LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Aranycsata?

lokividiboritoTalán felelőtlenség ilyet kijelenteni a hetedik fordulóban, de az eddigiek alapján joggal állíthatjuk, hogy a bajnokság két legjobb csapata néz farkasszemet egymással vasárnap a Nagyerdőn. Nos, a tét még nem olyan jelentős, hogy bajnoki címet befolyásoló hatással bírna, de tény, ha nyerünk, ismét az élre ugorhatunk, míg ne adj isten, egy vereséggel hat pontos hátrányba kerülnénk az eddig magabiztosan menetelő Vidivel szemben. Azaz mégis csak van némi tétje a meccsnek.

Az utóbbi mérkőzéseken tovább folytatódott a rossz sorozatunk, és a meccs/sérülés mutatónk továbbra is az 1-hez közelít, a Pécs ellen Kulcsárt kellett lecserélni, a Ligakupa meccseken Nagy szenvedett sülyos, és Slimane egy kevésbé súlyos sérülést, miközben Mészáros, Bódi és Selim is sérüléssel bajlódik vagy bajlódott, utóbbi nem is bevethető a Vidi ellen, míg előbbi kettő játéka kérdéses, de vélhetően pályára lépnek. De ne higgyük, hogy az ellenfélnél minden klappol, hiszen két komoly hiányzó náluk is lesz, az egyre jobb formában jászó Juhász, valamint a csapat motorjának számító Kovács szenvedett súlyos sérülést, emellett hiányozhat még Brachi játéka, aki már régebb óta nem bevethető.

Nincs tehát egyszerű dolga a szakvezetésnek az összeállítást illetően, kicsit hasonló a szitu, mint a Fradi ellen volt, gyakorlatilag nem nehéz megtippelni, hogy milyen kezdővel állunk ki, talán egyedül a csatárposzton van némi nyitott kérdés, hogy Kulcsár kezd-e, vagy a sérülésből visszatérő Sidibe kap lehetőséget újfent. A védelmünk újra összeállhat a megszokott módon, a középpályán kevés a variációs lehetőség.

A várható felállások megtekinthetők képként itt

A számok mellettünk szólnak, hiszen tizenkét éve nem nyert itt mérkőzést a Videoton, ponttal is csak egyszer távozott, így jó lenne ezt a hagyományt folytatni. Az utóbbi években rendre emlékezetes meccseket játszottunk velük itthon, tavaly például egy végtelenül színvonalas találkozón nyertünk 2-1-re, a veretlen évünkben szintén 2-1-es siker két szép góllal, négy szezonnal ezelőtt pedig a bajnokság utolsó fordulóiban az aranyérem sorsát eldöntő meccsen nyertünk 3-2-re.

A Videotonnál egy jól működő játékrendszer állt össze az utóbbi fordulókban, amit José Gomes most kénytelen lesz megbontani a sérülések miatt. A védelembe beverekedte magát Juhász, aki miatt Caneira egy sorral feljebb játszott. Juhász sérülése miatt vélhetően Caneira most visszább lép és újfent a védelemben játszik majd Vinicius mellett, és Tóth Balázs kerül be ismét a csapatba, hacsak váratlant nem húz a portugál mester, és Gyepest bedobja a mély vízbe. A támadósorban is történt változás az utóbbi évekhez képest, hiszen az akadémiáról felkerült fiatal Kleinheisler kirobbanthatatlan, elöl pedig Nikolics szórja a gólokat. Vélhetően nagyon fog hiányozni Kovács játéka a Vidinek, akit közvetlenül nem is tudnak pótolni, csak oly módon, hogy az egyébként védekezőbb szellemű Sándor egy sorral feljebb lép, akinek a helyére a portugál Gomes kerülhet. Ez a felállás így kicsit Paulo Sousa Vidijére hajaz, nála játszott Sándor ezen a poszton, most újfent ez lehet a helyzet. Még az sem elképzelhetetlen, hogy az ellenünk rendszeresen bevetett Torghelle is lehetőséget kap, bár ő is sérüléssel bajlódott az utóbbi időben. A Vidi egyik fő fegyvere a szélsőjáték, amihez meg is vannak a gyors és kreatív embereik, valamint a mélységi irányítóik, akik osztogatják a labdákat. Elöl Nikolics bomba formában játszik, az ő semlegesítése kulcskérdés.

A mi esetünkben tehát nem nehéz tippelni a kezdőre. A védelemben Korhut ismét elfoglalhatja a helyét a bal oldalon, középen ha egészséges, akkor Mészáros lehet Máté párja. Bouadlát Szakály pótolhatja, akinek a helyére így Ferenczi kerülhet be. A csatárposzt nyitott kérdés, ha Kulcsár százszázalékos állapotban lesz, akkor nem kizárt, hogy ő kezd Volas mellett, hiszen egy mozgékonyabb, gyorsabb támadó, mint Sidibe, aki majd a második félidőben szállhat be segíteni. Remélhetőleg Bódival nincs nagy gond, és végig bírja a meccset, mert nem nagyon van alternatívjáa, esetleg Kulcsár. Ami nagyon fontos, és amivel a tavalyi meccset meg tudtuk nyerni, hogy a Vidi középpályás sorát ellehetetlenítsük a támadósortól. Igaz nincs már itt a csapat mozgatórugójának számító Mitrovic, valamint Kovács is hiányozni fog, de a Gomes-Sándor páros is veszélyes ilyen szempontból. Meg kell szállni a középpályát, és létszámfölényt kialakítani, hogy ne tudjanak könnyedén átszáguldani rajtunk. Kérdés, hogy a Máté-Mészáros védelem miképp állja majd a rohamokat a gyors Vidi támadókkal szemben, bár a Fradiban is gyors emberek játszottak, és ott hellyel közzel sikerült megoldani a védekezést. Ellenben nekünk is fegyverünk lehet a széljáték, amire Ferenczi és Bódi játéka Korhuttal és Lázárral megtámogatva kiválóan alkalmas, emellett Kulcsár is könnyedén kihúzdhat a szélre. Véleményem szerint a Vidi gyengepontjának számít a jobbhátvéd posztján játszó Szolnoki Roland, aki tavasszal is megajándékozott minket egy góllal, az ő hibáira ezúttal is lehetne játszani.

Van tétje tehát a rangadónak, és egy győzelemmel ismét az élre állhatnánk, valamint az sem elhanyagolható, hogy lélektani előnnyel utazhatnánk jövő héten Győrbe.

Hajrá Loki!!!