LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #2

Három fordulón már túl is vagyunk a 2017-2018-as idényből, így úgy gondoltuk, hogy ideje ismét rangsorolni a csapatokat a jelenlegi erőviszonyok szerint. Ami minket illet, a helyzet siralmas, de nem akarom lelőni már az elején a poént…

pr17182

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Videoton (1., 0, )

Nem kezdett valami jól a Vidi, kínos pontvesztés otthon az újonc Balmaz ellen, legutóbb pedig szintén otthon csak nagy bravúrral, az utolsó percekben dolgoztak le kétgólos hátrányt az Újpest ellen. Az összképen a Felcsút legyőzése javít valamelyest, de ez még így mindig kevés egy bajnokaspiránstól. Ráfogható ez a kettős terhelésre, hiszen a fehérváriak még állnak az Európa Ligában, de lehet, hogy már csak ezen a héten. A kiesést követően sokkal meggyőzőbb játékot és eredményeket várunk tőlük, véleményünk szerint továbbra is ők az első számú bajnokjelölt.

2. Ferencváros (2., 0, )

A Vidihez hasonló gyenge szezonkezdettel „büszkélkedhet” a Fradi is, a nyitányon elért döntetlen a Felcsút ellen utólag már kínosnak mondható, a derbyn az utolsó pillanatokban mentett pont elfogadható, a Mezőkövesd elleni 5-0-s siker pedig már több, mint príma. Az összképet a kínos kupakudarc rondítja, ami vélhetően rányomta a bélyegét a szezonkezdetre. Első számú kihívói lehetnek a Vidinek, ha sikerül összekapniuk magukat.

3. Honvéd (4., +1, )

A címvédő győzelemmel kezdett, majd két döntetlennel folytatták. A Diósgyőr elleni hazai iksz kínosnak mondható lenne, ha nem tudnánk, hogy emberhátrányból sikerült felállniuk, ám mégis hiányérzetük lehet, mert az utolsó pillanatokban bukták el a győzelmet. Viszont a Balmaz elleni hazai iksz már nem magyarázható semmivel. Ettől függetlenül továbbra is egységes, jó csapatuk van, a dobogó kiharcolásával nem lesz gondjuk.

4. DVTK (9., +5, )

Idén lényegesen jobb szereplést vártunk a Diósgyőrtől, de ennyire jó szezonkezdetre talán még a borsodi szurkolók sem számítottak: legyőzték simán a Vasast és a Haladást is idegenben, és jó esélyük volt, hogy három ponttal távozzanak a címvédő Honvéd otthonából is, végül nekik kellett a végén az egy pontért teperni, amit meg is szereztek az utolsó pillanatokban. A rajt tehát kiválóra sikeredett, és úgy tűnik, hogy tényleg sokat számít az edző személye, Bódog Tamás ugyanis rendbe szedte a gárdát. Simán benne van, hogy a felsőházban végeznek a szezon végén, ha kitart a formájuk és a lendületük.

5. Újpest (6., +1, )

Három döntetlen az Újpest mérlege, ami azért is bosszantó, mert a Fradi és a Vidi ellen is az utolsó pillanatokban bukták a győzelmet, utóbbi ellen ráadásul idegenben, kétgólos előnyről. Mindezek viszont bizakodásra adnak okot, Vignjevic jó edző, idén pedig igazolhattak is, így jó kis csapat jöhet össze Újpesten. Ha nem lenne a balhé a címer körül, akkor azt mondanám, hogy még dobogó is lehetne ebből, amíg viszont ekkora a feszültség a klubon belül, az kihathat a csapat teljesítményére is. A felsőház vélhetően így is meglesz simán.

6. Puskás Akadémia (3., -3, )

Hát ennél azért többet vártunk volna a Felcsúttól… Felvásárolták a fél NB I-et, a kispadon magyar szinten jó edző ül, mégis pillanatnyilag az utolsó helyen állnak. A Fradi otthonában szerzett egy pont biztató volt, azóta viszont két vereség a mérlegük. Úgy tűnik, hiába a pénz, csapat még nem lesz rögtön. Mindentől függetlenül a játékosállományuk bőven a felsőházba predesztinálja őket, a gyenge kezdés ellenére is.

