LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 7.

powerrankingsEltelt újabb három forduló, ami azt jelenti, hogy itt az idő az erősorrend felállítására! A 19-21. forduló közt rengeteg olyan eredmény született, ami átírja a lista fontos pontjait, sok csapat lépett előre, de sok olyan van, amely vissza esett. Lássuk tehát, hogy mi a helyzet a 21. forduló után.

Minden csapat esetében a helyezés a szubjektív véleményen alapuló, az eltelt fordulókban mutatott forma alapján előrejelzett bajnoki végeredményt mutatja. Minden csapat után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az ebből fakadó változás száma olvasható. A mérkőzéseknél a „vs.”-el jelzett találkozókat otthon játszották a csapatok, a „@”-al jelzetteknél pedig idegenben szerepeltek.

Minden csapat esetében a helyezés a szubjektív véleményen alapuló, az eltelt fordulókban mutatott forma alapján előrejelzett bajnoki végeredményt mutatja. Minden csapat után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az ebből fakadó változás száma olvasható. A mérkőzéseknél a „vs.”-el jelzett találkozókat otthon játszották a csapatok, a „@”-al jelzetteknél pedig idegenben szerepeltek.

16. Dunaújváros (15., -1)

0-1 @ Lombard Pápa
0-2 vs. Kecskemét
0-2 vs. Győr
0 pont, 0 rúgott, 5 kapott gól
Bajnoki állás: 16. hely, 13 pont, 15 rúgott, 38 kapott gól

Egyre nehezebb helyzetben a Dunaújváros, pedig az ősz végére nagyon belelendültek, de tavasszal eddig sem szerzett pontjuk, sem pedig rúgott góljuk nincs, így pedig nehéz… A hét közben kinevezték Artner Tamást vezetőedzőnek, és talán most hétvégén, a Nyíregyháza elleni hazai bajnokin lesz az utolsó szalmaszál, ha ott sem tudnak nyerni, akkor aligha menekülnek meg.

15. Honvéd (12., -3)

0-2 vs. MTK
1-1 @ Puskás Akadémia
2-2 vs. Újpest
2 pont, 3 rúgott, 5 kapott gól
Bajnoki állás: 15. hely, 15 pont, 15 rúgott, 29 kapott gól

A Honvéd nagyon beragadt tavasszal, és bár ez még nem jelentette volna automatikusan azt, hogy a kieső helyre kerülnek, de a riválisok olyan mennyiségben termelték a pontokat az utóbbi hetekben, hogy már ez az idő is eljött a kispestiek számára. A töménytelen légióst szerződtető, és kevés magyarral felálló fővárosi csapatnak jelentős javulást kell bemutatnia, mert a nehéz meccseik még csak most következnek majd.

14. Lombard Pápa (16., +2)

1-0 vs. Dunaújváros
0-0 @ Győr
0-1 vs. Nyíregyháza
4 pont, 1 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 13. hely, 18 pont, 11 rúgott, 33 kapott gól

A Pápa nagyon fontos kiesési rangadót nyert a Dunaújváros ellen, majd hasonlóan fontosat veszített el a hétvégén a Nyíregyháza ellen, az összképen mégis javít a győri pontszerzés. Jelenleg ez a négy bravúrpont jelenti azt, hogy nem állnak kieső helyen, de a 21 meccsen szerzett 11 góljuk riasztó, és innentől csak nehezebb meccseik lesznek.

13. Pécs (13., 0)

2-1 vs. Haladás
2-2 @Diósgyőr
0-1 @ Kecskemét
4 pont, 4 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 14. hely, 17 pont, 22 rúgott, 38 kapott gól

Az Újpest idegenbeli legyőzése után nagyon fontos rangadót nyertek meg a Haladás ellen, majd a miskolci bravúrpontnak köszönhetően egészen messzire kerültek a kieső zónától, ám hétvégi vereségük, és a Haladás, valamint a Pápa jó eredményeinek köszönhetően ismét hajszál választja el őket attól a bizonyos vonaltól. Ennek ellenére nem hiszem, hogy tartaniuk kéne a kieséstől, bőven elég erős kerettel rendelkeznek ahhoz, hogy simán kivívják a bent maradást.

