LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Idén mi is hasítottunk

A szezonvégi számvetések időszakát éljük, ilyenkor több szempontból is kielemezzük, hogy milyen évet zárt szeretett csapatunk. Egy valami mellett azonban nem szeretnénk elsiklani, mégpedig saját magunk értékelésén. Az idei szezon ugyanis nyugodtan kijelenthetjük, a LokiBlog számára is egy komplex, hosszadalmas, eseménydús, és egyben fárasztó szezon volt. Idén sokkal nagyobb szerepet vállaltunk mindenben, mint tettük azt bármikor az elmúlt öt és fél évben. Nézzük, hogy miként telt a mi 2015-2016-os szezonunk!

lbsz1516

Időrendi sorrendben tekintjük át a blog életében fontosnak bizonyuló eseményeket az elmúlt egy évből.

2015 tavaszán először vállalkoztunk arra, hogy egy TV által nem közvetített összecsapást videóval rögzítsünk, és utólag összefoglalót gyártsunk belőle. Ez volt a Dinamo Bukarest elleni felkészülési mérkőzés, melyről ezzel párhuzamosan szöveges formában élőben is tudósítottunk. Ezen „akciónkat” a nyári, Ferencváros elleni felkészülési mérkőzésen, valamint az őszi, Szeged elleni kupameccsen ismételtük meg, utóbbin már élő rádiós közvetítéssel fűszerezve.

A nyár meglehetősen sűrű volt a csapat számára, így mi is rákapcsoltunk: júniustól augusztusig nem kevesebb, mint 71 cikkünk jelent meg, mindenféle témában. A nemzetközi meccseinkről élő felvezetéssel jelentkeztünk, emellett szezonbeharangozó, és nemzetközi kupás szereplést elemző podcast adással is készültünk. A csütörtök-vasárnap meccsritmus miatt szinte naponta jelentkeztünk beharangozóval, vagy összefoglalóval. Hogy mi is bírjuk a ritmust, az ősz közepén Endersonnal bővült csapatunk.

Nem volt újdonság az élő rádiós közvetítésünk, azonban amikor annak idején kitaláltuk ezt a rendszert, nem hittük volna, hogy később mekkora szükség lesz rá, és milyen sikere lesz. Az MLSZ idei törekvései alapján már csak heti két meccs került TV képernyőre, emiatt sűrűn előfordult, hogy a DVSC mérkőzését nem tűzte képernyőre az M4. Mi egyből kapcsoltunk, és kitaláltuk: mi lenne ha rádiós formában közvetítenénk ezekről a meccseinkről? A hazai találkozóra még csak-csak ki tud jönni a többség, de idegenbe nem fognak ezrek csak azért elutazni, hogy le ne maradjanak a meccsről. Így hát rögtön az első fordulóban, Békéscsabán debütáltunk a nagyközönség előtt, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a visszajelzések alapján nagy sikert aratott a közvetítésünk. Ekkor már tudtuk, hogy ez nem egy egyszeri alkalom lesz. Csibu jóvoltából nem maradtatok le egyetlen meccsünkről sem a nyári időszakban, amit nem közvetített a TV. Az ősszel szerencsére (vagy sajnos?) kevésszer kellett ilyen formában közvetítenünk, de az Újpest és a Békéscsaba elleni meccseken Lucas ugrott be Csibu helyére közvetíteni, ezzel az ő egyik álma is megvalósulhatott. Ráadásul a már említett Szeged elleni meccsről a közvetítés mellett videós összefoglalóval is jelentkeztünk.

koltozesJanuár közepén költöztünk jelenlegi „otthonunkba”

