LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

KörKérdés #4 – Számvetés

korkerdes1Véleménye, gondolata mindenkinek van. Miért ne lenne ez másképp a LokiBlog stábjában? Rengeteget beszélgetünk, elmélkedünk a DVSC-ről napi szinten. Nem csak megírunk egy-egy cikket, de sokszor vérremenő viták folynak egy-egy témában. És ugyanezt látjuk a fórumokon, hozzászólásokban is. Idén így ismét frissítünk kicsit, és néhány hetente jelentkezni fogunk KörKérdés rovatunkkal. Felteszünk 6 kérdést, melyre a legtöbb szerkesztő cikk keretében válaszol, de ugyanígy kíváncsiak vagyunk arra, nektek mi a válaszotok ezekre. Úgyhogy ragadj billentyűzetet, olvass, írj, kommentelj! Lássuk, ki, hogyan élte meg az elmúlt időszakot! Jöjjön a negyedik rész!

1. Kérdés: Az elmúlt négy találkozónkon egyaránt egy-egy gólt szereztünk, ezzel pedig 8 pontra tettünk szert a megszerezhető 12-ből. A kapott gólok számával (2) elégedettek lehetünk, de hosszú távon mire lesz elég ez az 1-1 rúgott gól?

JuveFan1897: Tavaly hasonló tendencia volt megfigyelhető, a bajnokság ugyanezen szakaszában, azaz 11 forduló elteltével 12 rúgott, és 9 kapott góllal álltunk. Ez akkor is a középmezőnyhöz volt elegendő, csakúgy, mint idén. Tehát a válasz egyszerű: a meccsenkénti egy rúgott gól teljes mértékben a középcsapatokat jellemzi, így hosszú távon egy középcsapat szintjét hozhatjuk. Magyarul valahol a 4-7. hely környékét célozhatjuk meg ilyen teljesítménnyel. Hangsúlyozom, hogy a kapott gólok számával valóban nincs gond, még idén sem, főleg, ha hozzávesszük, hogy a 13 kapott gólunkból 8-at három meccsen, a Békéscsaba, a Honvéd és a Fradi ellen kaptunk, előbbi kettőn erősen tartalékos felállásban, még a nemzetközi porondra koncentrálva, utóbbin pedig egy teljesen mélyponton lévő csapat a bajnokság legjobbja ellen szenvedett háromgólos vereséget, ami benne volt a pakliban. Tehát a maradék nyolc meccsre jut öt bekapott gól, ez teljesen rendben van. Viszont a rúgott gólok száma tragikus, és már tavaly is emiatt szenvedtünk. Itt is, ha levonjuk a kiugró adatokat (Békéscsaba és Honvéd ellen 3-3 rúgott gól), akkor a maradék kilenc találkozóra jut hét szerzett találat, azaz a meccsenkénti 1-es átlagot sem éri el. Hosszú távon pedig nem lehet minden meccset 1-0-ra lehozni, ahogy azt láthattunk az utolsó két meccsünkön is.

Csibu: Ha ezt tartjuk huzamosabban, akkor az átlagos középcsapatok szintjére süllyedünk. Néha beesik majd egy-egy jobb eredmény, de összességében hasonló eredménysorunk lesz mint ami most: körülbelül annyi győzelem mint vereség. Ez pedig hosszútávon nem jó.

Lucas: Arra biztos nem, hogy a közönséget becsalogassuk a Nagyerdei Stadionba. A foci lényege a gól, és ha a gól kevés, rosszabb a foci, ha pedig rosszabb a foci, kevesebb a néző, ha pedig kevesebb a néző, nem fognak jönni az eredmények, ha pedig nem jönnek az eredmények… Még sokáig lehetne folytatni, de a vége ennek az ördögi körnek az, hogy a középmezőnynél előrébb ne nagyon várjuk a Lokit egy ideig…

SiD: Ahhoz képest, hogy az utóbbi években (főleg Kondás előtt) mindenki egy offenzív csapatnak tartott minket… Egy-egy rúgott gól semmire nem lesz elég, ráadásul, míg tavaly elmondható volt, hogy a kevés gól ellenére rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, ez idén annyira nem látszik (már amennyit egyáltalán látunk a meccseinkből ezekben az ínséges időkben…). Valahogy az egész támadó szekciónk formán kívül van, Tisza az egyetlen, aki sokadvirágzását éli, valamint Baloghtól látni biztató megmozdulásokat. Nagyon kéne egy csúcsformában lévő Szakály, Bódi, Castillion melléjük.