12. Haladás (14., +2)

1-2 @ Pécs
2-0 vs. Debrecen
1-2 @ Paks
6 pont, 4 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 12. hely, 18 pont, 14 rúgott, 28 kapott gól

A pécsi vereség után azt gondoltam, hogy nem sok esélye lesz a Halinak felzárkóznia, ám az előző két fordulóban két bravúrgyőzelmet arattak ellenünk, valamint a szintén felsőházi Paks ellen, így rögtön eltávolodtak a kieső zónától, és egyelőre biztonságban érezhetik magukat. Még 2-3 győzelem kell nekik a biztos megnyugváshoz, ez szerintem meg is lesz.

11. Nyíregyháza (11., 0)

0-3 @ Videoton
0-0 vs. Ferencváros
1-0 @ Lombard Pápa
4 pont, 1 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 11. hely, 22 pont, 21 rúgott, 30 kapott gól

Szépen gyűjtögeti a pontokat tavasszal a Szpari, már nyolcnál tartanak öt meccsen, és ezzel perpillanat megnyugtató távolságra vannak a kieső helyen álló Honvédtól. Aligha lesznek kiesési gondjaik, simán összeszorgoskodnak még annyi pontot, hogy a középmezőny alján végezzenek.

10. Puskás Akadémia (10., 0)

1-2 @ Paks
1-1 vs. Honvéd
0-0 vs. Videoton
2 pont, 2 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 10. hely, 26 pont, 21 rúgott, 24 kapott gól

A Felcsút abszolút tét nélkül játszadozhat, a kiesés veszélye nem fenyegeti őket, mint ahogy a dobogós helyek sem, így különösebben nem is törik magukat, ami az eredménysorukon is látszik, hiszen tavasszal még nem nyertek meccset.

9. Győr (6., -3)

0-3 @ Ferencváros
0-0 vs. Lombard Pápa
2-0 @ Dunaújváros
4 pont, 2 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 9. hely, 28 pont, 29 rúgott, 26 kapott gól

A tavasz elején még azt gondoltam, ez a fél év simán a Győré lehet, mert elég jól erősítettek, és jónak tűnik az edző személye is, ehhez képest jócskán beragadtak a rajtnál, a Vidi ellen csak az utolsó percekben mentetettek pontot otthon, a Fraditól meg simán kikaptak. Majd robbant a bomba, a tulajdonos cége becsődült, veszélybe került a csapat is, egyre sötétebb felhők gyülekeznek az ETO Park fölött, úgyhogy azt gondolom már nem különösebben foglalkoznak Győrben azzal, hogy hol végeznek idén, itt az a kérdés, hogy a következő szezonban el tudnak-e egyáltalán indulni az NB I-ben.

8. Újpest (7., -1)

0-0 @ Debrecen
1-2 vs. Paks
2-2 @ Honvéd
2 pont, 3 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 8. hely, 30 pont, 19 rúgott, 18 kapott gól

Amilyen jó volt ősszel az Újpest, olyan gyengék most tavasszal, úgyhogy ezért (is) bánhatjuk, hogy nem vertük meg őket simán itthon… Számukra ez a félszezon már teljességgel mindegy, dobogón nem fognak végezni, így ezúttal is koncentrálhatnak a Magyar Kupa elhódítására.

7. Paks (8., +1)

2-1 vs. Puskás Akadémia
2-1 @ Újpest
1-2 vs. Haladás
6 pont, 5 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 6. hely, 34 pont, 32 rúgott, 21 kapott gól

A Paksot többször leírtam már, aztán egy-egy jó etap után megint előrébb helyeztem őket, azt gondolom, hogy talán most megtaláltam számukra az „ideális” helyezést. Jellemző az egész szezonjukra az utolsó két meccsük, hiszen előbb meglepetésre megverték idegenben az Újpestet, majd hasonló meglepetést okozott, hogy kikaptak otthon a Haladástól. Ez a hullámzó teljesítmény nem teszi lehetővé, hogy komolyabb célokért harcoljanak.

