LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Csak idegenbe ne kéne menni soha!

Samsung DIGITAL CAMERANem irigylem szegény játékosainkat és az edzői stábot. Micsoda dolog az, hogy annak érdekében, hogy bekerüljünk az Európa Liga főtáblájára, ahhoz utazni, szállást keresni (olyat, aminek van olyan parkja, ahol átmozgató edzéseket lehet tartani), alkalmazkodni egy másik éghajlathoz, azaz akklimatizálódni, mindennek a tetejébe pedig focizni és gólokat rúgni is kell? Meg kell küzdeni a túl alacsony vagy épp túl magas, kiszáradt vagy épp túllocsolt fűvel! Meg kell küzdeni a hőséggel, a széllel, nem beszélve az igazi oroszlánbarlangoknak számító 4-5 ezres stadionokkal, ahol számunkra ismeretlen nyelven szurkolnak a kilátogató helyiek. Hiába, nagyon nem könnyű a profi labdarúgók élete…

Megint egy ilyen problémás idegenbeli meccs következik. A Loki negyedik éve nyeretlen nemzetközi meccsen idegenben, elvert minket sorrendben a Skenderbeu Korce, az FC Bruges, a BATE Boriszov, a Young Boys és a Szutjeszka Niksics, döntetlenre végeztünk egyszer a Batéval, egyszer a Cliftonville-lel és egyszer a Strömsgodsettel. Sajnos most sem utal semmi arra, hogy megszakadna ez a rémes sorozat. Az, hogy az ellenfél papíron gyengébb nálunk, inkább baljós előjel, mint reménysugár, elég megnézni az eddigi nemzetközi meccseinket.

A Skonto Rigát nem mutatom be még egyszer, hiszen nemrég Redboy már megtette. Rátérek inkább a várható összeállításokra.
Mi csak most hétvégétől játszunk majd csütörtök-vasárnap rendszerben, a lettek már két hete elkezdték, hiszen náluk javában zajlott már a bajnokság, mikor megkezdődtek az európai selejtezők. Ám a kezdőcsapataikat vizsgálva feltűnt, hogy a mesterük nem nagyon szeret rotálni, csak 1-2 poszton változtat a meccsek között. Így jó esély van rá, hogy a kapujukat továbbra is Pavlovs fogja őrizni, aki mellesleg a csapat kapitánya is. Bár a St. Patricks ellen 3 védővel álltak ki otthon, a játékerőnket ismerve ellenünk szerintem már négyen lesznek a bekkek, név szerint Timofejevs, a betonkemény Rode, a hétvégén mi nagy szerencsénkre megsérült Smirnovsk (aki szintén a védelem oszlopának számított náluk) helyére kényszerből bekerülő Isajevs, illetve a kolumbiai Iván Mena. Sajnos a középpályán igen lazán kezeli a posztokat a Skonto edzője, illetve a Transfermarktnak se úgy van tudomása a játékosok posztjairól, ahogy a pályára kiküldik őket, így nem vagyok biztos benne, hogy tényleg így fognak felállni. De úgy vélem, ha a legjobb játékosaikat akarják pályára küldeni, az Kozlovs, Visnakovs, Jermolajevs,a támadósorban pedig Kovalevs, Gutkovskis és Karasausks szerepeltetését jelenti. Közülük egyértelműen Karasausksra kell leginkább figyelnie a védőinknek, ő a lettek leggólerősebb játékosa a nemzetközi kupában. A 20 esztendős Gutkovskis pedig a lett futball egyik legnagyobb tehetsége: végigjárta a lett korosztályos válogatottakat, idén pedig 11 meccsen 5 gól és 3 gólpassz fűződik a nevéhez, értéke pedig rohamosan emelkedik. Rajtuk kívül Kovalovs és Timofejevs érdemelnek még külön említést, az ő nevükkel fémjelzett jobb oldal lehet a legrövidebb út a kapunkig. Korhut és Bódi, vigyázni!

skontoloki5

Ha már két játékost lelepleztem a Loki kezdőjéből, leleplezem a maradék kilencet is. Verpecz áll majd a kapunkban, hiszen bár helyezkedik néha hajmeresztően, és korántsem véd hiba nélkül, no meg nincs is minőségi alternatíva, azért komoly panasz nincs rá. Jovanovics helye szintén biztosnak tűnik a védelem jobb oldalán, csakúgy, mint Mészárosé és Brkovicsé belül, de mégsem annyira biztosnak, mint Korhut helye a bal oldalt. A középpályán is van egy-két dolog, ami borítékolható. Leginkább az, hogy Szakály Péter, akinek a formája immár másfél éve lesz hétről-hétre rosszabb, ismét kezdő lesz. Pedig meggyőződésem, hogy egy hónap padoztatással visszafordítható lenne ez a folyamat (volt már erre példa, lásd 2013-ban a tavaszi/nyári szenvedése és az őszi szárnyalása). Szerencsére Varga nem megszokásból kezdő, hanem rendszeres jó teljesítményének köszönhetően, ő is 100%, hogy ott lesz a pályán. Nem lesz ennél jobb alkalom Zsidai reaktiválására, hiszen egy ilyen meccsen teljesen indokolt a két szűrő szerepeltetése, viszont kiderült, hogy belázasodott, és nem utazott el Rigába. Mivel ő nem játszhat, így ismét Szakály fog behúzódni középre, a bal szél a késő tavasz legjobb játékosáé, Bódi Ádámé lesz, és őszintén remélem, hogy most már mutat valamit, mert nagy szükség van rá. A jobb oldali középpályás pedig ismét Horváth Zsolt lehet. A csatársor megtippelésével sajnos gondban vagyok. Kulcsárt és Sidibét a niksicsi produkciója után a csapat gépére sem engedném fel, nemhogy a pályára. Mint kiderült, Kulcsár el sem utazott, egy kipipálva. A csatársorban így két opció maradt, Balogh Norbi helye fixnek tűnik, mellette Sidibe, vagy Castillion kezdhet, de mivel Kondás Elemért nem úgy ismerjük, hogy az új fiút csak úgy bedobja a mély vízbe, így Sidibére tippelek.

Mivel messze földön híresen rosszak vagyunk idegenben, nem hiszem, hogy épp most szakadna meg ez a rossz sorozat. Valószínűleg egyáltalán nem fog soha megszakadni. De úgy vélem, joggal reménykedhetünk egy döntetlenben, ami ha szerencsénk van, gólgazdag lesz, és minél több idegenben lőtt góllal várhatjuk majd a debreceni visszavágót, ahol viszont eddig minden nemzetközi kupás ellenfelünknek megremegett a lába. Ezért azt mondom, még egy egygólos vereség is belefér, hiszen a továbbjutás ügyének Debrecenben kerül pont a végére, ahonnan eddig egyedül a Young Boys távozott nem vert seregként, és ne feledjük, hogy abban a 0:0-ban nagy szerepe volt a mi balszerencsénknek, illetve a botrányos játékvezetésnek. Szóval bármi is lesz a végeredmény Rigában, a továbbjutás mindenképpen kötelező!

Olvastad már? Berdó Péter adott nekünk interjút, és többek között a Skonto elleni párharcról is szót ejtett.

Mindörökké hajrá Debrecen!
Lucas