LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 8.

 

powerrankingsElérkeztünk a hajrához, már csak hat forduló van hátra az OTP Bank Liga idei kiírásából. A 24. fordulót követően pedig újra felállítjuk az erősorrendet. Az élmezőnyben kevés változás történt, a mezőny közepén, illetve az alsóházban viszont óriási mozgolódás volt.

Minden csapat esetében a helyezés a szubjektív véleményen alapuló, az eltelt fordulókban mutatott forma alapján előrejelzett bajnoki végeredményt mutatja. Minden csapat után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az ebből fakadó változás száma olvasható. A mérkőzéseknél a „vs.”-el jelzett találkozókat otthon játszották a csapatok, a „@”-al jelzetteknél pedig idegenben szerepeltek.

16. Lombard Pápa (14., -2)

0-3 @ MTK
0-1 vs. Puskás Akadémia
0-4 @ Újpest
0 pont, 0 rúgott, 8 kapott gól
Bajnoki állás: 15. hely, 18 pont, 11 rúgott, 41 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Haladás (o), Diósgyőr (i), Pécs (o) / 1

A fent látható statisztikák önmagukért beszélnek. Képtelen gólt lőni a Pápa, márpedig enélkül maximum bravúros 0-0-k elérésére lehetnek képesek. Az pedig hosszú távon nem sokra elegendő. Eközben olvashatunk a Pápán lévő gondokról, az edző szerint az a csoda, hogy a játékosok még bejárnak edzésre. Ezek alapján nem lenne meglepetés, ha az egyik biztos kieső a Lombard lenne.

15. Dunaújváros (16., +1)

3-0 vs. Nyíregyháza
0-0 vs. MTK
2-3 vs. Puskás Akadémia
4 pont, 5 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 16. hely, 17 pont, 20 rúgott, 41 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Újpest (o), Haladás (i), Diósgyőr (o) / 3

A Dunaújváros hétről hétre élethalál harcot vív, és gyakorlatilag minden meccsükre rá lehet sütni, hogy fontos lenne a győzelem a bent maradás szempontjából. Óriási lehetőséget szalasztottak el a hétvégén, a Felcsútot meg kellett volna verniük hazai pályán. Egyre kevesebb a hátra lévő meccs, egyre kevesebbet játszhatnak hazai pályán, azaz fogynak a lehetőségek. A most következő két mérkőzésükön szerintem minden kérdés eldőlhet.

14. Haladás (12., -2)

1-3 vs. Honvéd
0-7 @ Videoton
0-3 vs. Ferencváros
0 pont, 1 rúgott, 13 kapott gól
Bajnoki állás: 14. hely, 18 pont, 15 rúgott, 41 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Pápa (i), Dunaújváros (o), Győr (i) / 4

Bravúrpontok a Loki és a Paks ellen, ami után azt hittük, hogy a Haladás visszatalál a helyes útra, és simán bent marad. Nos ami ezután következett, arra kevesen számítottak: a hónapokig nyeretlen Honvéd legyőzte őket saját pályájukon, majd kétszer egymás után nagyon csúnyán beleszaladtak a késbe. Két meccsen tíz kapott gól, teljesen hitehagyott játékosok, tartalékba száműzött alapemberek, kiutált, és távozó vezetőedző. Nagy a gond ismét Szombathelyen, a szerencséjük csak az, hogy vannak velük hasonló, vagy náluk sokkal nagyobb bajban lévő csapatok, így még kikaparhatják a gesztenyét, nevezetesen a bent maradást.

13. Honvéd (15., +2)

3-1 @ Haladás
1-1 vs. Diósgyőr
1-2 @ Pécs
4 pont, 5 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 13. hely, 19 pont, 20 rúgott, 33 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Debrecen (o), Paks (i), Kecskemét (o) / 1

Fontos pontokat gyűjtött ebben a hármas etapban a Honvéd, ezzel lélegzetvételnyi előnybe kerültek a többi kiesőjelölttel szemben. Hátra azonban közel sem dőlhetnek, nagyon nehéz a hátra lévő sorsolásuk, és nagyon kell teperniük, ha nem akarnak kiesni.

