LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A Nagyerdei Stadionban jártunk

borito

Alapesetben ezzel a kijelentésünkkel nem mondunk újat, hiszen hétről hétre ott vagyunk a lelátón, és szurkolunk. Most azonban a Puskás Akadémia meccs előtt egy exkluzív stadiontúrán vehettünk részt, mely szorosan kapcsolódott két héttel ezelőtti cikkünkhöz. Akkor Krecz Tibor, az MSE Kft. marketingvezetője arra kérte azokat, akik kételkednek a nézőszámok pontosságában, hogy a meccs előtt 45 perccel legyenek ott a főbejáratnál, és megmutatja nekik a rendszer pontos működését. Így történt hát, hogy blogunkat képviselve Lucas és Sammy öt másik olvasónkkal együtt megszemlélhették a nézőszámlálás fortélyait.

Egy rövid terepszemle után megtudtuk hogy kik és min dolgoznak a mérkőzések alatt a stadiont üzemeltető személyek közül: van többek közt IT vezető, jegymenedzser, kapcsolattartó a kiemelt ügyfelekkel, egyszóval egy komplett kis csapat dolgozik azon, hogy minden rendben menjen a mérkőzések előtt, alatt és után.

kep1A központban folyamatosan figyelemmel követhető a hazai pénztárak kameraképei, így szükség esetén átcsoportosítások végezhetők. Ahogy Krecz Tibor fogalmazott, a stadion egy „okosház”: három laptopról az egész stadion fűtése, szellőzése, világítása vezérelhető. Ráadásul minden időzíthető, így például be lehet állítani, hogy a szellőzés egy előre megadott időintervallumban (mondjuk meccsek idejében) működjön. Tehát gyakorlatilag minimális felügyelettel, akár távolról is vezérelhető a stadion teljes üzemeltetése. Emellett olyan biztonsági megoldásokkal van felvértezve szerény kis hajlékunk, hogy egy pillanatnyi, vagy akár 4-5 perces áramkimaradás sem okoz gondot, ahogy a túra során elmondták, volt is már rá példa, hogy mérkőzés közben elment az áram, a nézők és a játékosok pedig ebből semmit nem érzékeltek.

És akkor magáról a beléptetésről. Egyrészről folyamatosan nyomon követhető, hogy melyik kapunk hány ember lépett be a stadionba, így például azt is láttuk, hogy adott pillanatban egy perc alatt 28 ember jött be, ezek közül pedig ki melyik kapun lépett be a stadionba. Bár mostanság sajnos nincs rá szükség, az is megoldható valós időben, hogy feltorlódott sorok esetén kiterjesztik a beléptetőkapu működését, így például aki mondjuk a 14-15-ös kapun mehetne be, az ilyen esetben a többi kaput is igénybe veheti.

kep2A nézőszámokba kizárólag azokat számolják bele, akik vendégnek számítanak, tehát jegyet váltottak, bérlettel rendelkeznek, páholyuk van. Így a biztonsági és kiszolgáló személyzet, illetve természetesen maguk a játékosok és stábtagok sincsenek beleszámolva a véglegesen megadott összesített nézőszámban. Ezen kívül még szintén fontos, hogy a bérleteseket nem számolják bele alapértelmezetten a nézőszámba, csak azokat, akik ott vannak a helyszínen. Tehát nem igaz az a teória sem, hogy azért írnak ki túlzónak tűnő számadatot, mert beleszámolták azokat a bérleteseket is, akik el sem jöttek a mérkőzésre. Ugyanez igaz természetesen a jegyet váltókra is, tehát nem az eladott jegyek számát adják hozzá a nézőszámhoz, hanem akik ténylegesen beléptek valamelyik beléptető kapun. Így amikor a félidő derekán kiírják a kivetítőre a nézőszámot, akkor az a tényleges, valós nézőszám, darabra pontosan annyi fizető néző tartózkodik a stadionban, nincsenek kerekítgetések, szépítgetések.

