LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

KörKérdés #8 – A szokás hatalma

korkerdes1Véleménye, gondolata mindenkinek van. Miért ne lenne ez másképp a LokiBlog stábjában? Rengeteget beszélgetünk, elmélkedünk a DVSC-ről napi szinten. Nem csak megírunk egy-egy cikket, de sokszor vérremenő viták folynak egy-egy témában. És ugyanezt látjuk a fórumokon, hozzászólásokban is. Idén így ismét frissítünk kicsit, és néhány hetente jelentkezni fogunk KörKérdés rovatunkkal. Felteszünk 6 kérdést, melyre a legtöbb szerkesztő cikk keretében válaszol, de ugyanígy kíváncsiak vagyunk arra, nektek mi a válaszotok ezekre. Úgyhogy ragadj billentyűzetet, olvass, írj, kommentelj! Lássuk, ki, hogyan élte meg az elmúlt időszakot! Jöjjön a nyolcadik rész!

1. Kérdés: Két győzelemmel kezdtük az évet, de a folytatásban nehezebb ellenfelekkel nézünk majd szembe. A Paks-Újpest-Felcsút elleni meccseken hány pontot remélsz?

JuveFan1897: Nincs mese, a hazai meccseinket innentől kötelező hozni, nem fér bele több botlás, így a Paks és a Felcsút ellen 3-3 pontra számítok. Az Újpest ellen általában két lehetséges forgatókönyv létezik a Megyeri úton: vagy nagy gólkülönbséggel szétverjük őket, vagy kikapunk, általában valami drámai forgatókönyv alapján. Mivel most az Újpest eleve jó formában van, így nem hinném, hogy lesimáznánk őket, de most valahogy azt sem érzem, hogy kikapnánk, szóval 0-0 lesz.

Csibu: A kezdés jó irány, meglátjuk, tudjuk-e tartani. Mindhárom mérkőzés veszélyes lesz a maga nemében. A Paks szívós csapat, mindig nehézkes meccseket játszunk ellenük, de talán kimondhatom, hogy kötelező a győzelem. Újpest ellen idegenben játszunk, ami önmagában is megnehezíti a dolgunk, de a liláknak egyébként is jól megy a játék, nem lennék elégedetlen az 1 ponttal. Majd itthon fogadjuk a Puskás Akadémiát, aki ellen általában csak 1-1 gól dönt, de a Vasas ellen látott csapat képes lehet győzni, 3 pontot várok. Úgyhogy a 9 pont már-már hihetetlen lenne, a 7 pontot remélek, ha az élmezőnyben akarunk lenni, az 5 pontot pedig csak akkor fogadnám el, ha mellette a játékunkra legalább nem lehet panasz. A 0-1-3-4 pontot csalódásként élném meg.

SiD: Hét pontra számítok, az Újpest elleni meccsen várok döntetlent. Hiába van elől a Paks, és hiába erősített jól a Felcsút, remélem, azokat a találkozókat be tudjuk húzni. Egyelőre úgy néz ki, hogy tényleg jól sikerült a felkészülésünk, a négy gólos Vasas elleni siker pedig még nagyobb lökést adhat. Ha véletlen a Paks ellen is sikerülne hasonló eredményt elérni (nyilván erre kicsi a sansz), az véleményem szerint az egész tavaszunkra jó hatással lehetne.

Enderson: Reálisan nézve az Újpest meccs lesz szerintem a legneccesebb (jó formában van a fővárosi csapat, idegenbe megyünk, ráadásul amúgy sem a kedvenc ellenfeleink), viszont arra látok esélyt, hogy a két hazai meccset – még ha szenvedve is, de – hozzuk, mert ez most presztízskérdés a klubnak az alacsony nézőszám és a rengeteg kritika miatt. Egyébként a tavalyi szezonban volt egy hatalmas győzelmi sorozatunk, nem tartom teljesen kizártnak, hogy most is ilyenbe kezdjünk, viszont egy meccs alapján nem vagyok benne biztos, hogy indokolt ez az optimizmus.