Redboy: A kapott gólok számával mondjuk úgy, hogy elégedett vagyok, de a meccsenkénti 1-1 gól maximum a középmezőnyre lesz elegendő. A meccsenkénti egy rúgott gól csak akkor lenne elég, ha közben nem kapnánk gólt, mint ahogy azt a Vasas vagy az MTK ellen tettük. Ez viszont lyukas védőfalunk miatt igencsak nehezen kivitelezhető.

Vadmacska: Nem lehet ezt a teljesítményt hosszútávon folytatni! A megszerzett pontok valóban nem rosszak, de közel sem a csapat szintjéhez méltóan játszunk. Nagyon elszürkültünk és ha így folytatjuk éveken belül lesz belőlünk mondjuk egy állandó 6. Mi meg nem ezt várjuk el. Össze kell szedni magunkat, meglepetéseket okozni és nem kiegyezni egy X-szel.


2. Kérdés: Öt hazai meccsünkből csupán egyet nyertünk meg, kétszer is kikaptunk, és csak három gólt szereztünk ezen mérkőzéseken. Mi az oka annak, hogy már nem bevehetetlen vár a debeceni aréna?

JuveFan1897: Ebbe a statisztikai adatba eddig bele sem gondoltam, hátborzongató… Még 2-3 éve is az volt a jellemző, hogy aki Debrecenbe jött, az azért imádkozott, hogy 2-3 gól alatt megússza, és ha a csillagok szerencsés együttállása is adott volt, akkor jó esetben elcsíphettek egy pontot, vereség esetén pedig gyakran hangzott el az ellenfél edzőjének szájából a „Debrecenben ki lehet kapni” mondat. Most meg gyakorlatilag már mindenki a minimális egy pont reményében érkezik Debrecenbe, és csalódásként éli meg, ha vereséget szenved. Őszintén szólva, nem is tudom, mikor lehetett ilyen borzasztó mutatónk hazai pályán, talán még az aranykorszak előtt, mikor az NB I és az NB II között ingáztunk… A rúgott gólok rendkívül alacsony száma itt is visszaköszön, de azért megdöbbentő, hogy a 13 lőtt gólunkból csupán hármat szereztünk hazai pályán, pedig nem fogadtunk verhetetlen ellenfeleket. Hogy mi ennek az oka? Évek óta nem látott mélyponton van a DVSC minden tekintetben: nincs már stílusa, játéka a csapatnak, csak ad-hoc jelleggel játszunk minden meccsen; a stáb már rég nem ura a helyzetnek, belefáradtak az egészbe; a szurkolói közhangulat pedig olyan amilyen, hol van már az az időszak, mikor alig várták az emberek, hogy meccsre mehessenek… Egy szóval: szar minden.

Csibu: Talán az, hogy nem vagyunk jók? A jelenlegi csapat több poszton lukas, vagy egyoldalú, nincs saját játékunk, esetlen a támadásépítésünk, ha szabad így fogalmaznom, akkor nem érzem azt a profizmust, ami 2-3 évvel ezelőtt még jellemzett minket.

Lucas: Talán mert ez már nem az Oláh Gábor utca, ami egyes csapatoknak tíz évekre bevehetetlen oroszlánbarlangnak számított. Azóta sem sikerült belakni ezt a csodálatos arénát, és egyre inkább úgy tűnik, hogy túl nagy ez nekünk. Amíg a klubvezetés professzionalizmusa, a marketing és mindenekelőtt a csapat fel nem nő első körben a Fradihoz, Vidihez, Újpesthez, később pedig Európához, addig ne várjunk csodát. Addig 3-5 ezer ember fog Debrecenben meccsre járni és akár tetszik, akár nem, innen minden csapat ponttal vagy pontokkal fog távozni.

