LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

KörKérdés #9 – Pozitív és negatív

korkerdes1Véleménye, gondolata mindenkinek van. Miért ne lenne ez másképp a LokiBlog stábjában? Rengeteget beszélgetünk, elmélkedünk a DVSC-ről napi szinten. Nem csak megírunk egy-egy cikket, de sokszor vérremenő viták folynak egy-egy témában. És ugyanezt látjuk a fórumokon, hozzászólásokban is. Idén így ismét frissítünk kicsit, és néhány hetente jelentkezni fogunk KörKérdés rovatunkkal. Felteszünk 6 kérdést, melyre a legtöbb szerkesztő cikk keretében válaszol, de ugyanígy kíváncsiak vagyunk arra, nektek mi a válaszotok ezekre. Úgyhogy ragadj billentyűzetet, olvass, írj, kommentelj! Lássuk, ki, hogyan élte meg az elmúlt időszakot! Jöjjön a kilencedik rész!

1. Kérdés: Mit gondolsz, mi lehet az oka, hogy a parádés kezdet után ismét az őszihez hasonló gyenge produkciót mutattunk? Aligha felejt el egyszerre ennyi játékos három nap alatt focizni…

JuveFan1897: Megvan a véleményem a Honvéd meccsről, inkább nem is írnám le, mert még valaki(k) a fejemet vennék… Maradjunk annyiban, hogy elég látványos volt a különbség a szombati Kispest, és a szerdai Fradi meccs között. A Vasas meccset pedig szerintem félvállról vettük, plusz a talaj és a kiállítás sem nekünk kedvezett.

Csibu: Jómagam sem tudom, az összeesküvés-elméleteket pedig nem szeretem. Az biztos, hogy a mutatott játék tudatos válaszreakció volt valamire. Hogy ez a valami csupán az aznapi ebéd, az öltözőben elsütött rossz poén, a rosszul megválasztott taktika, az ellenfél letaglózó első gólja, vagy ennél valami sokkal fajsúlyosabb dolog? Engem, mint szurkolót nem érdekel. Azért kapnak fizetést a játékosok, az alkalmazottak, hogy megoldják és legalább 90 percekre elfelejtessék velünk ezeket.

Enderson:  Ezt a meccset elnézve nem tudom elképzelni, hogy ez véletlen legyen. Sok rossz teljesítményt láttam már, de ilyen botrányosat csak ritkán. Nekem kicsit úgy tűnt, hogy valamiért nem akartunk focizni. Az okait lehet, hogy jobb nem tudni, főleg annak tükrében, ahogy pár nappal később a sokkal erősebb Fradi ellen játszottunk…

Lucas: Szerintem ismét kiütközött, hogy mentálisan nem tudunk felnőni ahhoz a feladathoz, hogy a bajnokságban egy olyan sorozatot produkáljunk, ami pár éve azért még ment, gondoljunk csak a veretlen bajnoki szezonunkra, illetve az azutáni idényekre, amikor mindig volt legalább egy-két, több hónapig tartó jó szériánk. Szerintem a fejünkbe szállt a siker, lenéztük a Vasast, aztán pedig a Kispestet is. Innen pedig nehéz lesz már visszatalálni a helyes útra.

Látens: Minden magyar csapatra jellemzőek ezek az érthetetlen fordulatok. Mitől lenne pont az idei Loki kivétel? Ez a Honvéd elleni performansz különösen elgondolkodtató, ezt aláírom, de egy ilyen meccsből még messzemenő következtetéseket nem vonnék le. Rossz felfogásban mentünk ki, többen roppant gyenge napot fogtak ki, a Honvéd pedig megérezte a vér szagot, s könyörtelenül büntetett. Miképp nyertünk relatíve simán meccset nem igazán jól focizva, most kaptunk egy csattanós pofont. Egyelőre nem látnék bele többet.

SiD: Egyelőre nem aggódok ezen, a Fáy utcában szerintem azon a talajon nem meglepő, hogy nem tudtunk győzni, a Honvéd elleni meccsel pedig úgy vagyok, hogy mindenkinek lehet rossz napja. Az előttünk álló pár meccs fogja jobban megmutatni, hogy ténylegesen visszatér-e az őszi értékelhetetlen teljesítményünk, vagy a tavasz eleji formánkhoz találunk vissza.