Lucas: Most elég erősnek érzem a csapatot arra, hogy legyőzzük itthon a Paksot (még ha nehezen is). Az Újpesti vendégjátékunk azonban más tészta, nem lennék meglepve, ha csak egy ikszre lennénk jók, vagy még rosszabb, ha alulmaradnánk a lilákkal szemben. AA Felcsút ellen pedig úgy érzem, hogy idén immár harmadszorra csak egy ikszre leszünk jók. Bódin kívül már az összes játékosunkat leigazolták, aki eddig gólt szerzett ellenük a Loki mezében (Zsidai, Castillion). Ez így legrosszabb esetben 4 pont, de ha az ellenfeleink rossz napot fognak ki, mi pedig jót, lehet 7 is.

Látens: Hét pontot remélek, s azzal már elégedett is lennék. A Paksot itthon elkapjuk, de az Újpest elleni fellépés nagyon nehéznek ígérkezik, ráadásul – bár sokat kozmetikáztunk rajta az elmúlt években – nem nyerni járunk a Megyeri útra. Egy esetleges győzelem ott hatalmas lökést adhatna, de ott max a döntetlent érzem reálisnak.

Redboy: Örömteli ez a két győzelem, de mégis azt mondom, hogy ha a Paks ellen olyan játékkal, mint a Vasas ellen az első félidőben nyerni tudunk, akkor valóban megindult valami pozitív a csapatnál. Ha nem, amit őszintén nem szeretnék, akkor csak egy fellángolás volt ez az egész. Mindent összevetve, ha 7 pontot tudunk abszolválni a következő 3 meccsünkön azzal elégedett lennék. A Puskás ellen természetesen kötelező lenne a győzelem több okból is, de főként a tavalyi 1-1 miatt nem ártana revansot venni.


2. Kérdés: A téli igazolásokkal több variációs lehetőség is nyílt a középpályánkon. Te hogyan állítanád össze ezt a csapatrészt?

holman_davidJuveFan1897: Bódinak és Holmannak bérelt helye lenne nálam, mint ahogy a jó formában lévő Vargának is. Djelmicet egyelőre nem láttuk, viszont nem is lesz könnyű dolga bekerülni, hiszen Bódi és Horváth a poszt riválisai, és mindkettő jó formának örvend. Az a helyzet, hogy látva a gyatra csatársorunkat, és a jó formában lévő középpályásainkat, simán kiállnék klasszikus csatár nélkül, mondjuk egy ilyen formációban: Djelmic, Varga, Szakály, Bódi – Holman – Horváth.

bodi_adam_2Csibu: Djelmicet még nem láttuk játszani, Varga pedig hosszabb kihagyás után tért vissza. Jovanovic és Szakály is képes volt a középpályán tőlük nem megszokott jó játékot mutatni, úgyhogy nagyon nehéz a kérdés. Mivel a mostani szisztéma bevált, hagynám érvényesülni a Jovanovic-Szakály-Bódi-Holman négyest. Örömteli, hogy Szakály/Holman helyére jó beszálló lehet Tisza, Bódi helyére a tavasszal pozitív megmozdulásokkal jelentkező Ferenczi, és az új igazolás Djelmic; Jovanovic helyére pedig Varga. Ez egy olyan középpályássor, amire mindig is vágytunk.

szakaly_peter_SiD: Ez egy nagyon jó kérdés, és nem is feltétlen tudok erre választ adni. Holman baromi jó igazolás volt, ezt előre tudtuk, és a Vasas ellen bizonyított is. Bódi egy fiatal tehetség még mindig, de kellő rutinnal, gyakorlatilag ő is kihagyhatatlan, még ha vannak is rosszabb meccsei. Varga szintén alapember lehetne, bár legutóbb nem játszott élete formájában, így az ő helyzetében már bizonytalan vagyok. Bár Zsidai hiányában nem igazán van konkurenciája (Jovanovicsot nem tekintem annak). Szakály és Ferenczi talán a két legnagyobb kérdés, egyikük az örök ígéret kategóriájából szeretne kitörni már évek óta, a másik edig évekkel ezelőtti formájába szeretne visszalendülni, mindkettejüknek szurkolok, meglátjuk, kinek sikerül.

ognjen_djelmicEnderson: Bár még nem láttuk Djelmicet, ha tényleg hozza azt a szintet, amit várunk tőle, akkor én egy Djelmic, Varga, Szakály, Bódi középpályás sort néznék meg a legszívesebben, ahol a két szélső cserélgeti az oldalt. Előttük Holman lehetne az árnyékék, csatárként pedig Horváth doktort is megnézném szívesen, mert úgy tűnik, hogy kezd magára találni, ráadásul szerintem neki az lenne a legideálisabb poszt, nem a középpálya széle. Csereként ott van Jovanovic, Ferenczi (aki hátha visszanyeri a formáját), de Horváth és Tisza is tud középpályán játszani.

