LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #7

A téli szünetre való tekintettel ezúttal nem a 18., hanem az őszi utolsó, azaz a 19. forduló után jelentkezünk Power Rankings sorozatunk következő részével. Az elmúlt négy forduló után jócskán változott az NB I tabella, így a mi elképzelt sorrendünkben is akadnak változások az előző részhez képest.

pr17187

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Ferencváros (2., +1, )

A zöldeknek viszonylag jól sikerült az utolsó négy meccsük, a Haladás elleni idegenbeli fiaskó rontja az összképet, de utána legyőzték a rangadón a Videotont, amivel átvették a vezetést a tabella élén, az utolsó fordulóban pedig növelni is tudták három ponttal az előnyüket, így az első helyről várhatják majd a folytatást. Furcsa helyzet ez, mert nem arról van szó, hogy az ő játékuk javult volna fel, hanem a rivális Vidi váratlanul hullámvölgybe került az ősz végére. Kiélezett harc lesz tavasszal a bajnoki címért, minimális előnye miatt pedig jelenleg a Fradit tartjuk favoritnak.

2. Videoton (1., -1, )

A 18. fordulóig nagyjából semmi gond nem volt a Vidivel, sajnos viszonylag simán legyőztek minket Debrecenben, viszont az utolsó két fordulóban elszenvedett vereségekkel oda lett az első helyük, és kicsit le is szakadtak a Fraditól. Ettől függetlenül nem beszélhetünk krízisről az esetükben, kicsit elfogytak a végére, de biztos, hogy tavaszra ismét erősek lesznek. Nem írjuk tehát le őket, de a pillanatnyi forma és helyezés azt mondatja velünk, hogy nem érnek oda az első helyre.

3. DVSC (3., 0, )

Szezon előtt, de még az elején sem gondoltuk volna, hogy a dobogón fogunk telelni. Minden várakozásunkat felülmúlta a csapat őszi szereplése, és kicsit telhetetlenek vagyunk, emiatt sajnáljuk azt az első néhány fordulót, amit elbaltáztunk. De ez van, kellett 4-5 forduló mire összeért a csapat. Mögöttünk nagyon sűrű a mezőny, de van egy minimális előnyünk az üldözőkhöz képest. Előre felé nem nagyon érdemes tekintgetnünk, a két fő esélyessel még nem tudjuk felvenni a harcot. Idén ez nem is cél, a harmadik hely megtartása viszont innentől már annál inkább.

4. Honvéd (4., 0, )

Az utolsó forduló után edzőt váltott a Honvéd, és a nyáron kinevezett Van der Meert a korábban Debrecenben és Kispesten is sikereket elérő Supka Attila váltja majd januártól. Ami az utolsó őszi fordulókat illeti, az ellenünk elveszített rangadóval vált biztossá, hogy nem telelnek a dobogón, de a Paks legyőzésével ismét tapadnak ránk, és csupán három pont a hátrányuk. Ők lesznek a legnagyobb riválisaink a dobogóért folytatott harcban, meglátjuk, hogy Supkával egyenletesebb teljesítményt tudnak-e majd nyújtani.

5. Újpest (7., +2, )

Az Újpest is felemás őszi szezont produkált, sokáig csak szenvedtek, aztán elkapták a fonalat és produkáltak egy ötmeccses veretlen szériát, mely során háromszor győzni is tudtak. A záró fordulóban kikaptak Felcsúton, pedig győzelem esetén a negyedik helyen telelhettek volna, két pontra tőlünk. A kiszámíthatatlanság miatt nem látjuk esélyét annak, hogy a végsőkig harcban legyenek a dobogóért, így marad a felsőházba kerülésért történő harc.

6. DVTK (5., -1, )

Nagyjából ugyanazt írhatjuk le a Diósgyőrnél, mint amit az Újpestnél: képtelenek egyenletes, jó teljesítményt nyújtani. Az ellenünk sikerrel megvívott szezonzárót megelőzően négymeccses nyeretlen szériát produkáltak, úgy, hogy előtte zsinórban három meccset nyertek meg. Az eredménysorukat elnézve egyébként végig ez volt rájuk jellemző, 3-4 fordulónként váltakozik a jó és a rossz forma. Ha ez tavasszal is így lesz, akkor esélytelen a dobogó, de még a felső házért is teperniük kell majd.

