LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Kötelező? De még mennyire!

2Múlt héten megkezdődött a magyar futballtavasz. Majd’ 3 hónap szünet után együttesünk a Puskás Akadémia otthonában folytatta a bajnokság küzdelmeit, és első meccsünk 1:0-ás győzelemmel végződött. Most vasárnap pedig idén először láthatjuk a Lokit a Nagyerdei Stadionban szerepelni, az ellenfelünk pedig nem más, mint örök riválisunk, az Újpest FC. Nem főképp a két csapat jelenlegi helyezése miatt, hanem sokkal inkább a hosszú időre visszanyúló rivalizálás miatt mondhatjuk azt, hogy ha nem is a szó szoros értelmében rangadó, de mindenképpen presztízsmeccs lesz, ahol számunkra, főleg itthon, kötelező a győzelem. Ám a kép valamivel árnyaltabb, és korántsem lesz ez ennyire egyszerű.

A Loki bajnoki szereplése az utóbbi időben tökéletes, már ami a meccsek végkimeneteleit illeti: hét fordulót kell visszalapozni, hogy először olyan mérkőzést találjunk, amikor nem gyűjtöttük be a három pontot (a Fradi elleni hazai 2:2), de a legutóbbi 6 Nb1-es meccsünket kivétel nélkül megnyertük. Bár szokták mondani, hogy a magyar bajnokság olyan, mintha tavasszal mindig egy új szezon kezdődne, ezért azoknak is igaza van, akik szerint márciusban már nem nagyon számít, hogy novemberben meg decemberben miket játszott a csapat, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy idén eddig egyből egy. Az pedig a már említett Puskás Akadémia – DVSC találkozó volt, ahol bár nyertünk 1:0-ra Tisza góljával, és rengeteg helyzetünk volt, a helyzetkihasználás és a mutatott játék hagyott kívánnivalót maga után, valamint két kulcsembert is elvesztettünk, egyiküket sérülés, másikukat eltiltás miatt, így ők is csatlakoznak a már meglévő hiányzóinkhoz. Ugyebár Lázár Pálról és Varga Józsefről van szó. Palit Tischler bombája találta fejbe olyan erővel, hogy már esés közben eszméletét vesztette, majd agyrázkódás miatt aznap este benn tartották megfigyelésre a székesfehérvári kórházban, és mint utólag kiderült, három hét kényszerpihenő vár rá. Varga József pedig a mérkőzés vége felé sárga lapot kapott, immár az ötödiket, ezért ebben a fordulóban az ilyenkor szokásos egymeccses eltiltását lesz kénytelen tölteni. Rajtuk kívül biztosan nem fog majd játszani kevés csatárunk közül az egyik, Ibrahima Sidibe, aki a Fradi elleni nem túl barátságos meccsen szenvedett részleges oldalszalag-szakadást; valamint Zsidai László, aki már a felkészülést sem tudta rendesen elvégezni Achilles-íngyulladás miatt, és ki tudja, mikor kerül újra bevethető állapotba. Ludánszki Bencéről pedig rövid időn belül kétfélét is hallottunk, hogy miért nem lesz bevethető (először azt, hogy „Ludánszki Bence a tegnapi edzésen egy rossz becsúszást követően fájdalmat érzett a csípőjében, jelenleg kezelésekre jár.”, később pedig azt, hogy „Ludánszki Bence a Kisvárda elleni NB III-as mérkőzésen ütközött az ellenfél egyik játékosával, ezután fájdalmat érzett a csípőjében, jelenleg kezelésekre jár.”) Egyvalami biztos, fáj a csípője, és kezelésekre jár.

3A kezdőcsapat megtippelésében két új tényező nehezítette a dolgomat. Az őszi keretünkben még volt egy játékos, aki ilyenkor beugorhatott volna védekező középpályásnak, ám mivel ő már kék-fehérben rúgja a bőrt Budapesten, most erre a meccsre elfogyott az összes emberünk a posztra, ami jelenthet vasárnap némi problémát. Nem feltétlenül azért, mert az Újpest ellen itthon kell a pályára a négy védő mellé még egy védekező KP is, hanem inkább az a stabilitás, az az összetartó erő fog hiányozni a középpályáról, amihez Varga és Zsidai az elmúlt másfél évben hozzászoktatott minket. De nincs mit tenni, meg kell oldani a pótlásukat házon belül. Másrészt mivel Lázár megsérült, valószínűleg az utóbbi időben a középpálya jobb szélén remek teljesítményt nyújtó Aleksandar Jovanovicsnak kell hátrébb jönnie egy sorral, így már két poszton is felborul a jól megszokott és jól funkcionáló középpályánk, így két forgatókönyvet is kidolgoztam.

