LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Most dől el minden

lokidio1314Túl vagyunk két bajnokin, de sok mindenre még nem kaptunk választ. A Kaposvárt jól kitömtük, de nem volt mérvadó a hosszú emberelőny miatt, a Kövesd ellen megszenvedtünk, pedig gólokkal kellett volna nyernünk. Viszont eddig ez papírforma volt, azon belül is a könnyebbik. Vasárnap következik az első komolyabb megmérettetés, és talán kapunk valami irányvonalat azzal kapcsolatban, hogy hol lesz a helyünk idén, igaz egy meccs alapján erre sem lehet száz százalékig következtetni.

A miskolciak ellen meglehetősen jó mérleggel állunk, hazai pályán az utóbbi időben nem okozott gondot a legyőzésük, tavaly egy sok helyzetet hozó meccsen 2-0, két éve egy sima meccsen 5-0 ide. Nagyjából ennyi elég is volt a statisztikákból, mert ez a meccs most merőben más lesz. A mi keretünk azóta sok helyen változott, és az ellenfélnél is volt jövés-menés a nyáron. Ellenfelünk elsősorban a hátsó alakzatát erősítette meg, hiszen a védelmet tekintve egy új kapus, és két új védő kapott eddig szerepet a bajnokikon. A mi részünkről vegyes a kép, hiszen minden csapatrészbe érkeztek újak, és a kezdőben is rendre találunk újoncot az egyes posztokon. Az eddig eltelt két meccs alapján kezd kikristályosodni egy alapfelállásunk, amiben csak apró finomhangolásokra van szükség, rendszerint a sajnálatos sérülések miatt, hiszen négy tétmeccsünkön eddig három komolyabb sérülés történt. Ezúttal Sidibét leszünk kénytelenek nélkülözni a már korábban megsérült Damahoun és Ferenczin kívül. A beugró az a Volas lehet, aki egy hete már kezdőként kapott szerepet, de a góllövéssel egyelőre hadilábon áll, mindenesetre játéka biztató volt.

A várható felállás képként megtekinthető itt

A Diósgyőriek támadósora elsőre igen csak veszélyesnek tűnik, viszont nem mondható el, hogy nagy formában lennének a játékosok. Rudolf helyzetét ismerjük, idestova egy év alatt egyetlen bajnoki gólra futotta neki, Bacsa élen jár a ziccerek elpuskázásában, Seydi is inkább mezőnymunkájával tűnik ki, semmint góljaival. Egyedül Tiszában van benne a gól, benne is főleg pontrúgásokból. És ha már pontrúgások, akkor erre ismételten kulcskérdés lenne figyelni, akárcsak a tavalyi miskolci 3-3 alkalmával – két szögletből és egy büntetőből kapott gól -, valamint a Godset elleni párharc során – összesen három pontrúgásból kapott gól -. A rögzített szituációkkal mostanában meggyűlik a bajunk, pedig nem vagyunk alacsonyak hátul. Mindenesetre a DVTK az eddigi három bajnoki gólját egyaránt pontrúgásokból szerezte, két közvetlen szabadrúgás, valamint egy szögletgól a mérlegük. Új igazolásuk, Alves különösképp veszélyes fejjel, míg ha kapura kell küldeni a labdát, akkor Tiszára és Husicra lesz érdemes figyelni. A kontrákra is érdemes lesz figyelni, hiszen a széleken gyors embereik vannak, ilyen szempontból annyira nem baj, hogy most nem a Máté-Bernáth jobbszárny lesz a pályán, hanem a Morozov-Lázár. Előbbi magabiztosan játszott az eddigi meccseken, nagyon határozott, és fejjel szinte verhetetlen, míg utóbbi szinte újjászületett pécsi kalandja után, és támadásban valamint védekezésben is kiváló teljesítményt nyújtott. Viszont Mészáros továbbra is hibapont lehet, hiába a válogatott meghívó, úgy érzem, fejben nagyon nincs rendben, és ez a pályán belüli és azon kívüli viselkedésén is meglátszik. Gyorsasága úgy tűnik megkopott, ami a korral jár, viszont rendkívül bizonytalanul is játszik az utóbbi időben. Az edzőmeccs alapján Brkovic játéka sem lenne elvetendő ötlet, aki alacsonyabb védő, de gyors, és határozott.

A mi részünkről a helyzetkihasználáson kell mindenképp javítani, bár attól nem félek, hogy most is annyi ziccerünk lenne, mint a Kövesd ellen, így meg pláne kulcskérdés a helyzetek értékesítése. Volas lelkének jót tenne már egy gól, Kulcsár pedig az öt helyzetből egyet rúgok be mérlegét kicsit lejjebb tornázhatná, hogy hatékonyabb legyen. Kulcskérdés lesz Selim Bouadla játéka, aki az eddigi meccseken finoman szólva sem nyújtott jó teljesítményt, és elnézve a hétközi Ungvár elleni felkészülési meccset, Czvitkovics esetében sem jobb a helyzet, így sanszos, hogy Selim újra lehetőséget kap. Nem tudni, mi okozza nála ezt a formát, talán túlságosan rágörcsöl, vagy szimplán csak ilyen szériája van, de az eddig látott magabiztos játéka helyett temérdek rossz passzt, eladott labdákat láthattunk, és inkább lassította, semmint gyorsította a játékunkat. Az előző meccsen Szakály ismét a jobbik arcát mutatta, az ő feladata is lenne ilyen esetben irányítani a csapatot, most remélhetőleg folytatja ezt a tendenciát, és ismét jó játékkal rukkol elő. Az eredmény alakulásától függően ismét szerepet kaphat majd az Egerből igazolt Horváth, akinek a fejjátékában van a legfőbb ereje. Ha ő a pályán lesz, adott esetben mondjuk Volassal párban, akkor a szélről beívelt labdáknak fontos szerepe lehet. Ilyen szempontból a jobb oldalon jól állunk, hiszen Lázár és Bódi is kiváló játékot nyújtott az eddigi meccseken. Ésszel kell támadnunk, nem ronthatunk nekik fejetlenül, mert Szivics csapatai mindig is veszélyesek voltak kontrajátékban.

Az újabb három pont begyűjtése esetén három forduló után is száz százalékosak lennénk, ami nagy lökést adhat a későbbiekre, hiszen hamarosan egy nagyon kemény sorozat következik majd. Majd azok után kaphatunk végleges választ arra, hogy lesz-e idén keresnivalónk a bajnoki címet illetően.

Hajrá Loki!

(A kép forrása: haon.hu)