LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Céltalan felkészülés

Még csak néhány hete ért véget a viszontagságokkal teli 2016-2017-es szezon, máris az új, 2017-2018-as szezonra fókuszálunk. Idén is rövid volt a szünet, hiszen a május végi szezonzárót követően nagyjából kéthetes pihenő jutott a játékosoknak, ez azonban nem jelenti azt, hogy megállt volna az élet ez idő alatt, hiszen általában ilyenkor zajlanak az egyeztetések az esetleges új igazolásokkal kapcsolatban, és optimális esetben a felkészülést már úgy kezdi meg a csapat, hogy a keret nagyjából háromnegyede összeállt – ez van normális esetben, normális csapatoknál. De mi nem is a Loki lennénk, ha nem mi lennénk a szabályt erősítő kivétel: a vezetők gyakorlatilag a töküket vakargatták az eltelt időszakban, és nemhogy nem erősödtünk, hanem egyenesen gyengültünk.

edzes_nyar_720

Múlt hét csütörtökön, azaz június 15-én kezdődött egyébként a felkészülés, amit elég zavaros várakozás előzött meg. Erről már írtunk a múlt héten, sokáig a levegőben lógott a tulajdonosváltás, ám Herczeg András vezetőedzővé kinevezése után (erre június 8-án került sor hivatalosan) szinte biztossá vált, hogy nem változik semmi. Az addig eltelt időszakban erősítéseknek még csak a hírét sem lehetett hallani, ellenben elköszöntünk egy csomó felesleges játékostól: szép sorban távozott Handzic, Kelava, Suk, Feltscher és Verpecz, illetve a kölcsönjáték leteltét követően Osváthttól és Danilovicstól is búcsúznunk kellett (őket kettejüket speciel sajnálom). De rajtuk kívül még a levegőben lóg Brkovics, Holman, Chuka és Mengolo távozása is. Ez összességében 11 játékos, akik közül 6-7 alapembernek számított a tavasszal. Mindeközben olyan félelmetes erősítéseket hajtottunk végre, hogyaszongyahogy: Takács Tamás, Berdó Péter, Varga Kevin, Kuti Krisztián, Kinyik Ákos. Nem kell megijedni, őket nem leigazoltuk, „csak” visszatértek a kölcsönből. Hogy azért egy jó hírről is beszámolhassunk, épp tegnap jelentették be Sós Bence visszatérését, na neki legalább tényleg örülünk.

Egyébként röhejes, hogy Herczeg András szakmai stábját pár nappal a felkészülés kezdete előtt nevezték meg, akkor is csak azért, mert a sajtó részéről érdeklődtek a nevek iránt. Ami pedig az átigazolási politikánkat illeti, azzal sikerül alulmúlnunk minden korábbi évben bemutatott produkciónkat. Herczeg András egy interjúban a távozók pótlásáról beszélt, azaz erősítésekről szó sincs, örüljünk, ha sikerült a lyukakat befoltozni. Arra például nem tudom, hogy volt-e valaha példa magát profinak nevező klubnál, hogy kapus nélkül kezdjenek el egy felkészülést. Persze, mondhatjuk, hogy itt van Szabados István és Kovács Péter, biztosan tehetségesek mindketten, de aligha ők lesznek a kezdőkapusok jövőre. Vagy ha igen, akkor tényleg komoly baj van (és ezzel nem a két említett játékost degradálom le). Jobboldali védőnk pillanatnyilag nincs, ha csak az eredetileg középpályás Jovanovicsot ide nem számítjuk, középső védőnk fixen Szatmári, Mészáros és a folyton sérült Szilvási van (Brkovics még nem biztos, hogy marad), bal oldalra pedig továbbra is Völgyi van, tehát nincs senki. Ja de, Ferenczi, aki szintén nem védő alapból. A középpálya még úgy ahogy elmegy, bár egy jó szélső még elférne Sós mellett, elöl viszont ismét tragikus a helyzet, a fiatalok mellett van egy Takács Tamás és egy Könyves Norbert. Ez így elég karcsú, mondanom sem kell. Ha most kellene a Power Rankingsban sorrendet felállítani a csapatok keretének erősségét figyelembe véve, akkor maximum a Balmazújvárost, és jóindulattal a Mezőkövesdet előznénk meg. És ez nem vicc, tényleg romokban van a keretünk.