A téli időszak általában nyugodtan, a felkészüléssel zajlik a csapat számára. Amíg a csapat pihent, szabadságon volt, vagy épp készült a tavaszi szezonra, addig mi lázas munkába kezdtünk. Nem kisebb feladat állt ugyanis előttünk, mint hogy egy hónap alatt elköltöztessük a blogot a Nemzeti Sport blogoldala, a Népsport felületéről. Történt ugyanis, hogy szilveszter napján kaptunk egy levelet a Népsportot üzemeletető társaságtól, hogy 2016 februárjától megszűnik a Népsport felülete. Azonnal tervezésbe fogtunk, és már a szilveszteri bulin új otthont kerestünk az oldalnak. Végül nem gondoltuk volna, de alig pár nap alatt megszereztük a lokiblog.eu domain nevet, és jelenlegi tárhelyünket, így kezdődhetett a munka: egy új felület, egy új dizájn kialakítása, és ami a legnagyobb meló volt, az összes eddigi cikkünk átmásolása az új felületre. Ez utóbbival kapcsolatban nagy félelmünk volt, hogy több mint 900 cikkünket miként fogjuk tudni egyesével átmásolni a szűk hónap alatt. Végül az admincsapat (kiváltképp Sammy) hihetetlen munkájának köszönhetően két hét alatt elkészült a jelenleg is látható felület, és az összes cikk átmásolása is befejeződött, így már január 16-án megnyitotta kapuit a megújult LokiBlog!

A januárnak ezzel még nem volt vége, az I. Bánka-Rakaczki tornán minket ért a megtiszteltetés, hogy a debreceni szurkolói közösséget képviseljük, és bár az eredményt tekintve közel sem szerepeltünk jól, a résztvevőktől és a szervezőktől is hihetetlen pozitív visszajelzéseket kaptunk. Tervezzük, hogy jövőre is ott leszünk!

Februárban aztán beindult a nagyüzem, már a hónap elején elstartolt a bajnokság tavaszi szezonja. Nagyon kemény három hónap várt a csapatra, és ránk is, hiszen 11 hét alatt 18 tétmérkőzés szerepelt a naptárban. Ráadásként az első négy bajnoki mérkőzésünk nem került TV képernyőre, így azonnal be kellett dobni ismét az élő rádiós közvetítést. A Vasas, a Paks és a Felcsút elleni hazai meccsekről Csibu, az Újpest elleni idegenbeli találkozóról Csibu és Lucas páros közvetítése nyújtott élményt hallgatóinknak. Hatalmas megtiszteltetésnek éreztük, hogy közvetítéseinket ekkor már több ezer hallgató követte figyelemmel. A Felcsút és a Nyíregyháza elleni kupameccsen pedig jómagam is bekapcsolódtam néha a közvetítésbe a lelátóról, átadva ezáltal egy picit a stadion hangulatából. A közvetítés sikerére, valamint olvasói kérésekre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy a szezon hátralévő részében az összes hazai meccsünkről jelentkezünk közvetítéssel, akkor is, ha adja a televízió az összecsapást. Emellett még elutaztunk az MTK és a Békéscsaba otthonába is, hogy le ne maradjatok a fontos eseményekről. Higgyétek el, nem kis meló ezeket összehozni, azon túl hogy kell a megfelelő technika (amivel sajnos többször is gondba kerültünk a szezon folyamán), szükséges még nem kevés energia, és befektetés a részünkről. De félreértés ne essék, nem panaszkodásból mondjuk ezeket, hiszen szívesen csináltuk mindezt. A szezon folyamán összesen 17 mérkőzést közvetítettünk élőben, rádiós formában, összehasonlításként, az M4-en 29 mérkőzést lehetett követni!


Az idei élő közvetítéseinkről készített lejátszási lista

Ha már szó esett az anyagiakról, akkor nem mehetünk el szó nélkül a márciusi kampányunk mellett. Félve tettük ki felhívásunkat a támogatásokról, féltünk attól, hogy sokan rossz néven fogják venni, és negatív megjegyzéseket kapunk majd („ezek is a pénz miatt csinálják már!”). Azzal azonban szerencsére mindenki tisztában volt: nem a nyereségvágy hajtott minket, amikor arra kértük olvasóinkat, hogy támogassanak minket. Egyszerűen a pénztárcánk már egyre kevésbé bírta a rengeteg idegenbeli utazást, a technikai problémákat (mobilnet hiánya, elavult mikrofon és laptop, stb.), és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy saját oldal üzemeltetése szintén anyagi terhekkel jár (domain név, szerver). A hónap végén jelentkezünk majd egy cikkel, melyben pontosan összegezzük, hogy mennyi támogatást kaptunk tőletek, és hogy pontosan mire is fordítjuk mindezt, de már most szeretnénk megköszönni a rengeteg felajánlást, óriásiak vagytok! Annyit előzetesen elárulunk, hogy már van saját fotósunk, emellett az utolsó két meccsen látott kapu mögötti felvételek is a rendelkezéseinkre fognak állni a következő szezonban, és többet az internet hiánya, vagy épp a szakadozó WiFi sem állhat az utunkba élő közvetítéseink alkalmával. A támogatásokat egyébként még a következő szezon elejéig várjuk, aki úgy gondolja, hogy pár ezer forinttal szeretne minket támogatni, az itt megteheti.

