése. Hazai viszonylatban a Videoton költségvetése nagyjából 7 millió euró körül mozog, és a Fradié is bőven 5 millió felett van. Ezen kívül még a Győrnek és a Diósgyőrnek is egészen biztosan nagyobb költségvetése van, az Újpesté pedig nagyjából akkora, mint a miénk, ha nem több. Az erre való törekvés tehát az első fontos lépés.

A fontos kérdés viszont az, hogy ez hogyan valósulhat meg. Hiszen köztudott, hogy a játékgépek betiltásával hatalmas bevételtől esett el tulajdonosunk, és tőkeerős szponzorokban sem dúskálunk, szemben például a Vidivel vagy a Fradival. Szponzorokat mindenképp kellene magunk mellé állítani, amihez a garancia szintén az új stadion lehet, hiszen egy befektető szívesebben támogat egy olyan egyesületet, ahol rendezett infrastrukturális körülmények vannak, mintsem egy olyat, amelyik libalegelőn játssza  a meccseit, és nincs egy normális edzőközpontja sem. Ennek megoldását tehát ismét az új stadionban láthatjuk. Ezen felül természetesen a tulajdonos forrásaira is szükség van, ami viszont jelen helyzetben eléggé kétséges. Évek óta meglévő bevételforrásunk a játékosok értékesítése. Az előző szezont leszámítva minden évben volt egy-egy olyan játékosunk, akiért jelentős összeget akasztottunk (Halmosi, Dzsudzsák, Kouemaha, Leandro, Laczkó), a következő ilyen játékos éppen Varga lehet, akinek fél éve van bizonyítania a Bundesligában, hogy igen is helye van egy európai topligában. Ha ez sikerül neki, akkor ismét egy saját nevelésű játékost adtunk az európai futballnak, akiért nagy összeget kapunk.

ujstadion

A fejlődés legfontosabb lépése

Fontos dolog még a marketing. Ebben is hatalmas a lemaradásunk már a magyar csapatokkal szemben. Szerencsére úgy tűnik, ezt a klubnál is belátták, és erre is lesznek törekvések. Olyanokra kell gondolni, hogy online jegyvásárlás, széleskörű ajándéktárgy kínálat, a stadionba kilátogató nézők komfortjának növelése stb. Az új stadionnak köszönhetően a nézőszám emelkedése is elvárható, ami egyébként kényes téma Magyarországon. Emiatt is fontos, hogy marketing szempontból is történjen fejlődés.

Az utolsó szempont pedig maga a játékoskeret. Szima nyilatkozatából az jön le, hogy a télen már nagy változás nem lesz, és a keretet elfogadható minőségűnek tekintik. Ezzel hellyel közzel egyet is érthetünk, hiszen ha nem lesznek sérültjeink akkor lényegében a tavalyi veretlen csapat állhat össze egy-két kivétellel. Egy gólerős csatár azonban továbbra is hiányzik a csapatból, és ha Coulibalyval nem sikerül megállapodni a hosszabbításról, akkor bajban is lehetünk majd a következő szezonban. Azonban kulcskérdés az utánpótlás, amit már korábbi cikkben is kifejtettem. Az akadémia a következő szezonban már teljesen működőképes lesz, így elkezdődhet az utánpótlás kinevelése minőségi körülmények között, ami eddig nem adatott meg. Ennek ellenére is számos tehetséges játékost neveltünk már ki, és jelenleg is vannak az első csapat keretében olyanok, akik a jövő emberei lehetnek.

akademiatervek

Az akadémia elkészültével minőségi körülmények között készülhet az utánpótlás

Számos dolog történt tehát, ami mind pozitív jövőképet tár elénk. Most már úgy tűnik, tényleg lesz stadionunk, amit idestova 10 éve várunk, valamint van egy minőségi akadémiánk is. Ha sikerülne a költségvetést Közép-európai szintre húzni, akkor évek múltán egy stabil európai kupaszereplő csapat lehetnénk, követve a CFR Kolozsvár, a Viktoria Plzen vagy a Dinamo Zágráb példáját, csak hogy a szomszédos országokat említsük.

(A képek forrása: dvsc.hu, dehir.hu)