LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Megbabonázva

Sorozatunkban fordulóról fordulóra összegyűjtjük a hétvége legérdekesebb, legviccesebb jeleneteit az NB1-ből. A múlt héten mi is, és a csapatok is rápihentek erre a mostani játéknapra: legutóbb elmaradt ugyan az aktuális Görbe tükör cikk, de nem is nagyon lett volna miről írni.  Ugyanez erről a fordulóról már nem mondható el, ezúttal jócskán van miből válogatni. Következzék tehát a Görbe tükör sorozat legújabb része, mely az OTP Bank Liga 2017/18-as kiírásának 15. fordulóját veszi górcső alá.

görbetükörúj

A hét játékosa (Sándor Tamás-díj):

Több kiváló egyéni teljesítményt is láthattunk ebben a fordulóban, pl. Lazovic, Szakály és Knezevic is remekelt, azonban közülük is kiemelkedett Lanzafame, aki hatalmasat küzve, két gólt is szerezve (és egy gólpasszt kiosztva) hátrányból vezette győzelemre csapatát. Különösen a második találata sikerült szépségdíjasra, amikor lágyan emelt be egy szabadrúgást a kapuba.

A hét csalódása (Pintér Attila-díj):

A Fradi ultráinak visszatérése nem sikerült maradéktalanul pozitívan: egyrészt a hangulatról már írtunk az összefoglalóban, másrészt különösen aggasztó események zajlottak le a stadionban. Az ilyen jelenetek pedig soha, semmilyen körülmények között nem férnek bele, és pontosan csak arra jók, hogy a szurkolás helyett mindenki erről beszéljen.

A hét edzői húzása (Dárdai Pál-díj):

A Honvéd mestere, Erik van der Meer jó érzékkel nyúlt bele a Felcsút elleni meccsbe, és cseréje, Danilo győztes gólt szerzett a hosszabbításban.

A hét gólja (Adamo Coulibaly-díj):

Több jelölt közül is lehetne válogatni, de a győztes (sajnos) Priskin Tamás ellenünk szerzett ollózós gólja. Ennek ellenére érdemes Lazovic találatát is megnézni, amihez kellett ugyan egy kapushiba is, de így is szépségdíjas volt.

A hét legnagyobb potyája (Lubos Ilizi-díj):

Antal Botond jócskán árnyékra vetődött a Balmazújváros ellen, és a szintén hibázó Karannak köszönhetően ezt góllal büntette a vendég együttes.

A hét védése (Nenad Novakovic-díj):

Nagy Sándor több nagy védést is bemutatott a Fradi ellen, de közülük is kiemelkedik az első félidőben, Varga Roland lövésénél bemutatott bravúrja, ahol gyönyörűen követte le a támadó mozgását, majd szép reflexmozdulattal hárította a hosszú sarok felé tartó lövést. Érdemes megnézni a jelenetről készült elemzésünket, amiből az is kiderül, mennyire könnyen megbosszulta magát két játékosunk hibája, és hogyan kerülhetett ennyire tiszta lövőhelyzetbe a zöld-fehérek játékosa.

A hét legviccesebb jelenete (Pavol Durica-díj):

Egészen elképesztő és komikus jelenetek zajlottak le a Honvéd-Felcsút találkozón, ezek közül került ki végül a kategória győztese: Filip Holender nemes egyszerűséggel beleszaladt egy labdába, és így szerzett gólt. Ez már önmagában is vicces, de az ezt követő gólöröme még zseniálisabb: megáll egy helyben, karbafont kézzel, mint amikor valaki 30 méterről kipókhálózza a felső sarkot. Ilyen egy jó focista: a véletlent is el tudja adni zseniális megoldásként!

