LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

KörKérdés #10 – Mit hoz a jövő?

korkerdes1Rég elfeledett rovatunkat élesztjük újra az előttünk álló rendkívül fontos mérkőzésre való tekintettel. A Honvéd meccs már a múlté, kellően kibeszéltük az összefoglaló és az élő Heti Hármas során. Szorítkozzunk tehát arra, ami előttünk áll: szombaton a Diósgyőr ellen játszunk ki-ki meccset. Ezzel kapcsolatosak az egymásnak és a nektek is feltett kérdéseink. Ezúttal hét kérdésünk van mindenkihez. Bár van köztük olyan kérdés, amire már a podcast adásban választ adtunk, de most lehetőséget adunk a többi szerkesztőnek is, hogy kifejtse véleményét a témával kapcsolatban.

1. Kérdés: Szerinted inkább jót tesz a csapattal az edző- és stábcsere vagy nem befolyásolja pozitív irányban a csapatot, sőt, akár még ront is majd a szombati teljesítményen?

JuveFan1897: Nehéz kérdés. Szerintem borzalmas az időzítés, viszont Pontessel nem biztos, hogy ekkora nyomás alatt és ilyen mentális állapotban sikerülne kiharcolni a bennmaradást. Herczeg András személye, személyisége adhat némi pozitív löketet a játékosoknak, de egyértelmű, hogy nem a taktika (és nem a két edző szakmai felkészültsége közötti különbség) fog dönteni, sokkal inkább a mentális állapot, így erre kell fektetni a hangsúlyt szombatig.

Csibu: A csapatnak – nagyon remélem -, hogy jót tesz. Nagy változást a játékban nem várok, leginkább azt várom Herczeg Andrástól, hogy helyretegye a fiúkat agyban és felkészítse őket mindenre, amivel ellenfelünk próbálkozhat szombaton.

Lucas: Csakis egy dolog mentheti fel ezt a máskülönben elég rosszul időzített és átgondolatlan lépést, mégpedig az, ha a végső nagy harcra feltüzeli a csapatot. Úgyhogy mindenki érdekében nagyon remélem, hogy ez fog bekövetkezni, és egy harcos, győztes Lokit láthatunk a pályán.

Enderson: Rövid távon jót tesz majd a csapatnak szerintem, Herczeg Andrással szemben sokkal nagyobb a tisztelet. Bár pszichológiailag eléggé hibás döntés ennyire az utolsó pillanatban elküldeni egy edzőt, de itt most akár valami jó is kisülhet belőle erre az egy meccsre.

SiD: Szerintem inkább jól sülhet el, bár én nem cseréltem volna most, az tuti. Viszont Herczeg már bizonyított ebben a szezonban, szerintem most is menni fog neki.

Sammy: Ezt így kívülről nem lehet megmondani, viszont ha belegondolunk, akkor a látottak után hathat pozitívan is a csapatra, ha a játékosok már valóban nem akartak Pontessel együtt dolgozni.


2. Kéréds: Danilovic tengap bocsánatot kért szombati tettéért. Meg tudsz-e neki bocsátani, ha rajtad múlna, ki védené a kapunkat szombaton?

JuveFan1897: Az mondjuk érdekes, hogy a videóban mindenkitől bocsánatot kért, csak kimondottan Ferenczitől nem. Viszont ha tényleg rendezték az ügyet (vagy legalábbis félreteszik erre az egy meccsre), akkor nem kérdés, hogy ő védene nálam.

Csibu: Nem vitatható Danilovic őszintesége, így igen, én megbocsátom tettét. Persze az is kell, hogy látható legyen: ő is a DVSC-ért küzd. Mindenképpen Danilovic védene nálam, a jelenlegi kapuskeretünkben nincs olyan játékos, akire jobban rá merném bízni ezt a pozíciót.

Lucas: Azért ahhoz több kell, hogy én egy játékosra komolyan megharagudjak és ne tudjak megbocsátani. Utóbbi még Selim Bouadla égbekiáltó butasága esetén sem állt fenn, pár hét után neki is megbocsátottam. Danilovics nem tett semmi olyat, amit ne értenék meg: engem is kapott már el a virtus és tettem olyat, amit később megbántam. Arról nem is beszélve, hogy jogosan bukott ki Ferenczire. Ha pedig rajtam múlna, egyértelműen őt tenném be a kapuba. Szinte az egész szezont végigvédte és nélküle már rég kiestünk volna és nem lenne tétje ennek a meccsnek.

