LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

EL: az első akadályok?

ellogoAnnak, hogy a DVSC együttese megcsípte az előző szezonban a negyedik helyet és az azzal járó nemzetközi kupaszereplést, bizony ára van, mivel a szokásos nyári szabadság a felére csökkent a labdarúgóknak, mivel már július első napjaiban már Európa Liga selejtezőn lesz érdekelt a vasutas csapat. Ennek a sorsolása pedig már itt van a nyakunkon, hiszen az UEFA június 22-én, azaz hétfőn tartja majd meg az EL első és második selejtezőkörének a sorsolását. Így ebből az apropóból mustrálgassuk a lehetséges ellenfeleket.

 

Először az első és talán legfontosabb dolog az az, hogy a Debrecen az első két kör sorsolásán kiemeltként fog részt venni, ami azonban nem fogja azt jelenteni, hogy egyenes útja lesz a második körbe a piros-fehéreknek. Mondom ezt úgy, hogy sajnálatos módon „láttunk már karón varjút” elv érvényesült, amikor kiemeltként megkaptuk két éve a norvég Strömgodsetet és az eredményt pedig mindenki ismeri. Éppen ezért az első nekifutásra könnyűnek tűnő 102 csapatos felhozatalból szerintem biztosan elkerülnénk kapásból egy két csapatot. Még pedig a nem kiemelt egyletek közül a legmagasabban értékelt szerb Cukaricki Stankomot, amely a szerb kupadöntőt nagy meglepetésre megnyerte májusban a bajnok Partizan ellen és ismerve a dél-szláv mentalitást eléggé nehéz pillanatokban lenne része a Lokinak. Egy másik ellenfél, amelyet igazán jó lenne elkerülni az a norvég bronzérmes Odd-Grenland csapata lenne, valamint a szlovén ezüstérmes NK Celje. De ugyanígy fel lehetne sorolni még kapásból több nevet is, miután vannak szép számmal „sötét lovak”, azaz honi futballszurkolók számára ismeretlen gárdák a Balkánból vagy éppen a Kaukázus környékéről. Ez utóbbi sajnos elképzelhető, mert hiába szokott az UEFA területi alapú felosztást csinálni a sorsolások előtt volt már olyan régebben is egy két ilyen együttest (pl a kazah Shaktar Karagandy) Közép-Európa részének tartottak a hozzáértők. Nos ez alkalommal is jó esély mutatkozhat arra, hogy kazah (Ordabasy Symkent, Kairat Almaty) örmény (Ulisess Yerevan, Shirak Gyumri, Alashkert FC), grúz (Dinamo Batumi, Spartak Tskhinvali) vagy éppen azeri ellenfelet (FK Gabala) kapjon a csapat, amivel nem feltétlenül lennénk kisegítve, hiszen rengeteget fejlődtek ezek az országok és velük együtt a foci minősége is köszönhetően a rengeteg Dél-Amerikából és a dél-szláv államokból importált labdabűvészeknek. Apropó Balkán: Érdemes lesz odafigyelni a macedón vagy éppen a montenegrói csapatokra, hiszen azok már korábban okoztak elég fejfájást a magyar futballnak. Elég csak visszaemlékezni a macedón Rabotnicki Skopjére a hajdúságiaknak vagy éppen korábban a Videoton együttesének sem lehetett valami jó mementója a Mladost Podgoricáról.

ekeksokor

Az első kör csapatai, balra a kiemeltek

Most a makedón bakterek helyett a Renova Dzecipste és Skhendija Tetovo képviselteti magát, míg a másik oldalról a Mladost mellett a Sutjeska Niksic is várja a hétfői napot. A Skhendija csapatában játszik egyébként a Liga gólkirálya, az ex- kaposvári Bojan Vrucina, aki 14 góllal terhelte az ellenfelek hálóját és éktársával Hristijan Kirovskival 26 gólt termeltek a bronzérmesnél. De hogy teljes legyen a sor a Balkánról: az albánok az FK Kukesi, a Partizani Tirana és a mulatságosnak tűnő KF Laci-t küldik csatasorba, de egy esetleges kirándulás a szkipetárokhoz könnyen lehet, hogy nem lenne ilyen. Legvégül a bosnyákok az Olimpic Sarajevot küldik csatába. Emellett ha az utóbbi évek sorsolásait figyelembe vesszük, akkor esély mutatkozhat máltai (Balzan FC) vagy akár szigetországi ellenfélre is. Itt walesi (Airbus UK Brougton, Newtown, Bala Town) ír (Cork City, UC Dublin) és észak-ír (Glenavon, Glentoran) ellenlábasba is ütközhetünk, és hogy ne legyünk tiszteletlenek említsük meg az első kör leggyengébbnek tartott egyletét a gibraltári College Europe-t. Továbbá érdemes tudni, hogy a DVSC-n kívül a Ferencváros és az MTK képviseli majd kis hazánkat , de ők nem lesznek kiemeltek, így olyan ellenfeleket is kaphatnak, mint az angol West Ham United, a norvég Rosenborg, a svéd Elfsborg és AIK Stockholm párosa vagy éppen a lengyel Slask Wroclaw, a szerb Crvena Zvezda és a horvát Hajduk Split hármasa. Továbbjutásuk esetén viszont már a görög PAOK, a dán FC Kobenhavn, a török Trabzonspor vagy éppen a lengyel Legia Warsaw fenheti rájuk a fogát.

Habár a következő fordulóban is kiemelt lesz a hétszeres bajnokcsapat, azért vessünk egy pillantást erre a körre is: Itt egyértelműen a legjobban a svéd Göteborgot és skót St. Johnstone-t lenne jobb elkerülni, de itt már újra összecsaphatnának a cívisvárosiak a Rabotnickivel vagy éppen a Strömgodsettel akár vagy rendszeres edzőpartnerükkel a román FC Botosanival is.

elmasodikkor

A második kör csapatai

Zárásként annyit érdemes még tudni, hogy az EL selejtezőkör első felvonásának meccseit július 2-án és 9-én rendezik, míg a másodikat július 16-án és 23-án bonyolítják le.

Bízzunk a legjobbakban!

HAJRÁ LOKI!