LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A szezon legfontosabb mérkőzése

Szerintem nem túlzás a címbeli kijelentés, az idei szezon egyik, ha nem a legfontosabb bajnokijára készül a Loki. Pillanatnyilag a kieső, 11. helyen állunk, és a közvetlenül előttünk álló, ugyanannyi ponttal rendelkező Diósgyőrt fogadjuk. Mivel a közvetlen közelünkben lévő MTK-Paks-Haladás hármas lépéselőnyben van, így a szombati rangadó vesztese olyan hátrányba kerülhet, amit lélektanilag is nehéz lenne ledolgozni a hátralévő fordulókban. És ezúttal nem a nemzetközi kupaindulás, vagy a bajnoki cím a tét, hanem sajnos a bentmaradás. Nagyon régen futottunk már neki ilyen téttel bíró mérkőzésnek, így aztán nekünk, és vélhetően a játékosoknak is szokniuk kell a gondolatot: nyerni kell szombaton!

071

Kezdjük egy kis múltidézéssel: a DVTK alighanem a DVSC kedvenc ellenfele. Eddig 47-szer találkozott a két gárda az élvonalban, ebből csupán hétszer tudott a Diósgyőr nyerni, 10 döntetlen mellett pedig 30 Loki-siker szerepel az örökmérlegben, a összesített gólarány pedig 97-39 a mieink javára. Debrecenben még ennél is nyomasztóbb a fölényünk, hiszen eddig csupán egyszer szenvedtünk vereséget a keleti rangadók történetében Debrecenben: 2008 novemberében vitte el egyetlen alkalommal a DVTK mind a három pontot az otthonunkból. Az utolsó hét, Debrecenben lejátszott bajnokit egyaránt megnyertük, ezeken a meccseken a gólarány 19-2 a javunkra. Összességében 13 meccse vagyunk veretlenek a miskolciak ellen, utoljára 2009-ben tudtak diadalmaskodni, akkor 1-0-ra nyertek ellenünk hazai pályán. Az utóbbi évek DVSC – DVTK meccsei tehát magabiztos hazai sikerekről szóltak, de Miskolcra sem kikapni jártunk manapság, döntetlennél rosszabb eredménnyel kevésszer távoztunk az otthonukból. Idén ősszel már találkozott a két csapat, akkor a DVTK otthonában 3-1-es sikert arattunk, Holman, Szakály és Tőzsér voltak a gólszerzőink, míg a másik oldalon Novothny talált be. Emlékezetes még, hogy Brkovics miatt emberhátrányban játszottuk a második félidő jelentős részét, mégis sikerült elhoznunk az értékes három pontot.

Lássuk, hogy milyen előjelekkel vágunk neki a meccsnek: sérülés miatt biztosan nem játszik Völgyi, Mengolo, Bereczki és a műtéten átesett, a profi pályafutását befejezni kényszerülő Horváth Zsolt. Rajta kívül még kérdéses Holman Dávid játéka, akinek esetleges sérüléséről nem tudunk többet, mindenesetre a legnagyobb érvágás az ő hiányzása lenne jelen pillanatban. Frank Feltscher állapotáról sem adott tájékoztatást a klub, így az esetében reménykedhetünk abban, hogy bevethető lesz. Mindezek fényében meglehetősen kérdéses, hogy hogy is állunk fel: szélsőink továbbra sincsenek, egyedül Feltscher van, aki adott esetben bevethető ott, de Holman esetleges hiányában garantált, hogy ő kap majd szerepet középen a támadók mögött. És ebben az esetben elképzelhető, hogy az elmúlt hetekben látott, védekezésben stabilnak mondható, de támadásépítésben ötlettelennek bizonyuló 4-3-1-2-es formációt látjuk majd. Azaz ezúttal is három védekező szellemű játékos, Tőzsér, Jovanovics és Szekulics játszhat majd Feltscher mögött, a venezuelai pedig a Handzic-Szuk párost lehet hivatott majd kiszolgálni. Hátul nem várhatunk változást, azaz Danilovics véd majd, előtte pedig Osváth, Brkovics, Mészáros és Ferenczi feladata lesz a támadások szűrése.

