LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Vajon kit igazol majd ez a meccs?

Holnap kora délután az utolsó előtti alkalommal láthatjuk hazai pályán játszani a Lokit ebben a naptári évben, amikor is a Mezőkövesd Zsóry csapatát látjuk majd vendégül. Bár ellenfelünk az NB I egyik újonca és az idény elején még sokan voltak, akik kiesésre esélyes együttesnek tartották, mostanra oda jutottunk, hogy senki sem számolhat ellenük biztos 3 ponttal. De ami még aggasztóbb: a mérkőzés előtt ők foglalnak el előkelőbb helyet a tabellán, nem pedig „az elmúlt 10 év legsikeresebb magyar csapata”. Ezen ugyan könnyen javíthatnánk egy esetleges győzelemmel, ugyanakkor jelentősen romolhat is a helyzetünk egy esetleges vendégsiker esetén. Bár a két csapat erőssége nagyjából megegyezik, a jelenlegi formákat és a DVSC hazai mutatóit figyelembe véve, tetszik, nem tetszik: a matyóföldieknek kedveznek az esélyek.

img_4154

A legutóbbi háromhetes válogatott szünet után valósággal szárnyra kapott a Kövesd: azóta sorozatban három mérkőzést nyertek meg úgy, hogy közben még gólt sem kaptak. A sort egy idegenben behúzott gyirmóti 1:0-ás sikerrel nyitották (igaz, a gyirmóti védők kabaréba illő hibája nélkül nemigen találtak volna be Dialloék), majd otthon mértek csapást a Szombathelyi Haladásra, akiket 3:0-al küldtek haza. Azon a mérkőzésen is szárnyalt a nemrég igazolt, két gólt szerző Ulysse Diallo, aki korábban már volt a Ferencváros játékosa, így neve nem ismeretlen a magyar futballfanatikusoknak. Múlt héten pedig az MTK-t verték hazai pályán 1:0-ra Góhér Gergő késői góljával. Mindamellett, hogy ez azért egy impozáns eredménysor és nagyon úgy tűnik, ez is Pintér Attilát igazolja, a magyar bajnokságról is sokat elmond az, hogy egy-egy ilyen jól elkapott sorozattal (aminek nem is kell feltétlenül kell tovább tartania mondjuk 1 hónapnál), egyes csapatok akár egy újabb szezonra is bebiztosíthatják élvonalbeli tagságukat. Gondoljunk csak bele: csupán 3 meccs alatt 1 pont híján megduplázták a 11 találkozón összegyűjtött pontjaik számát (10 volt és 19 lett) és máris a hatodik helyen állnak, innen meg már művészet kiesni.

A sikerük titka alighanem a mostanra egész jól összeállt, szervezett védelmük (ami Magyarországon már több, mint elég egy erős középcsapat előállásához) és a valósággal berobbanó új csatáruk, a már említett Ulysse Diallo. A 24 esztendős mali csatár 3 mérkőzés után máris 3 gólt és 1 asszisztot jegyez. De játszanak még itt komoly NB I-es rutinnal rendelkező idegenlégiósok is, elég csak Strestikre, Kinkre vagy épp Tujvelre gondolni.

Pintér Attilának tehát semmi oka változtatni az elmúlt meccseken kitűnően szereplő csapata összetételén. Vélhetően holnap is a Tujvel – Vági, Szeles, Hudák, Góhér – Egerszegi, Mevoungou – Kink, Strestik, Molnár – Diallo kezdő 11 fut majd ki a Nagyerdei Stadion gyepére.