7. Puskás Akadémia (8., +1, )

Ilyen játékoskerettel és anyagi lehetőséggel ennél sokkal jobb szereplést vártunk volna a nemzet csapatától, még akkor is, ha idén újoncnak számítanak. Pinyő azonban egyelőre nem váltotta meg a világot, és idén kimondott céljuk csupán a bennmaradás kiharcolása, a komolyabb célokért pedig csak a következő szezontól akarnak küzdeni. Rátérve a szereplésükre, nyerhetőnek hitt meccseken szenvedtek sorra vereségeket, míg meglepetésgyőzelmet csak kevésszer produkáltak, ha nincs az utolsó fordulós győzelmük az Újpest ellen, akkor kellemetlenebb pozícióból várhatták volna a folytatást.

8. Paks (9., +1, )

A kiszámíthatatlanság királya idén is a paksi csapat, amely a Felcsúttal ellentétben képes váratlan győzelmeket is aratni a nem várt vereségek mellett. Az ősz vége gyengébbre sikeredett, mint az első fele, így az alsó házból várják majd a folytatást. Nagyon sűrű a tabella közepe, így bármi lehet majd tavasszal, sok csapat végső helyezését lehetetlenség megtippelni, hiszen a negyediket és a nyolcadikat csupán öt pont választja el egymástól, de még a 11. helyezett is csak kilenc pontra van a Honvédtól.

9. Vasas (6., -3, )

Az ősz legnagyobb bukását a Vasas produkálta, amely az elején még úgy ahogy tudta hozni valamelyest a tavalyi játékát, de az ősz végére teljesen kidurrant az a bizonyos lufi. Utolsó nyolc (!!!) meccsükön nyeretlenek maradtak, ezek közül ráadásul hatszor vesztesként hagyták el a pályát, köztük olyan kellemetlen zakókkal, mint a Diósgyőr vendégeként elszenvedett 5-0-s, vagy a tőlünk hazai pályán kapott 5-1-es zakó, de a hazai Balmazújváros elleni vereségükre sem lehetnek büszkék. A rossz sorozat eredménye az lett, hogy egészen a kilencedik helyig zuhantak vissza, és már lőtávolon belül vannak a kiesőzónában lévő csapatok is. Nagyon össze kell kapniuk magukat tavasszal, különben még kellemetlenebb helyzetbe is kerülhetnek.

10. Haladás (10., 0, )

Sokáig reménytelennek tűnt a Hali helyzete, és az sem segített rajtuk, hogy már kétszer váltottak edző az ősz során. Azonban a novemberben kinevezett Micheal Hipp alaposan felrázta a gárdát, és ne feledjük, idő közben átadták új stadionjukat is, így innentől ténylegesen hazai pályán játszhatnak. Az ősz vége kiválóan sikerült, zsinórban három győzelemmel zárták az évet, ráadásul legyőzték a két listavezetőt, a Fradit és a Vidit is, ami tovább növeli a sikerek értékét. Ennek köszönhetően elmozdultak a kieső zónából, de meg még így sem nyugodhatnak. Viszont ha tavasszal is így folytatják, nem lesznek kiesési gondjaik.

11. Balmazújváros (11., 0, )

Jócskán várakozáson felül szerepel az újonc Balmazújváros, és bármilyen hihetetlenül hangzik, az ősz végéig egy ötmeccses veretlenségi szériát produkáltak. Hogy végül mégis a kieső helyen telelnek, annak köszönhető, hogy Haladás magára talált a végére, és míg ők zsinórban háromszor győztek, a Balmaz három döntetlennel fejezte be az évet. Helyzetük egyáltalán nem reménytelen, bár kérdéses, hogy tavasszal mire lesznek képesek, addigra általában elfogy az újoncok lelkesedése, ami a teljesítmény visszaesésével jár együtt. Emiatt is érezzük úgy, hogy ők lesznek az egyik búcsúzó csapat.

12. Mezőkövesd (12., 0, )

A Kövesd sokáig kilátástalan helyzetben volt, ám az edzőváltás náluk is bejött, és Kuttor Attila vezetésével az ősz utolsó négy bajnokiján veretlenek maradtak, igaz győzniük csak egyszer sikerült. Hátrányuk négy pont a már bennmaradó helyen álló Haladáshoz képest, ami nem ledolgozhatatlan, de így is nehéz helyzetből várják majd a folytatást. Pillanatnyilag úgy érezzük, hogy ők lehetnek a fix kiesők.