lokidvtk

A DVTK sem túl jó előjelekkel készül az összecsapásra, hiszen eddigi két tavaszi meccsüket elvesztették: a Mezőkövesd 3-0-ra gyepálta el őket hazai környezetben, majd szintén Mezőkövesden, azonban ezúttal már pályaválasztóként szenvedtek 3-2-es vereséget az MTK elleni kiesési rangadón. Ez utóbbi különösen fájó, hiszen egyrészt egy közvetlen rivális vitte el tőlük a három pontot, másrészt győztes állásról kaptak ki a kék-fehérek ellen. A keretük egyébként kissé átalakult a tél folyamán: elhagyta az együttest a Ferencvároshoz távozó Bognár István, a Sopronba szerződő Németh Milán, az MTK-hoz visszatérő Nikházi Márk, illetve ideiglenesen befejezte pályafutását egykori védőnk, Lázár Pál. Rajtuk kívül kölcsönbe távozott Bacsa Patrik, illetve Oláh Bálint. Érkezett ugyanakkor az FTC-től Busai Attila, az Újpesttől Nagy Tibor, a dunaszerdahelyi FC DAC-tól Szarka Ákos, valamint a romániai FC Botosanitól Fülöp István. Az eddigi tavaszi meccseik alapján következtethetnénk a várható kezdőjükre, azonban nem tudjuk, hogy az ideiglenesen beugró Vitelki Zoltán belenyúl-e a csapatba, vagy azoknak szavaz majd bizalmat, akik eddig is játszottak. Ha tippelnünk kellene, akkor az Antal – Nagy, Lipták, Jagodinskis, Tamás – Elek, Dausvili – Vela, Nono, Fülöp – Szarka kezdőt mondanánk. Kérdéses posztok a védelem szélei, ahol Nagy mellett Eperjesi, Tamás mellett pedig Nemes is kapott már szerepet az elmúlt hetekben, valamint Busai és Ugrai játéka sem lenne meglepő, bár előbbi vélhetően inkább csere lesz, és a jóval stabilabb Elek – Dausvili párosnak szavazhatnak majd bizalmat, míg utóbbi Fülöp vagy Szarka kárára kerülhetne be a kezdőbe, de erre én személy szerint nem látok esélyt.

A rövidnek nem nevezhető bevezető után térjünk rá arra, hogy miért is fontos ez az összecsapás. Jelenleg a két csapat egyaránt 21 ponttal áll a tabellán, a DVSC a már kieső 11., a DVTK pedig a még éppen bentmaradónak számító 10. helyen. Csupán több győzelmük miatt előznek meg minket a borsodiak, tehát teljesen kiegyenlített a két csapat idei mérlege. Az utolsó helyezett Gyirmót hat pontra van a két csapattól, míg az üldözött boly tagjai (MTK, Haladás, Paks) lőtávolon belül, de pici pontelőnnyel állnak előttünk (2, 5, illetve 6 ponttal). Ilyen szempontból tehát látható, hogy miért fontos ez a meccs: azon kívül, hogy a győztes három ponttal leszakítja a másikat, ha az előttünk álló három együttes pontot, pontokat gyűjt ebben a fordulóban, akkor tetemesnek mondható hátrányba kerül majd az egyik csapat. Ez nyilván nem ledolgozhatatlan 11 forduló alatt, de tudjuk, hogy milyen a futball lélektana, ilyen helyzetben nagyon nehéz mentálisan a topon lenni a játékosoknak.  Itt tehát nem csupán a három pont lesz a tét, hanem az NB I-es tagság megőrzése is, ezért lesz ez a szezon legfontosabb mérkőzése. Most pedig lássunk néhány érdekességet a mérkőzéssel kapcsolatban.