SiD: Fent már említettem, formán kívül vagyunk. Ennyire. És ez egyre rosszabb lesz, ahogy már sokszor beszéltük (írtuk), nagyon elkélne a vérfrissítés játékos, és edző vonalon is. Nem látom a megújulás lehetőségét most, sajnos.

Redboy: Ennek pontos okát nem tudom, de valószínűleg az lehet, hogy az ellenfelek már kiismerték a szakmai stáb által játszott formációnkat (ez legtöbbször mikor már nagy gázban vagyunk az a rúgd előre és fuss vagy az ívelgetős játék és akkor majd csak valamelyik csatárunkhoz kerül a pettyes). Ehhez hozzájön a csapat nem megfelelő lelkiállapota és a meg nem erősített középpályánk. Az minden esetre tényleg furcsa, hogy idegenben jobban megy nekünk.

Vadmacska: Nincs már meg a régi hangulat, a tűz, mint pár éve vagy mint az Oláh Gáboron. Szerintem ez a fő oka. A lelátók üresek, így a játékosok is motiválatlanná válnak a pályán. És ez a statisztika adhat igazán okot az aggodalomra. 5 meccsből egy győzelem itthon? Ez kevés…


3. Kérdés: Elértünk a bajnokság harmadához, mindenkivel játszottunk már. A látottak alapján hova várod a csapatot a szezon végén?

JuveFan1897: Nézzünk rá a jelenlegi mutatónkra: 4 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség, és a már emlegetett 13-13-as gólkülönbség. Ez egy középcsapatra jellemző teljesítmény. Ami miatt még mindig simán odaérhetünk akár a második helyre is, az csupán annak köszönhető, hogy a Fradit nem ide számítva az összes többi csapat hasonló mutatóval áll. Egy vicces adat: az első helyezett Fradit követő 11 csapat egyike sem (!!!) tudott 4-nél több győzelmet aratni, hat csapat áll 4 sikerrel, kettő 3-mal, és három 2-vel. Tehát pontosan azt látjuk, amit már a bajnokság elején, és közben is folyamatosan jeleztünk: teljesen kiegyenlített a mezőny, bárki megverhet bárkit, csupán a Fradi és a Csaba lóg ki a mezőnyből felfelé, illetve lefelé, bár a lilák az utóbbi időben összeszedték magukat. Tehát szépen megy a körbeverés, ennek az eredménye az, hogy a 11., kieső helyen lévő Vasas csupán hat pontra, azaz két mérkőzésnyire van a dobogós Pakstól. Tehát ha ez a tendencia folytatódik a szezon hátralévő részében, akkor a Fradi 25-30 pontos előnnyel lesz bajnok, a többi csapat közt pedig nüansznyi különbségek lesznek, és egy-egy jó vagy rossz széria a végső helyezést is befolyásolhatja majd. Magyarul látva ezt a 11 meccset, azt kell hogy mondjam, fogalmam sincs, hogy hova várjam a csapatot: a másodiktól a hetedik helyig bárhol végezhetünk.

Csibu: Sehova nem várom. Majd kerül, ahova kerül. 2-10. hely bármelyikén ott lehetünk majd. Igazából ilyen szempontból már nem is érdekel hanyadikak leszünk. Sokkal fontosabb lenne számomra, hogy a meccseken minél több szép és TUDATOS megmozdulást lássak, hogy ismét izgulni, élvezni lehessen a mérkőzéseinket. Ha ez az érzés visszatér, akkor pozitívan fogom elkönyvelni ezt a szezont.

Lucas: Egy szó: középcsapat. Ezek lettünk szégyenszemre. Többé nem reális elvárás, hogy itthon húzzunk be rangadókat, hogy ne csak kieső csapatokat verjünk idegenben, sőt, már azt is túlzás elvárni, hogy minden meccsen legyen mondjuk 5 gólhelyzetünk. Csak azért nem várom a csapatot az alsóházba, mert mindenki más is béna. Így még akár a 3. hely is meglehet, de valószínűbb a 3-6. hely valamelyike.