Enderson: Danilovic. Ez egyértelmű, annak ellenére, hogy túlzás volt a reakciója. Az mondjuk vicces, hogy a nyilatkozatában csak Ferenczitől nem kért bocsánatot, mindenki mástól igen, de még ezekkel a belső feszültségekkel együtt is szükségünk van rá, hiszen a Novakovic interjúból is emlékezhetünk rá, Verpecz mennyire jól kezeli a feszült helyzeteket…

SiD: Ha nem lenne élet-halál harc nekünk a meccs, biztos, hogy nem játszana nálam (főleg, hogy nyáron távozik). Így azonban nem sok választásunk van, Verpecz sosem volt Loki szintű kapus, Kelaváról meg nem tudunk sokat, nem most kéne tesztelni őt.

Sammy: Én már a történtek után úgy gondoltam, hogy hiába a kifakadása, ami nem volt oda való és kicsit túl heves volt, viszont a küzdést lehetett nála látni ebben az esetben is rajta, a többiekkel ellentétbe. Személy szerint én Daniloviccsal a kezdőben látnám szívesen a csapatot a DVTK ellen.


3. Kérdés: A Honvéd ellen a Danilovic, Osváth, Brkovic, Szatmári, Ferenczi, Tőzsér, Jovanovic, Holman, Mengolo, Könyves, Handzic kezdővel léptünk pályára. Ha te állíthatnád össze a szombati kezdőt, kikre számítanál és milyen felfogást választanál?

JuveFan1897: Szerintem nem lenne szerencsés most össze vissza változtatgatni. Felmerült Barna Szabolcs neve, de egyértelműen nem most dobnám be a mély vízbe egy ilyen fontos meccsen. Két helyen viszont változtatnék: Filipnek mindenképp a kezdőben a helye, illetve a rutin miatt Mészárost is betenném Szatmári helyett. Utóbbi nagyon idegesen játszott a Honvéd ellen, ekkora nyomás alatt nem lenne szerencsés benne bízni. Danilovic – Osváth, Brkovic, Mészáros, Ferenczi – Filip, Tőzsér, Jovanovic – Könyves, Holman – Handzic.

Csibu: A középpályát megerősíteném, maradna az egycsatáros játék. A hátvédsorban nem most próbálnám ki Barnát, Szatmárinak viszont pihenőt adnék. Úgyhogy: Danilovic, Osváth, Brkovic, Mészáros, Ferenczi, Tőzsér, Filip, Holman, Mengolo, Könyves és Handzic. Esetleg Mengolo helyett Jovanovic.

Lucas: Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy nagyon variálgassunk. Holman és Tőzsér nagy általánosságban a csapatnak a kerékkötői, ám most azt érzem, húzóemberek lesznek majd. Bár Ferenczi kihagyása indokolt lenne, a helyére nincs alternatívánk és egy meccsre nem tudunk most nyugodt szívvel bedobni senkit. Esetleg Mészárost tenném be egy utolsó mérkőzésre Szatmári helyett, de ebben sem vagyok biztos, mert alapvetően jó védőnek tartom a kis Szacsát. Filipet egész biztos betenném, valószínűleg Könyves helyére, akire csereként számítanék, csakúgy, mint Szukra. De a posztoknál és a kezdőcsapatnál most sokkal fontosabb egy minden területen stabil csapat, akik egymásért küzdenek.

Enderson: Danilovic – Jovanovic, Brkovic, Mészáros, Osváth – Könyves, Filip, Tőzsér, Mengolo – Holman – Handzic (Csere: Verpecz, Ferenczi, Szatmári, Sekulic, Feltscher, Chuka, Suk)

SiD: Szatmári helyén Mészi kezdene, mert egy ilyen fontos meccsre kell a rutin, ráadásul Szatmári elég gyengén szerepelt a Honvéd ellen. A többiek nagyjából maradnának, esetleg Szuk szerepeltetésén gondolkodnék el, ha már megszerezte végre első gólját.