Aktuális forma

DVSC: V / D / V / V / V

DVTK: V / V / GY / V / GY

Egymás ellen

16/09/24 # DVTK 1-3 DVSC
16/04/23 # DVSC 3-1 DVTK
15/11/21 # DVSC 1-0 DVTK
15/08/15 # DVTK 0-2 DVSC
15/03/22 # DVSC 1-0 DVTK

Kulcsjátékos

DVSC: Tőzsér Dániel

tozserHa nem lenne kérdéses a játéka, akkor egyértelműen Holman Dávidot mondanám, aki amellett, hogy magasan vezeti a házi góllövőlistánkat, gyakorlatilag fazont szab a támadójátékunknak, minden támadás rajta fut keresztül. Hiányában viszont még nagyobb felelősség hárulhat Tőzsér Dánielre, újdonsült csapatkapitányunkra, aki egyelőre nem bizonyította azon kijelentését, hogy nem levezetni jött Debrecenbe. Alig tudnánk a szezonból olyan meccset kiemelni, ahol azt láttuk tőle, amit elvárnánk, és amit tud játszani egy ilyen kaliberű játékos, mint ő. Az egyik ilyen meccs viszont épp az őszi, Diósgyőr elleni meccs volt, ahol szezonbeli egyetlen gólját szerezte szabadrúgásból. Úgyhogy Dani, rajtad egész Debrecen szeme, most az egyszer szedd össze magad és a csapatot is!

DVTK: Fülöp István

Fulop_Istvan_kartyakep_FulopIstvanA romániai magyar származású szélső a télen szerződött Miskolcra, idén a román bajnokságban hét találatig jutott a Botosani színeiben, és első diósgyőri meccsén, amin kezdő volt, gólt és gólpasszt jegyzett. A pontrúgásai életveszélyesek, emellett a sebessége és a fejjátéka is figyelemre méltó. Többször szóba került már a magyar válogatottban történő esetleges bemutatkozása is, Miskolcon tehát minden bizonnyal húzóemberként tekintenek rá. Komoly feladat lesz tehát az ő semlegesítése, ez a feladat Osváth Attilára vár majd.

Kulcspárharcok

Fülöp – Osváth

Az előbb említettem már, hogy ez lehet a mérkőzés egyik kulcspárharca: a vendégek balszélsője kiváló pedigrével rendelkezik, és az MTK ellen már bizonyította, hogy miért is szerződtették őt. Vele szemben egy hasonlóan ígéretes játékos, a fiatal Osváth nézhet majd farkasszemet, aki azért igazolt Debrecenbe, hogy újra felépítse magát arra a szinte, amilyenen akkor volt, mikor Bernd Storck behívta őt a válogatott bő keretébe. Mindenképp izgalmas csata lesz kettejük találkozása.

Feltscher – Dausvili

A mi oldalunkról egyértelműen itt dőlhet el a mérkőzés, hiszen idén épp azért szenvedtünk, mert nem tudtuk helyzetbe hozni a csatárokat. Feltscher (vagy adott esetben Holman) feladata lenne, hogy a középpályáról indulva csatlakozzon a két támadó, Handzic és Suk mellé, és kulcspasszokkal tömködje őket. A vendégek egyik leghasznosabb játékosa a grúz Dausvili, aki kiválóan képes szűrni az ellenfél támadásait, úgyhogy nem lesz egyszerű dolgunk áthámozni magunkat a Diósgyőr középpályáján.

Házi góllövőlista

gollovolista

Gólok eloszlása időben

golokeloszlasa


A beharangozó végére pedig tartogattunk egy kis meglepetést, kitaláltuk ugyanis, hogy a DVTK szurkolói portálja, az amigeleken.hu csapatával besegítünk a másik oldalnak a beharangozó elkészítésében. Így mi az ő részükről Emődi Zoltán főszerkesztőt kérdeztük, hogy mit vár a szombati mérkőzéstől.

LokiBlog: A Diósgyőrnek általában nem sok babér szokott teremni Debrecenben, mégis talán most lehet az utóbbi évek egyik legkiélezettebb keleti rangadója. Mit gondolsz, elkaphattok most minket?