A hét bírói tévedése (Random-Szabó-díj):

Sajnos ebben a kategóriában is több induló van, de még közülük is kiemelkedik Karakó Ferenc nyíregyházi játékvezető tévedése, aki lefújta les miatt a Videoton akcióját, még mielőtt Henty a kapuba lőtt volna, majd váratlanul mégis megadta a találatot. A dolog két sebből (intenzíven) vérzik: egyrészt maga a bíró szakította meg a játékot, így az utána született gólt akkor sem adhatta volna meg, ha tényleg szabályos, másrészt viszont tényleg lesről lőtt a hazaiak csatára a kapuba, így egészen nevetséges és érthetetlen a tévedés.

A hét nyilatkozata (Mészöly Kálmán-díj):

Pintér Attila, alias Pinyő ismét kiakadt, azonban ezúttal meglepő módon nem a bíróra (pedig talán éppen most lett volna rá oka), hanem a saját játékosaira. A következőket nyilatkozta ugyanis: „Ragyogó mérkőzést játszottunk, ahol élesben látjuk, hogy ki alkalmas, hogy a Puskás Akadémia mezét viselje. (…) De amíg ilyen amatőr dolgokat csinálunk! A gyerekem U12-es csapatában nem kapnak ilyen gólt, ez elképesztő!

A hét statisztikája (Zombori Taktikus Sándor-díj):

A Vasas és az Újpest párharcain az elmúlt 7 mérkőzésből csak egyszer tudott az aktuális hazai csapat győzni. Ez a furcsa tendencia most is folytatódott: az idei szezon eddigi talán leggyengébb meccsén a lila-fehérek 1-0-ra nyertek idegenben. (A mérkőzést egyébként Dunaújvárosban rendezték, ami nem igazán jön be az angyalföldieknek, mivel a kupabúcsújuk is ehhez a stadionhoz kötődik.)

A hét lúzere (Spitzmüller-díj):

Djordje Kamber, a Honvéd játékosa, akinek annyira fájt az egyik lába, hogy tehetetlen dühében belerúgott a kapufába a másikkal. (Érthető persze ez valahol, ilyenkor nehéz racionálisan gondolkozni, ettől függetlenül azért megmosolyogtató a jelenet.)

A hét képe (Egervári Sándor-díj):

Tőzsér Dániel megbabonázva nézte a ferencvárosi ultrákat a lefújást követően.

flborito

A másodosztály legérdekesebb eseménye (Nyíregyháza-díj):

Vereséget szenvedett az MTK a Győr otthonában, de ezt a Kisvárda sem tudta igazán kihasználni, mivel csak döntetlent játszottak a harmadik helyett Kazincbarcika ellen. Kondás Elemér szerint „ebben a mérkőzésben ennyi volt”. Ismerős szavak ezek valahonnan

A forduló válogatottja

Nagy Sándor a két kapott gól ellenére jó teljesítményt nyújtott a Fradi ellen. A paksi Szabó János végleg eldöntötte a 3 pont sorsát egy szöglet utáni kavarodást követően. Tamás László fontos gólt jegyzett a Diósgyőr ellen, és egyébként is jól ellátta védekező feladatát. A szintén paksi Vági András is jó teljesítményt nyújtott a Haladás ellen. Varga Roland fontos (és fájó) gólt szerzett, illetve veszélyesek voltak a pontrúgásai is. A paksi Bartha László sérülését követően most először kezdett, amit egy nagyon fontos góllal hálált meg. Aleksandar Jovanovic nem csak a góljával, hanem hatalmas mezőnymunkájával is kitűnt a csapatunkból. Egykori focistánk, a jelenleg Felcsúton focizó Szakály Péter egy gólig és két gólpasszig, míg csapattársa, Josip Knezevic két gólig jutott a Honvéd ellen, ám ez sem volt elegendő a pontszerzéshez. Davide Lanzafame kapcsán már írtunk fentebb, mint ahogy Danko Lazovic esetében is említettük, mennyire jó teljesítményt nyújtott: duplájával és két gólpasszával vezetette magabiztos győzelemre a Videotont.

15fordval

A hét edzője Csertői Aurél, aki jól működő stratégiát dolgozott ki a Haladás elleni idegenbeli alsóházi rangadóra. A hét cseréje Danilo, aki pár percre beállva is meg tudta szerezni a Honvéd győztes gólját.