Redboy: Nem szeretnék összeesküvés elméleteket gyártani, de több mint gyanús volt a Honvéd elleni megalázó zakót hozó 90 percünk. De szeretném azt hinni, hogy csak némi mentális problémája volt aznap a fiúknak. Ezen felül úgy érzem, hogy egy kicsit nagy mellénnyel is álltunk ki az angyalföldiek és a kispestiek ellen, hiszen ha a rend van fejekben és alázatosak vagyunk, akkor úgy küzdünk és játszunk, ahogy azt tegnap tettük a Fradi elleni kupa elődöntőn.

logok

2. Kérdés: A következő négy bajnoki meccsünk sorban: MTK (i), Paks (i), Fradi (o), Videoton (i). Borzalmasan nehéz sorolás, de te hány pontra számítasz?

JuveFan1897: Ha azt a Lokit látjuk majd, amelyik a tavasz elején játszott, akkor jó eséllyel minimum 6-7-et, de ha az elmúlt meccseken látott csapat játszik majd, akkor maximum 2-3-t. Mentálisan, és fizikálisan is hatalmas bajok vannak, az már az első két tavaszi meccsen kiderült, hogy pocsék az erőnlétünk, a 60. percre elfárad mindenki, és nyilván ezen nem segít, hogy heti két meccset játszunk folyamatosan.

Csibu: Ha nincs ez a Honvéd elleni meccs, bizakodnék. Így most nem bizakodok. A kardomba sem dőlök, mert az MTK ellen nem fogunk kikapni, a Paks jelenleg simán verhető, a Fradi addigra már talán hivatalosan is bajnok lesz, a Videoton pedig szintén rossz formában van. De ha ezen meccsekből mondjuk 2-3-t elvesztünk, az sem számít, benne van a pakliban. Most nem a szerzett pontok érdekelnek, hanem az, hogy milyen játékot nyújtunk. ha az rendben lesz, elégedett leszek.

Enderson: Ha valamiért véletlenül megint megjön a kedvünk a játékhoz, akkor eléggé jó eredményeket is elérhetünk. Az MTK és a Paks ellen egyébként döntetlent várok, míg a másik két meccsből szerintem a Fradi ellen több esélyünk lesz jó eredményt elérni, mint a Vidi ellen.

Lucas:  A Fáy utcai Stadion füvén nem hinném, hogy nyerni tudnánk alig pár héttel a Vasas elleni borzalom után, így maximum egy pontra számítok az MTK ellen. Paksra se győzni járunk, mindig megszenvedünk a pályájukon, ott is legfeljebb egy pontra számítok. A Fradit se sikerült még soha megverni a Nagyerdei Stadionban, így sajnos azoon a meccsen se merek 3 ponttal számolni, legfeljebb eggyel. Hogy a Vidi ellen idegenben mire leszünk képesek, az egy nagy rejtély számomra, ott sincs minden rendben. De ha abból indulunk ki, hogy ősszel egy évtizedes mélyponton lévő Vidi is megvert minket, akkor megint pesszimistává válok. 6 pontnál szerintem semmiképp sem szerzünk többet, de valószínűbb, hogy az az elkövetkező 4 meccsen megszerzett pontjaink inkább 2 és 4 között fognak mozogni.

Látens: Kettőt behúzunk, mert ezek a meccsek mintha jobban felpörgetnék a srácokat.

SiD: Nagyjából megjósolhatatlan, hogy hogyan fogunk szerepelni ezeken a mérkőzéseken. Legrosszabb esetben akár három vagy egy ponttal is kijöhetünk a végén, de ha optimistán állok hozzá, azt mondom akár a nyolc is összejöhet. A tényleges eredmény valószínűleg a kettő között lesz majd valahol.