Sammy: Mivel öngyilkosság lenne a döntetlenre játszani és egy esetleges kapot góllal már minden borulna, nem játszatnék kettőnél több védekező középpályással, az eddigi 4-2-3-1, vagy pedig a régi 4-4-2 lehetne egy jó megoldás. Játékosok közül, a szezon elején általunk sokat kritizált Filipet kezdőbe tenném, hiszen sokat javult a játéka. A kérdés az bennem, hogy Ferenczi csak ezen az egy meccsen játszott ilyen rosszul, vagy ennyi az ő tudása is. Ekkor viszont lehet jobban járnánk Völgyivel de akár még Barnával is akik feltételezhetően jobb játékot nyújtanának mint a Honvéd ellen tette azt Janika. Nekem a következőkép állna fel a kezdőcsapat: Danilovic – Osváth, Szatmári, Brkovic, Barna/Völgyi – Tőzsér, Filip – Feltscher, Holman, Mengolo – Handzic


4. Kérdés: A mi meccsünket és a két csapat bennmaradását is nagyban befolyásolhatja a Paks-MTK találkozó. Mit gondolsz, megveri ellenfelét az MTK?

JuveFan1897: Én biztosra veszem az MTK sikerét, úgyhogy nem is számolok azzal, hogy a Paks kikaparja akár nekünk, akár a Diósgyőrnek a gesztenyét. Magunknak kell kivívni a bennmaradást.

Csibu: A hétvégén még azt mondtam, mindent lehet felrakni az MTK győzelmére. Habár ebben már nem vagyok olyan biztos, továbbra is úgy számítom, hogy az MTK győzni tud a Paks ellen. Ha nem így lenne, annak mindannyian nagyon örülnénk – viszont ezzel számolni botorság lenne.

Lucas: Nem tudom, és nem is nagyon érdekel. Ha mi győzünk, tökmindegy, mi lesz azon a meccsen.

Enderson: Én valamiért azt érzem, hogy nem tud majd nyerni az MTK Pakson, és így ők esnek ki. Persze lehet, hogy ez csak vágyálom, és nem mernék erre fogadni, de ezt súgja a megérzésem.

SiD: Nem vagyok a nagy összeesküvés elméletek híve, viszont nem egyszer láttuk már, hogy az életükért küzdő csapatok (pl MTK) az utolsó fordulókban megverik a már leeresztő ellenfeleket (Paks). Én inkább döntetlent várok a találkozótól, de MTK győzelem is lehet belőle.

Sammy: Ismerve az MTK-t és azt hogy a Paks jelenleg nagy mumusuk, szerintem ott egy döntetlen vagy hazai győzelem lehet a reális, perzse nem tudjuk, a Paks mit gondol a meccsről, és Csertői Aurél milyen mentalitásban küldi pályára a fiait.


5. Kérdés: Rég nem látott izgalmak várnak ránk szombaton. Izgulsz? Van benned meccsdrukk, vagy az évek óta szépen ránktelepedő, szokásos apátia uralkodik rajtad?

JuveFan1897: Nagyon ideges vagyok, és rég éreztem már ilyen meccshangulatot magamon, pláne 4-5 nappal a mérkőzés előtt. Sokszor olyan érzésem van, hogy szét tudnék tépni minden DVTK játékost, kezdődjön már a meccs, és verjük szét őket. A klub jövője a tét.

Csibu: Naná! Talán jelzi, mennyire elkapott ismét a gépszíj, hogy évek óta most először vendégtúrán nem a sajtóból, hanem a vendégszektorból figyelem és közvetítem majd a találkozót.

Lucas: Érdekes módon onnantól kezdve, hogy kimondtuk, hogy idén a bennmaradás a cél, onnantól kezdve elszállt minden apátiám. Lehet Pontest szidni, sározni (én sose fogom), de azt mindenképp el kell neki ismerni, hogy megkavarta itt az állóvizet. Közvetve vagy közvetlenül, de összerakott itt egy olyan csapatot, aminek tiszta szívből tudtam szurkolni egész tavasszal. Most pedig minden eddigi küzdelmünk egy végső 90 percben csúcsosodik ki, ahová több száz debreceni készül rajtam kívül… Szerintetek hogy érzek? Az idejét se tudom, mikor izgultam ennyire Loki-meccs előtt. Itt az ideje, hogy mindenki szabadjára engedje a benne rejtőző vadállatot, amit alapesetben leláncolnak a freudi korlátok és a társadalmi konvenciók, és megmutassuk, mi is az a Lokizmus.

Enderson: Igen, már alig várom, hogy végre szombat legyen. Még talán nagyobb bennem az izgatottság, mint annak idején, egy-egy bajnoki címről döntő rangadó előtt, de kisebb semmiképp.

SiD: Izgulok nyilván, de továbbra sem tudom elképzelni, hogy kiessünk az élvonalból. Ez inkább a szokásos év végi izgalom.

