LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: Veres Rivne

Szerencsére a bajnokságban egyre jobban kezdünk magunkra találni, de sajnos a hétvégén nem tudunk pályára lépni az újabb bajnoki pontokért. Ettől még nem maradunk focimeccs nélkül, hiszen ahogy az lenni szokott, egy edzőmeccset beiktattak Herczeg Andrásék, hogy ne essenek ki a ritmusból a fiúk. Az ellenfél ezúttal nem egy ismerős szlovák, vagy éppen román csapat, hanem egy minden szempontból újoncnak tekinthető ukrán első osztályú egylet, az NK Veres Rivne lesz szombaton Pallagon. Ezek után lássuk hát, hogy mit lehet tudni róluk dióhéjban.

vrivne

Ellenfelünk, ahogy a nevében is benne van, Rivne, magyarosan Rovno városából érkezik, ami Ukrajna nyugati részén, a Rivnei terület és a Rivnei járás közigazgatási központja. Az Usztje-folyó partján terül el a fővárostól, Kijevtől nyugatra, az alig több mint 246 ezer főt számláló város. Hazai mérkőzéseiket a Karpaty Lviv Arénájában játsszák le, miután saját pályájuk, az Avanhard nem alkalmas élvonalbeli mérkőzésekre.  Legelőször a históriás könyvek 1957-ben tesznek róla említést, amikor is Kolhospnyk néven megalapították. Kezdetben eléggé sikertelen időszak tudhatott magáénak, hiszen az alacsonyabb osztályú kiírásokban sem tudott tartósan megragadni.

A legjobb eredményük 1968-69-ben egy 7. helyezés volt, ami után a történelmi Volhínia térségében folydogáló Horyn folyó után Horyn lett a hivatalos elnevezésük. A Szovjetunió megalakulását követően már sikerült a szintlépés, hiszen egészen annak felbomlásáig a másodosztályban szerepeltek, de hiába az újabb névváltoztatás a kornak megfelelően (Avanhard), nem nyújtottak valami meggyőző teljesítményt, hiszen a tabella alsóbb régióiban béreltek ki maguknak egy-egy helyet. Az 1970-es években némi fejlődés jelét lehetett észrevenni rajtuk, hiszen a korábbi Dinamo Kijev játékosduója, Matvienko és Troshkin, majd azt követően Pokora is egyaránt a 3. helyet érte el a csapattal.

A Szovjetunió bukását követően, 1991-ben Veresre változott a nevük és végre az első osztályban is megmérettethették magukat. Ugyan az utolsó helyen zártak, de miután kibővítették a bajnokságot, elkerülték a kiesést. A rákövetkező évben viszont remekül indították a küzdelemsorozatot, hiszen legyőzték többek között a Dnipro, a Metalist Harkov és a Sahtar Donyeck csapatát is, bónuszként pedig kiverték az ukrán kupában a Dinamo Kijevet, amivel bejutottak az elődöntőbe. De itt véget is ért a tündérmese, hiszen kipukkadt az a bizonyos lufi és végül a 12. helyen intették le őket. Az 1994-95-ös szezonban búcsúzni kényszerültek és a másodosztályban, a Perscha Ligában folytathatták a 2011-ben bekövetkezett pénzügyi összeomlásukig.

rivne

Ami újkori történelmüket illeti, 2015-ben a térség labdarúgó szövetségének és Lemberg élelmiszeripari gyárának, a Limonak köszönhetően visszakerültek az ukrán foci vérkeringésébe. A jelenleg futó szezonban a csapat eddig várakozásokon felül szerepel, hiszen a 6. helyen áll hét forduló elteltével (2 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség), és teszi mindezt úgy, hogy egy külföldi játékost, a 20 éves spanyol világjáró Edgar Caparróst kivéve csak ukránok alkotják a csapatot, amelyet főként a szabadon igazolható rutinos játékosokkal (Vasil Kobin és Sergej Fedorchuk) erősítettek meg Jurij Virt vezetőedző számára. Utóbbi játékos egyébként a gárda legértékesebb tagja a maga 800 000 eurós értékével, megelőzve a 700 000 eurós védőt, Sergej Siminint.

Miután jelenleg csak egygólos játékosaik vannak, így látatlanban nem tudnám megjósolni, hogy kik lehetnek azok, akikre érdemes lenne odafigyelni. Egy dolog azonban biztos, masszív és jól záró védelemmel rendelkező ellenfél lesz a Veres, mert öt lőtt gólja mellett csak négyet kapott. Aki kíváncsi az összecsapásra, az szombaton 11.30-tól megtekintheti a pallagi edzőcentrumban.