LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Fradi-verést bármi áron!

éles3Igazi rangadóra és zsinórban harmadik bajnoki mérkőzésének megnyerésére készül a Loki: az ősi rivális Ferencvárosi Torna Club érkezik a Nagyerdei Stadionba és reményeink szerint pont nélkül távozik. Csak még egy megnyert meccs kell ahhoz, hogy nyugodtan kijelenthessük: kint vagyunk a gödörből, és persze még ez sem garancia arra, hogy télig jól fogunk focizni. De ez a találkozó egy borzasztóan fontos lépcsőfok ezen az úton. A Fradit vasárnap legyőzni létkérdés. Persze csak ha azt akarjuk, hogy újra legyen ütőképes csapatunk nekünk, akiknek a szíve a Lokiért dobog. DVSC-Teva-Ferencvárosi TC beharangozó.

Három hete meggyőző fölénnyel söpörtük le itthon a pályáról a Budapest Honvédot. Akkor reménykedtünk, hogy végre elindult valami Debrecenben, de óvatosak voltunk az messzemenő következtetésekkel, hiszen rögtön utána a Videotonhoz utaztunk. Hatalmas meglepetésre nemhogy megvertük idegenben az addig 100%-os fehérváriakat, hanem végig a kezünkben tartottuk a találkozót és megkérdőjelezhetetlenül jobbak voltunk a piros-kékeknél. Kondás Elemér a meccs után már azt is ki merte jelenteni, hogy kint vagyunk a gödörből, és a szurkolók többsége is kimondva-kimondatlanul egyetért vele. Eli bá talán már tudja, én meg más szurkolók viszont még nem, hogy így van-e valóban. Egyelőre csak az biztos, hogy felszállóágra kerültünk, épp ezért szerintem helyesebb lett volna úgy fogalmazni, hogy „minden adott most már ahhoz, hogy kint legyünk a gödörből”. Egy megnyert meccs lehet véletlen, kettő lehet a kedvező szerencse műve, de zsinórban három megnyert bajnoki már nem. Az már győzelmi sorozat, és csakis egy győzelmi sorozat jelenti azt, hogy vége van a hónapok óta tartó botladozás-sorozatnak. Ha pedig hozzáteszem, hogy az ellenfél a régi ellenség Ferencváros, egy magyar szinten topcsapat, nem is kell tovább ecsetelnem a meccs jelentőségét, rá is térhetünk a várható kezdőcsapatokra.

A Debrecen kezdőcsapatát a posztok többségén nagy eséllyel meg tudom tippelni, ám több nagy kérdés is megfogalmazódott bennem, amire csak vasárnap kora délután fogok választ kapni. Annyi biztos, hogy sérülés miatt hiányozni fog:

  • Mészáros Norbert: minden rosszindulat nélkül mondom (mivel minden tiszteletem egyébként Mészié), hogy ezzel a sérüléssel tulajdonképpen jót tesz a csapatnak per pillanat. Nagyon formán kívül játszott az elmúlt hetekben, mégis korlátlanul élvezte az edző bizalmát. A helyére bekerült Dusan Brkovics nemcsak hogy jól kiegészíti Máté Pétert, de fiatalabb koránál fogva kevésbé fáradékony és kevésbé sérülékeny.
  • Ibrahima Sidibe: ha emlékeznek még rá, a Honvéd-meccs után azt írtam, hogy érthetetlen, hogy miért hajtjuk túl ennyire 34 évesen, hogy minden bajnokin, sőt még különböző kupákban is rengeteget játszik, de az a szerencsénk, hogy bírja. Alighanem elfelejtettem lekopogni az ajtófélfán, mert egy hétre rá egy nyamvadék Ligakupa meccsen (ami elvileg a fiatal magyaroknak van, hahó) oldalszalag-szakadást szenvedett, amivel legalább három (tehát kb. hat) hétig nem tud majd játszani.
  • Seydi, Selim: továbbra sem várható visszatérésük még pár hétig.

