LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Szurkolói ankét: ÉLŐ szöveges tudósítás

A mai napon szurkolói ankétot tartott a DVSC, mely a tavaszi szezont hivatott „beharangozni”. Róka Géza cégvezető, és Leonel Pontes vezetőedző mellett jelen voltak a télen igazolt labdarúgók, akiket most mutattak be a közönségnek. Természetesen mi is ott voltunk, és élő szöveges tudósításban számoltunk be az eseményekről.

20170216_183703

Megtelt a DVSC sörözője a DVSC tavaszi ankétjára, amelyen bemutatták a csapat új igazolásait is többek közt. Száznál is több szurkoló zsúfolódott össze a Red & White nevet viselő szórakozóhelyre a 18 órakor kezdődő ankét kezdetére. Az est házigazdája Jeney Domokos, a DVSC marketingese volt, míg a vendégek Dr. Róka Géza cégvezető, Leonel Pontes vezetőedző, valamint Justin Mengolo, Szuk Hjundzsun, Osváth Attila, Frank Feltscher, Ivan Kelava és Haris Handzic játékosok. A beharangozottakkal ellentétben Tőzsér Dániel nem jelent meg az ankéton.

Az ankét felvezetéseként Róka Géza értékelte röviden az őszt, illetve vázolta a DVSC tavaszi célkitűzéseit. Ezt követően Leonel Pontes kapott szót, és a játékoskeretről, valamint a téli felkészülésről beszélt. A játékosok egyenként bemutatkoztak röviden, elmondták, hogy mik az erősségeik. Végül pedig a szurkolók kérdezhettek a jelenlévőktől. Ezen része az ankétnak meglehetősen rövidre sikeredett, és számomra nem is volt szimpatikus dolog, hogy gyakorlatilag 8-9 kérdés után lezárták az egészet, pedig sokan szerettek volna még kérdezni. Persze, megértjük, a játékosok edzés után érkeztek, és szeretnének pihenni, de mégis csak 3-4 (vagy 5-6) havonta tartanak ankétot, amikor azért húsz percnél talán többet érdemelnének a szurkolók. Azt pedig csak mellékesen jegyzem meg, hogy sok esetben sajnos nem azt fordította le a „tolmács” (jelen esetben a moderátor, Jeney Domokos), amit az éppen felszólaló játékos, vagy épp Pontes mondott. Hogy ez szándékos volt-e, vagy csak abból adódik, hogy nem beszéli profin a nyelvet, azt nem én fogom eldönteni, de ne feltételezzünk rosszat. A lényeg, hogy itt ismét felvetődik a tolmács-kérdés, hiszen az is meglehetősen kínos volt, hogy a játékosok és Pontes sem értette, hogy mi zajlik az ankét során, hiába kérdeztek a szurkolók, egy-egy hosszabb monológot Róka Géza, vagy épp Jeney nem tudott úgy visszaadni a kérdezettnek, mintha egy profi, ne adj isten szinkrontolmács tudott volna, így aztán a játékosokon is látszott némi kínos megilletődöttség sok esetben.

Számomra az is meglehetősen unszimpatikus dolog, hogy Szima Gábor ezúttal sem volt jelen, csakúgy, mint az októberi ankét alkalmával, pedig éppen ő ígérte meg egy éve, hogy innentől három havonta kiáll a szurkolók elé, nos úgy tűnik, hogy mint sok más ígéretét, ezt sem fogja betartani. Pedig a legutóbbi alkalommal, mikor tavaly májusban ott volt, már nem kapott kínos, az anyagiakra vonatkozó kérdéseket, de hát ez van. Az ankét végén apró ajándékot kaptak a jelenlévők, illetve négyszemközt is beszélgethettek a főszereplőkkel. Az ankéton történt eseményeket lentebb megtalálhatjátok, hiszen élő szöveges tudósítással jelentkeztünk az eseményről.

20170216_180119

Szöveges tudósítás az ankéton történt eseményekről:

19:05 Köszönjük a figyelmeteket, véget ért az ankét.


19:04 A megjelentek ajándékot kapnak a shoptól, az ankét végén pedig van lehetőség fotózkodni a játékosokkal, és pár szót váltani velük.