A 2000 bérletesből nagyjából 1000 jár napjainkban meccsre, ami nagyon kevés. Ehhez jön még, a mérkőzésre belépőket váltó szurkolók, akik sajnos szintén nem túl nagy számban képviseltetik magukat. Most szombaton például nagyjából 30 perccel a kezdés előtt 675 értékesített belépő volt, ami rendkívül alacsony szám. A hivatalos nézőszám végül 2311 volt a Felcsút elleni meccsen, a stadion tehát nagyjából 10%-os kihasználtsággal működik, és nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy ilyen számadatokkal bizony nem nyereséges a stadion üzemeltetése… Gondoljunk csak bele: a stadiont akkor is olyan hőmérsékletűre kell felfűteni, akkor is annyi lámpatestnek kell világítania, és a fűszolárium, illetve a pályafűtés is (ami óránként 600 kW-ot eszik) ugyanúgy működik, ha 2000 ember van kint, mintha 20 ezren lennének. Spórolni tehát nem nagyon lehet. A meccsrendezéssel kapcsolatban ráadásul minden költség az MSE Kft-re hárul, a DVSC csupán a biztonsági személyzet alkalmazásáért felelős.

Itt kiemelnénk, hogy az MSE Klaszter Kft. teljesen külön működik a DVSC-től. Így amikor az üzemeltetőn kérik számon a marketingtevékenység hiányát, akkor azt érdemes tudni, hogy papíron a DVSC felelőssége lenne, hogy kicsábítsa a nézőket a stadionba, hiszen ha nincs jó foci, nincsenek nézők sem. Ekkor hiába kampányol az üzemeltető, hogy jöjjenek az emberek meccsre, nem fognak. Emellett persze ne menjünk el a saját felelősségünk mellett sem: kell-e ennél jobb szereplés, mint amit eddig tavasszal bemutattunk? Aligha, és mégsem tisztelték meg háromezren sem a csapatot a hétvégi bajnokin.

kep3És még ennyi nézővel sem egyszerű az üzemeltető dolga, hiszen a szurkolók az ő, és a saját helyzetüket is megnehezítik azzal, hogy a mérkőzés előtt 5-10 perccel jelennek meg, és váltanak ki jegyet. Sokan még az Oláh Gabis időszakhoz vannak szokva, itt azonban más a helyzet. Most a regisztráció miatt lényegesen több időt vesz igénybe egy jegy kiállítása (pláne ha még az embereknek kártyát is kéne kiváltani a meccs előtt), ezért fordulhat elő az, hogy a meccs kezdete után 10-15 perccel még sokan a pénztárakban állnak. Így mi a magunk részéről azt tudjuk tanácsolni mindenkinek, hogy vagy elővételben vegye meg a jegyét (online, a stadion jegyértékesítő oldalán, vagy személyesen a stadion pénztáraiban, a shopban), vagy érkezzen korábban, a meccs előtt 30-40 perccel, és akkor egészen biztosan beér a kezdősípszóra.

Egy szóval lehet rugózni a nézőszámokon, hogy annyian vagyunk-e, mint amennyit kiírnak, de amíg ilyen kevesen járnak meccsre, addig teljesen felesleges. A kialakult helyzetért sok mindenki felelős, erre majd a pár hete meghirdetett kérdőívünk is választ fog adni. Nyilván van felelőssége az MLSZ-nek, a kártya és a regisztráció miatt, van felelőssége a klubnak a gyenge kommunikáció miatt (nem, nem akkor lesz jó foci, ha lesznek nézők, hanem fordítva), és felelősek vagyunk mi, szurkolók is. Nyilván nehéz visszaszerezni az emberek bizalmát, de azt gondolom, hogy a csapat jelenlegi szereplése már pozitívumnak tekinthető, és jóval több nézőt érdemelnének a játékosok. Úgyhogy mi a magunk részéről továbbra is arra biztatunk mindenkit: járjatok Loki meccsre, és szurkoljatok a csapatnak! Most tényleg megérdemlik!

(A túra létrejöttéért köszönet jár Krecz Tibornak, valamint a stadionban dolgozó személyzetnek, akik készségesen mutattak meg nekünk mindent. A beszámoló Lucas és Sammy tapasztalatai alapján készült.)