LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Gólsémáink #2

coulibaly-gól2

Az előző héten új sorozatot kezdtünk, amelyben olyan Loki gólokat kerestünk, melyek nagyon hasonlítanak egymásra. Sidibe, Tisza és Szakály után ezen a héten Adamo Coulibaly, Kulcsár Tamás és Bódi Ádám gólsémái kerülnek sorra. Adamo Coulibaly a távozása előtti években számtalan góllal örvendeztetett meg minket, melyek közül akad pár eléggé emlékezetes. Ezzel kapcsolatban elsőnek egyből egy kis feladvánnyal szeretném kezdeni.

Mi az a játékhelyzet, amelyben az ellenfél egy, meghatározott poszton játszó labdarúgójának a hibáját kihasználva lehet gólt szerezni, de ilyen gól eléggé ritkán szokott születni, Coulibaly mégis hármat is jegyzett ilyenből debreceni pályafutása során?

További segítség: az egyiknél ifj. Knézy volt a kommentátor, és sokak számára emlékezetes módon a következőket mondta: „Jajj, nagyon nagy baj!”

Ha valakinek még mindig nem dereng, akkor azt is elárulom, hogy ezzel a góllal vertük idegenben 1-0-ra a Videotont abban a szezonban, amikor veretlenül bajnokok lettünk. A Videoton hibázó játékosát pedig Bozovicnak hívták…

Elsőnek tehát olyan Coulibaly találatokat gyűjtöttem össze, amelyeknél a kapus hibázott, rossz helyre passzolt, és ezt kihasználva csatárunk gólt tudott szerezni. Adja magát az újabb feladvány: melyik két másik együttes ellen szerzett ilyen módon gólt játékosunk?

Az egyik megoldás viszonylag könnyű, mert szerintem az egyik legszebb gólja Adamonak, amit a Loki színeiben ért el. A másik viszont eléggé régen, még Herczeg András idejében született.

Az elsőhöz segítség lehet, hogy a hibázó játékos azóta már egy nagy, fővárosi riválisunkat erősíti, míg a második egy mindig parázs hangulatú rangadón született.

Adamo Coulibaly – I (Kapus rossz helyre passzol) 

Kezdjük azzal a videóval, amelyen már nem kell gondolkodni, mert lelőttem a poént: Videoton-DVSC 0-1. Külön érdemes Bouadla reakcióját figyelni a gól után…

Lássuk a következő helyes megfejtést:

Végezetül a legnehezebb feladványra a megoldás:

(0:30-tól)

Érdekes egyébként ez a jelenség, mert a játékosok többsége nem mondhatja el magáról, hogy pályafutása során három alkalommal is a tizenhatoson kívülről az üresen maradt kapuba továbbítva szerzett gólt.

Térjünk át egy szokványosabb gólsémára, amilyen gólból eléggé sokat látni, Coulibaly azonban ebből is többet szerzett az átlagosnál.

Adamo Coulibaly – II (Szöglet utáni kavarodás)

A veretlen bajnoki szezonban két nagyon fontos gólt szerzett ilyen szituációból, mindkét meccsen idegenben nyertünk 2-1-re, ráadásul ezek a mérkőzések nagy rangadók voltak.

(a videó elején)

(4:54-től)

A következő idényben is folytatta ezt a sémát Coulibaly, ráadásul ezek a meccsek is rangadók voltak, ebben az évadban azonban egy komoly vereségsorozatba szaladtunk bele, így ezen két gól egyike sem ért pontot.

(a videó elején)

(1:10-től)

Ekkoriban tehát lehetett arra számítani, hogy szögletből Coulibaly bármikor betalálhat. Ez is jelzi, hogy mennyire jól érezte a kaput támadónk.

Végezetül nézzük azt a gólsémáját Coulibalynak, amely a legtöbb örömöt okozta nekünk, szurkolóknak; többek között ennek köszönhetjük a Győr elleni Magyar Kupa győzelmet is.

 Adamo Coulibaly – III (Csel, futás, gól)

Kezdjük a „csúcson”: a 2012-2013-as szezon borzalmas bajnoki szereplését már csak egy esetleges kupasiker kompenzálhatta. (Ezt felidéző írásunkat nem is olyan régen olvashatták kedves Olvasóink.) A döntőben azonban vezetést szerzett a Győr, így félő volt, hogy ez a hajó is elúszott. Azonban jött gólkirályunk, Coulibaly, és egy védő lábán megpattanó lövéssel egyenlített. A hosszabbítás sem ígért azonban sok jót a számunkra, nem érződött az erő a csapat játékában. Ekkor azonban Bódi indította Coulibalyt… A többi pedig már történelem.