19:03 Véget ért az ankét, Jeney Domokos most zárja le az eseményt. A játékosok az edzés után érkeztek, így szeretnének neki pihenést biztosítani.


Szurkolói kérdés: Sikerült-e már eljutni oda, hogy a gyerekekkel megfelelő képesítésű emberek foglalkoznak, az urambátyám rendszert felszámolták már?
Róka Géza: Az urambátyám az valóban nem működik. Az akadémiai edzőkről tudni kell, hogy csak a megfelelő képesítéssel rendelkező edzők dolgozhatnak ott, komoly feltételeknek kell megfelelni. A tehetségek akármilyenkezekbe nem kerülhetnek. Megfelelő edzői licenszek nélkül nem dolgozhatnak, ez garantálja, hogy a megfelelő szakmai vezetés dolgozzon a gyerekekkel.


Szurkolói kérdés: A mostani vezetőség mit tesz az ellen, hogy amikor a Lokinak jól ment, nem sikerült egy tőkeerős szponzort szerezni, és jelenleg nincs egy tőkeerős támogatója a klubnak.
Róka Géza: Valóban, ez a legnagyobb probléma, hogy nincs igazán nagy szponzor a klub mögött, aki komoly összeggel hozzátudna járulni a csapathoz. Aki egy következő lépcsőfokra tudná emelni a klubnak a büdzséjét. A lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk, hogy ilyen szponzort találjunk, de rendkívül nehéz ilyet találni. Amit tudunk, megteszünk, egyelőre nagy szponzort nem tudtunk találni, a TEVA-val megszűnt a kapcsolatunk, ők mindenhol a világon megszüntették a sport szponzorációt, azóta ilyen mértékű szponzor nem állt a csapat mellé, kisebbeket találunk, de nagyokat nem sikerült eddig találni. Bárkinek a segítségét szívesen várjuk.


18:57 Utolsó kérdés következik.


Szurkolói kérdés: Mit lehet az ellen tenni, hogy az állami támogatással (FTC, Vidi, Felcsút) felvegyük a versenyt?
Róka Géza: Ha így van, így van. Nekünk a saját csapatunkkal kell foglalkozni, és mindet meg kell tennünk a csapat előrelépésének érdekében (szponzorok). A lényeg, hogy megteremtsünk mindent magunknak, amit a lehetőségeink engednek. Az anyagiakon túl egy sokkal szervezettebb működtetés elérése a cél, nem tagadom, ezeken a területeken is van lemaradásunk.


Szurkolói kérdés: A jelenlévő hat játékosból számít-e valakire Pontes a hétvégi meccsen?
Pontes: Valószínű. 🙂 A játékosok már tudják, én azonban nem szeretnék erről többet mondani jelenleg.


Pontes: Ebben a pillanatban fotnosabb, hogy nyerjünk, akár a játék rovására. Most ez a legfontosabb. Minden játékosnak ezt kell megértenie, hogy akár csúnyán, vagy alattomosan is ha játszunk, a három pont a lényeg jelenleg minden meccsen.


Róka Géza: A klub anyagi helyzete változatlan, 1,2 milliárd ft-os költségvetésből dolgozhatunk, ez Magyarországon a középmezőnybe sorolható. A klub működése stabil, minden kötelezettség, amit vállaltunk az teljes biztossággal teljesítve volt, van és lesz. Az új játékosok közül van, aki magasan jegyzett, de rendkívül kedvező konstrukcióval sikerült minden játékost leigazolnunk. Az eddigi fizetési limitünket nem léptük át a leigazolásukkal.


Szurkolói kérdés: Maradna-e a továbbiakban is a Lokiban Osváth, ha megszereti a klubot?
Osváth: Nem csak rajtam múlik, ha nyárig minden így marad, akkor nyitott leszek mindenre, a két klubon múlik, de én nyitott lennék a váltásra, ha úgy alakulna.


18:49 Most egyébként minden játékos elmondja egyénileg, hogy mit tart erényének, Feltscher azt mondta, hogy több poszton tud játszani. Szuk erős és gyors játékosnak tartja magát. Osváth hisz a csapatjátékban.