Újra bevethető viszont René Mihelic és Zsidai László, ám személy szerint nem hinném, hogy bármelyikük isjovanovics_és_a_troll kezdő lesz holnap, ám a padon biztos a helyük. Amiben biztos vagyok az az, hogy a hálóőr Nenad Novakovics lesz. A védelem bal oldalán egész biztosan Korhut Mihály fog játszani, és ez így is van rendjén, középen alighanem Máté Péter és Dusan Brkovics, akik Székesfehérváron nyújtott teljesítményükkel teljes mértékben rászolgáltak erre. A jobbhátvéd (és ezáltal a jobb oldali középpályás) kiléte már nagyobb talány. Csak abban vagyok biztos, hogy Aleksandar Jovanovics kezdeni fog. Nem csak azért, mert idén még nem volt olyan bajnoki meccs, ahol ne játszott volna (ha épp nincs eltiltva, mert arra is volt példa), hanem mert Kondás Elemér hatalmas troll hírében áll, és egyik kedvenc mókája az, hogy előszeretettel játszatja máshonnan igazolt játékosainkat volt csapatuk ellen (példa erre Zsidai és Vadnai rendszeres MTK elleni kezdetése, valamint még régebben Pölöskey Péter Fradi elleni kezdőcsapatbeli helye még a 3:2-es vereségnél, amit semmi nem indokolt). Így hát biztos vagyok benne, hogy Jovanovics kezdeni fog, csak az a kérdés, hogy a védelemben vagy a középpályán. Én amondó vagyok, hogy a középpályán játsszon, és akkor a „Győztes csapaton ne változtass!” című örök futballbölcsesség elvén adja magát, hogy a középpálya többi posztja is maradjon a régiben, a jobbhátvéd pedig maradjon Lázár. Ha Szakály és Varga játszik középen, akkor értelemszerűen Zsidai nem tér vissza azonnal, hogy letelt az eltiltása, és Bódi marad a bal szélen. Bár ez a középpálya egy hónapja pánikrohamokat idézett volna elő nálam, azt kell hogy mondjam, hogy legyen akármennyire kényszer szülte és nyakatekert, minden jel arra mutat, hogy működik. Épp ezért nem változtatnék rajta Kondás helyében, legfeljebb meccs közben, ha a helyzet úgy kivánja.
éles2A csatársorból mivel Sidibe és Seydi sérülés, Volas pedig kegyvesztettség miatt hiányzik, nem nehéz megtippelni, hogy a Fehérváron parádésan játszó Kulcsár Tamás és az a Tisza Tibor fog játszani, akiről nem tudok semmi hasonlóan pozitívat mondani. (Ha volt gyenge játékosa a Vidi-meccsnek, akkor az ő volt a luftjaival meg a Lipták Zoltánt idéző halálközeli élményével, amit a begörcsölt lába idézett elő.) Sok fog tehát múlni Kulcsáron. Szeretném már életemben először megtapasztalni, hogy milyen az, ha van két egymást követő jó meccse! Újra odaülhet majd a padra Balogh Norbi, és biztos örülni fog a publikum, ha csereként szerepet kap.

kezdőkök

Ami a vendégcsapatot illeti, hála Istennek, idegenben nem megy nekik. Két győzelem és négy vereség az idegenbeli mérlegük. Még a Pápától is kikaptak idegenben, de rendre megszenvednek az Üllői úttól távol. Bánja fene. 😀
Mint az köztudott, nyáron nagy változásokon esett át a Fradi kerete, a legjobb játékosaik eligazoltak, helyükre javarészt külföldieket igazoltak. Muhamed Besics kálváriájáról ha valaki nem kapott napi három hírt a nyáron, akkor a legnagyobb mázlista a világon: még az is vezércikk volt egyes újságokban, hogy Liverpool melyik kávézójából posztolt a Facebookra, mielőtt eligazolt az Evertonhoz. Leonardo Moniz után ment Münchenbe (azóta egyikük sincs ott), Jenner hazatért Hollandiába (a napokban téma lett, hogy a Diósgyőr futballistája lesz). Távozott tőlük a holland különítmény is, Arsenio Valpoort, valamint Jack Tuijp és Mark Otten, plusz Diallo, technikás támadójuk. Laczkó Zsolt Kecskemétre, Józsi György és Orosz pedig Dunaújvárosba igazolt. Jovanovics ismeretlen helyre távozott. 😉éles1
Helyettük Dilaver, Bosnjak, Nalepa, Havojics, Kukuruzovics és Lamah és Benjamin Lauth érkeztek, de mivel a Fradi a „nemzet csapata”, a keret bizonyos részének magyarnak kell lennie: leigazolták Nagy Dánielt, és hosszú évek után hazatért Gera Zoltán.
Thomas Doll sok összeállítással kísérletezik az utóbbi időben, nehéz megtippelni a kezdőjüket. Csak Dibusz helye biztos, az utóbbi időben remek formában játszó portás mattolása nem lesz egyszerű feladat. A védelmet csupa légiós fogja alkotni, Dilaver, Mateos, Pavlovics és Bőnig kezdését várom. Valószínűleg kezdeni fog a középpályán Nagy Dániel, Nagy Dominik; a szerb hentes, Vladan Csukics és Somalia. Gera Zoltán árnyékéket játszhat Böde Dániel mögött.

