LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Büszkeségeink #9 – Bernáth Csaba

Sorozatunkban a DVSC egykori legendás, elsősorban cívisvárosi kötődésű, profi pályafutásukat immár maguk mögött tudó, vagy annak végéhez közeledő labdarúgói előtt kívánunk tisztelegni, akik közül külön is kiemelkednek „aranygenerációnk” kilencvenes években debütált tagjai, de természetesen másokról is megemlékezünk majd. Sorozatunk kilencedik alanya nem más, mint a visszavonulását a napokban bejelentő Bernáth Csaba.

Bernáth Csaba 1979. március 26-án született Debrecenben, tehát ízig-vérig cívisvárosi. A Debreceni Sport Iskolában kezdte ifi karrierjét 1993-ban, ahová 1996-ig tartozott, és akkor került a DVSC-hez. Az 1998-1999-es szezonban tett egy kis kitérőt, és Hajdúszoboszlón szerepelt kölcsönben, de egészen 2003-ig a Lokit erősítette.

2003-ban lelépési díj nélkül került Debrecenből a belga Royal Antwerp csapatába, amely akkoriban a Manchester United fiókcsapatának számított. Fél év alatt a 17 bajnoki találkozóból 10-en pályára lépett, majd a télen közös megegyezéssel szerződést bontott a flamand együttessel, és nem is volt kérdés, hogy hova igazol. Az akkori eseményekről az alábbit nyilatkozta:

– Antwerpenben az adott szó, mint utóbb kiderült, nem kötelez, nem úgy, mint Debrecenben, Szima Gábor elnök esetében – mondta a Nemzeti Sportnak Bernáth Csaba. – A belga klub vezetőivel volt egy szóbeli megállapodásom, amelyet ők figyelmen kívül hagytak. Bár szerették volna, ha maradok, mivel a vitatott a kérdést, amelyet nem szeretnék részletezni, nem sikerült tisztáznunk, közös megegyezéssel szerződést bontottunk. Nevelőegyesületem, a DVSC megkeresett, Szima Gáborral megegyeztünk, azaz szinte biztos, hogy visszatérek Debrecenbe, és ott folytatom a pályafutásomat. Büszke vagyok rá, hogy az angol Manchester United fiókcsapatában futballozhattam az elmúlt fél évben, tizenhét meccsünkből – hármon eltiltás miatt nem léphettem pályára – tízen lehetőséget szavaztak nekem az edzőim, pedig a posztért három, Manchesterből átirányított futballistával kellett megküzdenem.

Ez volt az az időszak, amikor a DVSC menetelt Európában, és megélte a tavaszt az UEFA-kupa küzdelmeiben. Bernáth akkor tért vissza a Lokihoz, mikor a csapat az FC Bruges elleni párharcra készült, és Bernie rögtön a kezdőben is találta magát a két találkozón, melyeket végigjátszott.

bernathcsaba

Második DVSC-s pályafutása tehát 2004-ben kezdődött, és egészen napjainkig tartott. 2014. június 17-én, 35 évesen döntött úgy, hogy felhagy a profi futballal. A sajtótájékoztatón, melyen a bejelentést tette, az alábbiakat nyilatkozta:

– Napokban hoztam egy olyan döntést, hogy visszavonulok. Mi játékosok tudjuk, hogy eljön egyszer ez az idő, mégis nagyon nehéz döntés. Úgy éreztem, most van itt az ideje. Elértem mindent a DVSC-vel, bajnok és kupagyőztes lettem, nemzetközi kupákban játszottam, az új stadionban pályára léphettem. Nem éreztem, hogy újabb felkészüléssel, erős kerettel a bajnokcsapat meghatározó tagja tudnék lenni. Nem szakadok el a sporttól teljesen, de milyen formában dolgozom majd benne, az a jövő kérdése. Azt gondolom, fogunk még találkozni.

Mindig is egy szerény ember volt a pályán és civilben is. Teljesítményét csapattársai is elismerték, hiszen évekig volt a Loki csapatkapitánya. A civil életben pedig kutyamenhelyet alapított. Bernáth Csaba összesen 301 bajnoki mérkőzést játszott a DVSC színeiben, ezzel harmadik a klub szereplési örökrangsorában, csak Sándor Csaba és Dombi Tibor lépett nála többször pályára a Loki színeiben. Hét aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert a Lokival, emellett hatszoros Magyar Kupa-győztesnek mondhatja magát, tehát a DVSC történetének összes sikerében része volt. Nem számított egy nagy góllövőnek, bár nem is ez volt az elsődleges feladata, de 15,5 éves debreceni pályafutása alatt mindössze két gólt szerzett, ebből az egyiket 2004 tavaszán a Sopron ellen idegenben 3-2-re megnyert találkozón, a másikat még első debreceni időszakában szerezte, erről sajnos nem lelni információt sehol.

Nehéz döntésében bizonyára az is szerepet játszott, hogy az idei szezonba bajnoki mérkőzésen mindössze egyszer, a kaposvári bajnokin kapott szerepet, azon kívül csak a Magyar Kupában és a Ligakupában kapott szerepet. Búcsúmérkőzése a júlis 5-én esedékes DVSC-Lyon felkészülési mérkőzés lesz, méltó lezárása lesz ez egy szép pályafutásnak.

(A képek forrása: dvsc.hu, nb1.hu)