LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Kevinek földjén

Múlt héten újra életre hívtuk egy elfeledett sorozatunkat, melyben fordulóról fordulóra összegyűjtjük a hétvége legérdekesebb, legviccesebb jeleneteit az NB1-ből. Ez a játéknap egyértelműen a gólokról szólt, 6 mérkőzésen összesen 24 találat született, azaz kereken 4-es gólátlagot hoztak a találkozók. Emellett is történtek azonban egyéb érdekességek, ezeket vesszük végig az alábbiakban. Következzék tehát a Görbe tükör sorozat legújabb része, mely az OTP Bank Liga 2017/18-as kiírásának 11. fordulóját veszi górcső alá.

görbetükörúj

A hét játékosa (Sándor Tamás-díj):

Ezúttal nehéz a saját csapatunkban hét emberét választani, nem véletlen, hogy csibunak sem sikerült. Kicsivel egyszerűbb a dolgom, ha az összes együttest veszem alapul, Remili Mohamed ugyanis a Honvéd ellen elért mesterhármasára tényleg büszke lehet. Bár akadtak más kiemelkedő teljesítmények is (pl. Paintsilé a Balmaz ellen), azonban a Vasas támadójának ezúttal nincs igazi kihívója.

A hét csalódása (Pintér Attila-díj):

Így múlik el a világ dicsősége… Legutóbbi három hazai mérkőzésén 10 gólt kapott a Honvéd – most éppen a Vasas mért a bajnoki címvédőre megalázó, 4-1-es verést -, ami elképesztően negatív tendencia, főleg annak tükrében, hogy ezen periódusban mindegyik meccsükön legalább 3-szor mattolták őket. A mélyrepülés egyébként pont ellenünk kezdődött, amikor nem kis meglepetésre 3-1-es győzelmet tudtunk aratni a Bozsik stadionban.

A hét edzői húzása (Dárdai Pál-díj):

Ha muszáj választani, akkor Paintsil félidei becserélésével és a csapat játékrendszerének átalakításával Thomas Doll kapja meg ezt a díjat. Fáj egyébként egy lapon említeni a nevét Dárdai Paliéval, mert személyes véleményem szerint, ha a Fradi edzője fele annyira is értene a munkájához, mint a (jogtalan) reklamáláshoz, akkor már nem itt tartanának. De ez legyen az ő bajuk, én nem hullajtok könnyeket értük.

A hét gólja (Adamo Coulibaly-díj):

Nem könnyű dönteni, mert két elképesztő bombagól is született a fordulóban: Jozeph Paintsil a Balmazújváros, míg Ugrai Roland a Videoton kapujába ragasztott ritkán láthatóan nagy gólt. Némi elfogultsággal inkább a diósgyőri találatot választottam meg végül a hét góljának, de elismerem, hogy a Fradi légiósa is megérdemelné ezt a díjat.


Paintsil gólja


Ugrai gólja

A hét legnagyobb potyája (Lubos Ilizi-díj):

Ez a forduló most inkább pozitív értelemben szólt a kapusokról, ami különösen annak fényében érdekes, hogy mennyire sok gól esett. Egy kínos hiba így is belefért: az egyébként megbízható teljesítményt nyújtó Gróf Dávid védte be Remili lövését. 1-3-as állásnál, a mérkőzés végén ennek már nem volt jelentősége, ami csökkenti a hiba súlyát. Biztosan csak meg akarta ajándékozni a Vasas támadóját a mesterhármassal. Szép gesztus.

A hét legjobb kapusteljesítménye (Nenad Novakovic-díj):

Több jelölt is akadt a díjra: Dibusz most is ihletett formában játszott, Király Gabi pedig bemutatta a forduló védését Iszlai büntetőjénél. Végül azonban mégsem őket, hanem Lubos Kamenárt választottam meg, aki véleményem szerint az első igazán jó meccsén van túl a Vasas színeiben, ez azonban tényleg kiemelkedőre sikerült: több nagy bravúr mellett Lanzafame tizenegyesét is kitornázta a jobb alsóból, ami mérkőzést befolyásoló jelentőségű hárítás volt.


2:20-tól a kivédett büntető

A hét legviccesebb jelenete (Pavol Durica-díj):

Egyértelműen a Videoton csatára, Ezekiel Henty mutatta be, amikor egy olyan műeséssel próbálkozott meg az ellenfél tizenhatosán belül, amit utólag még ő is kinevetett. A számításaiba ugyanis csak ott csúszott hiba, hogy a védő kb. 2 méterre volt tőle az eset pillanatában.

A hét bírói tévedése (Random-Szabó-díj):

Szinte minden héten van valami, amit ki lehet emelni, így sajnos ideje ezt a díjat is megalapítani. Ezúttal Iványi Zoltán sporttárs érdemelte ki, aki enyhén szólva nagyvonalúan fújta be Paintsil esését a Balmazújváros tizenhatosán belül, ez pedig mérkőzést befolyásoló hiba volt, mivel ezzel a góllal nyert végül a Fradi. Külön bicskanyitogató volt, amikor az „emnéty” stúdiójában, a gólösszefoglalónál levezették, hogy azért nem volt jogtalan a büntető, mert ugyan tényleg nem volt kontakt, de a támadó játékos már be tudott lépni Uzoma elé, fogta a pozíciót, és ezért megérdemli a tizenegyest. Emlékszem, hogy ezzel szemben pl. Mengolo esetében, a Honvéd ellen mennyire véleményesnek találták az ennél ezerszer egyértelműbb szabálytalanságot…


Az eset 5:20-tól látható

A hét nyilatkozata (Mészöly Kálmán-díj):

Horváth Ferenc a Fradi elleni vereség után finoman célzott a játékvezető tevékenységére, a Fradi játékoskeretének anomáliáira, valamint az MLSZ büntetési politikájára is.