Redboy: Viccesnek hathat, de 5-6 pontot remélek a 4 meccsből. Az MTK ellen szerintem 1 pontra jók lehetünk csakúgy, mint a Paks ellen. Ha a „zöld-fehérek” addigra „megnyerik” a bajnokságot természetesen akármi lehet annak a találkozónak a végkimenetele, miként számomra igencsak kérdéses a székesfehérvári kirándulásunk vége is.


3. Kérdés: Melyik játékosunkban csalódtál a legnagyobbat pozitívan/negatívan az elmúlt időszakban?

meszaros_norbert_2JuveFan1897: Pozitívan egyértelműen Mészárosban, sokat javult őszi teljesítményéhez képest tavaszra. Szakály is végre legalább elfogadhatóan játszik, bár nagyon messze van még ez egy csapatkapitányhoz és húzóemberhez méltó teljesítménytől, illetve Ferenczinek is voltak jó meccsei a tavasszal. Negatív tekintetben sajnos Varga viszi a prímet, szerintem nála mentális gondok lehetnek, vélhetően közre játszik a csalódottság, hogy nem tud külföldre igazolni, illetve hogy vélhetően nem lesz ott az EB keretben sem. Az újak közül Holman eddig azt nyújtja, amiért szerződtettük, Takács eddig pozitívum, Djelmicset viszont keveset láttuk, és az eddigiek alapján sajnos nem úgy tűnik, hogy hosszú távon erősítésként számolnánk vele.

takacs_tamas2Csibu: A Pozitív csalódások közé sorolnám Takács Tamást, ha nincs az a buta piros lapja, illetve Szakályt, aki viszont „csak” kezdi visszanyerni régi formáját. Így viszont Ferenczi Jánost emelném ki, aki idén tavasszal tőle már rég elfeledett produkciót nyújt. Nagy negatív csalódást kevésbé tudnék mondani, nyilván a pályán nyújtott teljesítménye alapján Kulcsár óriási citromot érdemel, de inkább Sidibét mondom, aki, ha a kapu előtt nem is annyira aktív (ennek ellenére mondjuk idén már 2 gólnál jár), védekezésben nyújtott teljesítménye eddig kiemelkedő volt – most viszont már abban is akkorákat bakizott, ami miatt nálam ő az elmúlt időszak legnagyobb csalódása.

Enderson: A Honvéd meccs után nehezemre esik pozitív dolgokról beszélni, de Takács és Holman egyértelműen igazolták eddig, hogy erősítést jelentenek. Ezen kívül Szakály is kezdi visszanyerni a régi formáját. Kulcsár viszont a korábbiaknál is felháborítóbb teljesítményt nyújt.

brkovics_dusan_1-1Lucas: Pozitív csalódásnak Takács Tamást hoznám fel. Egyike voltam azoknak, akik elég borúsan látták, sőt, igen rövidnek jósolták debreceni pályafutását. Ő viszont ránk cáfolt, mikor egy héten belül 4 gólt szerzett a Nyíregy és a Felcsút ellen. Számomra tehát bebizonyította, hogy nem reménytelen eset. Ugyanakkor az elmúlt néhány meccsen nyújtott produkciója (0 gól és még egy kiállítás is) ismét aggaszt. Negatív csalódásként pedig Dusan Brkovicsot mondanám: amit eddig nyújtott a tavasszal, az nekem a legkevésbé sem tetszik, nem ezt szoktuk meg tőle. Gyakorlatilag lesüllyedt Mészáros szintjére.

varga_jozsef2Látens: Takács Tamás eddig kellemes meglepetés, mondjuk nem volt nehéz meghaladnia a várakozásaimat. 🙂 Ugyanakkor óvatos lennék vele kapcsolatban, láttunk már ilyet nem egyszer. Nem hiszem, hogy konzisztensen rugdosná a gólokat. De szerencsére nem is egy használhatatlan játékos. Fájdalmas látni nekem, hogy Varga Józsi ennyire nem találja korábbi önmagát. Másfelől Korhut mutatott játéka csalódás számomra.