SiD: Annyira hullagyenge a bajnokság, és annyira lemaradt a Vidi, hogy a második vagy harmadik helyre szerintem simán odaérünk majd, pedig ilyen játékkal nem érdemeljük meg.

Redboy: Sajnos ha gyökeres változás nem következik be a csapaton belül és kívül, akkor bár kiesni nem fogunk, de maximum csak egy dobogó közeli helyezés (4-8. hely) nézhet ki nekünk. Esetleg talán egy bronzérmes pozíciót megcsíphetünk, de ehhez egyrészt jelenleg jobban kellene teljesítenünk másrészt ennél sajnos többre nem vagyunk képesek ezzel a kerettel.

Vadmacska: Eddig optimista voltam és alap volt a dobogós hely, de a látottak alapján már annak is örülnék, ha a nemzetközi kupaszereplés legalább meglenne.

4. Kérdés: A jelenleg sérült játékosaink közül kinek a visszatérése lendítene legjobban a csapat játékán?

JuveFan1897: Nekem egyértelműen Novakovics hiányzik, pedig Radoseviccsel sincs semmi gond, de az ő játéka a védelemre is nagyon jó hatással volt, a magabiztossága átragadt a többi játékosra is. De igazából mondhatnám az összes hiányzónkat, mert mindenkire szükségünk lenne jelen helyzetünkben: Lázárra azért, hogy legyen egy megbízható szélső védőnk a jobb oldalon, Vargára azért, hogy legyen egy magyar szinten klasszis játékosunk a középpályán, aki kiválóan védekezik, egy jó (és hangsúlyozom, jó) Szakályra pedig azért, hogy legyen vezére a csapatnak.

Csibu: Sérülésből visszatérő játékosok esetén sosem számítható ki előre, vajon milyen lesz. Zsidai például jól tért vissza (és épp időben Varga sérülése miatt) de még várom tőle a zseniális Zsidai-féle megmozdulásokat. Máskülönben egy kiváló jobbhátvédre nagyon szükségünk lenne: továbbra sem értem, hogy 1 hónappal azután, hogy bejelentették Lázár felépülését, miért nincs semmi hír felőle.

Lucas: Pár éve gondolkodás nélkül rávágtam volna, hogy Szakály Péteré, ám neki immár két éve nem volt jó meccse, ami nem is csoda annak fényében, hogy hány sérüléssel és betegséggel küzd mostanában. Így azt mondom, hogy Vargát várom vissza nagyon, annak ellenére, hogy Zsidai sem nyújt mostanában rossz teljesítményt. Továbbá Ludánszki pengés megoldásait is hiányolom a csapat játékából az utóbbi időben. 😉

SiD: Lázár, Varga, Szakály, mindannyian meghatározóak tudnak lenni. Ha Lázár végre visszatérne, Mészit el lehetne felejteni, és lenne egy épkézláb szélső védőnk, aki védekezni is tud, és a támadásokat is segíti. Már persze, ha Kondás hajlandó lemondani Mészi játékáról. Varga szerepét nem kell ecsetelnem, Zsidai megfelelő helyettese, de azért van köztük egy szint. Szakály pedig rossz formában is tud némi fantáziát vinni a csapatba, ha meg javulna a játéka, az nagyon sokat lendítene a támadó játékunkon.

Redboy: Főként Lázár és Szakály kiválása a lehető legkellemetlenebb az amúgy sem izmos keretünk számára. Szerény véleményem szerint Szakály visszatérésével bizonyosan változhatna az előre játékunk, míg Lázár személyében újra lenne egy minőségi védőnk. Ettől függetlenül elengedhetetlen lenne, hogy igazoljunk télen.

Vadmacska: Szakály Pétert mondanám, habár nem sokat tudott ő sem hozzátenni a játékhoz. Ő sincs jó formában. Egy jó Varga Józsi viszont tényleg kéne ebbe a csapatba. Mindkettőjük felépülése legalább egy kis lelkierőt adhatna és persze rutint.

