LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Isten veled, Oláh Gábor utca!

olahgabiborito

Szombat este játszottuk az utolsó mérkőzést az Oláh Gábor utcai stadionban, ami 1993 óta volt a csapat otthona, tehát egy 21 éves fejezetet zártunk le ezzel. A következő hazai mérkőzésünk már a május 1-én megnyíló új Nagyerdei Stadionban lesz, így mielőtt birtokba vennénk a hipermodern új stadionunkat, úgy illik, hogy elbúcsúztatjuk a régit, ahova minden siker köt minket.

A kezdetek

A DVSC 1993-ban feljutott az NB I-be, akkoriban a Vágóhíd utcai stadion volt a csapat hazai mérkőzéseinek helyszíne. Az sem számított egy hipermodern építménynek, de befogadóképessége miatt mégis egy tűrhető stadion volt, viszont a salakos pálya miatt a közönség nagyon messze helyezkedett a pályától. Sándor Csaba, akinek a felesége a Loki női kézilabdacsapatában játszott, több csapattársával kijárt a kézi meccsekre, és megtetszett nekik az a miliő, amit a csarnok nyújtott az által, hogy a közönség szinte a pálya fölé magasodik. Emiatt a játékosok külön kérése volt az, hogy az NB I-es szezont ne a Vágóhíd utcán, hanem az akkoriban elég kezdetlegesnek számító, kis Oláh Gábor utcai stadionban játsszák. Maga a stadion az 1950-es években épült, és számos más eseménynek adott otthont, 1979-ig a DMTE használta a létesítményt. 1993-ban még világításnak nyoma sem volt, valamint a keleti és a déli oldalon a lelátó sem létezett még, a stadion befogadóképessége 7000 néző körül volt akkoriban. Az első összecsapásra a Videoton ellen került sor, 5500 néző előtt, és a Loki 2-1-re diadalmaskodott, elmondható tehát, hogy győzelemmel nyitotta és zárta a csapat a stadion történelmét.

olahgabi1

Vendégszurkolók a stadion első mérkőzésén

Folyamatos fejlődés

A csapat meg tudta szilárdítani NB I-es tagságát, így elmondható volt, hogy bejött a váltás. A stadion első fejlesztésére 1999-ig kellett várni, ekkorra az UEFA kupás szereplésből, és az ott megkeresett jogdíjakból megépült a stadion világítása, és időközben megszülettek a keleti és déli oldalon a tízsoros kis mobillelátók.

 

olahgabi2Ekkor már egész stadion kinézete volt a létesítménynek, a befogadóképessége pedig meghaladta a nyolcezret. Ha hinni lehet a legendáknak, az UEFA akkoriban ezzel a stadionnal szemléltette, hogy milyen stadionban nem lehet nemzetközi mérkőzéseket játszani, ez végül is a 2000-es évek végére igazzá is vált, hiszen addigra már nem kapott használati engedélyt a stadion a nemzetközi meccsek megrendezésére, de ne szaladjunk ennyire előre.

A 2000-es évekre tehát már teljesen belakta a csapat a stadiont, és a csapat tisztességes szereplése miatt gyakorta volt telt ház a kicsiny arénában. Az első nemzetközi mérkőzést ebben a stadionban a Dnyepr Mogiljev ellen játszotta a csapat az Intertoto kupában 1998-ban, de ez a sorozat még csak az európai kupák előszobájának számított, így az első igazi nemzetközi meccs végül is az 1999-es Wolsfburg elleni UEFA kupa mérkőzés volt. Ezt követte 2001-ben a Nistru Otaci és a Bordeaux elleni ütközetek, majd az emlékezetes 2003-as UEFA kupa menetelés, amikor az Ekranast, a Vartekset és a PAOK-ot is legyűrtük, és majd csak következő év tavaszán állított meg minket a Bruges.

olahgabi3

Így festett a stadion keleti oldala a 2000-es évek elején

Az utolsó időszak

A stadion utolsó jelentős fejlesztésére, ami után elérte napjaink kinézetét, 2005-ben került sor: a Loki első bajnoki címe után a Bajnokok Ligájában indulhatott, emiatt a keleti és a déli oldalon lévő lelátókat tovább bővítették, további mobil elemek beszerelésével. A kibővített létesítmény a Hajduk Split ellen debütált, és milyen szépen, hiszen emlékezetes meccsen nyertünk 3-0-ra. Ezzel az Oláh Gábor utcai stadion befogadóképessége elérte a tízezret, bár hivatalosan most is 9640 fősnek van feltüntetve a maximális létszám (igaz ez a szigorúan vett hivatalos befogadóképesség, amibe nem tartoznak bele az állóhelyek, míg a nem hivatalos az 10 200 fő), több alkalommal is regisztrálhattunk 10 000 fölötti nézőszámot az elmúlt kilenc év során.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jól láthatók az utolsó bővítés eredményeként létrejövő mobil lelátók