varga_jozsef2Lucas: Bódi, Varga, Holman, Djelmics, ez így újra egy DVSC-hez méltó középpálya lenne. Szakályt padoztatnám, amíg meg nem találja a góllövő cipőjét, ha pedig még mindig itt játszana, Sós Bencét rendszeresen becserélném. Remélem hogy Holman egész tavasszal olyan elánnal fog küzdeni, mint eddigi két meccsén, Bódinak a csapat húzóemberévé kell válnia, Varga Józsi szereplése a megszokottságot és a stabilitást jelentené, Djelmnics pedig egy kiváló képességű légiós.

horvath_zsolt2Látens: Varga – Bódi, Holman, Szakály, Horváth Zs.

Redboy: Egyelőre hagynám ezt a felállást, hiszen a Szakály, Bódi, Holman trió nagyon is jól működött az angyalföldiek ellen. De ez nem jelenti azt, hogy későbbiekben például Djemic játékára nem lennék kíváncsi például Szakály posztján.

3. Kérdés: A régi, vagy a Tankcsapdás Loki induló tetszik neked jobban?

JuveFan1897: Nekem a régi is tetszett, de elfogultság nélkül mondhatom, hogy a Tankcsapdás induló a legjobb az összes magyar csapat indulója közül. Plusz ugye nehezen válik meg egy ember a jól megszokott, megszeretett dolgoktól, így nekem nagyon fájó ez, hogy nem hallhatjuk többé a Piros-fehért a meccseken. És bár mint említettem, a régi induló is jó volt a maga korában, kissé elavultnak érzem, így ha én döntenék, biztos felkérnék valakit/valakiket, hogy csináljanak egy modern, Lokihoz illő új indulót.

Csibu: A réginek megvan a maga bája, de a Tankcsapda indulótól vagyok képes akár tűzbe is tenni a kezem, azt dúdolom mindig, amikor meccsre tartok.

SiD: A Tankcsapdás egyértelműen jobban tetszett, bár gondolom az idősebb szurkolóknak a régihez több kötődésük van. Egyébként értetlenül állok amellett, hogy csak úgy visszavonta az együttes a dalt a Lokitól, ez szerintem nem a klubra nézve gáz, akár mekkora bajok is vannak a klubházban.

Enderson: Sokkal jobban szeretem a Tankcsapda indulóját, némi túlzással azon nőttem fel. Nagyon hiányozni fog ez a dal a meccsekről, bár van abban is igazság, hogy amit szimbolizál, már az is régóta hiányzik a Lokiból.

Lucas: Természetesen kívülről fújom mindkettőt, mindkettőt gyakran hallgatom akkor is, ha nincs meccs, de valahogy mindig is jobban szerettem a régit. Igaz, nem áraszt olyan erőt és nem olyan vérbeli rockzene, mint a Tankcsapdás, ugyanakkor a Piros-fehérben nincsenek meg azok az érzelmek, amikkel a régi át van itatva. Az olyan sorokkal, mint hogy „Ez egy örök szerelem, a Loki a kedvesem, nem hagyom el biztos sohasem” vagy az „A Nap másképp ragyog és az ég is másképp kék/ A szív másképp ver, ha a csapat pályára lép” nekem személy szerint sokkal könnyebb azonosulni. Nekem nem csak piros-fehér a vérem, hanem tényleg szeretem a Lokit. Úgyhogy a régit sokkal inkább magaménak és szívemhez szólónak érzem. Viszont ez meg kevésbé mondható indulónak, ez inkább egy dal.

Látens: Bírtam a régit is, de a Tankcsapda szerzeménye sokkal jobban tetszik, minőségibb alkotás.

Redboy: Nekem mindkettő egyformán tetszik, habár a P.Mobil-féle első induló engem jobban tűzbe hoz, mikor hallgatom.


4. Kérdés: Melyik a kedvenc Loki gólod?

JuveFan1897: Az összes olyan gól, ami nagy téttel bíró összecsapáson született. De hogy egyet kiragadjak, akkor legyen a Hajduk Split elleni Kerekes-féle csukafejes.