Márciusban és áprilisban egyébként brutális mennyiségű cikket termeltünk, a két hónapban összesen 88 cikkünk jelent meg, ez pedig közel napi másfeles átlagot jelent. Szerencsére kijelenthetjük, hogy a mennyiség nem ment a minőség rovására, hiszen folyamatosan jöttek a beharangozók és az összefoglalók, az általunk élőben közvetített találkozóinkról a videós összefoglalók, emellett újdonságként bevezettük, hogy minden mérkőzést követően az adott találkozó statisztikáit is egy csokorba gyűjtjük. A tavasz végén újraélesztettük videós elemző rovatunkat is, a következő szezonban ez is állandó kellékünk lesz majd.


Az idei videós elemzéseinkről készült lejátszási lista

Volt egy tippjátékunk is idén, melyet szeptemberben indítottunk, egyfajta igényfelmérőként. A versengésben rajtunk kívül több tucat olvasó vett részt, és az érdeklődésre való tekintettel pedig jövőre is tervezünk tippjátékot indítani, de már egy sokkal modernebb, automatizált felületen keresztül. Ezzel kapcsolatban szintén Sammynek jár a pacsi, aki néhány hét alatt elkészítette ezt a felületet, és terveink szerint már az Európa Bajnokság idején kipróbálhatjátok.

Podcast adásainkból idén is akadt bőven. A szezon során több alkalommal is jelentkeztünk a DVSC-vel foglalkozó podcast sorozatunkkal, így minden fontos eseményt ki tudtunk beszélni. Emellett 3-4 fordulónként rendszeresen érkeztek a Rang-Adó podcast adások, melyekben a teljes NB I-el és az összes csapattal foglalkoztunk. Humoros jellegű írásokból is akadtak, idén Lucas és Csibu voltak a Görbe tükör rovat zászlóshajói, a Trendie című videójuk például bejárta a teljes magyarországi sajtót (és lett is belőle bajunk).

Tavasszal beszereztünk magunknak egy molinót, melyet minden hazai mérkőzésen kiteszünk a C szektorban, emellett pedig ha idegenbe utazunk valahova, szintén visszük magunkkal. A Nagyerdei Stadion mellett járt már a Vasas pályán és Békéscsabán is a drapink.

molino

Emellett egy újdonságot, számunkra kifejezetten örömteli hírt is szeretnénk most bejelenteni. Az elkövetkezendő napokban-hetekben végre tulajdonunkba fog kerülni a minket megillető lokiblog.hu domain, a Mediaworks ugyanis teljesen ingyen lemondott róla a javunkra, ez ügyben hatalmas köszönet jár Krankovics Bélának, aki nélkül nehezen jött volna létre ez a dolog. Ez titeket miben érint majd? Hamarosan a lokiblog.hu címen is elérhetőek leszünk, de ezzel párhuzamos még idén a lokiblog.eu címen is megtaláltok minket. Viszont hosszú távon szeretnénk csak a .hu-s domaint használni, valamint fenntartani. Ezzel kapcsolatban a jövőben tájékoztatva lesztek.

Nagy vonalakban ez lett volna a LokiBlog 2015-2016-os szezonja. Növekvő feladataink, a támogatásaitok nyomán ránk nehezedő „nyomás”, és a szurkolók kiszolgálása érdekében a következő idényben is szeretnénk ezt a színvonalat nyújtani, sőt, még rátenni egy lapáttal! Hajrá Loki, hajrá LokiBlog!