LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Egyszerű a képlet

Az elmúlt hetek csak a számolgatásokról és a matekozásról szóltak. Az utolsó forduló előtt leegyszerűsödött a képlet, és mivel nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy milyen eredmény jó nekünk, így nem is feltétlenül erre hegyezném ki ennek a cikknek a lényegét, sokkal inkább az esélylatolgatásé lesz a főszerep.

formula

Azért a rend kedvéért lássuk a tényeket: három csapat eshet még ki, rajtunk kívül a Diósgyőr és az MTK veszélyeztetett. Így az utolsó fordulóban csak két meccsre kell koncentrálnunk: a Diósgyőr – DVSC összecsapás mellett fél szemmel a Paks – MTK találkozót kell majd követnünk. Lássuk, hogy milyen kimenetelek lehetségesek.

kieso

Amint az látható, összesen kilenc lehetséges kimenetelt kell vizsgálnunk. Ebből csupán egyszer lenne kieső a DVSC, és kétszer a DVTK, a maradék hat eshetőségben egyaránt az MTK búcsúzna. Így ha csak a száraz statisztikát nézzük, akkor jól látható, hogy az MTK van a legnagyobb bajban, míg mi biztonságban érezhetjük magunkat. A kilencből tehát egy kimenetel van, amikor mi esünk ki, viszont ennek esélye egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen bőven benne van a pakliban, hogy az MTK a hazai csapat számára viszonylag tét nélküli meccsen begyűjti a három pontot, mi pedig a mezőkövesdi katlanban vereséget szenvedünk a Diósgyőrtől.  Mindez persze csak a matek, hiszen ennél jóval komplikáltabb a helyzet. Az MTK sorsa a saját kezében van, hiszen ha legyőzi a Paksot, akkor biztosan bennmarad, ez esetben pedig a mi meccsünk vesztese búcsúzik (döntetlen esetén pedig a DVTK). Viszont az MTK-nak csak a győzelem jelent bennmaradást, minden más esetben függetlenül a másik meccs eredményétől ők a kiesők. A helyzet a mi meccsünkön is „egyszerű”, hiszen annak a győztese is biztos bennmaradónak tekinthető. Döntetlen esetén pedig mindkét csapat megmenekül, ha az MTK nem nyer.

Alapesetben tehát mindenkinek a saját meccsére kell koncentrálni, azaz mindenkinek a saját kezében van a sorsa. De mi van akkor, ha nem jön össze a döntetlen, és kikapunk? Sajnos akkor nagy baj van. Én valamiért biztosra veszem, hogy az MTK valahogy begyötör egy gólt a Paksnak, és behúzza a meccset. Bár a hazaiknak még olyan szempontból nem mindegy az összecsapás, hogy vereség esetén lecsúszhatnak a hetedik helyre (az alsóházi csapatok jövőre eggyel kevesebb hazai meccset játszhatnak a szezonban), de az Újpest ferencvárosi győzelmére keveset tennénk, vélhetően ők is így vannak ezzel. Ha a Mezőkövesd meg tudta őket verni, akkor az MTK is meg fogja tudni. Úgyhogy nem szabad abban bíznunk, hogy az MTK úgysem nyer, nekünk ki kell kaparnunk legalább egy döntetlent.