Kelava kapott egy kérdést egy szurkolótól (sajnos nem hallottuk, de vélhetően azt kérdezték tőle, hogy mi volt egyik személyes sikere a pályafutása során), válaszul annyit mondott viccesen, hogy nem kapott gólt Cristiano Ronaldotól egy Real Madrid elleni meccsen.


18:47 Most ismét a szurkolók kérdezhetnek.


Haris Handzic: Nagyon örülök, hogy a Ferencváro… nem, nem a DVSC tagja lehetek. 🙂 Szeretném mindenben segíteni az edzőt, a csapatot, a csapattársakat. Mindannyiunk nevében csak annyit mondhatok, hogy hajrá Loki!


Ivan Kelava: Először szsertném megköszönni, hogy ennyien eljöttek. Többször is hallotam már a Lokiról, legelőször akkor, mikor a Hajduk Splittel játszottak. Megígérhetem, hogy minden nap, minden edzésen azért fogom viselni a DVSC mezét, hogy harcoljunk a sikerekért, a minél jobb helyezésért.


Frank Feltscher: Örülök, hogy itt lehetek, ez egy nagy klub, szép történelemmel. A futballban nem sok mindent lehet ígérni, de én megígérrhetem, hogy minden edzésen és mérkőzésen 100%-ot fogok nyújtani.


Osváth Attila: Kitűnőek a körülmények, remélem a csapat is minél eredményesebb lesz, és visszajutunk oda, ahová a DVSC-nek lennei kell, 3-4. hely. Ezen leszünk tavasszal, hogy minél több szurkoló legyen a stadionban, hiszen ez a játék a szurkolókról szó, mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy minél jobb és eredményesebb futballt lássanak.


Szuk Hjundzsunk: Én is nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. A pályán szeretném megmutatni azt, amit igazán tudok, bízom benne, hogy a szezon végéig megmutathatom, hogy mit tudok.


Justin Mengolo: Örülök, hogy itt lehetek, kétszeres kameruni válogatott vagyok. Mindenképp szeretném megígérni, hogy mindent megteszek azért, hogy a DVSC az őt megillető helyre kerüljön a tabellán.


18:40 Most a játékosok egyesével mutatkoznak be.


Szurkolói kérdés: Hogy lehet megakadályozni, hogy a fiatal értékek elhagyják a klubot?
Róka Géza: Ez egy nehéz kérdés, nemzetközi szinten is. Hivatásos szerződést kell adni ezeknek a játékosoknak, amivel a klubhoz kötjük őket, és csak kivásárolni tudják. Ha egy 17 évessel profi szerződést kötünk, azonnal több millió forintos anyagi költésg merül fel a korábbi nevelőklubjaival szemben. Fizetést kell neki adnunk, és ki kell fizetni az összes összterhet utána. És nem is biztos, hogy ez a játékos később beválhat, de ezt a lépést meg kell tennünk, ami nagyon sokba kerül 10-15 játékosnál. Deczki Máté pont azért tudott elmenni, mert nem volt még vele hivatásos szerződés, így szabadon mozoghatott nemzetközi szinten. Profi szerződés nélkül szabadon mozoghatnak.


Leonel Pontes: A legutolsó játékosok a felnőtt keretben, aki az akadémiáról jött Szatmári, Bereczki, és ennyi. Mi történt a legutóbbi tíz évben? Nehéz egyik évről a másikra építeni a csapatot. Megfigyelőket kell alkalmaznunk, és a tehetséges labdarúgókat minél hamarabb el kell hoznunk (Pontes itt a nekünk adott interjúból is több részt felidéz). A titok abban rejlik, hogy a tehetséges fiatalokat felfedezzük, és lecsapjunk rájuk. (Itt ismét az interjúnkból idéz.) Egy év alatt nem tudunk csapatot építeni. Nagyon korán ide kell hozni a játékosokat, 6-7-8 kemény évet kell dolgozniuk, így a klub is minél több pénzt tud keresni rajtuk. A munkát minél hamarabb el kell kezdeni, sokszor be kell fektetnünk pénzt már nagyon fiatal játékosokba, 11-12 éves játékosokba. Nincsenek fiatal játékosaink, csak Szatmári, Bereczki, illetve Kuti volt. Most velünk dolgozik Kóródi, Bíró, Kerekes, Nagy K., Csősz, Sütő. Nagyon tehetséges játékosok, akik egy napon az első csapat játékosai lehetnek. Jó úton vagyunk, de idő kell ahhoz, hogy őket be tudjuk építeni.