SiD: Ha az egész tavaszt nézem, akkor Mészáros és Ferenczi játéka nekem kellemes meglepetés. Negatív egyelőre Varga Józsi formája, illetve Brkovics is mintha többet hibázna, mint ősszel.

ferenczi_janos_Redboy: Természetesen Takács Tamás játékában magam is pozitívan csalódtam, de azért titkon reméltem mikor leszerződtettük, hogy talán idővel Kerekes Zsombi „dublőre” lehet. Ehhez azonban még sok gólt kellene lőnie és fejlődni minden szinten, de ez persze nem lehetetlen. Továbbá Ferenczi, Szakály és Mészáros teljesítménye is pozitív csalódás. Kulcsár és Sidibe produktuma viszont számomra elfogadhatatlan még ezen a szinten is.

4. Kérdés: Az utóbbi hetekben beállt a nézőszámunk stabilan 2300 környékére. Ez az a réteg, aki a végsőkig kitart a csapat mellett, vagy van még szerinted lejjebb nézőszám ügyileg?

JuveFan1897: Ez a réteg, aki most kijár, akkor is ki fog járni, ha a kiesés ellen küzdünk, úgyhogy szerintem aligha leszünk már ennél kevesebben, bár ha extrém dolgok jönnek össze (rossz időjárás, balhés ügyek a klubnál, gyenge szereplés), akkor elképzelhetőek kétezer alatti nézőszámok, mint ahogy az ősz végén is volt rá példa.

Csibu: Mindig van lejjebb, de fentebb is. Idén lejjebb már nem lesz, de ha nemzetközi tétmeccseket sem játszunk majd júliusban-augusztusban a Nagyerdőn, rég nem látott üresség köszönthet be, hisz bérletesből is kevesebb lesz…

Enderson: Szerintem pár száz embert még idén is veszíthet a csapat, bár ez nagyban múlik a következő pár meccsünkön is, jövőre pedig attól tartok, hogy ha nem lesz valami drasztikus javulás a klub háza táján, akkor 1000 és 2000 fő közé eshet az átlag.

Lucas: Ez a 2300 ember úgy tűnik, kint van minden meccsen, ha esik, ha fúj. Nagy részük a C szektor tiszteletbeli nyugdíjasaiból és a B közép keménymagjából áll, hozzájuk jön még pár száz alkalmi kilátogató és az ingyenjegyes kisiskolások. De természetesen még ennél is vann lejjebb, hogyne lenne. Ha sokáig ez marad a DVSC vezetőségének és szakmai stábjának felállása, lassú de tartós csökkenésnek lehetünk majd tanúi az elkövetkező években, és ha még a nyugdíjas szektor is „kihal”, és a B-közepesek is átállnak a kézimeccsek látogatására, kezdhetünk megbarátkozni az 1000-1500 fős nézőszámokkal bajnokikon.

Látens: Ha valamit megtanultunk a magyar fociközegben, akkor azt, hogy mindig van lejjebb. Sajnos generációs élmény ez sokak számára – ezért is kellett mint egy falat kenyér az EB részvétel -, így erodálódhat ez tovább, ha jön még 1-2 ilyen Honvéd elleni produkció.

SiD: Szerintem mehet még lejjebb, de nem sokkal. Kétezer nézőnk szerintem ígyis-úgyis lenne átlagban.

Redboy: Mindig van lejjebb sajnos és ez aggasztó, hogy az FTC elleni kupaelődöntőn még „negyed ház” sem volt jelen. A jövőben egy átlagos mérkőzésen, ha csak nem javul a csapat játéka és a klub megítélése lassan még 1000-en sem leszünk. De ne legyen igazam…

valogatottak

5. Kérdés: Korhut Mihály meghívót kapott a válogatottba Horvátország ellen. Van-e helye a jelenlegi Korhutnak a nemzeti csapatban, illetve hiányolsz-e debreceni játékost a keretből?

JuveFan1897: Engem meglepett, hogy behívták, voltak sokkal jobb időszakai, amikor meg nem kapott meghívót. Viszont azóta az okát is tudjuk, hiszen Leandroval már nem számol hosszú távon a kapitány, és ami azt illeti, sem Forró, sem Bosnjak nem brillírozik, így Kádár után egyértelműen ő a második legjobb választás. Sajnos más debrecenit nem tudok hiányolni a keretből, Bódi eddigi tavaszi teljesítményét látva aligha lesz sansza majd bekerülni az EB keretbe, még ha Holmna tudna hozni egy extraklasszis tavaszi szezont, neki talán lehet.

