LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Kellene a sikerélmény

Mostanában kevés sikerélményben van része csapatunknak, hiszen sorra érnek minket a kudarcok – a hétközi kupakiesést követően a Fradi otthonában is vereséget szenvedtünk -, Pontes és stábján pedig egyre nagyobb a nyomás a szurkolók részéről, akik érthetően türelmetlenek; a többség nincs hozzászokva az ilyen eredménysorhoz. De legyünk realisztikusak: elmúlt már az az időszak, mikor sorra nyertük a meccseket, és a bajnoki címért harcoltunk. Ez az év ráadásul azért is különleges, mert számtalan változás történt a csapaton belül, és még legalább ugyanennyire szükség is lenne.

honved8_nagy

Az idei szezon az építkezés éve, amikor ha furán is hangzik, de az eredmény csak másodlagos. Persze jó lenne a dobogón végezni, de nem fogunk kardunkba dőlni, ha idén ez nem sikerül. Sok éve harsogtuk már, hogy kellene egy olyan felkészülési szezon, mint a veretlen évünk előtt volt, amikor nem kellett már korán kezdenünk, és a többfrontos harcban már a szezon elején pontokat hullajtani a rotáció miatt. Persze ez kétélű fegyver, hiszen ha nem lesz meg a nemzetközi kupaindulás, az egy súlyos következményt von maga után: a következő szezonban kevesebb légióst foglalkoztathatunk, már ha nem szeretnénk elbukni a súlyos MLSZ pénzeket. Ez pedig igencsak nagy dilemmát eredményezhet majd: inkább a nagyobb bevétel, vagy inkább próbáljunk meg sikeresebbek lenni? Azzal tisztában van mindenki, hogy magyar játékosokat mennyire nehéz igazolni, pláne ha minőségről beszélünk. Már pedig jelen helyzetünkben is látjuk, hogy mennyire nem könnyű egy Korhut Misit pótolni (én Völgyit nem tekintem minőségi játékosnak), és Varga Józsit is csak egy légióssal tudtuk helyettesíteni. És arról még nem is beszéltünk, hogy minőségi csatárunk továbbra sincs, amit pedig valószínűleg szintén nem a honi mezőnyből fogunk szerződtetni. Sok kérdés vetődik fel tehát a jövőben, ezek egyelőre még nem aktuálisak, de érdemes lesz rájuk felkészülni.

Pontes egy teljesen új mentalitást, új játékstílust, és új taktikát dolgozott ki. Látható, hogy amíg az erőnlétünk nulla, addig nehéz rövid távon sikeresnek lenni, legyen bármilyen taktikánk is. Jelen helyzetünkben az a cél, hogy az őszi szezont túléljük valahogy, aztán a télen egy minőségi alapozással, lehetőleg egy külföldi edzőtáborral, és jó néhány minőségi igazolással (balhátvéd, középső védő, csatár!!!) felkészüljünk a tavaszra, ahol dobbanthatunk. Jelen helyzetben tehát minden apró sikerre, győzelemre olyan szükségünk van, mint egy falat kenyérre. Látható volt, hogy az Újpest elleni siker is milyen sokat ért a csapatnak és a szurkolóknak is, ezekből az apró sikerekből lehet építkezni. Legközelebb kedden, a Honvéd ellen van esélyünk, hogy erősítsük a morált, ezzel pedig akkor rá is térnék a mérkőzés felvezetésére.