12. Pécs (13., +1)

0-0 vs. Debrecen
0-2 @ Paks
2-1 vs. Honvéd
4 pont, 2 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 12. hely, 21 pont, 24 rúgott, 41 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Videoton (i), Ferencváros (o), Pápa (i) / 3

A Pécs a hétvégi fontos győzelmével szerintem végleg megmenekült. Nem igazán tudom elképzelni, hogy a mögöttük lévő négy csapatból három is beelőzze őket a hátralévő időszakban, így szurkolóik valamelyest hátradőlhetnek. Igaz, most két nagyon nehéz meccs jön a számukra, amin kinéz a nulla pont, így még azért izgalmas lehet a vége is.

11. Nyíregyháza (11., 0)

0-3 @ Dunaújváros
3-2 @ Győr
1-1 vs. Kecskemét
4 pont, 4 rúgott, 6 kapott gól
Bajnoki állás: 11. hely, 26 pont, 25 rúgott, 36 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: MTK (o), Puskás Akadémia (i), Újpest (o) / 2

A Nyíregyháza is biztosította már helyét a jövő évi szezonra, így mondhatni teher nélkül játszhatnak a hátralévő időszakban. Lesznek még húzós meccseik, de ilyen pontszámmal kizárt, hogy kiessenek.

10. Győr (9., -1)

1-1 vs. Kecskemét
2-3 vs. Nyíregyháza
1-2 @ MTK
1 pont, 4 rúgott, 6 kapott gól
Bajnoki állás: 10. hely, 29 pont, 33 rúgott, 32 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Puskás Akadémia (o), Újpest (i), Haladás (o) / 4

A héten gyakorlatilag biztossá válhat, hogy a Győr jövőre már nem lesz első osztályú, egyenesen az NB III-ig süllyednek vissza. Eközben Miriuta három játékosát száműzte a csapattól a nem megfelelő hozzáállás miatt, szóval vannak Győrben nagyobb gondok is annál, hogy éppen a tabella hányadik helyén végeznek. Még vár rájuk hat NB I-es találkozó, ezt becsülettel lejátsszák, és ha szereznek pontokat, az csak a hab a tortán.

9. Puskás Akadémia (10., +1)

1-2 vs. Ferencváros
1-0 @ Lombard Pápa
3-2 @ Dunaújváros
6 pont, 5 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 9. hely, 32 pont, 26 rúgott, 28 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Győr (i), Nyíregyháza (o), MTK (i) / 4

A tavasz közepére formába lendület a felcsútiak, de igazából nincs is rajtuk teher, hiszen az már régen eldőlt, hogy kiesni nem fognak, és merészebb álmaik sem lehetnek. Ennek ellenére a hétvégén többek közt a kiesés ellen menekülő Dunaújváros életét keserítették meg győzelmükkel.

8. Újpest (8., 0)

0-1 vs. Videoton
0-2 @ Ferencváros
4-0 vs. Lombard Pápa
3 pont, 4 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 8. hely, 33 pont, 23 rúgott, 21 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Dunaújváros (i), Győr (o), Nyíregyháza (i) / 4

A lila-fehéreknek is nehéz heteik voltak az elmúlt időszakban, a derbyn elszenvedett vereség pedig csak a hab volt a tortán. Valamelyest tudtak javítani a Pápa ellen, ahol végre kiszakadt a gólzsák is. Ennek ellenére ez a szezon már „kuka”, még maximum a kupában vigasztalódhatnak.

7. Diósgyőr (5., -2)

1-2 vs. Paks
1-1 @ Honvéd
1-2 vs. Videoton
1 pont, 3 rúgott, 5 kapott gól
Bajnoki állás: 7. hely, 35 pont, 34 rúgott, 30 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Ferencváros (i), Pápa (o), Dunaújváros (i) / 4

Tovább tart a DVTK mélyrepülése, tavasszal még nem sikerült mérkőzést nyerniük ami már hétmeccses nyeretlenségi szériát jelent, ez borzasztó mutató egy ilyen kerettel rendelkező csapattól. Vélhetően őket sem különösebben izgatja már a szezon hátralévő része, és a jövő évi csapaton gondolkodnak, illetve Szivics lehetséges utódján.

6. Kecskemét (6., 0)

1-1 @ Győr
1-2 vs. Debrecen
1-1 @ Nyíregyháza
2 pont, 3 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 6. hely, 36 pont, 29 rúgott, 28 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Paks (o), MTK (i), Honvéd (i) / 4

A Kecskemét jó szériáját mi szakítottuk meg a múlt héten, így összességében ebben a hármas etapban nem is szerepeltek olyan jól, de ez aligha bántja őket különösebben. Így is a bravúrosnak számító hatodik helyen állnak, és kis szerencsével még egy helyet előrébb is léphetnek. Ha pedig ez nem sikerül, ne adj isten hátrébb csúsznak, akkor sincs okuk szégyenkezni.