lokikovesd

A Loki a ugyanakkor válogatott szünet után nem lett se jobb, se rosszabb annál, ami azelőtt volt: egy hektikusan teljesítő „alsó-középcsapatnál”. Miután Pakson nem sok mindent mutattunk és csupán egy ikszre voltunk jók, egy hétre rá kikaptunk odahaza a listavezető, de azért korántsem verhetetlen Vasastól. Múlt hét szombaton pedig egy fordulatos meccsen szándékosan vagy sem, de mindent elkövettek egyes játékosok és a játékvezetői stáb, hogy 2:0-ás vezetésről pontokat veszítsünk, ám portásunk, Danilovics kivédte a hazai csatárok szemét így 2:1-es sikerünknek hála elhoztuk az ország másik végéből a 3 egységet. Nem a formaingadozásunk az egyetlen baj, ami miatt fájhat Leonel Pontes feje: Tőzsér Dániel ezen a héten nem léphet majd pályára, valamint sérüléssel bajlódik Ferenczi János és Szilvási Péter, bár ez utóbbi két dolog nem okoz különösebb bonyodalmakat. Tőzsérről viszont sajnos azt kell mondjam, az elmúlt pár meccsen nyújtott teljesítménye alapján a kiesése sem feltétlenül lesz hátráltató tényező. Inkább az, hogy emiatt formációt kell majd váltani.

A hátsó alakzat összetétele nem kérdéses: az egy héttel ezelőtt parádésan védő és az október hónap játékosa címre is esélyes Danilovics áll majd a kapuban, előtte Jovanovics, Mészáros, Brkovics és Ivan Bobko védekezhetnek majd. Tőzsér eltiltása miatt Szakály ezúttal bentebb húzódhat majd Filip mellé a középpálya közepén, de vélhetően nagyobb hangsúly fog majd helyeződni ezen a meccsen a szélsőink játékára. A Gyirmóton nagyot játszó Mészáros Karol helye szerintem biztos a csapatban, a kevésbé nagyot játszó, de valamilyen szinten mindig kapura veszélyes Horváth Doki így átkerülhet a bal szélre, ahol Pontes már többször is kipróbálta már. Nagy kérdés, milyen napot fog majd ki ezúttal a doktor úr. Holman Dávid és Robert Vittek nélkül mostanában halott a támadójátékunk… vagyis nem. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem mindig halott a DVSC támadójátéka, ha ez a két játékos fenn van a pályán. Így tehát szükséges de nem elégséges feltétele az ő jó szereplésük a Loki-gólok világra jövetelében.

Diallohoz hasonlóan egyébként Vittek is valósággal berobbant a Lokiba, 3 meccs után két gólnál, egy gólpassznál ésbrko egy hatalmas kihagyott ziccernél jár. Holman Dávid bár régebb óta itt van, a vizsgált 3 mérkőzéses időszakban már ő is 2 találatnál jár. Kulcsfontosságú lesz, hogy milyen formában játszik majd e két splerünk. Az mindenesetre biztos, hogy idén ha a Loki csak egy gólt szerzett hazai pályán, az még sose volt elég a győzelemhez. Ha már szóba került, jegyezzük meg azt is, hogy kétségbeejtően rossz a DVSC hazai mérlege: 7 találkozón mindössze kétszer (!) sikerült nyernünk (a Gyirmót és az Újpest ellen), emellett szintén kétszer játszottunk döntetlent és háromszor kaptunk ki. És idén még jön ide a Vidi, sajnos biztos a vereség azon a találkozón is.

Most sem érzem azt, hogy simán itthon tartanánk a 3 pontot, túl sok minden szól miellenünk. Egy pont van a két csapat között, sajnos nem a mi javunkra. Hazai pályán nem megy nekünk, a Kövesd remek formában van. De rajtunk egész biztosan nem fog múlni, igaz-e? Ott leszünk szombaton 15:30-kor a Nagyerdei Stadionban, együtt szurkolunk majd és küldjük el alkalmasint Iványi Zoltán sporit melegebb éghajlatra. És ha már időjárás, most már korábban sötétedik és rossz időt mondanak, mindenki öltözzön melegen és rétegesen, főleg ha sörözni is szeretne.

Mindörökké hajrá Debrecen!

Lucas

(a képek forrása a mezokovesdzsory.hu)