LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A nyár legfontosabb meccse jön

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor végleg lezárhatjuk az előző szezont, elfelejthetjük a rossz emlékeket, és átadhatjuk helyüket valami újnak, remélhetőleg valami sokkal kellemesebbnek. A szombati napon kezdetét veszi a 2017/18-as szezon, itthon fogadjuk a Mezőkövesdet. Kérdés, hogy ezzel új időszámítás is kezdetét veszi-e a Lokinál, vagy marad minden a régiben? Meccsbeharangozónk egyben a nyár és az év beharangozója is.

mezbor

Az új időszámítás kezdete arra irányul, amit az elmúlt hetekben hangoztatott a Loki vezetősége. „A helyi szakemberek és saját nevelések kezébe teszik a Debrecent, mert eredményesebb lesz, mint a külföldiekkel.” Nagyjából így szólt az üzenet. Hogy ez valóban megvalósul-e és ténylegesen eredményesebb lesz-e, a következő hónapokban kiderül. Személy szerint félek tőle, hogy az új időszámításról lemarad majd az első pár karakter és csak az ámítás marad.

A sok fiatal játékos ígérete ugyanis szép dolog, sőt, támogatni kell, de jómagam szkeptikus vagyok, hiszen ezen labdarúgóink többsége már évek óta megkaphatta volna a bizalmat, valamiért ez mégis elmaradt. A kockázat pedig két oldalról is jelen van: ha túl sok ifit bepakolunk egyszerre, nem biztos, hogy fizikailag és mentálisan elbírják a terhelést. Ha viszont az eredeti ígéretek ellenére a tapasztaltabbak, korábban is a DVSC első keretében futballozók játszanak (erre azért nagy az esély egy Novota, Mészáros, Bényei, Ferenczi, Tőzsér, Filip, Jovanovic, Holman, Takács, Tisza tízessel, kiegészülve Szatmárival), akkor joggal érheti kritika a ház elejét: nem ezt ígértétek.

Persze bárkiket is lássunk a pályán, ha a teljesítménnyel nem maradnak adósak, nem fogunk bosszankodni (legfeljebb azon, hogy arra a 2-3 posztra miért nem erősítettük meg a keretünket). A jó teljesítmény alapja pedig az lehet, ha kiegyensúlyozott évet nyújtunk, ha tiszták a játékosok előtt a feladatuk, ha csapatként küzdenek, ha nem folyamatosan a kiesés elől menekülnek. Ez az a pont, ahol elérkezünk a Mezőkövesd elleni első fordulóhoz.

A Mezőkövesd elleni meccset ugyanis én a nyár legfontosabb találkozója névvel illettem a címben. Talán túlzásnak tűnhet ez a titulus, de higgyétek el, akár az egész szezonra rányomhatja akár pozitív, akár negatív bélyegét az, amit majd látunk és az, amilyen eredményt elérünk. Miért gondolom ezt? Külső és belső okok miatt. Kezdjük a külsővel: láttátok a sorsolásunkat? A Mezőkövesdet követően utazunk Sopronba a Haladás ellen, no meg Paksra is és egyik csapat ellen sem megy igazán jól idegenben. A Haladás ellen idegenben utoljára 6 éve (!), 2011 őszén nyertünk (utána 6 meccsből 3 döntetlen és 3 vereség). Ha a Paks ellen is a legutóbbi 7 idegenbeli meccsünket vizsgáljuk meg, akkor is csupán 2 Loki sikert találunk 4 döntetlen és 1 vereség mellett.

Ezt követően (én optimista becsléssel 7 pontot, pesszimistával 2-3 pontot jósolok magunknak) jön a Fradi, utazunk a Vidihez, fogadjuk a Vasast és megyünk Kispestre. Zsinórban négy meccs a tavalyi első négy helyezett ellen. Itt simán el tudok képzelni olyan forgatókönyvet is, amiben 0-1 pontot szerzünk, esetleg 3-t, minden továbbit nagy dolognak tartanék. Két hónapot, 7 mérkőzést követően 3-10 pont között állhatunk. Tehát a Mezőkövesd elleni győzelem biztos három pontot, jó szezonkezdést jelentene és megalapozná a további, rázós meccseket. Mindegy hogyan, de muszáj begyűjtenünk a 3 pontot, ha már most kiesőhelyre kerülünk és már augusztus végén a kiesők között ácsorgunk, az előrevetítené, hogy egész évben menekülnünk kell majd a kiesés elől. Ez pedig csak felesleges súlyokat pakolna rá a csapat tagjaira. Az idényünk annál nehezebb lesz, minél hamarabb elkap minket az az érzés, ami tavaly ősz végén jött el: akár még ki is eshetünk…