6. Kecskemét (9., +3)

2-1 vs. Diósgyőr
2-0 @ Dunaújváros
1-0 vs. Pécs
9 pont, 5 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 5. hely, 34 pont, 26 rúgott, 24 kapott gól

A KTE jelenleg az NB I legjobb formában lévő csapata, mind a négy tavaszi meccsüket megnyerték eddig, bár a Diósgyőrt leszámítva ezek kötelezőnek vélt sikerek voltak. Ettől függetlenül a jó eredmények hatására már az 5. helyen tanyáznak, ám mivel rengeteg nehéz meccsük van még hátra, vérmesebb reményeik nem nagyon lehetnek.

5. Diósgyőr (5., 0)

1-2 @ Kecskemét
2-2 vs. Pécs
0-1 @ Denrecen
1 pont, 3 rúgott, 5 kapott gól
Bajnoki állás: 7. hely, 34 pont, 31 rúgott, 25 kapott gól

Pocsékul kezdte az évet a Diósgyőr eddig mindössze két pontra futotta nekik négy meccsen, ráadásul a hétvégi debreceni kirándulást leszámítva csupa nyerhető meccsek voltak ezek. Úgy látszik bekövetkezik, amit várni lehetett, nevezetesen, hogy megviseli a miskolciakat két kulcsemberük elvesztése, akiket nem sikerült megfelelően pótolni.

4. MTK (4., 0)

2-0 @ Honvéd
0-1 vs. Videoton
0-2 @ Ferencváros
3 pont, 2 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 2. hely, 42 pont, 30 rúgott, 21 kapott gól

Bekövetkezett, amit jósoltam legutóbb, nevezetesen hogy a rangadóikon pontokat fog hullajtani az MTK. Ezzel máris a nyakukra húzták a Fradit, és mi is bőven lőtávolon belül vagyunk. A szűkös keret miatt is tartom, hogy nem fogják bírni végig, és le fognak csúszni a dobogóról, de legalábbis a második helyről egészen biztosan.

3. Debrecen (2., -1)

0-0 vs. Újpest
0-2 @ Haladás
1-0 vs. Diósgyőr
4 pont, 1 rúgott, 2 kapott gól
Bajnoki állás: 4. hely, 38 pont, 28 rúgott, 14 kapott gól

Kár azért a két hétért, amikor bűnrossz játékkal ikszeltünk az Újpesttel, és simán kikaptunk Szombathelyen… Így a bajnoki címről végleg lemondhattunk, és a dobogó is veszélybe került, hiszen a Fradi sorra nyeri a meccseit, de ami miatt mégis van reális esély a 3. helyre, az az MTK botladozása, valamint a mögöttünk álló riválisok gyengélkedése. Hátrafelé már nem nagyon kell tekintgetnünk, előre pedig bőven van lehetőségünk lépni, hiszen a második hely is csak négy pontra van tőlünk. Az MTK-t szerintem meg fogjuk előzni a bajnokság végére.

2. Ferencváros (3., +1)

3-0 vs. Győr
0-0 @ Nyíregyháza
2-0 vs. MTK
7 pont, 5 rúgott, 0 kapott gól
Bajnoki állás: 3. hely, 41 pont, 32 rúgott, 15 kapott gól

Nagyon magabiztosan menetel eddig a Fradi, a nyíregyházi „kisiklást” bőven egyensúlyozza a két simán megnyert rangadójuk, valamint az, hogy idén még nem kaptak gólt sem. Ha így folytatják, könnyedén meglesz nekik a dobogó, annak is a második foka.

1. Videoton (1., 0)

3-0 vs. Nyíregyháza
1-0 @ MTK
0-0 @ Puskás Akadémia
7 pont, 4 rúgott, 0 kapott gól
Bajnoki állás: 1. hely, 52 pont, 46 rúgott, 8 kapott gól

Az MTK elleni sikerükkel gyakorlatilag lezárták a bajnoki versenyfutást, innentől nem kérdés, hogy övék a bajnoki cím. Tízpontos előnyük kilenc körrel a vége előtt behozhatatlan, és hiába jó a Fradi tavasszal, az ő tizenegy pontos hátrányuk végképp ledolgozhatatlan egy ilyen Vidi szereplés mellett.