Annyi már most is bizonyos, hogy a háló őrzése Nenad Novakovicsra lesz bízva, a balhátvéd Korhut Mihály lesz, belül pedig Dusan Brkovics és Máté Péter felel majd azért, hogy ne kapjunk gólt. Ha pedig Jovanovicsot rendelik vissza a védelembe, akkor a középpálya jobb oldalán minden valószínűség szerint René Mihelics fog szerepet kapni. Annak örülnék, ha végre kezdene, mert messze a legkreatívabb és legtechnikásabb középpályásunk, ám a szélső posztot én nem szívesen erőltetném rá, hiszen látszik rajta, hogy nem oda született. Rendszeresen befelé cselez, mert ott érzi igazából elemében magát, és belül sokkal jobban tud szervezni. Na mindegy, függetlenül attól, hogy mit mondok, komoly esély van erre. Így belül Szakály Péter és Selim Bouadla kaphatnak szerepet, és bár egyiküknek sem az a fő profilja, valamelyik játékosnak a szokásosnál több védekező-labdaszerző feladatot kell vállalnia. A bal szél így Bódi Ádámé lesz, akinek bár pont a másik oldal az eredeti posztja, idén ősszel remekül feltalálja magát az átellenes vonal mellett is. A két csatár (bármibe lefogadom), Kulcsár Tamás és Tisza Tibor lesz. Utóbbi, bár négy helyzetéből hármat továbbra is következetesen kihagy, újabban a mezőnyben is nagyon hasznosan futballozik, és akárhogy is, de az utóbbi 4 bajnokin egyaránt betalált, ráadásul egyszer duplázott is, így ez négy meccsen öt gól. Nem bánnánk, ha tovább tudná nyújtani ezt a sorozatot. Kulcsár viszont egyelőre katasztrófa. A Felcsút ellen számos helyzetet elpuskázott, hol azzal, hogy nem passzolt Tiszának, hol azzal, hogy Tibi valamelyik labdájába kontárkodott bele. A Fradi elleni edzőmeccsen is ugyanez volt. Bár mondhatnék rá valami pozitívabbat! De sajnos semmi okom rá, mert ott is ugyanezt adta elő. Sokkal szívesebben nézném helyette Balogh Norbit vasárnap este. Ennél rosszabban egy csatár se tud játszani, Norbi viszont legalább fiatal.

A másik forgatókönyv az, hogy Kondás esetleg megint kitalálja, mint az FTC elleni edzőmeccsen, hogy Mészárost játszatja a védelem jobb oldalán, így Jovanovics megmaradhatna a középpályán, ami által Mihelics játszhatna belül, és az eddigiek alapján szintén csapnivaló formában játszó Szakály Péter így a kispadra szorulna, és ez (de rossz ezt így leírni) jelenleg erősebbé tenné a csapatot. Ám amennyi áldásos hatása lenne ennek a kezdőnek a középpályára, annyival meg is növelné az Újpest esélyeit a gólszerzésre. Tudni kell ugyanis, hogy a lilák jelenlegi legjobb játékosának, a bosnyák Asmir Szuljicsnak az őrzése lesz a jobbhátvéd feladata, és ha választani kell, hogy a korosodó, eredetileg belső védő Mészire, vagy a fürge, örökké brusztoló, és robotoló Jovanovicsra bízzuk Szuljicsot, akkor szerintem legtöbbünk csak annyit mond: bosnyákra bosnyákot. Úgyhogy úgy vélem, az első forgatókönyvre a nagyobb az esély.

éles_kezdőkök

Ami az Újpestet illeti, ők az előző fordulóban szégyenszemre kikaptak otthon a Pécstől 2:0-ra. Csak azért nem4 kárörvendek, mert szeptember óta tudom, hogy ez bizony a jobbakkal is megesik. Főleg, mióta a mecsekaljaiak leigazolták Plexit. A meccsen ráadásul két játékosuk is piros lapot kapott, így ellenünk nem játszhat majd a legjobb belső védőjük, Jonathan Heris, illetve jobb oldali középpályásuk, Nagy Gábor. Ugyanezen a meccsen lesérült egyik legjobb tavaszi igazolásuk, az ex-győri Nemanja Andrics, valamint Forró Gyula, de ő azóta már ismét bevethető. Tovább nehezíti Nebojsa Vignjevics dolgát, hogy hét közben a liláknak még egy kupameccsük is volt, (a másodosztályú Gyirmóttal játszottak gólgazdag 0:0-át), így a keretük is fáradtabb lesz, mint a miénk.

