LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Játékossorsok – Érdekes mozaikok kulcsembereink múltjából

Új sorozatot kezdtünk, melyben a játékosmozgások egy-egy igazán érdekes vetületével foglalkozunk: miként láttuk jelenlegi játékosainkat egykoron, és másik oldalról nézve: hogyan ítéljük meg korábbi focistáinkat, akik más magyar csapatokba igazoltak? Az első cikkben öt focistánkat választottam ki, akik valamilyen módon meghatározó szereplői voltak korábbi, ellenünk játszott mérkőzésüknek, míg a mostani, soron következő írás olyan játékosainkról szól majd, akik jelenleg többé-kevésbé meghatározó tagjai a keretünknek, és érdekes lehet felidézni pár emléket velük kapcsolatban a múltból.

lokinaprendszer1

#5. Tisza Tibor

Mikor annak idején leigazoltuk Tiszát, még élénken élt a fejemben, micsoda gólokat szerzett még annak idején az Újpest színeiben. Különösen az a fantasztikus átemelős gólja maradt meg, de a szabadrúgásai is emlékezetesek voltak.

A magyar pályán ritkán látható átemelős gól 1:02-től

De még a diósgyőri korszakából is fel tudtam idézni szép megmozdulásokat, főleg az MTK ellen szeretett ilyeneket bemutatni.

Tisza csele nem jött ugyan be, de talán kevesen próbálták volna meg a helyében

Sajnos nálunk közel sem voltak ennyire jók a szabadrúgásai

Ehhez képest még az első időszaka sem lett egyértelműen pozitív Tiszának, a visszatérése óta pedig csak epizodista, bár sokan szokták hangsúlyozni, hogy az öltözőn belüli vezető szerepe miatt fontos láncszem. Azt viszont egyértelműen sajnálhatjuk, hogy nem nálunk teljesedett ki annak idején a karrierje, mert az újpesti Tisza Tibor nagy erősségünk lehetett volna.

#4. Kinyik Ákos

Év elején sokat találgattuk, vajon mekkora szerep hárulhat középhátvédünkre, aki az előző szezonban a másodosztályú Budaörs meghatározó játékosa tudott lenni. A statisztikák önmagukban nem mutatják meg az esetek többségében, mire képes egy játékos, de pár érdekességre ráirányíthatják a figyelmet. 35 mérkőzésen 8 sárga, 1 piros és 5 (!) gól, ami egy középhátvéd esetében szép teljesítmény. Érdekes, hogy éppen ez a várakozásunk nem jött be eddig: bár a Honvéd ellen kétszer is helyzetbe tudott kerülni Kinyik, de összességében nem jelentett akkora veszélyt az ellenfelek kapuja előtt. Védekezésben viszont jócskán felülmúlta a várakozásainkat, és okos, higgadt játékával meghatározó szerepet töltött be a csapat remek szereplésében.

Bár az internet felhozatala a másodosztály terén már nem annyira bőséges, mint az élvonalat illetően, de kuriózumként következzen két gólja a tavalyi ötből.

A Békéscsaba ellen ezzel nyert 1-0-ra hazai pályán a Budaörs (3:01-től)

A Kozármisleny ellen pedig a 2-1-es győzelmet eredményezte Kinyik gólja (3:13-tól)

#3. Tőzsér Dániel

Hosszú éveken át jelentett témát a szurkolók körében Tőzsér esetleges „visszatérése” a Lokiba. Saját nevelésű játékosunk a Fradiban robbant be, nem véletlen, hogy egy, a zöld-fehérek színeiben szerzett gólja égett bele leginkább a köztudatba.

Persze sok más találatot is említhetnénk vele kapcsolatban, akár a válogatottból, akár a klubcsapataiból. Ha valaki a külföldi karrierjébe szeretne bepillantást nyerni, akkor érdemes belenéznie az akkoriban az angol másodosztályban, jelenleg pedig már a Premier League-ben szereplő Watford színeiben szerzett góljaiba.