(1:36-tól)

Nem ez volt azonban az első eset, amikor Coulibaly megkerülte kívülről a védőjét, elnyomta és lefutotta, majd a kapus mellett az alsóba lőtt. Két korábbi bajnokinkon is láthattunk már tőle hasonló gólt.

(1:19-től)

Azt írtam fentebb, hogy nem ez volt az első ilyen gólja csatárunknak, azonban fontos megjegyezni, hogy nem is az utolsó. A Lens színeiben, a francia első osztályban is jegyzett ugyanis egy hasonló találatot.

Sőt, akik látták a DVSC-Paks mérkőzést két hete, vagy legalább az összefoglalóját, azok emlékezhetnek, hogy ugyanilyen elfutásból azon a meccsen is helyzetbe került Coulibaly, de kiszorított helyzetből a kapusba lőtt.

∼•∼

Következő alanyunk Kulcsár Tamás. Lehet, hogy páran már azon is felhördülnek, hogy vele kapcsolatban gólokról beszélünk (főleg a legutóbbi Újpest meccsen mutatott teljesítménye után), de az a helyzet, hogy néha elkapja a fonalat, és olyankor gyönyörű dolgokat is képes produkálni. Lássunk párat ezek közül.

Teljes körűen nem foglalkozom a góljaival. Nem kerültek be például az összeállításba az átemelős góljai (2011-2012: DVSC-Videoton 2-1; 2013-2014: DVSC-Kecskemét 5-0), mivel a szituációk között eléggé sok eltérés volt. Hasonló módon azokat a gólokat is kihagytam, amikor egy-egy gyönyörű passzjátékot követően érkezett középen Kulcsár és a kapuba gurított. Ezek a gólok ugyanis helyet kapnak majd egy későbbi cikkben. Lássuk tehát a „maradékot”.

Kulcsár – I (Lesipuskás-becsúszós)

Ha már Sidibe kapcsán említettük, hogy előszeretettel szerez becsúszva gólokat, akkor ugyanezt némi megszorítással Kulcsárról is elmondhatjuk. Az alábbi két videón két, kísértetiesen hasonló Kulcsár gól következik:

(a videó elején)

Mindkét gólnál megelőzte a védőt, és becsúszva az üresen maradt kapuba lőtte a labdát.

Kulcsár Tamás – III (Kapáslövés)

Érdekes módon Kulcsár rengeteg gólt szerzett az elmúlt idényekben kapásból, általában laposan előtt lövésekből. Nézzünk párat ezek közül:

Kísértést éreztem arra is, hogy Kulcsár „kihagyott helyzet”-sémáit is elemezzem, de aztán úgy döntöttem, hogy egyszer az még megér majd egy hosszabb cikket is…

∼•∼

Mai utolsó alanyunk Bódi Ádám. Az elején szeretném jelezni, hogy bizonyos góljai nem ebben, hanem a következő cikkben kapnak majd helyet.

Bódi Ádám – I (Szabadrúgás a rövid sarokba)

A veretlen bajnoki idény elején egymás után két bajnokinkat is Bódi szabadrúgásával nyertük meg, mindkét esetben a rövid sarokba csavart. Sajnos az azóta eltelt idényekben csupán egy bajnoki gólt szerzett szabadrúgásból, ami jelentős visszaesés…

(5:00-tól)

(2:06-tól)

Bódi Ádám – II (Visszacsel és lövés)

Bár van némi különbség a két gól között, de a visszacsel nagyon hasonló, ezért kerültek fel ezek a találatok a listára.

(4:11-től)

Bódi Ádám – III (Újpest ellen pattogós lövés a hosszú alsóba)

A veretlen bajnoki szezon (mindig ide kanyarodunk vissza) arról is emlékezetes lehet, hogy minden nagy riválisunkat (FTC, Újpest, Videoton, Győr, Diósgyőr) sikerült oda-vissza legyőzni. Különösen kellemes emlék lehet a két Újpest elleni meccs (főleg az idegenbeli 5-1), már csak azért is, mert a lilák mumusaink voltak eddig a szezonig. Bódi mindkét győzelemben kulcsszerepet játszott, ráadásul külön gólsémára állt rá az újpestiek ellen…

(0:47-től)

(1:44-től)

A következő héten egy Top 10-es listával várjuk kedves Olvasóinkat, amely a 10, egymásra leginkább hasonlító Loki-gólt tartalmazza majd az elmúlt évekből. Ezeket akár el is nevezhetjük ikergóloknak, mert sokszor annyira hasonlítanak egymásra.

Végezetül szeretném megjegyezni, hogy a Nyíregyháza elleni hétközi 5-0-ás kupameccsen is tovább építette a csapat a gólsémáit, Tisza Tibor ugyanis a Békéscsaba elleni 7-0 során szerzett gólját másolta le, míg Takács Tamás a 3. góljánál a saját első találatát utánozta. A történet tehát tovább íródik…

Enderson