A tavalyi szezon mélypontja volt ez a vereség

A Kispest az NB I-es mezőny legkiszámíthatatlanabb csapata, akiktől sosem tudhatjuk, hogy mit várjunk a következő meccsen. Mindez példával szemléltetve: két hete 3-1-re kikaptak az újonc Mezőkövesdtől, a hét végén viszont 5-0-ra elgázolták az előző héten a Fradit elverő MTK-t. Így aztán a sormintát követve most ismét vereségnek kéne következni, de ezért nekünk is tennünk kell majd. Az előző hét a kudarcokról szólt, a kínos kupabúcsú után nyilván nem tett jót a lelkeknek a Fradi elleni vereség, még ha nem is feltétlenül játszottunk alárendelt szerepben a mérkőzés nagy részében. Ami viszont problémát okozhat, amire Pontes is felhívta a figyelmet a meccs utáni nyilatkozatában: nagyon sűrű a program, ami különösen a sok utazgatás közben nem jó a csapatnak. Tűnhet ez kifogásnak, és magyarázkodásnak, de azért lássuk be, valóban nem a mi malmunkra hajtja a vizet, hogy a múlt heti 1200 km-es utazgatás után már rögtön kedden játszanunk kell. Ez annak fényében is bajos, hogy mindkét meccsen az alapcsapatunk játszott, így aztán aligha lesz friss erőben a csapat.

Tovább nehezíti dolgainkat, hogy Holman a Fradi meccs előtt belázasodott, Völgyit pedig alig húsz perc után le kellett cserélni. Rajtuk kívül Castillion bajlódik még sérüléssel, így aztán egyik meccsen sem tudunk a legerősebb kezdőnkkel felállni. Személy szerint én néhány poszton frissíteném a csapatot kedden: először is, nálam Szilvási kezdene most Brkovics helyén, lássuk, hogy az NB I-ben megállja-e a helyét, a Győr ellen ugyanis nem derült ki, hogy mit tud, szerb védőnkre pedig ráfér egy kis pihenés. Ezen kívül a balhátvéd poszt is bajos, ha Völgyi hosszabb időre kidőlt, akkor ismét a kényszermegoldás jön, és Ferenczi fog ott játszani, akiből bolondot csináltak a Fradi támadók. A középpályán remélhetőleg Holman már tudja vállalni a játékot, szükség lenne rá, már csak azért is, mert Szakályra meg ráférne egy kis padozás. Djelmics szintén kezdene nálam, frissességet vihetne a jobb oldalunkra. A többi poszton meghagynám a szombaton pályára lépőket, úgy érzem, hogy ebben a kezdőben lenne most potenciál.

lokihonved2

A kispestiekről már ejtettem szót, nagy kérdés, hogy most melyik arcukat fogják mutatni. Az előző szezonban csúnyán elpáholtak minket a Nagyerdőn, ráadásul az egy születésnapi pofon volt. Mostanság egyébként sokszor törtek már borsot az orrunk alá, a legemlékezetesebb talán a két évvel ezelőtti bajnokavató volt, amit sokáig nem fogunk még elfelejteni, de sajnos negatív értelemben. Ettől függetlenül Marco Rossi feje is főhet, hiszen bőven lesznek nekik is hiányzóik. Sérülés miatt nélkülözni kényszerülnek házi gólkirályukat, egyben legveszélyesebb támadójukat, Eppel Mártont, illetve vélhetően hasonló okokból hagyta ki a hétvégi mérkőzést a csapat első számú kapusa, Horváth András is, akit a korábban Angliában is védő Gróf Dávid helyettesített. Nagy erősítést jelenthez viszont Davide Lanzafame, aki visszatért Kispestre, és hosszú eltiltás után próbál ismét játékba lendülni.

Zárszóként annyit tennék még hozzá, hogy aligha lesz látványos, helyzetekben és gólokban gazdag a keddi összecsapás. Készüljünk ismét egy szenvedős kilencven percre, és bízzunk benne, hogy sikerült itthon tartani a három pontot, mert bizony nem lesz egyszerű feladat. A tényszerűség kedvéért pedig jegyezzük meg, hogy a DVSC – Honvéd összecsapásra kedden 20 órától kerül sor a Nagyerdei Stadionban Vad II. István játékvezetése mellett, és mivel ez lesz az egyetlen keddi találkozó a fordulóból, így értelemszerűen az M4 Sport műsorra tűzi a mérkőzést.