Amígélekén: Valóban nem nyerni járunk hozzátok ezt mindenki tudja. Persze az elmúlt időben annyiszor éreztük már, hogy most el lehet kapni a DVSC-t mert éppen gyengélkedett a csapat, de a vége általában vereség. Ráadásul annyit rúg a Debrecen nekünk amennyit csak bír és ritkán állnak meg egy gólnál. Mindezek ellenére már az edzőváltás előtt is azt éreztem, hogy nyerünk ellenetek. Zoli kinevezésével pedig már biztos vagyok ebben.

LokiBlog: Hét közben leváltották Horváth Ferencet. Nálatok gondolom ez pozitív hírnek számított. Milyen hatással lehet majd a csapatra, hogy ideiglenesen Vitelki veszi át az irányítását? Mi nem örültünk ennek a váltásnak így a meccs előtt…

Amígélekén: Elhiszem, hogy nem örültök, hiszen egy edzőváltás új impulzust ad minden csapatnak. Vitelki ráadásul nagyon karakteres edző és nem elégszik meg a középszerűséggel. Biztos vagyok benne, hogy nem megúszni akarja a meccset, hanem megnyerni. Biztos vagyok benne, hogy már szombaton látni fogjuk a csapaton Zoli elképzelését.

LokiBlog: Mit vársz a saját csapatodtól és a Lokitól a szombati meccsen?

Amígélekén: A saját csapatomtól a megalkuvást nem tűrő győzni akarást várom. Azt várom még, hogy kapott gól nélkül hozzanak le végre egy meccset. Az már fél siker. Tőletek pedig azt várom, hogy ne tudjatok kombinatív játékot felmutatni. Hallani olyat, hogy edzőt akar buktatni a csapatotok. Erre csak annyit tudok mondani gonosz módon, hogy hajrá srácok! Csináljátok!

LokiBlog: Kitől kell tartanunk a DVTK keretéből, és ti kit tartotok a Loki legveszélyesebb játékosának?

Amígélekén: Fülöp nagyon jó igazolás volt, benne van a veszély a játékában és a pontrúgásai is nagyon jók. Őt tartom most a legveszélyesebb játékosunknak. Elek még az, akit soha nem lehet félvállról venni, hiszen ha elindul, akkor megy mint egy vonat és nehéz megállítani. Viszont reménykedhettek abban, hogy Antal véd és az nagy segítség nektek. Holman az egyik legjobb játékosotok. El tudnám képzelni a csapatunkban.

LokiBlog: Hogyan látod egyébként a Diósgyőr jelenlegi helyzetét? Téma a kiesés lehetősége, vagy a szurkolók, klubvezetők nem is tartanak ettől? Nekünk az a véleményünk, hogy a szombati meccs vesztese nagy valószínűséggel búcsúzik az élvonaltól, még ha korai is lenne ezt kijelenteni.

Amígélekén: Van még pár meccs és én elképzelhetetlennek tartom, hogy a DVSC és a DVTK csapatai közül bármelyik kiessen. Az biztos, hogy a holnapi vesztes nagyon nehéz helyzetbe kerül majd. Mindenki fél a kieséstől erre jó példa az edzőcsere. Remélem, hogy nem ébredtünk későn! Jobban örülnék, ha a Paks és a Gyirmót esne ki.

LokiBlog: A szurkolók gondolom készülnek, hány vendégdrukker érkezése várható? Lesz jó hangulat?

Amígélekén: Mi is hirdettünk egy közös túrát és biztosan sokan mások is elindulnak majd. A hangulatra biztosan nem lesz panasz. Remélem, hogy akik eddig nem tudták mit tegyenek, Vitelki Zoli nevére szívesen elindulnak Debrecenbe és segítik a csapatot. Bizakodó vagyok, hogy egy gyönyörű tavaszi napon, jó hangulatú meccsen elhozzuk a 3 pontot.

Mi is válaszoltunk néhány kérdésére a diósgyőrieknek, ezeket itt olvashatjátok.


Ezúttal mindenkire szükség van! Tegyük félre ellenérzéseinket az edző, az elnök és a játékosokkal szemben, hajszoljuk bele a csapatot a győzelembe! Az NB I-es lét a tét, mindenki a stadionba!

DVSCDVTKbeharanghatter