Sammy: Lucasnak a monológja már megadta az alaphangot, és azt majd az olvasók is fogják látni, hogy készülünk egy meglepetés videóval is a héten, és annak a készítése folyamán is elő-elő jönnek a régi szép emlékek és egy szó, mint száz várom a szombati kezdősípot.


6. Kérdés: Milyen végeredményre és/vagy végkimenetelre számítasz a Diósgyőr ellen?

JuveFan1897: Nem tudnám ezt megtippelni, bármi lehet… Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a lefújás pillanatáig izgalmas meccs lesz, szinte biztosra veszem, hogy drámai végkifejlet lesz. Csak könyörgöm, ne döntetlenre játsszunk, mert akkor megszívjuk.

Csibu: Nem csak a végkimenetelről nem érzek semmit, hanem arról sem, vajon melyik csapat milyen játékot fog nyújtani. Az akarattal remélem nem lesz hiány. Arra számítok, hogy a Diósgyőr nem ront nekünk, hiszen nekik egy bekapott gól végzetes is lehet, de ahogy telik az idő ki kell majd nyílniuk. Ha akkor lecsapunk a kínálkozó lehetőségre, örülhetünk. Máskülönben a védekezésünkre kerül a nagy nyomás. De bizakodó vagyok és azt mondom: saját jogon vívjuk ki a bennmaradást, meg lesz az X!

Lucas: Bennmaradásra, csakis ebben gondolkodok. Nem hinném hogy kikapnánk, és bizony a győzelem sem elképzelhetetlen.

Enderson: Döntetlenre. De ez tényleg az a meccs lesz, ahol bármi megtörténhet.

SiD: Én győzelmet tippelnék, egyrészt a DVTK ellen általában jól megy nekünk, és Herczegben is bízok. De döntetlen esetén sem fogok keseregni, hisz az is bennmaradást érne.

Sammy: Amennyiben a csapatot sikerül feltüzelni, és mivel mi nagy mumusai vagyunk a DVTK-nak  (az utóbbi 8 meccsen nem sikerült neki megvernie minket) úgy érzem meglehet a hőn áhított győzelem és ezzel a bent maradás is.


7. Kérdés: Ha te mondanád ki az utolsó mondatot, mielőtt kilép a csapat a gyepre, mivel küldenéd őket harcba?

JuveFan1897: Nem vagyok a nagy szavak embere, úgyhogy csak annyit tudnék mondani, amit a hétfői cikkünkben is említettem, és amivel Lucas is kezdte a monológját: félre kell tenni mindent, nem számít, hogy ki kinek a barátja, kit utál, kinek mennyivel tartoznak, csak ez a meccs számít, és most kell megmutatni, hogy mennyit jelent számotokra a DVSC.

Csibu: Egyikőtök szemében sem akarom látni a félelmet, mert nincs mitől félnetek! Itt vagytok egymásnak, és egész Debrecen, egész Hajdúság értetek szorít. Ne hagyjátok őket cserben, ahogy egymást sem hagyjátok cserben! Higgyetek egymásban és győzzetek, csapatként!

Lucas: Tekintettel arra, hogy a fél csapat nem beszél magyarul, és hogy a délszláv virtusra mindig számíthat az ember, csak egy artikulálatlan, állatias üvöltésbe átcsapó „KIB@SZOTT POKOOOOOOOOOOOL!”-t.

Enderson: Ti döntitek el, hogy azok a játékosok akartok lenni, akik gyáva játékkal kiejtettek egy nagy múltú, különleges klubot a másodosztályba, vagy azok, akik hősiesen játszva kiharcolták az utolsó meccsen a bentmaradást. Ez végigkísér majd titeket a karriereteken. Egy egész város szorít értetek, és ennyi embernek okozhattok hihetetlen örömöt és megkönnyebbülést azzal, ha megmentitek a szeretett csapatukat a kieséstől. Ha ezt a célt eléritek, és látják rajtatok, hogy mindent megtettetek a klubért, a szurkolókért, akkor minden más rossz emléket könnyebben elfelejtenek nektek.

SiD: Küzdjetek legjobb tudásotok szerint, akkor baj nem lehet!

Sammy: Ez a meccs az utolsó meccs az életben maradás tekintetében. Kint van több mint 5000 szurkoló és köztük azok is, akik csak miattatok utaztak 100 kilométereket, hogy itt a helyszínen szurkoljanak nektek, tegyétek széppé a napjukat és küzdjetek értük és magatokért.