hbandi

Itt jutunk el a belső okokhoz. A Temesvár elleni edzőmeccs is megmutatta: van igény a jó focira. Kell a debrecenieknek a csapatuk. Egy győzelem nem csak a csapat motorját indítaná be, a pesszimistább szurkolóink számára is jelezné: nem a levegőbe beszélt Herczeg András és csapata. Talán még a bérletvásárlásra is hatással lenne, a szurkoló a megújulófélben lévő csapattal megtalálhatná a közös hangot (nagyon jó érzés volt például a Temesvár ellen Sós góljánál őszintén együtt örülni játékosunkkal). Egy esetleges vereség viszont pont az ellenkező reakciókat kapcsolhatja be: azt jelezheti, hogy semmi nem változott, minden ugyanolyan maradt. Az pedig nem csak a szurkolók bizakodásának tenne be, hanem a játékosok motivációjára is rányomhatja bélyegét, ami még jobban megnehezítheti a következő hónapokat.

Félre ne értsetek, nem plusz terhet akarok rakni senkire. Egyszerűen észre kell venni, hogy a Mezőkövesd ellen nem egy szimpla meccset játszunk szombaton, hanem annál sokkal többről lesz szó: a csapatunk jövőjéről. És nem szeretnénk csalódni; ahogy azt sem szeretnénk, hogy valaki túlságosan sok reményt tápláljon – feleslegesen. Jómagam egyébként egyre nagyobb lázban égek, ha a meccsre gondolok. Talán az új szezon, talán a belülről jövő, abszolút nem reális bizakodás, talán az, hogy jómagam is részt vettem egy fogadóiroda forgatásán a Nagyerdei Stadionban, statisztaként, két nappal a meccs előtt. Mily meglepő, pont a főkommentátornak választottak ki… Nagy élmény volt, még akkor is, ha a végleges anyagban jó, ha egyetlen másodpercre megjelenek (no meg csak az olasz és spanyol adókon fog megjelenni).

Azt, hogy milyen felállásban lépünk majd pályára, talán megjósolni sem tudom. Az edzőmeccsek vegyes csapatrészeinek köszönhetően, még nem tiszta, kikre számít kezdőként Herczeg András. Novota sérülése miatt a kapuban Nagy fog kezdeni, így egyből bizonyíthat. A védősort a Kuti, Kinyik, Mészáros, Ferenczi négyes alkothatja, bár Kinyiknél én Szatmáriban jobban megbíznék, mégis csak rutinosabb; illetve Ferenczi helyén is talán Barnát játszatnám – lehetséges, ez utóbbi hiba lenne. Kuti helyére van egy rutinosabb alternatíva Bényei személyében, így az egyedüli biztos pont Mészáros személye. A középpályára a Jovanovic, Tőzsér, Filip, Sós négyesnél nehéz lenne jobbat találni, esetleges helyettesek a két szélen Könyves és Mengolo lehetnek, középen pedig Sekulic és ha igazán merész Herczeg, akkor Kusnyír. A támadásokat a Holman, Takács párosnak adnám, ahol Tisza kiváló alternatíva lehet irányító és támadó pozícióba is, nem beszélve a tehetségét az edzőmérkőzéseken is meg-megvillantó Bíróról.

A 4-4-2-es hadrendet, amelyben a második csatár mélységi irányító is egyben, borítékolni lehet, de nem is feltétlenül baj ez, a Lokinak jól áll ez a stílus. A kulcspozíciót most Tőzsérnek és Filipnek adnám. Nem csak azért, mert a Mezőkövesd támadásainak hamar gátat vethetnek, hanem azért is, mert ezt az újjáalakuló ellenfelet a gyors visszatámadásokkal térdre kényszeríthetnénk, ehhez pedig az ő kulcspasszaikra is szükség lesz.