5. Kérdés: Figyelemmel követed a többi NB I-es csapat mérkőzéseit, akár élőben, akár összefoglalók formájában?

JuveFan1897: Furcsa helyzetben vagyok, mert a tavalyi szezonig, amikor szinte minden meccset közvetített a TV, az volt rám jellemző, hogy ha nem is néztem a többi csapat találkozóit, a háttérben akkor is ment a meccs a TV-ben, és ha volt valami érdekes, akkor megnéztem az adott szituációt, így nagyjából naprakész voltam minden csapattal kapcsolatban. Ehhez képest idén változott a helyzet, már csak két meccset ad a TV fordulónként, ráadásul öt egyidőben zajlik, és akkor rendszeresen mi is játszunk, így ha akarnám se tudnám a többi meccset követni, maximum a késő esti találkozót, amit szintén közvetít a TV. De a magyar foci iránti érdeklődésem látva csapatunk idei vergődését már bajneri szintekre ért, magyarul nem érdekel. Tehát nem nézek más meccset, maximum a forduló góljait tekintem meg az interneten. Csibunak pedig igazat adok (majd lentebb olvashatjátok, hogy miben), már az összefoglaló műsornak sincs meg az a feelingje, mint annak a Harmadik Félidőnek volt, amit sokat kritizáltunk, de talán pont emiatt volt sokkal élvezhetőbb az a műsor.

Csibu: Élőben? Á, nem. Esélytelen a TV közvetítések miatt. Általában a mi meccsünk együtt kezdődik 4 másikkal, a maradék 1 találkozó meg általában a Fradi meccse, úgyhogy még ez is rátesz az egészre egy lapáttal. Ráadásul sokat nevettünk a Harmadik Félidő furcsaságain, de még mindig ezerszer nézhetőbb volt, mint az M4 összefoglalója… Úgyhogy az összefoglalókat megnézem neten, jó ismerni az ellenfeleinket, de ennyi. Hiányzik a találkozókból a hangulat és a kellő profizmus.

Lucas: Aki a többi NB1-es csapat mérkőzéseit élőben tudja követni annak ellenére, hogy a hatból ötöt egy időben játszanak, és csak kettőt közvetít a tv, az vagy maga a Jóisten, vagy valamelyik szuperhatalom olyan magas beosztásban lévő katonatisztje, aki négy kémműholdat rá tud irányítani négy magyar stadionra, majd az atombunker öt kivetítőjét félkörben maga elé rendezve két órán át átadhatja magát a színtiszta izgalomnak, iramnak, színvonalnak. Mivel én egyik se vagyok, csak a Loki meccseit nézem élőben, de az összefoglalók megnézése remek hétfő esti program (ugyebár addigra lesznek készen). Aztán elégedetten konstatálom, hogy nem maradtam le semmiről.

SiD: Összefoglalókat nézek a youtube-on, élőben nagyon ritkán nézek mostanában mérkőzést. Minden héten adják a Fradi meccset, amit a nézettség miatt még értek is, én viszont nem vagyok rájuk kíváncsi, és a hétvégén kiválasztott másik találkozó, a Vidi-Felcsút kiesési „rangadó” sem hiszem, hogy az igazi fanatikusokon kívül bárkit is érdekelt volna igazából.

Redboy: Előrebocsájtom: csak összefoglalókat szoktam mostanában nézni. Igazából csak egy csapatnak, a Diósgyőrnek a meccseit követem figyelemmel, mivel ők is piros-fehérek és szimpatikusak számomra valamint Zoran Spisljak viharsarki munkájára is kíváncsi vagyok. Ezektől függetlenül töretlenül várom minden hétvégén a tv-s összefoglalókat a debreceni gólokat és győzelmeket.