5. Paks (7., +2)

2-1 @ Diósgyőr
2-0 vs. Pécs
0-2 @ Debrecen
6 pont, 4 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 5. hely, 40 pont, 36 rúgott, 24 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Kecskemét (i), Honvéd (o), Videoton (o) / 3

A Paks eddig a hétvégéig tartotta magát, volt minimális sansza a dobogóra, vagy legalábbis az EL indulást érő 4. helyre, azonban debreceni vereségükkel szerintem erről lemondhatnak. Nem hinném, hogy ettől függetlenül csalódottak lennének, bőven jó nekik ez az 5. hely is.

4. Debrecen (3., -1)

0-0 @ Pécs
2-1 @ Kecskemét
2-0 vs. Paks
7 pont, 4 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 4. hely, 45 pont, 32 rúgott, 15 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Honvéd (i), Videoton (o), Ferencváros (i) / 7

Pécsen borzalmas játékot mutatott be a csapat, az pedig maga a csoda, hogy egy pontot így is elhoztunk a Mecsekaljáról. Aztán a Kecsó ellen szerkezetet váltott Kondás Elemér, bedobta a mély vízbe Balogh Norbertet, és bevált, győzni tudtunk a jó formában lévő lilák otthonában. Ezt követte a hétvégi Paks elleni siker, ahol a Kecskeméten bevált hadrendet alkalmaztuk ismét, és szép játékkal, rengeteg helyzetet kidolgozva nyertünk könnyedén. Van tehát most minek örülni újra Debrecenben, azonban a java csak most jön. Ha sikerülne a Vidit legyőzni, és még a Fradit is meg tudnánk lepni saját otthonában, akkor lesz sanszunk a dobogóra, de jelenleg úgy látom, hogy az előttünk lévő két együttes igen kiegyensúlyozottan hozza a pontokat, így nem leszünk érmesek.

3. MTK (4., +1)

3-0 vs. Lombard Pápa
0-0 @ Dunaújváros
2-1 vs. Győr
7 pont, 5 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 3. hely, 49 pont, 35 rúgott, 22 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Nyíregyháza (i), Kecskemét (o), Puskás Akadémia (o) / 7

A várt visszaesés valamelyest megjött az MTK-tól, ezt a hármas etapot sem tudták hibátlanul abszolválni, pedig nagyon könnyű sorsolásuk volt. Ennek ellenére van annyi pontelőnyük velünk szemben, ami sajnos könnyedén kitarthat a végéig, és bár a második helyre szerintem semmi esélyük, a harmadik hely meglesz nekik.

2. Ferencváros (2., 0)

2-1 @ Puskás Akadémia
2-0 vs. Újpest
3-0 @ Haladás
9 pont, 7 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 2. hely, 50 pont, 39 rúgott, 16 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Diósgyőr (o), Pécs (i), Debrecen (o) / 7

Ahogy jósoltam, a Fradi megállíthatatlan. Jó a tavaszi sorsolásuk, a nehéz meccseiket mind otthon vívják, az idegenbeli találkozókat pedig lendületből behúzzák a gyengébb ellenfelek ellen. Legutóbb azt vizionáltam, hogy az is elképzelhető, hogy már minden hátralévő meccsét megnyeri a Fradi, hát erre továbbra is jó esély van, azért én remélem, hogy ha más nem, akkor mi legalább megállj parancsolunk majd nekik.

1. Videoton (1., 0)

1-0 @ Újpest
7-0 vs. Haladás
2-1 @ Diósgyőr
9 pont, 10 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 1. hely, 61 pont, 56 rúgott, 9 kapott gól
Következő három mérkőzés / várható pontszám: Pécs (o), Debrecen (i), Paks (i) / 6

A Vidit már ősszel ki lehetett kiáltani bajnoknak, most viszont pedig lassan ott tartunk, hogy ez matematikailag is biztossá válik. Akár már két hét múlva Debrecenben, ezt persze mi nem fogjuk megengedni… Viszont a Paks legyőzésével bebiztosíthatják az aranyérmet három hét múlva.