dvsckovesd

A Mezőkövesd félig-meddig új edzővel vág neki a szezonnak, hiszen Radványi Miklós már az előző szezon végén átvette a csapat irányítását. A szakember több szlovák klubban, többek között Dunaszerdahelyen töltötte edzői karrierje nagy részét, 2013 tavaszán az ő vezérletével nyerték meg a másodosztályt és jutottak vissza a szlovák élvonalba. Megszerzése komoly fegyvertény, de az érkezők között is vannak jó fogások. Jakub Brasen a DAC-ból, Cseri Tamás Kisvárdáról, Paul Keita Görögországról szabadon igazolhatóként, Köböl Máté Salgótarjánból, Martin Krnác a Slovan Bratislavaból, Lázár Pál visszavonulást követően, Novák Csanád a Vasasból, Vadnai Dániel az MTK-ból, Szalai Attila a Rapid Wienből, Róbert Pillár pedig az FK Senicából érkezett hozzájuk. A vérfrissítésre persze szükségük volt, hiszen alapembereik távoztak, többek között Balogh Béla, Ulysse Diallo, Marko Dinjar, Egerszegi Tamás, Heffler Norbert, Tarmo Kink, Molnár Gábor, Orosz Márk, Stipe Bacelic-Grgic, Branko Pauljevics, Vági András, Hegedűs Dávid és nagy örömünkre Sós Bence.

A védelmük megerősödött, kérdés, a gólszerzés mennyire fog sikerülni. A vezetőedző nem véletlenül bízik még egy támadó érkezésében, a csapatot a 6-8. hely közé várja, erősebbnek tartja a tavalyinál. Egyébként mindenki figyelmébe ajánlom az alábbi cikket a Mezőkövesd hivatalos oldalán: a szurkolók írásban tehettek fel kérdéseket, melyre írásban válaszolt a vezetőedző. És nem ám csak a mézes-mázas kérdésekre, hanem a kellemetlenebbekre is.  A keretüket elnézve nagyon óvatosan tippelem meg a kezdőt, de talán ha a felét eltalálom, örülni fogok, épp a fent említett átalakítások miatt. A kapuban biztosan Tujvel áll majd, előtte a Lázár, Pillár, Hudák, Vadnai – Tóth, Sulek, Keita, Brasen – Strestik, Novák mezőnyjátékosok sorakozhatnak fel.

Előnyünkre válhat, hogy védekező középpályás poszton teljes megújulás van a csapatnál, ezt kihasználhatjuk, a széleken pedig hiába két Lokit is megjárt nagyágyú fog futkorászni, talán képesek leszünk feltörni ott is a védelmüket. Legalábbis a Sós-Lázár párharcot bizonyára előbbi nyeri majd meg többször is, akkor pedig elég egy jó lövés, vagy beadás… A Mezőkövesd számára kulcsfeladat lesz Holman és Sós kikapcsolása, ha ezt meg tudják oldani, az egy pontra jók lehetnek.

De bízzunk benne, hogy nem így lesz, és magabiztos győzelmet aratunk, hogy megalapozzuk a szezont egy kiváló kezdéssel! A mérkőzés 18 órakor kezdődik, a tv nem közvetíti, de az M4 Sport streamjén várhatóan látható lesz, illetve a megszokott módon a LokiBlogon is lehet majd hallgatni a mérkőzés minden rezdülését! Zúgjon majd a hajrá Loki! 😉

Csibu

(képek forrása: dvsc.hu)


Mivel az idény elkezdődik, két fontos változást is szeretnénk bejelenteni. Az egyik, hogy változtattunk minimálisan a pontozási rendszeren. Az eddigi pontozásban a 4-es osztályzat „alibi teljesítmény”, a 3-as pedig „gyenge játék” néven futott. Mivel az alibi játék és a gyenge játék között nem egyértelmű a különbség, a 4-es osztályzatot átneveztük FELEJTHETŐ PRODUKCIÓ-ra. Ez azért lényeges, mert négyes osztályzattal nem biztos, hogy valaki nagyon kilógott a sorból, elég, ha szerintünk nem tette oda igazán magát. A gyenge osztályzathoz viszont már konkrét hibák is kellenek. Ezzel kapcsolatban több jelzésetek is volt felénk, reméljük a változtatás eléri célját, alaposan átgondoltuk a lehetőségeket. A másik bejelentés a következő hetekben fog igazán kikristályosodni, de úgy néz ki, új taggal bővül a szerkesztők névsora, így már nem csak Lucastól, JuveFantól, Endersontól, Redboytól és Sidtől, illetve tőlem olvashattok cikkeket! Részletek ezzel kapcsolatban, később! 😉