Szurkolói kérdés: Milyen a kapcsolata Pontesnek a portugál utánpótlás edzőkkel, milyen új impulzust sikerült bevezetnie a csapat felkészülésébe, kevés fiatalt látunk a csapatban. A fiatal játékosok legiazolásásával kapcsolatban: van erre pénz, próbáljuk a jövő nemzedékét kinevelni? A kispesti rendszerhez hasonlót szeretnénk mi is látni.
Róka Géza: Természetesen szeretnénk mi is minél több fiatalt beépíteni, ez az első számú cél. Pillanatnyilag olyanok a szabályok, hogy magyar játékost igazolni elég körülményes és költséges, mivel az MLSZ támogatja a magyar játékosok szerepeltetését, emiatt minden klub jobban ragaszkodik a magyarjaihoz, emiatt a klubok nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. Jelenleg is van olyan utánpótlás játékosunk, aki a felnőtt kerettel edz, és belátható időn belül beépülhet a csapatba. Jelenleg viszont nem vagyunk olyan helyzetben, hogy kockáztassunk. Amennyiben biztonságos helyzetben leszünk, biztosan lehetőséget fognak kapni ezek a fiatalok. Egy átmeneti időszakban van a klub, korszakváltást élünk meg, rengeteg dolog változott az elmúlt években a magyar labdarúgásban, olyan szereplők jelentek meg, akik korábban nem voltak. Új imidzset kell kialakítanunk. A csapat magjától megváltunk, olyan mentalitású csapatot akarunk, akik más motivációs bázissal rendelkeznek. Akik a pénz miatt játszottak, azoktól megváltunk. Ezért van szükség a fiatalokra, de türelem kell.


Szurkolói kérdés: Ennek a hat játékosnak a fizikai állapota milyen, azonnal bevethetőek?
Pontes: Ha megkérdeznéd őket, mind azt mondaná, hogy 100%-os állapotban vagyok. De tudjuk, hogy ettől függetlenül mindegyik különböző. Néhányuk hatvan percet bírna most, de van, aki 90 percet is bír. Mengolonak egy kisebb sérülése van, de reméljük, hogy már jövő héten fog tudni csatlakozni a csapathoz. A legutóbbi két-három hét alapján azt láttam, hogy mindannyiuk nagyon szeretnének játszani. Holnapután meglátjuk.


Szurkolói kérdés: Az itteni játékosok közül ki az, aki kifejezetten az ő kérésére érkezett ide?
Pontes: Mindegyik! 🙂 Mindegyiket akartam. Néhány játékosért még harcban voltunk, de nem volt lehetőségünk leigazolni. Az utóbbi időszakban 65 játékost néztem meg, de legtöbbjükről csak összegfoglalókat láttam. (Róka Géza kiegészítette, hogy nem csak YouTube-os összefoglalókat nézett meg Pontes, hanem teljes mérkőzéseket a kiszemelt játékosokról.) Végül 12 játékost választottunk ki, akiket szerettünk volna jobban megnézni, végül csak a jelenlévő hat fiatalembert sikerült megszereznünk. Szeretném megköszönni Róka Gézának a kemény munkáját, mert nem volt könnyű ezeket kivitelezni.


18:18 Most a szurkolók kérdezhetnek a jelenlévőktől.