A Lokiról köztudott, hogy bármikor képes egy-egy rangadóra úgy felszívni magát, hogy magabiztos győzelmet sikerüljön aratni. A legszebb példát erre épp múlt héten láthattuk, amikor szívből elhittem, hogy esélyünk sincs a Vidi ellen, és akkor cáfolt rám a csapatom. Többek között ezért is voltam, vagyok és leszek mindig Lokista. 😉 De mondhatnám a tavalyi Loki-Fradit, engem az a 4:1 is nagyon meglepett. Most azt súgja nekem valami, hogy borzasztó nagy csatában és egy izgalmas meccsen végül legyőzzük a zöld-fehéreket.

négyegy_éles

Essen még pár szó a szurkolásról. Mint a Loki-fanatikusok többsége, én is ezt a meccset várom minden évben a legjobban. Amint elkészül az NB1 sorsolása, megnézem a Loki-Fradi napját és arra a hétvégére nem szervezek semmit később, mert ezen a meccsen a legjobb a hangulat egész évben (meg esetleg az Újpest, Vidi, Diósgyőr ellen). Idén sajnos egész máshogy lesz. A szervezett szurkolói csoportok a 12. forduló bojkottálására szólították fel az összes „igazi futballbarátot”. Elmondásuk szerint így kívánnak jelezni az MLSZ-nek, hogy a szurkolóellenes intézkedéseiket vissza kell vonniuk (szurkolói kártya, vénaszkenner) és Budapesten egy óriástüntetést rendeznek. Közben a DVSC honlapján rögzített cikként van kiemelve a „Kedves Szurkolóink!” című közlemény (amit a Loki Blog egy korábbi podcastjában közösen kiveséztünk már szerkesztőtársaimmal) és valamelyik helyi hírekkel foglalkozó internetes portálon egy hasonló levelet közöltek le, amit állítólag egy szurkoló írt arról, hogy az „igazi szurkoló” akkor is kint van a meccsen, ha a csapatnak épp nem megy a szekér. A klub és ennek a levélnek a szerzője azt akarja, hogy mindenki menjen ki a stadionba. Láthatjuk tehát, hogy mindkét oldal az „igazi” szurkoló és futballbarát fogalmával érvel és ugyanazzal az indokkal próbálnak rávenni minket egymásnak ellentmondó dolgokra: hogyha fontos neked a kedvenc csapatod/a magyar foci, akkor bojkottálsz/szurkolsz.

A Loki Blog mind a DVSC klubtól mind a szervezett szurkolói csoportoktól függetlenül működik. Az NB1 12. fordulójának szervezett tiltakozásában így nem vesz részt. Minden Loki-szurkoló döntse el maga, hogy melyik utat véli helyesnek és aszerint cselekedjen. Mi nem ítélkezünk. A blog élő közvetítésben, a helyszínről fog beszámolni a mérkőzésről, ezzel is támogatva csapatunkat. Nem a klub által kiadott ezer sebből vérző közlemény hatására, és nem is azért, mert nem gondolnánk úgy, hogy az ultracsoportok nem jól látnák a magyar foci problémáit. Hanem mert ez a dolgunk: élvezni a játékot és szurkolni, hogy ismét legyőzzük vetélytársunkat, a Ferencvárost!

A forduló vitathatatlanul legérdekesebb meccse vasárnap 16:30-kor kezdődik a Nagyerdei Stadionban.

Mindörökké hajrá Debrecen!

Lucas