19399043_1572077412805142_5031720378794731731_nLucas mémje sajnos hűen tükrözi a jelenlegi helyzetet…

A többi csapat közben szépen erősítget, a Felcsútot hagyjuk is, a Fradi, a Vidi, a Vasas egyaránt igazolt már, az Újpest is komoly igazolásokat jelentett be, de még a Haladás is képes volt erősíteni. Az a helyzet, hogy rég nincs már jó híre a csapatnak a magyar játékosok közt, régen azért tudtunk mindenkit megszerezni, mert a DVSC volt az egyetlen csapat Magyarországon, ahol ha nem is csúcsgázsit lehetett keresni, de ami a szerződésbe volt foglalva, azt fixen megkapták a játékosok. Mára, a jelenlegi viszonyok között már ez sem számítana kivételes dolognak, de mint tudjuk, ez az állapot már nem is áll fent a DVSC-nél. Eközben pedig különféle kínos sztorikat hallunk egykori játékosainktól, hogy a sérült és partvonalra került játékosokkal hogy bánnak, illetve mi magunk is látjuk, hogy a fiataljaink is milyen bánásmódban részesülnek (ha van a DVSC-DEAC-ban egykoron futballozó ismerősötök, nyugodtan kérdezzétek meg őket erről…). Szóval a lényeg, hogy a játékosok sem szívesen jönnek már ide, és ez is az egyik oka annak, hogy Osváthot például nem tudtuk megtartani, illetve hogy Tischler és Lencse kaliberű játékosok még csak szóba sem állnak velünk, és inkább mennek el NB II-es csapathoz. De nem baj, legalább a Nyíregyházáról kirúgott Tisza vélhetően visszatér.

Azért a sok negatívum közé vegyüljön egy kis pozitívum: végre a DVSC is igénybe vette a Nagyerdei Stadionban található SET Központot (Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ). Amikor tavasszal részt vettünk a stadiontúrán, akkor volt lehetőségünk betekintést nyerni, hogy konkrétan mi zajlik ebben a központban, és azt kell mondani, hogy profi körülmények, illetve eszközök állnak rendelkezésre. A Diósgyőr már télen is itt járt, és több évre leszerződtek a SET-el, hogy minden felkészülést itt kezdenek, de ahogy megtudtuk, több sportág válogatott sportolói is rendszeresen igénybe veszik a Sportdiagnosztikai központ szolgáltatásait. Örömteli, hogy végre a DVSC is nyitott ebbe az irányba, hiszen éppen nekünk van a legkényelmesebb helyzetünk, mégsem használtuk ki eddig.

Egyébként a mai napon elkészült az OTP Bank Liga 2017-2018-as szezonjának sorsolása is, a július 15-én rajtoló bajnokságot a Mezőkövesd ellen kezdjük itthon. Alig egy hónap van tehát a rajtig, és rengeteg lyukas pozíciónk van még. Persze, lehet mondani, hogy van még idő, és nem is háborognánk, ha lenne egy erős, összeszokott mag, amit 1-2 minőségi játékossal kellene csak kiegészíteni. Csakhogy jelenleg az a helyzet, hogy összesen van 1-2 minőségi játékosunk, akik mellé kis túlzással egy komplett csapatot kéne építeni, igazolni. Mindezek alapján mi nagyon pesszimistán látjuk a jövőt, és óva intünk bárkit attól, hogy nagyon beleélje magát a lelkesedésbe: ilyen hozzáállással jövőre is csak a bennmaradás kiharcolása lehet a reális célunk.

Hogy azért ne legyen negatív kicsengése a cikknek, ez úton jeleznénk, hogy a szombati edzőmeccsről megpróbálunk valamilyen úton módon közvetíteni, terveink szerint a téli, Békéscsaba elleni meccshez hasonló élő streammel szeretnénk jelentkezni. Ezzel kapcsolatban még mindenképp tájékoztatunk majd benneteket.