18:17 Leonel Pontes: Először is köszönöm, hogy ennyien eljöttek erre az ankétra. Remélhetőleg az új játékosok nagy segítségére lesznek a csapatnak. Amikor idejöttem, a Videoton elleni meccs után azt mondtam a vezetőségnek, hogy valamin változtatnunk kell. Végre elérkezett az a pillanat amire vártam, megtörtént a változás, innentől nagy felelősség van rajtam. Debrecent ismét felemelhetjük oda, ahova tartoznia kell. Az új játékosoknak minél hamarabb meg kell értenie, hogy mit is jelent Debrecenben játszani. Mindannyian nagy csapatokban játszottak, tapasztaltak, egy nagyon fontos és nagyon előkelő klubba érkeztek. Ezek a játékosok nem azért vannak itt, mert én akartam őket, azért vannak itt, hogy megmutassák képességeiket, és hogy harcoljanak a Debrecenért. Most megvannak azok a képességeink, amik hiányoztak ősszel. Én is szerettem volna több magyar játékost a csapatba, illetve debreceni kötődésű játékosokat, ezen dolgozunk, de öt hónap alatt nem tudunk egy csapatot újraépíteni. Jelenleg van a keretünkben 6-7 olyan játékos, aki a jövőnket jelentheti. Mindenki azt szeretné, hogy minél több fiatal játsszon, de jelenleg ez nem az a pillanat, amikor ezt megengedhetjük magunknak. Nagyon büszke voltam a csapatra a Sahtar elleni meccs után, a fiatal játékosok, mint Kóródi vagy Bíró Péter nagyon szépen helyt álltak egy jó csapat ellen. Én leginkább a munkában hiszek, a DVSC egy nagy klub, ezek a játékosok pedig segíthetnek nekünk felépíteni a jövőt.


18:12 Leonel Pontes kap szót.


18:11 Róka Géza: Legutóbb októberben tartottunk ankétot, örömteli, hogy most ennyien összegyűltünk. Van mögöttünk egy nem túl sikeres ősz, nagyon gyenge őszt zártunk. A téli felkészülésnek úgy vágtunk neki, hogy az a kifejezett célunk volt, hogy a támadósort kell megerősíteni. Ősszel nem a játékkal volt a baj, hanem az akcióink befejezésével, nem tudtunk gólokat szerezni, ennek köszönhető ez az eredmény. Hat új játékost igazoltunk, közülük négyen támadók. Voltak távozók is, többek közt Szakály Péter, aki éveken keresztül meghatározó játékos és csapatkapitány volt. Részt vettünk Portugáliában egy edzőtáborban, játszottunk összesen öt mérkőzést, részt vettünk egy rangos nemzetközi tornán is. Így várjuk a hétvégi, FTC elleni nem könnyűnek ígérkező mérkőzést. Remélhetőleg megerősödve, sokkal jobb játékkal eredményes tavaszt zárunk. Év elején a nemzetközi szereplés volt célul kitűzve, jelenleg viszont azt kell kitűznünk célul, hogy minél feljebb kerüljünk a tabellán, és stabilizáljuk a helyzetünket, a nemzetközi szereplés elérése óriási csoda lenne, jelenleg nem realitás.


18:08 Elsőként Dr. Róka Géza kap szót.


18:05 Az ankét kezdetén sorban bemutatják az új játékosainkat, Mengolot, Szukot, Osváthot, Feltschert, Kelavát és Handzicot.


18:05 A moderátor Jeney Domokos, a DVSC marketingese lesz.


18:04 Kezdődik az ankét!


18:00 Több helyi sajtóorgánum is jelen van, és egyre több résztvevő érkezik meg a helyszínre, perceken belül kezdődik az esemény.


17:55 Néhány játékos már befutott, és a szurkolók is sorra érkeznek, már több, mint 100-an vagyunk.


17:48 Megérkeztünk a helyszínre, a DVSC sörözőbe. A főszereplők még nincsenek itt, nagyjából 50-60 szurkoló foglalt helyet a „lelátókon”.


Az ankéton jelen lesz dr. Róka Géza, a DVSC cégvezetője, Leonel Pontes vezetőedző, valamint a klub téli igazolásai, Ivan Kelava, Osváth Attila, Justin Mengolo, Frank Feltscher, Haris Handzic és Szuk Hjundzsun.
 

Az eseményen természetesen sor kerül az új labdarúgók bemutatására, és szó lesz a tavaszi szezonra való felkészülésről is.


Üdvözlünk mindenkit, a DVSC szurkolói ankétjának szöveges tudósítását követhetitek majd itt. Közvetítésünk kevéssel 18 óra előtt kezdődik. Tartsatok velünk!

20170216_180251