Csibu: Ami egyből bevillant az Varga gólja a BL-rájátszásban, egy sakk-matt helyzet a Győr ellen a 2-0-ás mérkőzésünkön 2011-ből, Kerekes csukafejese amivel 3-0 lett a Hajduk elleni első meccsünkön, valamint Kulcsár átemelős megmozdulása az Oláh Gábor utcai stadion búcsúztatóján. Nehéz közülük választani, és nem is akarok. Sőt, ha tovább kutakodnék, bizonyára lenne még olyan, ami akár ezeken is túlszárnyal. 🙂

SiD: Talán a Levszki elleni visszavágón Varga és Rudolf gólja holtversenyben. Mindkettő parádés volt, ráadásul a klub eddigi legnagyobb sikerét jelentették a BL csoportkörrel.

Enderson: A veretlen bajnoki szezonban a Győr ellen (2-0) szerzett „tiki-takás” Kulcsár gól.

Lucas: Mindig a következő, felelhetném viccesen és némiképp közhelyesen. A valóságban viszont nagyon sok kedvencem van, sok olyanom, amiknek már a gondolatától is elmosolyodok: ilyen például Balogh Norbi Skontonak lőtt csodagólja, Szakály 2012-es kupadöntős egyenlítő gólja, Coulibaly mesterhármasa a Pécs ellen idegenben, Nagy Zoli utolsó másodperces bombája a Kecskemétnek, meg még tíz másik. Nincs abszolút kedvencem.

Látens: Mindig beleborzongok, ha felidézem Varga gólját a BL playoffban, ergo az mindenképp. Balogh Norbi Skonto elleni találata a másik, mert olyan parádés technikai kivitelezést ritkán látni magyar pályán.

Redboy: Több is van, de nem szeretném most rangsorolni ezeket, de Varga Józsi Levszkinek lőtt gólja örökre az emlékezetemben van, miként Bodnár „Boci” hatalmas szófiai bombája is ezen a képzeletbeli listámon helyt kap. Valamint a Hajduk elleni Kerekes Zsombis csukafejes is ilyen még. De még sorolhatnám… Szerencsére vannak szép számmal ilyenek a múltból és remélem még lesznek a jövőben is…

5. Kérdés: Van valami meccshez kötődő rigolyád vagy kabalád, ami egy meccsnézés előtt/közben elmaradhatatlan?

sal1JuveFan1897: Van egy sálam, amit még 2003-ban kaptam, anélkül nincs meccs, még 40 fokban is a nyakamban lóg. Sajnos előfordult már párszor, hogy otthon felejtettem, főleg idegenbeli túrák alkalmával, olyankor hiányérzetem van az egész meccs alatt. Emellett nem vagyok nagy sörkedvelő, de meccsnézésnél elmaradhatatlan „kellék”, akár élőben, akár TV-ben nézem. Illetve ez nem tudom mennyire számít rigolyának, de a meccs előtt másfél órával már frissítgetem az adatbankot a kezdőcsapatokat várva.

sapkaCsibu: Ha szurkolóként és nem a sajtóban veszek részt a találkozón, elmaradhatatlan kellékem a piros-fehér vikingsapkám, illetve szeretem megtippelni, hogy a tizenegyest hova rúgják a játékosok, 60-70%-ban el is találom.

SiD: Nem igazán.

Enderson: Nincs, viszont megfigyeltem, hogy idén három meccsen lőttünk hazai pályán egynél több gólt: Békéscsaba (7-0), MTK (3-1) és Vasas (4-0). Pont erre a három hazai meccsre nem tudtam kimenni, ha tehát nem tudok egy hazai bajnokin ott lenni, akkor sok gól várható. Remélem, hogy ez a sorozat megszakad, és velem együtt is tud majd gólokat rúgni a csapat, nem csak nélkülem…