Vadmacska: Én nem csak a Lokit, de a magyar bajnokságot is imádom. Minden csapatot, játékost, aki csak itt játszik. Ahogy időm engedi, szívesen ellátogatok bármelyik együttes stadionjába, akár messzebb is. Tavaly nyáron egy hét alatt 3 különböző stadionban voltam az ország 3 különböző pontján. Szóval hiába vagyok Loki szurkoló, nem érzem azt, hogy a többi magyar csapatra riválisként kéne tekintenem. Ha mást nem, már csak kényszerből is nézem mások meccseit, ha már Debrecenből nem közvetít a TV…

6. Kérdés: Utolsó két EB selejtezőjére készül a válogatott. Hány ponttal számolsz ezen a két meccsen, illetve kiharcoljuk-e egyenes ágon az EB részvételt, vagy marad a pótselejtező?

JuveFan1897: Én bizakodó vagyok, szerintem most összefog jönni az, amire már évtizedek óta várunk: kijutunk egy rangos nemzetközi eseményre. Feröert kötelező megverni, meg is lesz, Görögországban pedig szerintem nem fogunk kikapni, maximum akkor, ha már semmi tétje nem lesz (már csütörtökön eldől, hogy a görögök utolsók lesznek, és nem számít, hogy mit játszunk ellenük). És mivel jelenleg a többi csoport állása is kedvező számunkra, szerintem miénk lesz a legjobb harmadik hely, így egyenes ágon jutunk ki Franciaországba. Viszont ha ez nem sikerülne valami miatt, és pótselejtezőre kényszerülünk, akkor nem lesz sok esélyünk.

Csibu: Négy pontra számítok reálisan. Hogy kiharcoljuk-e vagy sem nem csak rajtunk múlik, nem akarok jósolgatni. Ha végül nem jutunk ki az EB-re, akkor viszont nagy esélyt szalasztunk el, ami nagyon fájdalmas lenne, pláne azok után, hogy Dárdaival ismét hinni kezdtünk magunkban. Ha nem lesz meg a kijutás, azzal egy újabb pofont adunk magunknak, ami további mélységekbe taszítana minket. Remélem, erre nem kerül sor.

Lucas: Egyelőre 3 ponttal számolok, de az csak a csütörtöki meccsre vonatkozik. Mindenképpen meg kell vernünk a Feröer-szigeteket, amivel szerintem nem is lesz probléma, lévén hogy itthon játszhatunk, a lelátók tele lesznek, Németh és Nikolics gyilkos formában vannak, a fiúk pedig nagyon akarják már a sikert. De még így sem annyira, mint én. Ha ez a 3 pont meglesz, Spanyolország pedig megveri Ukrajnát, akkor kint vagyunk az EB-n, mint a legjobb csoportharmadikok. Így remélem, az már nem fog számítani, mit játszunk Görögországban. Személy szerint egyébként azon a meccsen ikszet várok. Az EB-n pedig ott leszünk. Most vagy soha!

SiD: Optimistán hat ponttal számolok, a feröerieket illene verni itthon, a görögöket meg azért kell mindenáron legyűrni, mert ha ők a csoportutolsók, akkor jó eséllyel pályázunk a legjobb csoport harmadik szerepére, az pedig egyenes kijutást eredményezne. Szerintem ezt el is érjük, és kijutunk az EB-re pótvizsga nélkül is. Reméljük egyébként, hogy Bódi Ádám kap kisebb-nagyobb szerepet majd, és tud is élni a lehetőséggel.

Redboy: A szigetlakók ellen kötelező 3 pontot várnék, mert akkor a pótselejtező már biztos lenne számunkra, valamint a hellének ellen csak a presztízsünk miatt sem ártana ponttal vagy pontokkal távoznunk. Ha kiharcolnánk egyenes ágon a részvételt az számomra egy csodával érne fel. De hát láttunk már csodákat például kis pályán a románok ellen is…

Vadmacska: Mint ahogy az összes magyar csapatot, úgy imádom a válogatottat is. Sőt még jobban! Nagyon szurkolok és csak remélni tudom a legjobbakat. Ott szeretném látni Magyarország nevét az EB-n így vagy úgy, és ehhez most úgy érzem minden megvan: jó csapat, lelkes szurkolók… Én azt mondom, most vagy soha! 2 győzelem és irány Európa!