Minden bizonnyal Balajcza Szabolcs felel majd a kapuért, jobb oldalt Nego, középen Litauszki és vagy Vadász Viktor, vagy az ifjú Hudák kapnak szerepet Heris helyén. Talán a több rutin és az összeszokottság miatt ezúttal Vadászra fog esni a választás, ám a szezon kezdete óta Hudák is rendszeresen játszik az Újpestben, így az ő szereplésére is van esély. A balbunkó alighanem Forró Gyula lesz.
A lilák edzője, Vignjevics a 4-2-3-1 taktikai felállást preferálja, ellenünk pedig amúgy is mindig tanácsos legalább két védekező felfogású középpályással felállni, így szerintem szerepet kap majd Sztaniszavjevics és Balogh Balázs. Jobb szélen Nagy Gábor sérülése miatt valaki olyan fog pályára lépni, akinek ez a pozíció némileg új lehet, mert nincs több normális jobbszélsőjük (Simon Krisztián, a házi gólkirály ugyanis az 1860 Münchenhez igazolt a télen). Bardhit, a fiatal macedónt tippelem oda. A támadó középpályásuk alighanem elnyűhetetlen szerb mindenesük, Dusan Vasziljevics lesz, a bal szélen pedig a már említett Asmir Szuljics, akinek a semlegesítése a legnagyobb megoldásra váró feladat. Az előre tolt ék minden bizonnyal Kabát lenne, ha nem járna benne már jócskán a korban (37 esztendős, és többet sérült, mint egészséges), de így a nigériai toronyra, Kim Ojora vár ez a feladat. Tőle egyébként aztán végképp nem kell félni, mióta Magyarországon játszik, még egy gólt se szerzett a bajnokságban, viszont számos alkalommal bebizonyította már, hogy Mészöly Kálmán bácsi nem feltétlenül látja rosszul a dolgokat az itt játszó afrikai légiósok egy részével kapcsolatban, a kivételeknek tisztelet. Ha van egy percetek, nézzétek meg ezt a videót róla. 😉

ojo_éles

Nem is taszítja a labdát…annyira…na jó, mégis

Összességében elmondható, hogy bár erre a hétre nincs védekező középpályásunk, és a sérülések és Varga eltiltása miatt valamennyire újra kell gondolnunk a játékunkat, az ezer sebből vérző, megtépázott Újpestet így is meg kell vernünk itthon. Mindazonáltal fel van adva a lecke mind Kondásnak, mind a kezdő 11 játékosainak. Ha pedig a helyzetkihasználásunk javul valamelyest, és nem hagyjuk, hogy egy percig is elhiggyék, hogy szórakozhatnak velünk idegenben, nem is fog gondot okozni ez a Loki játékosainak. Hogyha tényleg cél a nemzetközi szereplés, akkor nem is szabad másban gondolkodni, csakis egy kiadós lila-verésben.

Ami mégis a legjobban érdekel, az az, hogy kap-e szerepet valamelyik fiatal játékosunk. Nem érdekel, hogy Balogh, Bereczki vagy Sós vagy Berdó (minél több, annál jobb), csak az érdekel, hogy legalább egyikük kapjon legalább egy fél órát, ha már irreális elvárás, és a nagy eredménykényszer nem engedi meg, hogy kezdőként kapjon szerepet egy 20 évnél fiatalabb játékos.

A mérkőzés 18:30-kor kezdődik a Nagyerdei Stadionban, a stadionkártyával rendelkező hölgyeknek Nőnap alkalmából ingyenes a belépés. Többet nemigen kell mondanom, de kíváncsi leszek, hányan leszünk kinn. Bárcsak azt írhatnám, hogy parázs hangulatú, vérbeli rangadó lesz, de az már most bizonyos, hogy a hangulat a nyomába se fog érni a tavaly május 10-i Loki-Újpest mérkőzésnek, hála az MLSZ kártya-fétisének és szurkolóellenes intézkedéseinek. Erre jobban nem térnék ki, de aki úgy érzi, a csapat mellett a helye, az jöjjön el a meccsre! Lehetőség van még az ultrákkal a Hódos előtt nézni, illetve a SportTV-re kapcsolva a Fotel-szektorból is megtekinthető lesz a találkozó.

Mindörökké hajrá Debrecen!

Lucas

(a képek forrása a dvsc.hu és az ujpestfc.hu)