„Másról is beszélnék, de 4 gyerekem van, azt beszéltük meg a feleségemmel, hogy inkább rájuk költjük a pénzt, nem másra. Azt nem tudom, hogy gondolni lehet-e még “arra” vagy már gondolatrendőrség is van. Tudomásul kell venni, hogy a Ferencvárossal játszottunk, de megjegyezném, hogy ennyi külföldi játékos még nem volt ebben a városban…” 

A különdíjat a másodosztályú Győr újdonsült edzője, Szentes Lázár kapja, aki az alábbi fotóval trollkodott a Nyíregyháza elleni idegenbeli sikert követően.

szentes

A hét statisztikája (Zombori Taktikus Sándor-díj):

Nem csak a bevezető szövegben említett 4-es mérkőzésenkénti gólátlag érdemel említést, hanem az is, hogy az összes csapat legalább egyszer az ellenfél kapujába talált. Érdekesség, hogy az eddigi 11 fordulóból ez már másodjára fordul elő, először a 8. körben történt meg mindez, amikor ráadásul még a mostaninál is több találatot értek el a csapatok. (6 mérkőzésen 27 gólt.)

A hét lúzere (Spitzmüller-díj):

A hét lúzere az MLSZ jegyvásárló rendszere és az újpesti alkalmazottak társulása, akiknek hála rengeteg szurkolónk maradt le az Újpest elleni meccs első félidejének valamekkora részéről. Érthetetlen, hogy miért kell ennyire túlbonyolítani az egész rendszert, és az is furcsa, hogy ha már ez a helyzet, akkor miért olyan eladókat ültetnek a jegyénztárba, akik Mari nénit/Consuelát megszégyenítő gyorsasággal, egy ujjal gépelnek. Sokat elmond egyébként az általános problémákról, hogy egy, a fociban kevésbé jártas barátom mondta, hogy szívesen kijönne a meccsre, de nem tud, mert nincs szurkolói kártyája. Mondtam neki, hogy az már nem kell a helyszíni jegyvásárlásnál, és meglepődött. Sokakat bátortalanított el tehát az MLSZ a meccsrejárástól a remek kommunikációjával…

szurkolók az újpest meccs előttA stadion előtt várakozó szurkolók fél órával a kezdés előtt. Végül nem csak ők, hanem még náluk is többen maradtak le a mérkőzés elejéről

fgmeme

A jegyvásárlás gördülékenységéről valahogy a Family Guy örökbecsűje jutott az eszembe…

A hét képe (Egervári Sándor-díj):

Bár az eredmenyek.com szerint Nagy Zoli még mindig nálunk játszik, sőt, pályára lépett az Újpest ellen csereként, mi tudhatjuk, hogy valójában Nagy Kevin váltotta Varga Kevint a találkozó 84. percében. Mostanában tehát dúskálunk a tehetséges Kevinekben, erről szól a hét képe.

eredm

Ez még csak az eredmenyek.com remeklése

kartikmeme

Ez viszont már a hét képe, az örömünkről, no meg kicsit a bánatunkról is…

A másodosztály legérdekesebb eseménye (Nyíregyháza-díj):

Egykori edzőnkkel, Szentes Lázárral a kispadon győzni tudott a Győr a Nyíregyháza vendégeként az egykori NB1-es csapatok rangadóján. A Kisvárda és az MTK is győzni tudott, míg a Csákvár újabb megsemmisítő vereségbe futott bele, ezúttal a Cegléddel egyetemben.

A forduló válogatottja

Lubos Kamenár teljesítményéről már írtam fentebb. A sok kapott gól miatt ezúttal a hátvédek közül nehezebb volt válogatni. Kinyik Ákos ezúttal is remekül zárt, míg az Újpestben Pávkovics Bence fontos gólt szerzett ellenünk. Szabó János ezúttal is biztos pontja volt a PAFC ellen meglepetésre diadalmaskodó Paksnak. A középpályán a vidis Anel Hadzic és Pátkai Máté egyaránt fontos gólt szerzett a Diósgyőr ellen, mint ahogy ugyanez igaz a ferencvárosi Lovrencsics Gergőre a Balmazújváros, a mezőkövesdi Koszta Márkra a Haladás, valamint a paksi Simon Ádámra a PAFC ellen. Koszta és Simon ráadásul egyaránt első találatát szerezte a szezonban. Támadóposztra a válogtott meghívót elképesztően nagy góllal ünneplő Ugrai Roland mellett a mesterhármasig jutó Remili Mohamed került be.

fordlegj

A hét edzője Csertői Aurél, aki a legjobbját, Barthát nélkülöző Pakssal tudott győzni Felcsúton, míg a hét cseréje egyértelműen az a Joseph Paintsil, aki egy félidő alatt teljesen megváltoztatta a Fradi játékát: előbb lőtt egy hatalmas bombagólt, majd kiharcolt (egy teljesen jogtalan) büntetőt, és ezzel egyúttal a győzelmet is.