Lucas: Régen, fiatalabb koromban nagyon sok volt: mindig csak a kedvenc sálamban mehettem meccsre, az Oláh Gabira menet, mikor a Vidámpark felől közelítettem meg a stadiont, volt egy fatönk, amin mindig meg kellett újra kötnöm a cipőmet, soha nem mentem az Ötholdas Pagony játszótér mögött, és így tovább. Ma már a legtöbbről leszoktam, de pár mellett mind a mai napig kitartok: a tizenegyest csak olyan pózban nézhetem, mint amilyenben akkor voltam, mikor befújták. Tehát ha éppen álltam, akkor állnom kellett, ha épp ültem, akkor akkor is ülve kell maradnom, ha körülöttem mindenki más felállt. Máskülönben kihagyjuk, sajnos legalább 3 büntetőnk maradt már ki emiatt, mióta meccsre járok. Illetve a mai napig jósolok az utolsó zenének a szövegéből, amit aznap hallok a meccs előtt. De nem vagyok tökéletes benne, egyszer például a Loki-Újpest 0:1 előtt félreértelmeztem Amelia Lily – You bring me joy című számát. Azt hittem, hogy ma örömöt hoznak nekem a srácok, de a második sora az a számnak, hogy „You bring sadness”. Ennek megfelelően alakult a meccs…

Látens: A meznek rajtam kell lennie ha meccsre megyek. Az MTK elleni 2012-es MK döntőre egy tárgyalásról mentem, elhúzódott, így nem volt időm már hazaugrani a mezért, teljesen kivert a víz, kénytelen voltam venni egy másikat. S bejött, igazi babona generáló meccsen győztünk. 🙂

Redboy: A Loki sálam nélkül nem nézek meccset sose plusz mindig eszek valamit, mikor nézem a meccset.

all-sports-banner

6. Kérdés: A focin kívül van-e még olyan sportág, amit kiemelt figyelemmel követsz?

JuveFan1897: Semelyik másik sportághoz nem kötődöm úgy, mint a focihoz, így kimondottan nem is követek mást. Érdekel persze néhány másik sport, ilyen például a Darts, amire pár éve kaptam rá, vagy az NFL, ott viszont csak a Super Bowlt vagyok képes végignézni. Emellett nagy téttel bíró magyar csapathoz kötődő sportágak meccseit is megnézem, ha úgy adódik, gondolok itt elsősorban a kézi- és vízilabda válogatott meccsekre. Emellett természetesen az olimpiát mindig kiemelt figyelemmel követem. Fun fact: Közel tíz évig teniszeztem, de tévén keresztül képtelen vagyok akár csak egy meccset is megnézni.

Csibu: Válogatott és nemzetközi tornákkal kapcsolatban mindenevő vagyok, ha a magyar csapat játszik. A vízilabdához érzelmi szálak fűznek (12 év vízilabdás múlt van mögöttem), Szolnoki származású lévén mindig kellemes emlékek fognak fűzni az Olaj bajnoki címeihez és a debreceni négyesdöntőhöz, a kézilabda- és futsalmeccsek gólgazdagságukkal és izgalmakkal teli perceikkel szegeznek a pályára, vagy a képernyő elé. Talán amit a foci mellett még nagyon kiemelnék, az az NFL. Az egyik legfantasztikusabb sportnak tartom, kár, hogy mostanában ott is sokszor a bírók a főszereplők.

SiD: A jégkorongot nagyon szeretem, de szívesen nézek biatlont és cselgáncsot is. Emellett ahol magyar érdekeltség van (pl. válogatottak, vagy egyéni sportban magyar versenyző), azt bármikor megnézem, sportágtól függetlenül. Illetve tavaly rákaptam a különböző esport versenyekre is, a nagyobb eseményeket ott is nyomon követem.

Enderson: Nem igazán, nálam a sport szinte teljesen egyenlő a focival. Néha egy-egy teniszmeccsbe belenézek, de az sem tud annyira lekötni.

Lucas: Olyan, amit kiemelt figyelemmel követnék, nincs. Régóta hívnak már kézimeccsre, és Istenúgyse, egyszer el is megyek majd. De nincs más, ami annyira megmozgatna, mint a foci vagy a futsal. Pár éve még egy csomó autóversenyt néztem, de mióta folyton Hamilton nyer, már a Forma-1 is dögunalom. De ha izgalmasabb lesz és megerősödik Vettel csapata, a Ferrari, akkor ismét nagy F1-es leszek. Ezen kívül ha Olimpia van, igyekszek minden magyar érdekeltségű versenyszámot megnézni.

Látens: Csapatsportok terén gyakorlatilag mindenevő vagyok. De igazán kiemelt figyelemmel még a jégkorongot és az NFL-t követem.

Redboy: Kézilabdát, vízilabdát, futsalt, síugrást,rallyt, salakmotort, snookert, dartsot és Forma 1-et is nézek többek között. Egyszóval majdnem hogy mindenevő vagyok ezen a téren. Mindegy, csak sport legyen…