Azért a bővítésen kívül más változások is történtek a stadion életében. A régi, nagy eredményjelző, ami a B szektor mögött volt található, 2006 környékén elromlott, a javítására pedig nem volt lehetőség. Ekkor több, mint egy évig ideiglenes eredményjelzők voltak, az A szektor mögött. Végül beszerelésre került egy új, a jelenleg is használt, modernebb, de még mindig nem színes kijelzős eredményjelző, amely 2008. október 21-én debütált a Videoton elleni kupameccs alkalmával. Az új eredményjelző sajátossága, hogy ötpercenként változtatja a kiírást, van, amikor csak csapatneveket ír, van mikor pedig a nevek fölött a csapatok címere is megtalálható. Az utóbbi időben ez az eredményjelző is többször is betegeskedett, így talán pont időben költözik a csapat a Nagyerdei Stadionba, mielőtt újabb cserére szorulna.

olahgabi7

Van, ami változik, és van, ami nem

Hogyan tovább

Az hogy mi lesz a stadion további sorsa, arról egyelőre csak szóbeszédeket hallani, biztosat senki nem tud. Az 100%, hogy a staion nem szűnik meg, nem kerül elbontásra, legalábbis teljesen biztosan nem. Ugyanis ha minden igaz, a mobil lelátókat le fogják bontani a keleti és a déli oldalon, így csak a főtribün marad meg, illetve a B szektor. Vélhetően nem marad érintetlenül a pálya, hiszen a reményeink szerint az NB II-be feljutó Létavértes minden bizonnyal itt játszaná a bajnoki mérkőzéseit, emellett az sem kizárt, hogy a Loki is visszatér még ide néhány edzőmeccs, esetleg Ligakupa meccs erejéig. NB I-es bajnoki meccset viszont biztosan nem rendeznek már ezen a pályán.

Emlékezetes mérkőzések

Végezetül nem is zárhatnánk másként ezt az egész megemlékezős cikket, minthogy felelevenítjük a stadion 21 éves történetének legemlékezetesebb összecsapásait.

Első mérkőzés: DVSC – Videoton 2-1, 1993

Első teltházas mérkőzés: DVSC – Vasas 3-1, 1993

Első nemzetközi mérkőzés: DVSC – Wolfsburg 2-1, 1999

Első bajnoki cím: DVSC – Pécs 3-1, 2005

Első Bajnokok Ligája mérkőzés: DVSC – Hajduk Split 3-0, 2005

Utolsó nemzetközi mérkőzés: DVSC – Levadia Tallinn 3-2, 2010

Utolsó bajnoki cím: DVSC – Haladás 2-0, 2012

Utolsó mérkőzés: DVSC – Kecskemét 5-0, 2014

A jubileumi összecsapások után pedig idézzünk fel szimplán emlékezetes mérkőzéseket.

DVSC – Ferencváros 6-1, 1999

DVSC – Bordeaux 3-1, 2001

DVSC – Ferencváros 5-0, 2003

DVSC – PAOK 0-0, 2003

DVSC – Lombard Pápa 4-1, 2006

DVSC – Kalmar 2-0, 2009

DVSC – Levadia Tallinn 1-0, 2009

DVSC – Videoton 3-2, 2010

És a sort még lehetne folytatni rengeteg emlékezetes találkozóval, kinek mi áll a szívéhez közelebb, de úgy gondolom, a leglényegesebb összecsapások említésre kerültek. Zárszóként álljék még itt egy búcsúvideó. Isten veled, Oláh Gábor utca!

olahgabizaro

Névjegy:

stadion-olah gabor utcaNév: Oláh Gábor utcai stadion

Cím: 4032, Debrecen, Oláh Gábor utca 5.

Tulajdonos: Debrecen önkormányzata

Építés éve: 1950-es évek

Utolsó bővítés éve: 2005

Pálya mérete: 105m x 68m

Befogadóképesség: 10 200 fő (UEFA kapacitás: 9640 fő)

Nézőcsúcs: 11 000 fő (DVSC – Sopron, 2007.05.26.)

Felhasznált irodalom:

https://www.dvsc.hu/klub/stadion

http://hu.wikipedia.org/wiki/Oláh_Gábor_utcai_stadion

http://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/55

https://www.dvsc.hu/kiemelt-hirek/olah-gabor-utcai-stadion-igy-kezdodott

Képek forrásai:

dvsc.hu, nemzetisport.hu, szud94.hu, szentkoronaradio.hu