Az igazán érdekesek számomra azonban mégsem ezek az emlékek vele kapcsolatban, hanem az, amikor az újonnan átadott Nagyerdei Stadionban játszott a magyar válogatott Pintér Attila irányításával barátságos meccset Dánia ellen. A mérkőzésen pedig Tőzsér adta a fantasztikus, szinte egész pályás gólpasszt Dzsudzsáknak az első találatunk előtt. (És milyen az élet: pár évvel később, a visszatérését követő első bajnokin egy nagyon hasonló gólpasszt adott dr. Horváth Zsoltnak…)

És hogy mi még az érdekes ebben az egészben? A mérkőzést megelőzően interjút adott a két egykori saját nevelésünk, Dzsudzsák és Tőzsér. Előbbi elmondta, már nagyon várja, hogy pályára léphessen a Nagyerdei Stadionban, ahol egy stadiontúra keretében már járt korábban, és biztos benne, hogy debreceni kötődésű focistaként telt ház előtt az új arénában futballozni egészen felemelő élmény lesz csütörtökön. Jelenlegi csapatkapitányunk pedig azt nyilatkozta, hogy korábban csak egy fél mérkőzést játszott hivatalosan a Lokiban, de nagyon sokat jelent neki a város, és könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy pályafutása egy későbbi szakaszában lesz még a DVSC játékosa

#2. Takács Tamás

A Diósgyőr fix cserecsatárát igazoltuk lenne annak idején, ami önmagában nem túlzottan jó ajánlólevél. Mégis, azt nem lehetett már akkor sem mondani Takácsra, hogy egy könnyen kategorizálható tucatjátékos. Hogy miért? Talán az alábbi videóválogatás megmagyarázza majd…

2014. augusztus 17. A 92. percben 1-1 a DVTK-KTE mérkőzés. Ekkor érkezik a csereként beállt Takács Tamás… (3:30-tól)

2014. szeptember 14. A 86. percben 1-1 a DVTK-Honvéd mérkőzés. Ekkor érkezik a csereként beállt Takács Tamás… (4:18-tól)

2014. október 4. A 60. percben 1-1 a DVTK-Fradi mérkőzés. Ekkor érkezik az ezúttal kezdő, és a mérkőzésen már egy gólpasszt kiosztó Takács Tamás… (2:15-től)

És ez csak a három kiemelkedő példa… Szóval amikor arról beszélünk, hogy Takács milyen jó gól/perc mutatóval rendelkezik, és csereként beállva is folyamatosan ott van benne a veszély, akkor érdemes figyelembe venni, hogy ez egyáltalán nem előzmény nélküli a pályafutását elnézve. A Diósgyőr pedig már azért is foghatja a fejét, amiért egy ilyen hatékony kiegészítő embert elpazaroltak, de elnézve Herczeg András munkáját, lehet, hogy ennél többet is vesztettek.

#1. Varga Kevin

Valahol a fanatikus szurkolók agyának hátsó zugában évek óta ott mocorgott, hogy van ez a Varga Kevin gyerek, és így utólag visszanézve voltak olyan jelek, amelyek utaltak a tehetségére. Rendhagyó módon azonban most haladjunk kicsit fordítva az időrendben, mikor is tűnhetett fel Varga Kevin játéka. A szezon előtti edzőmeccsek közül a Cigánd elleni 5-0 során egy nem akármilyen góllal vétette észre magát.

Varga Kevin gólja 2:30-tól látható

A rúgótechnikáját azonban nem csak itt, hanem már korábban is megvillantotta. A hazai sportsajtó is felkapta pl. a Balmazújváros Palermo elleni stadionavatóját, ahol játékosunk duplázni tudott, a meglepő, 3-1-es győzelemhez segítve csapatát.

A videó legelején látható első találata különösen szépre sikeredett

És most következzen a legkorábbi emlék, mely talán a legkülönlegesebb is. Pár évvel ezelőtt felfigyeltem egy kis hírre a helyi médiában, mely szerint Loki-gólokkal nyert a Balmazújváros a Dunaújváros ellen. Olvastam, hogy szép találatok születtek, így már akkor rákerestem az összefoglalóra, ami szerencsére felkerült az internetre. Így utólag, pár év távlatából pedig különösen érdekes Varga Kevin góljait, mozdulatait visszanézni: már akkor is körvonalazódott a jellegzetes stílusa.

Varga góljai 2:11-től és 5:08-tól. Érdemes megnézni a Balmazújváros harmadik (sorrendben második) találatát is 3:36-tól

Ami még megmaradt a találkozó kapcsán: mindhárom gólt Kevin nevű játékos szerezte. Mivel azonban Varga Kevin csak duplázott, így nem nehéz rájönni, ki szerezte a harmadik találatunkat. Bizony, az a Nagy Kevin, aki kevesebb sikerrel ugyan, de szintén a kezdőcsapatunk ajtaján kopogtat. Ja, egyébként szerintem ő rúgta az akkori mérkőzés legszebb gólját. Hátha fél év múlva már duplán is érdekes lesz ez a videó…

Hajrá Loki!

Enderson