7. Vasas (5., -2, )

A korai kupabúcsú kicsit rányomta a bélyegét a rajtra, azóta viszont két győzelem a mérlegük, bár tegyük hozzá, hogy a két újoncot győzték le. Idén nem lesznek harcban a dobogóért, és talán a felsőházat sem érik el, de ez még a szezon során változhat, jelen pillanatban viszont úgy érezzük, hogy maximum egy stabil középcsapat lehetnek idén.

8. Mezőkövesd (11., +3, )

Meglehetősen jó kezdés, győzelem Debrecenben és a Paks ellen, ami után viszont egy csúnya, 5-0-s vereség következett a Ferencváros otthonában. Bár nem világverő a keretük, Radványi Miklós stabil csapatot épít Kövesden, és jelen pillanatban nem tűnik úgy, hogy kiesési gondjaik lesznek az év végén. Ez még persze változhat, de a kezdés több, mint biztató volt.

9. Haladás (7., -2, )

Meglehetősen gyengén kezdte a Hali az évet, és nem is feltétlen az eredmények a fájóak, sokkal inkább a mutatott játék. Bár minket megérdemelten győztek le, a Honvéd és a Diósgyőr ellen nagyon gyenge játékkal rukkoltak ki, mindkét meccsen sima vereséget szenvedtek. Hiába összeszokottak, a minőség egyre inkább hiányzik a csapatból, a fiatalok pedig hosszú távon nem képesek még eredményesen játszani. Még az is elképzelhető, hogy sokáig a kiesés elkerülése lesz majd a céljuk, de a bennmaradás kiharcolása aligha lesz probléma.

10. Paks (10., 0, )

A csapat, amely színtelen, szagtalan focit játszik. Évek óta igaz ez a Paksra, valahogy mégis mindig simán bennmaradnak, sőt, egyenesen a felsőházban végeznek. Az idei évet nem kezdték jól, két döntetlen és egy vereség az eddigi mérlegük, ráadásul nem volt olyan nehéz a sorsolásuk sem. Idén nem kizárt, hogy a bennmaradásért fognak küzdeni, aminek kiharcolásával vélhetően nem is lesz gondjuk.

11. Balmazújváros (12., +1, )

Sima kiesőnek vártuk a Balmazt a szezon előtt (vélhetően nem csak mi), és bár a helyzet nem változott, nevezetesen nem érezzük, hogy bennmaradnának, ám a nyitányuk némi bizakodásra ad okot: bár a Vasastól kikaptak otthon, pontot csíptek a tavalyi bajnok és ezüstérmes otthonában is, ez pedig megsüvegelendő teljesítmény az újonctól. Meglátjuk, hogy a kezdeti lelkesedés meddig tart ki, nem újdonság ugyanis, hogy az abszolút újonc jól bekezd, aztán később visszaesik. Ez várható majd vélhetően az Újvárostól is.

12. DVSC (8., -4, )

Amióta létezik a Power Rankings sorozat a blogon (elég régóta), még soha nem jeleztük a csapatunkat kieső helyre. Most ez is megtörtént, ráadásul rögtön az utolsó helyre várjuk a DVSC-t, méghozzá elég egyhangúan. A nyolc szerkesztőből csupán kettő várja bennmaradónak a csapatot, a maradék hatból pedig öten az utolsó helyre várják a Lokit. Azt gondolom, ez mindent elmond a jelenlegi helyzetünkről. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy hatalmas változásokra van szükség, méghozzá minél hamarabb, télen már lehet, hogy késő lesz kapkodni. Hogy essen szó a tényszerű dolgokról is: három meccsen egy pont a mérlegünk, pedig finom szólva sem veretes ellenfelekkel játszottunk. A neheze pedig csak most jön… Kíváncsiak vagyunk, hogy meddig kell várni az első győzelmünkre.