Csibu: Van helye, bízom Storck döntésében. Rajta kívül nyilván egy jó formában lévő Holman, Varga, Bódi is fontos láncszem lehetne, de az aktuális forma és a többi behívott mellett nem gondolom úgy, hogy jogos részünkről az ilyen elvárás. Ha már egy debreceni labdarúgó az EB-keretbe bekerül, már örülhetünk majd.

Enderson: Szerintem a jelenlegi Korhutnak még a Lokiban sem annyira egyértelmű helye, annyira fásultan játszik néha, hogy én ilyenkor szívesebben nézném helyette Barna Szabolcsot. (Legalább kipróbálás szintjén.) Inkább Holmannak adtam volna meg a lehetőséget, bár őt még mentálisan és fizikálisan is fel kéne jobban építeni. Az a probléma, hogy a jelenlegi csapatunkban senki nincs válogatott formában, bár a tavaszi szezon elején úgy tűnt, hogy Bódi és Holman talán tudják hozni azt a szintet, de sajnos ez azóta már kevésbé érzékelhető. Egyébként Leandro kihagyása azt jelzi, hogy akár kezdőként is szerepet kaphat Korhut a horvátok ellen, rajta kívül balhátvédként egyedül Kádár jöhet szóba, de ő középen is bevethető. Ráadásul nem tétmeccs, szóval Storck most győződhet meg róla különösebb kockázat nélkül, hogy mire képes Korhut.

Lucas: Csakis abban reménykedek, hogy Storck mester tudja, mit csinál. Épeszű ember Kleinheislert sem válogatta volna be Norvégia ellen, és tessék: az ő góljával vertük meg a norvégokat idegenben. Azóta vagyok óvatos Storck kritizálásával, mert olyanokat lát meg, amiket a tízmillió szövetségi kapitány az országban nem, és eddig mindig őt igazolta az élet. De attól még az a véleményem, hogy Misi helye lassan a Lokiban sem lesz biztos, olyan rossz formában futballozik az utóbbi időben. Szerintem Bódi Ádám jobban rászolgált volna, de nem az én tisztem eldönteni, meg ez még nem is a Norvégiába utazó keret, így nem is lehet belőle messzemenő következtetéseket levonni.

Látens: A tavasszal mutatott játéka alapján nem. Ugyanakkor tudjuk, hogy sokkal többre képes, s minden szövetségi kapitánynak vannak ,,bizalmi” emberei, akikhez akkor is ragaszkodnak, ha épp nincsenek meccsben vagy formában. Ezzel nincs is gond alapvetően. Ráadásul ez nem az EB-keret, így vállalhatónak tartom.

SiD: Holmant én hiányolom, bár az utóbbi meccseken már nem villogott, azért örültem volna, ha behívják. Korhut behívását nem értem túlzottan, annyira szerintem nincs jó formában. Azóta megtudtuk, hogy Leandro helyére keresett fiatalabb játékost Storck, így pedig már érthetőbb a behívó.

Redboy: Jelenlegi ténykedése alapján egészen biztosan nem, viszont bízzunk Bernd Storck jó szemében és meglátásaiban, hiszen ezek eddig még nem sültek olyan rosszul… Remélem, ha Misi megkapja a lehetőséget, akkor élni fog a sansszal a kroátok ellen. Mellette egyébként Bódi és Holman az, aki leginkább esélyes lenne a kerettagságra, de ehhez nagy formajavuláson kellene átesniük.

debrecenihelyek

6. Kérdés: Van-e olyan hely Debrecenben a két stadionon kívül, ahol ha elhaladsz, automatikusan valami DVSC-vel kapcsolatos, pozitív élmény jut az eszedbe?

JuveFan1897: A Nagyerdei körutat mondanám, egyrészről a két stadionhoz való közelsége miatt, másrészt mert tíz évig minden hazai meccsen ott parkoltunk, és a kis erdei ösvényen közelítettük meg az Oláh Gábor utcai stadiont. És bár meccsen csak vagy kétszer voltam ott, ha a zsibinél járok, és meglátom az egykori Vágóhíd utcai stadion helyét, az is a Lokira emlékeztet.

Csibu: Az Oláh Gabira járva mindig egy óriásit kellett kerülni, hogy az I és H szektorba bejussak. Az állatkert oldalában járva mindig eszembe jut a mérkőzés előtti várakozással teli hangulat, alig vártam, hogy beérjek a stadionba, ahonnan a zene és a bemondó hangja már 1 órával a meccs előtt hallható volt a környéken. A másik tipikusan ilyen hely, a Plaza első emelete, nem csak az itt tartott ankétok, vagy a már megszűnt DVSC Shop miatt, hanem mert ez a helyszín is kicsit legendás a LokiBlog szempontjából – az idegenbeli túráink ebben az időszakban váltak sűrűbbekké.

Enderson: Nekem ezek az élmények inkább a stadionokra és a közvetlen környezetükre, azon belül is főleg az Oláh Gabira korlátozódtak. Ha nem csak Debrecenben lehetne gondolkodni, akkor a győri pláza jutna eszembe, ahol a veretlen bajnoki szezonban az emeletek közti csúszdákkal szórakoztunk, mielőtt bementünk volna a stadionba. Az a meccs örök élmény marad, azzal a 2-1-es győzelemmel dőlt egy ténylegesen a bajnoki címünk. Emlékszem, akkor még volt hangulat és színvonal is.

Lucas: Nem is egy olyan hely van. Sőt, gyakorlatilag nincs a városnak olyan pontja, amiről ne jutna eszembe valami Lokihoz köthető élmény. Ez javarészt annak köszönhető, hogy gimis koromban imádtam a városban bóklászni, és hát mi máson járt is volna közben az eszem, mint a focin (még ha nem is kizárólag azon), így ahová mentem, ott maradt egy kis gondolatfoszlány emléke. De a jelentősebb helyszínek a városban (a teljesség ignye nélkül) 1. a Kossuth tér, ahol a 6. bajnoki címet ünnepeltük, miután legyőztük a Halit. 2. A Hódos Imre Sportcsarnok, ami előtt 13 éves koromban, életem első meccse előtt meg volt beszélve a találkozó a társaságommal. 3. A Péterfia utcai sörözők, ahol nyáron a nemzetközi meccsek előtt alapoztunk. 4. A Spar parkolója, mert ott találkoztam először személyesen a többi adminnal (a Young Boys elleni idegenbeli meccs előtt) 5. A Debrecen Pláza emelete, ahol régen a Loki Shop és két ankét volt.

Látens: A Hódos Sportcsarnok, a Pálma Cukrászda, valamint a Debrecen Plaza felső emelete erős asszociációs helyszínek nekem.

SiD: Talán a Nagyerdőt mondanám, de azt is főleg a stadionok közelsége miatt.

Redboy: Több is van szerencsére. Elsőnek a Péterfia utcán található Svejk Sörözőt (volt Kövér Egér), hiszen elsőnek mikor bajnoki címet szereztünk onnan indult el egy spontán ünneplés és ez egyszerűen leírhatatlan érzés volt számomra. Ahogy percről percre többen lettünk, míg végül teljesen leállt a villamosközlekedés és úgy meneteltünk a Kossuth térre és örömmámorban úszva énekeltük a We are the championst több, mint 10000-en. Na az felejthetetlen volt! Tényleg igaz a mondás, hogy az első az igazi és ez valóban így is volt! Továbbá a Debrecen Plaza emelete is szép emlékeket ébreszt bennem, ami alatt főként ankétokat emelném ki. Ezeken a rendezvényeken lehetett a jelenlévő játékosokkal „fotózkodni” és ez nekem hatalmas élmény a mai napig. Végül, de nem utolsósorban tudom, hogy már sajnos nincs meg eredeti állapotában, de ha Vágóhíd utcai Loki pálya mellett elhaladok, akkor mindig beugranak azok a szép emlékek, amikor az edzőmeccseket néztem nyáron és télen egyaránt.